+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
23
  Felébredt a New Horizons, tesztelik a műszereket
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A szonda a Plutót elhagyva hibernációba merült, most ellenőrzik állapotát és méréseket hajt végre a Kuiper-övhöz közeledve. Nemrég a New Horizons küldetése kapcsán arról számoltunk be, hogy a soron következő (és egyben utolsó) fontos célpont valójában két darabból állhat, ezt azonban most további információk követték, így érdemes ismertetni az űrben száguldó szonda jelenlegi állapotát és helyzetét.

A New Horizons csaknem 6 hónapon át volt hibernációs módban, amely szeptember 11-én ért véget. A hivatalos bejelentésből kiderült, hogy az első ilyen „pihenés” után most némi munka vár mind a csapatra, mind pedig a szondára, hiszen néhány nap szükséges ahhoz, hogy ez utóbbit teljesen aktív állapotba helyezzék, ezt követően pedig kipróbálják a főbb műszereket, valamint az adatgyűjtést, hogy néhány távoli objektumot figyeljenek meg, többek között a Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) segítségével – erre szükség van ahhoz, hogy visszaigazolják a műszerek megfelelő állapotát, ezzel egy időben azonban a Kuiper-öv sugárzását, illetve por- és gázviszonyait is igyekeznek felmérni. A küldetés egyes részleteit is tovább finomítják majd, a számítógép pedig új szoftvert kap, valamikor október elején.

December 9-én ezt egy pályamódosítás követi a sorban, hogy pontosabbra szabják a megérkezés időpontját, december 22-én pedig indul a második (és egyben utolsó) hibernációs időszak, amely egészen június 4-ig tart majd. Ezután a szondát ismét felébresztik, hogy megkezdjék az előkészületeket az átrepülésre, valamint az MU69 közelről történő megfigyelésére. A New Horizons jelenleg 5,82 milliárd kilométerre van tőlünk (legalábbis ekkora volt a távolság szeptember 11-én), a rádiójelek ezt 5 óra 24 perc alatt teszik meg, míg a 2014 MU69 még mindig 593 millió kilométeres távolságra helyezkedik el tőle, ennek leküzdéséhez 476 napra lesz szükség.

Az átrepülésre 2019 első napján kerül majd sor, erről (és az előkészületekről) szintén beszámolunk majd.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Megpillantották a New Horizons új célját Katt ide!
Félúton jár a New Horizons Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz