+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
17
  .....
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
17
  Először bocsátottak fel Szojuzt a bajkonúri beleset óta
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Először bocsátottak fel Szojuz-FG típusú hordozórakétát Bajkonúrból az október 11-i baleset óta - közölte a korljovi orosz repülésirányítási központ.

A Szojuz egy Progressz MSZ-10-es teherűrhajót indított útjára a Nemzetközi Űrállomásra. A jármű rendben levált a rakéta harmadik fokozatáról, antennái, napelemei a pályára állást követően kinyíltak. A mintegy 2,5 tonna rakományt szállító Progressz a tervek szerint (vasárnap,november18) közép-európai idő szerint 20 óra 29 perckor kapcsolódik majd az űrállomáshoz. Az űrhajó eredetileg október 30-ra beütemezett startját a baleset miatt halasztották keddre.Október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után, kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel.

Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy az októberi balesetet az első és a második fokozat szétválását jelző egyik szenzor meghibásodása okozta. A szerkezet a végső összeszereléskor, a bajkonuri kilövőállásnál sérült meg. Progresszt a 2000-es évek eleje óta nem bocsátottak fel Szojuz-FG-vel. A rakétát ezt követően kizárólag embert szállító űrhajók pályára állításához alkalmazták, teherjárművek estében áttértek a Szojuz-U és a Szojuz-2.1a rakéták használatára.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
17
  A Parker NASA űrszondája a Nap felszínétől 24 millió kilométerre haladt el
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája. A Parker okt. 29-én, hétfőn döntötte meg a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os rekordját, a 43 millió kilométeres távolságot a Naptól. És még közelebb fog kerülni a csillaghoz, mivel annak külső légkörébe, a koronába merült a múlt héten.

A Parker, amelyet a Nap légkörének tanulmányozására bocsátott fel a NASA augusztus elején, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.
Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást.Ez a NASA által rendelkezésre bocsátott kép azt mutatja, hogy a Parker Solar Probe megközelíti a Napot.(forrás: NASA)

A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállított, amely szintén a Helios-2 űrszondához fűződik, sebessége elérte az óránkénti 247 ezer kilométert.
A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről.

Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Úton van az űrszonda, amely "megérinti a Napot" Katt ide!
Elindult a Naphoz a NASA legújabb kutatóegysége Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
17
  Elegendő oxigént biztosíthat az élet számára a Marson lévő víz
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi

A közvetlenül a bolygó felszíne alatt található sós víz elegendő oxigénnel szolgálhat olyan létformák megmaradásához, amely évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki a Földön.
A kutatók felfedezték, hogy a Marson lévő magas sótartalmú víz a mikroorganizmusok légzéséhez elegendő oxigént tartalmazhat – olvasható a Nature Geosciences című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmányban. A kutatást vezető Vlada Stamenkovic, a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint az eredményeik átírják a marsi élet lehetőségéről alkotott elképzeléseket.

A tudósok egészen mostanáig úgy vélték, hogy a Marson előforduló csekély mennyiségű oxigén még a mikrobiális élet fenntartásához sem elegendő. Stamenkovic hozzátette, sosem gondolták, hogy az oxigén szerepet játszhat a marsi életben, tekintve, hogy a bolygó légkörének mindössze nagyjából 0,14 százalékát teszi ki. Az ember által belélegzett levegőnek ezzel szemben majdnem 21 százalékát alkotja oxigén.

Az oxigénigényes (aerob) életformák a fotoszintézissel – a fény segítségével a szén-dioxid és a víz glükózzá és oxigénné alakítása – együtt fejlődtek ki a Földön. Az oxigén kulcsszerepet játszott az összetett életformák megjelenésében a több mint kétmilliárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs (oxigénkatasztrófa) eseményt követően, amikor jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma.

A magas sókoncentráció segít, hogy a víz folyékony maradjon még nagyon alacsony hőmérséklet esetén is. A Mars felszíni hőmérséklete – különböző tényezőktől függően – mínusz 195 és plusz 20 Celsius-fok között mozog.
A Föld azonban olyan mikroorganizmusoknak is otthont ad, például az óceánok mélyén, amelyek megélnek oxigénszegény környezetekben. Ezért amikor a szakértők a marsi élet lehetőségéről gondolkodtak, mindig anaerob életformák lehetőségét kutatták – magyarázta Stamenkovic.

A mostani tanulmány során a kutatók először megnézték, hogy az oxigén miként oldódik sós vízben fagypont alatti hőmérséklet esetén, majd megbecsülték a Marson az elmúlt 20 millió évben végbement, valamint a következő 10 millió évben várható éghajlati változásokat.

forrás:/hirado.hu/


kapcsolódó: Musk: így juthatunk el a Marsra Katt ide!
Musk a NASA előtt szállna le a Marsra Katt ide!
A NASA bejelentette új projektjét, amivel 30 perc alatt eljuthatunk a Marsra Katt ide!
Hawaii szigetén is zajlik a felkészülés a Marsra Katt ide!
Világméretű összefogás a Mars-utazásért Katt ide!
Nem lesz könnyű az a Mars-utazás... Katt ide!
Két hónap után meghalnánk a Marson Katt ide!
Megvan, hogyan lélegezhetünk a Marson Katt ide!
Elbutulnak az űrhajósok a kozmikus sugaraktól Katt ide!
Kétszázezren halnának meg a Marson Katt ide!
Ember a vörös bolygón? - Technológiai feltételek a marsi élethez Katt ide!
NASA: Megvannak a magánűrhajók első Katt ide!
Mi megy a Marsra 2020-ban? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
28
  Újra üzemel a Hubble űrteleszkóp
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Ismét szinte teljes üzemmódban működik a Hubble űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek sikerült kijavítani az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját, amely miatt az űreszközt október eleje óta tartalék üzemmódban működtették.

Az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak a giroszkópok, amelyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel teszik lehetővé tudományos munkájának elvégzését.

A Föld körül 1990 óta keringő Hubble űrtávcsőnek hat giroszkópja van, de az elmúlt hónapokban már csak három működött közülük, ezek egyike mondta fel a szolgálatot. Október 5-én ezért az űrtávcsövet biztonsági üzemmódba helyezték, tudományos anyaggyűjtését felfüggesztették.

Az elromlott giroszkópot sikerült oly módon életre kelteni, hogy átfordították az ellenkező irányba - közölte kedden a NASA.

A Hubble űrteleszkóp (a kép forrása: thefirstnewspaper.com)

A szakemberek most azt tervezik, hogy elvégeznek néhány tesztet a giroszkóp teljesítményének felmérésére, és ha végeztek ezekkel, a Hubble visszatérhet a normális tudományos működéshez - tették hozzá.

Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.A Hubble űrteleszkóp (a kép forrása: thefirstnewspaper.com)

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Ismét javítani kell a Hubble-űrteleszkópot Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
28
  Lármafáknak őrtüzei ma este is fellobbannak
Kategória: Autonómia - Közzétette: Róza
Fújd, ne add fel, csiszold a szikrát, fogjon tüzet. Fújd , ha kell újra és újra, meg nem tántorodva, edzetten, keményen, amíg lángot kap a lármafa. Meggyúlt a tűz, ég, felcsap lángja, s a tűzvörös lángban millió apró szikra pattog szerte -széjjel a Kárpátmedence hegytetőin, Csillagösvényen, Hadak Útján. Fáklyaként világítson a zsarnokság sötétsége fölött, jogokat, emberi méltóságot, szabadságot szabad Székelyföldön, szabadságot, fajom, népem nemzetemnek , a szépségesen szép Kárpátmedencében, bárhol is vagyon, él a nagyvilágban, legyen végre szabadság, békesség, szomszéd, ember és embertársaid között, bajlátotta szülőföldeden.

Hallgass a szívedre:- Nézz a hegytetőkre, tűzlángja csap a magosságba, égnek a lármafák őrtüzei, légy egy égő szikra, a lángok szikrái között, egy apró csillagocska, légy ott ahