+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
22
  Űrturista repülhet a Hold körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Szerződést kötött az első űrturista a SpaceX-szel, aki majd a BFR rakétán repülheti körbe a Holdat. Elon Musk, a vállalat alapítója 2018. szeptember 17-én számolt be a megállapodás részleteiről.

„A történelem során eddig csak 24 ember volt a Hold közelében” - írta a SpaceX egy közleményben. Utoljára egy 1972-es Apollo-küldetés során Gene Cernan és Harrison Schmitt sétálhatott a holdfelszínen, míg Ron Evans az űrhajóban maradt.

A SpaceX még 2017 februárjában jelentette be, hogy 2018-ban Hold körüli turistautat tervez a Heavy Falcon rakéta és a Dragon kapszula segítségével. Júniusban azonban kiderült, hogy legkorábban csak 2019 elején hajthatják végre a történelmi küldetést.

A SpaceX új rakétájával szállítaná űrutazásra a szerencsést. (fotó: SpaceX)

A Zozo nevű cég alapítója és vezérigazgatója, Yusaku Maezawa, ezzel azon 24 embert követné a sorban, akik a hatvanas és hetvenes években elhagyták a Föld mágneses mezejét, hogy a Holdat vegyék célba. A Big Facon (Fucking) Rocket persze még nem áll készen erre, a tervek szerint csak valamikor 2023-ban kerülne sor a repülésre, addig tehát a Falcon 9 és a Falcon Heavy szolgálnak majd igáskóként, amíg elkészül az új, még nagyobb platform, amely már a Hold és a Mars elérésében is segíthet. Az első, Földet megkerülő (orbitális pályát követő) utakat már 2-3 éven belül lebonyolíthatják, ezt követően azonban a BFR a Hold-expedíciókban, majd pedig a Mars elérésében vehet részt, ez utóbbit 2022-ig megvalósítva, hogy ezután, 2024-től, már űrhajósokat is útnak indítsanak a vörös bolygóra.

A jelenleg fejlesztés alatt álló BFR-rakéta első útján egy japán milliárdos, a Zozo nevű cég alapítója és vezérigazgatója, Yusaku Maezawa juthat majd el a Holdhoz. Elon Musk a kliens bátorságát emelte ki.A SpaceX első embere hétfő éjjel, élő közvetítésben jelentette be, hogy a jelenleg fejlesztés alatt álló BFR-rakéta első útján egy japán milliárdos juthat majd el a Holdhoz aki ezzel egyben az első, hosszabb útra feliratkozó űrturista.

A videó indításához: Katt ide!

Musk leszögezte, hogy jelen pillanatban egyáltalán nem biztosak a sikerben, nem tudják ugyanis, hogy valóban sort tudnak-e majd keríteni a Hold-expedíciókra. Azt nem árulták el, hogy Maezawa mekkora pénzt áldoz az útra, de azt megerősítették, hogy az összeg a BFR fejlesztésében is jelentős szerepet játszhat, vagyis nyilván nem aprópénzről van szó. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy nem a SpaceX az egyetlen cég, amely ezen tehetős ügyfelekre vadászik, hiszen a Virgin Galactic 90 perces, 250 ezer dollárba kerülő útjaira nemrég Leonardo DiCaprio és Justin Bieber is feliratkozott, míg a Jeff Bezos vezette Blue Origin szintén rövidebb utakra keres vevőket, minden bizonnyal 200 és 300 ezer dollár közötti áron, a New Shepard rakéta alkalmazásával.
A japán üzletember számára ezen utak rövidsége jelentette az akadályt, ezért döntött a SpaceX ma még kissé hajmeresztőnek tűnő ajánlata mellett. Ezt az elkövetkező években számos teszt és próba követi majd, hiszen az illetőt (az általa kiválasztott 6-8 művésszel együtt) alaposan fel kell készíteni a hosszabb útra, amelynek csúcspontja a Hold megkerülése lesz.

A BFR, azaz a Big Falcon Rocket még fejlesztés alatt áll. Ha az űreszköz elkészül, minden idők legerősebb rakétája lesz.
A BFR fő feladata az lesz, hogy telepeseket és alkatrészeket szállítson a Marsra. Muskék rendkívül komolyan veszik a rakéta fejlesztését, és azt tervezik, hogy idővel minden más rakétájukat kivonják majd a forgalomból, hogy csak a BFR-t használják.

forrás:/ng.hu; sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
22
  Itt a családbarát szexrobot, játszhat vele a gyerek is
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Durva felháborodást keltett egy szexrobot igencsak meglepő funkciója.
Egyre inkább terjednek és egyre intelligensebbek a különféle szexrobotok. Már olyan modellt is készítettek, ami képes nemet mondani a gazdájának, ha úgy "érzi”, nem megfelelően közelednek hozzá.


Ez eddig oké, fejlődik a technika, ám a Samantha nevű modell most kicsapta a biztosítékot a briteknél.
A robot egyik tulajdonosa, Aaran Lee Wright az ITV This Morning című adásában a szexjátékszerével jelent meg, és arról beszélt, hogy mennyire családbarát a mesterséges intelligenciával bíró Samantha.
A gép bőre alatt szenzorok kaptak helyet, így elméletben képes reagálni az emberi közeledésre, a motorizált kezek, csípő és egyéb testrészek pedig úgy lettek kialakítva, hogy minél nagyobb örömet tudjon szerezni a tulajdonosának. De ez még nem minden, hiszen akár ki is kapcsol, ha nem viselkednek vele rendesen, sőt helyet kapott benne egy úgynevezett családi mód is, amit bekapcsolva a szexrobot szövege kevésbé lesz szexuális töltetű és az érintésekre is másképp reagál.

A Samantha nevű szexrobot (képernyőkép a "This Morning with Phillip and Holly" a YouTube - ról. forrás: USA Today)

Sokan már ezt is eléggé betegnek tartják, ám az igazi felháborodás csak akkor következett, mikor Wright élő adásban kijelentette, mennyire remeknek tartja ezt a funkciót, hiszen így a gyerekek is játszhatnak Samanthával. Mint mondta, három- és ötéves kislányai gyakran együtt tévéznek a robottal.


A képen Aaran Lee Wright és Samantha

Holly és Phillip Meet bemutatja Samanthát, a szexrobot-ot az ITV This Morning című adásában.
A videó indításához:
Katt ide!

Wright felesége nem aggódik a gép miatt, egyenesen egy családtaghoz hasonlította. A szakértők viszont nagyon más véleményen vannak, szerintük a családbarát szexrobot rendkívül káros, főként a gyerekekre nézve.

A De Montfort Egyetem robotkultúra és mesterséges értelem etikaprofesszora szerint egy ilyen robot rendkívüli módon torzíthatja a gyerekek világképét. "Egy lánygyermek úgy nő fel, hogy azt fogja gondolni, azért került ide ez a baba, mert anya nem volt elég szép – vajon ez fog történni velem is?” – nyilatkozta Dr. Kathleen Richardson.

"Egy ilyen eszköz azt sugallja számukra, hogy a nők csak bizonyos dolgokra valók, és ezen minták szerint fognak intim kapcsolatba kerülni másokkal – ez rendkívül kártékony” - tette hozzá.

forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Mesterséges intelligenciát kapnak a guminők is Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
20
  Kívülről is megvizsgálják a Szojuz burkolatán keletkezett lyukat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Orosz űrhajósok kívülről is megvizsgálják a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódott Szojuz MSZ-09 űrhajó burkolatán keletkezett lyukat - jelentette be kedden Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat illetékes ügyvezető igazgatója. Az ISS fedélzetén három amerikai és egy német kollégájával szolgálatot teljesítő két orosz űrhajós november 15-én tesz űrsétát, amelynek során a sérült rész feletti hőszigetelő burkolatot eltávolítva szemrevételezik a sérülést.

Az ISS-en tartózkodó űrhajósok augusztus végén észleltek légnyomás-csökkenést az űrállomáson, majd megállapították, hogy mintegy két milliméteres lyuk, illetve hajszálrepedés van a Szojuz űrhajó burkolatában. Az asztronautáknak sikerült behegeszteniük a rést, és helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét.A hírhedt lyuk a befoltozás előtt (forrás: NASA / HANDOUT/EPA)

Eleinte mikrometeorit becsapódására gyanakodtak, majd kiderült, hogy fúróval okozták a sérülést, amelynek nyomát megpróbálták beragasztani, de a ragasztó idővel levált az alumíniumfalról, és távozni kezdett a levegő.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója nem zárta ki a szándékos károkozást sem.
Az orosz űrkutatási hivatal vizsgálóbizottságot hozott létre az űrhajó kihermetizálódása okának kiderítésére.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Betömték a lyukat az űrállomáson Katt ide!
Emberi tevékenység miatt lyukadt ki a Szojuz, különös módon javították meg Katt ide!
Amerikai űrhajósokat gyanúsítanak a Szojuz burkolatának megfúrásával Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
20
  Vadászat a legtitokzatosabb részecskék után
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Először mutatott ki részecskenyomokat a világ legnagyobb folyékony argon neutrínó detektora. Az európai részecskefizikai kutatóközpontban (CERN) épített hatalmas szerkezet az egyik prototípusa egy sokkal nagyobb detektornak, amely majd az Egyesült Államokban valósul meg.

A fizika egyik nagy kérdésére keresik a választ
A neutrínók talán a legrejtélyesebb részecskék: mindenütt jelen vannak, de csak keveset tudnak róluk - írták a keddi bejelentést idézve hírügynökségek, hozzátéve, hogy tudósok egy nemzetközi csoportja a Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE) kísérlet révén több információt akar szerezni a neutrínókról. Az eredményektől pedig azt várják, hogy választ kapnak a fizika egyik nagy kérdésére.

A Deep Underground Neutrino Experiment projekt új detektora jelentős lépés lehet a legtitokzatosabb részecskék, a neutrínók kutatásában (forrás: Science)

A szakemberek mérföldkőhöz értek a DUNE-projektben: a két prototípus egyike először mutatott ki részecskenyomokat. A kocka alakú prototípus akkora, mint egy háromemeletes ház.
A detektor, amely majd az amerikai Fermilabban épül meg, húszszor nagyobb lesz nála. Ez az első alkalom, hogy a CERN anyagilag támogatja egy egyesült államokbeli részecskefizikai projekt infrastrukturális és detektorfejlesztését - emlékeztetett a szervezet.

Nyolcszáz tonna argon mínusz 184 fokon
A CERN két év alatt építette meg a szóban forgó prototípust, majd további nyolc hétbe telt, mire az óriási kockát feltöltötték 800 tonna folyékony argonnal, amelyet mínusz 184 Celsius-fokon kell tartani.

A neutrínók argon-atommagokkal ütköznek benne, ennek során töltött részecskék jönnek létre.
Ezek a részecskék ionizációs nyomokat hagynak hátra, amelyeket a legmodernebb mérési technikával figyelnek meg, majd ez alapján vonnak le következtetéseket a neutrínók tulajdonságairól. A másik prototípus, és egy tervezett második detektor más technológián alapul majd.

Az egész DUNE-kísérlet számára nagy siker az első részecskenyomokat látni" - idézte a kísérlet vezetőjét, Stefan Soldner-Remboldot, a Manchesteri Egyetem munkatársát a CERN közleménye.

A másik prototípus, és egy tervezett második detektor más technológián alapul majd (forrás: CERN)

Az antianyag hiánya még mindig rejtély a fizikusok számára
"Az eredmények szép példát jelentenek arra, mi mindent lehet elérni laboratóriumok együttműködése által" - egészítette ki Fabiola Gianotti, a CERN igazgatója.


A szakemberek mérföldkőhöz értek a DUNE-projektben: a két prototípus egyike először mutatott ki részecskenyomokat. A kocka alakú prototípus akkora mint egy emeletes ház (forrás: CERN)

A Dune projekt nemcsak a neutrínókra, hanem azok antirészecskéire is összpontosít, ami által az anyag és az antianyag közötti különbségekről akarnak többet megtudni.
Ezek a jelenleg ismeretlen különbségek az anyag és az antianyag viselkedésében rávilágíthatnak arra, hogy miért van a világegyetemben szinte csak anyag, mikor az ősrobbanásban egyforma mennyiségben keletkezhettek.

Az antianyag hiánya rejtély a fizikusok számára. A CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) működő kísérletek közül több is foglalkozik ezzel.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Először mérték meg az antianyag optikai spektrumát Katt ide!
Vezető magyar részvétel az új antianyag-felfedezésben Katt ide!
Mire jó a CERN, a részecskefizika gigászi boncasztala? Katt ide!
Anyag is, meg nem is a 75 éve keresett részecske Katt ide!
A világegyetem leghidegebb pontját hozták létre antianyag-kutatáshoz Katt ide!
Újabb mérföldkőhöz értek az „isteni részecske” kutatásában Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
20
  Sikeresen tesztelték az űrszemetet összeszedő hálót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Becslések szerint mintegy 7500 tonna hulladék kering céltalanul odafent, fenyegetve az űrmissziókat.
A háló kipróbálása egy tesztsorozat része, amely különböző technológiákat mutat be a Föld körül keringő fémhulladékok begyűjtésére – olvasható a BBC internetes hírportálján. A RemoveDebris műhold videót is készített a kísérletről.


Az angol műhold tesztelése

A rövid felvételen egy kicsi, cipősdoboz méretű tárgy látható, amint 6-8 méterrel a Surrey-i Egyetem űrhajója előtt bukdácsol. Hirtelen egy fényes háló lövell ki az műholdból, elterül és beborítja a dobozt.

„Úgy működött, ahogyan reméltük” – mondta Guglielmo Aglietti, a Surrey Space Centre igazgatója. „A céltárgy úgy forgott, ahogyan az várható egy együttműködésre nem képes szemétdarabtól, de tisztán látható, amint a háló elfogja. Nagyon boldog vagyok a kísérlet kimenetelével” – mondta a szakértő.

A videó indításához: Katt ide!

Ha ez valódi „fogás” lenne, a hálót összekötötték volna a műholddal, amely eltávolítaná a szemetet az űrből. Mivel ez egy demonstráció volt, hagyják, hogy a háló és a doboz – amelyet külön ebből a célból lökött ki magából a RemoveDebris –, a Föld felé zuhanjon. Kis magasságuk miatt néhány hónap múlva elégnek a légkörben.

A szakértők régóta tárgyalnak arról, milyen nagy szükség van az űrben lévő szemét eltávolítására, de az angliai egyetem műholdja az első, amely egy gyakorlati megoldást próbált ki.


Hamarosan a RemoveDebris egy új kamerarendszert fog tesztelni a szemét követésére. A későbbiekben, talán a következő év elején pedig egy olyan szigonnyal is végeznek demonstrációt, amely képes lehet szemét befogására. Több millió selejtes fém vagy más anyagú szemét van Föld körüli pályán: régi rakétadaraboktól kezdve az asztronauták által véletlenül elejtett eszközökig igen széles skála.

A szakértők attól tartanak, hogy ha nem kezdik el hamarosan az égbolt megtisztítását a szeméttől, az jelentős veszélyt fog jelenteni az aktív műholdakra. A probléma megoldása egyre sürgetőbb, hiszen számos olyan cég van, amely több ezernyi új műhold fellövését tervezi.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Megoldás az űrszemét eltakarításra Katt ide!
Űrszemét karcolta meg az űrállomás üvegét Katt ide!
Élőben követhető a Föld körüli űrszemét Katt ide!
Tapadó-fogó eszköz az űrszemét ellen Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
18
  Úton van az űrszonda, amely "megérinti a Napot"
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Az űreszköz augusztus 12-én Delta-4 Heavy hordozórakétával startolt a floridai Cape Canaveral Légitámaszpontról, annak is a 37B jelű indítóhelyéről. A technikai okokból némi késéssel, egy nappal elhalasztott időpont augusztus 12-én volt, magyar idő szerint 9:31 volt. A nagyteljesítményű hordozórakétára azért volt szükség, mert a Földtől indulva Nap közelébe jutni nem könnyű egy űrszondával. (A Delta-4 Heavy tolóerejét jelenleg csak a nemrég első repülését végrehajtó Falcon Heavy haladhatná meg, de évekkel ezelőtt, amikor kiválasztották a hordozóeszközt, az még csak a fejlesztés fázisában volt).

Sőt a kezdeti impulzus sem elég a vállalkozás teljesítéséhez, így a Parker Solar Probe útján a következő állomás a Vénusz lesz. Pályáját a belső bolygószomszédunk mellett október 2-án végrehajtandó gravitációs hintamanőverrel módosítják majd először (később még hat hasonló művelet következik). A szonda az első lendítő manőver után november 5-én jut első alkalommal a Nap közelébe. Ezzel kezdetét veszi egy 24 keringésből álló, 7 éven keresztül tartó sorozat, amely alatt egyre közelebb és közelebb kerül az űrszonda központi csillagunkhoz.

A NASA Parker Solar Probe missziója elindult a floridai Cape Canaveral légierő állomásról.
A videó indításához: Katt ide!

Egyébként már az első, idei napközelség is rekord lesz a maga kb. 24 millió km-es távolságával: korábban, 1976 áprilisában az amerikai-német Helios-2 jutott 43 millió km-re a Naphoz.

Utolsó napközelsége alkalmával, 2025-ben a Parker Solar Probe 6 millió km-es távolságban repül el a Nap felszíne (pontosabban a fotoszférája) fölött. Ez a Nap és a Föld távolságának mindössze kb. 4%-a. Olyan közel lesz, hogy valójában a naplégkör forró külső részén, a napkoronán halad keresztül. A szonda túlélését fejlett hővédő rendszere hivatott biztosítani. Ennek feladata, hogy a fedélzeti műszereket legfeljebb 30 °C-os hőmérsékleten tartsa.A NASA Parker Solar Probe missziója elindult a floridai Cape Canaveral légierőállomásról (forrás: NASA)

A Parker Solar Probe három fő tudományos célja a napkorona fűtési mechanizmusának kutatása, a töltött részecskékből álló napszél keletkezési körülményeinek vizsgálata és a koronakitörések okának felderítése. A tudományos kérdésekre adott válaszok nem csak a Nap vizsgálata szempontjából érdekesek, de támpontokat adhatnak a kutatóknak a távolabbi csillagok működésének jobb megértéséhez is. Nem is beszélve az űridőjárás jelenségeiről, amelyek itt a Földön és közvetlen környezetünkben kihatással lehetnek technikai civilizációnk mindennapjaira is.

Az űrszonda a nevét Eugene Parkerről kapta, aki 1958-ban megjósolta a napszél létezését. A projekt összköltsége 1,5 milliárd dollár.

forrás:/ma.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
18
  Különleges építmény romjaira bukkantak egy törökországi tóban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Nem mindennapi titkokat őrzött évszázadokig az Iznik-tó, a régen Nikaia néven ismert település mellett.

Négy évvel ezelőtt Bursa tartomány vezetésének megbízásából légi felvételeket készítettek a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról. A fényképek eljutottak az Uludağ Egyetem kutatójához, Mustafa Şahin professzorhoz, akinek azonnal feltűnt, hogy a víz alatt valamilyen hatalmas épületkomplexum maradványai nyugszanak.

Az elmúlt négy év során kiterjedt kutatások kezdődtek a környékén, ezek eredményeként lassan kiderült, milyen építménnyel van a szakembereknek dolga.

A niceai zsinatot bemutató festmény a Vatikánban (kép: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive)

A romok körüli durva kövek a katedrális pusztulásáról is sokat elárulnak. Şahin szerint a térségben a 8. században több földrengés is pusztított, az egyik legerősebb éppen 740-ben történt. „Megfigyeléseink alapján az épület ennek a földrengésnek a következtében omlott össze, a partszakasz pedig a víz alá merült. A templomot ezt követően már nem állították helyre”.Légi felvétel a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról. (forrás: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive)

A székesegyházat a 4. század végén építhették, ekkor a település még Nikaia néven volt ismert.
A város a történelemben fontos szerepet töltött be, itt tartották azt a híres zsinatot, amelyen Nagy Konstantin császár elnöklésével lefektették a keresztény vallás alapelveit.

forrás:/infostart.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
18
  Mesterséges intelligenciával irányított fegyvereket fejlesztene a Pentagon
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Az amerikai védelmi minisztérium az eddiginél sokkal több fegyvert szeretne mesterséges intelligenciával kiegészíteni. A Pentagon kutatási részlege, a DARPA a következő öt esztendőre 2 milliárd dollárt különített el olyan fegyverek kutatására, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével lehetne vezérelni. A plusz összeg lehetővé teheti az Amerikai Egyesült Államok számára, hogy lépést tudjon tartani Oroszországgal és Kínával a mesterséges intelligencia versenyben.

A 2 milliárd dollárból elsősorban olyan projekteket támogatnak majd, amelyek a technológiát és annak döntéshozatali folyamatát átláthatóbbá teszik a parancsnokok számára. Az érvelés az, hogy a tábornokok és más tisztek sokkal jobban meg fognak bízni a jövőben a mesterséges intelligenciában, ha tudják majd, hogy az miként hozta meg a döntéseit, hogyan értékelt bizonyos helyzeteket és miként vonta le a végső következtetéseit.

Steven Walker, a DARPA igazgatója egy washingtoni konferencián kiemelte, hogy olyan gépeket akarnak, amelyek azt mondják az embereknek, hogy itt van a válasz az őket érdeklő kérdésekre vagy felvetésekre, s ezért és ezért gondolják úgy, hogy ez a korrekt válasz.

A jövőben egy drónt irányító mesterséges intelligenciának például el kell tudnia magyaráznia, hogy milyen tényezők alapján hozta meg az adott döntését és hogy miért gondolja azt, hogy az a tehergépkocsi egy fegyverszállító jármű vagy az a férfi miért terrorista. Ez megkönnyítheti a katonai parancsnokok dolgát, ugyanakkor nem teszi sem őket, sem a fegyverrendszereket tévedhetetlenné.

Érdekesség, hogy júliusban a Booz Allen Hamilton nyert el egy 885 millió dolláros szerződést mesterséges intelligencia programok támogatására. Az a megállapodás szintén 5 évre szól.Augusztus végén James Mattis amerikai védelmi miniszter azt sürgette, hogy Donald Trump minél előbb álljon elő egy nemzeti mesterséges intelligencia stratégiával és abban kiemelt szerep jusson a fegyveres erőknek.
A politikus leginkább attól tartott, hogy az Amerikai Egyesült Államok gyorsan és tartósan hátrányba kerülhet az olyan vetélytársaival szemben, mint Kína vagy az Európai Unió, amelyekkel később sem tud majd lépést tartani.
A Pentagon már június végén bejelentette, hogy létrehoz egy mesterséges intelligencia központot. A Joint Artificial Intelligence Center (JAIC) hosszú távon a Szilícium-völgy közvetlen konkurense lehet és többek között harci robotok kifejlesztésével foglalkozhat, valamint több tucat mesterséges intelligencia projektet gyűjthet össze.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
17
  Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Ebbe lassan a szakemberek is beletörődnek, ám azért még tovább próbálkoznak. Arról június végén mi is beszámoltunk, hogy az Opportunity globális vihart igyekszik átvészelni a Mars felszínén, amelynek ereje és hatása egyre fokozódik. A NASA illetékesei hetek óta próbálják felvenni a kapcsolatot a marsjáróval, ám ez egyelőre nem sikerült.

Az augusztus végéről származó utolsó bejegyzésben elismerik, hogy lassan ők maguk is feladják a reményt, ám időről-időre azért még mindig megpróbálkoznak a kapcsolatfelvétellel. Jelenleg hetente három alkalommal küldenek rövid üzenetet az eszköznek, abban a reményben, hogy az valójában munkára kész, ám történeseten nem próbálkozik aktív kommunikációval.

Egyelőre nem érkezett válasz, ami aggasztó, miközben azt sem felejthetjük el, hogy az Opportunity az eredeti tervek szerint mindössze néhány hónapot töltött volna el a bolygón megfigyeléseket végezve, ehhez képest azonban immár 14 éve áll szolgálatban, ami már önmagában is felvet bizonyos kérdéseket a további időtállósággal és teljesítménnyel kapcsolatban.

A marsjáró valószínűleg megsérült a vihar alatt, itt pedig különösen az akkumulátorok esetében merülnek fel ilyen aggályok, hiszen ezeket nem arra tervezték, hogy tartósan, hosszabb ideig lemerült állapotban, nagy hidegben vészeljenek át komolyabb viharokat.

Előfordulhat, hogy az akkumulátorok komoly sérülést szenvedtek el, illetve teljesen megsemmisültek a hosszú vihar alatt, további feltöltődésre pedig ebben az esetben már semmi esély nincs.
A csapat mindenesetre tovább figyel, várva az esetleges kapcsolatfelvételi kísérletet, illetve rövid üzeneteket küldve a bolygóra, hogy elkapják az időközben feltöltődött marsjáró figyelmét. A nap szépen süt a helyszínen, az ottani körülmények tehát nem jelentenek akadályt ebben, de az említett eshetőség teljesen kizárná a további munkát.Ha a kapcsolat sikertelen marad, a keresés január végén véget ér. (kép:sivtimes.com)

A szerencsésebb helyzetben lévő Curiosity eközben tovább munkálkodik a másik helyszínen, itt a vihar hosszúsága és az újbóli feltöltődés nem jelentett nagy akadályt, jelen pillanatban azonban az adatok letöltésével vannak elfoglalva, miközben várják az InSight megérkezését, ami szintén komoly feladatot jelent majd a bolygó körül keringő szondáknak, amelyek a folyamatos kommunikációban hivatottak azt segíteni. Eközben egy szép 360 fokos panorámaképet is kaptunk a marsjárótól, ami jelenlegi helyzetét mutatja meg nekünk.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Egyre nagyobb bajban van az Opportunity Katt ide!
Bajban az Opportunity Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
17
  Új szfinxre bukkantak régészek Egyiptomban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Egyiptomi régészek emberfejjel ábrázolt szfinxre bukkantak az ország déli részén, Asszuán városának közelében. A Ptolemaiosz-korból származhat a legújabb szfinx.

Az uralkodói hatalom és az erő megtestesülését ábrázoló szfinxszobrok az óbirodalmi IV. dinasztia (Kr.e. 2639-2504) korától ismertek Egyiptomban.
A Ptolemaiosz-dinasztia mintegy háromszáz éven át, Kr.e 320-től 30-ig uralkodott Egyiptomban.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője vasárnap közölte, hogy a mészkőből készült szoborra a Kom Ombo templomnál végzet talajvíz-elvezetési munkálatok során találtak rá.

A híres Kom Ombo- Edfu templom romjai Dél-Egyiptomban (forrás: Pinterest)

Vaziri szerint a szobor valószínűleg a Ptolemaiosz-korból származik. Idén ez már a második. A nyáron a karnaki és luxori templomok közötti úton találtak egy több mint négyezer éves szfinxet útépítő munkások.A most feltárt új, a Ptolemaiosz-korból származó szfinxás: (forrás: Egypt Today)

A legnagyobb szfinx, a 4500 éves, mintegy 70 méter hosszú és 20 méter magas gízai Nagy Szfinx Khephrén fáraó völgytemploma mellett található a Nílus-völgyében.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák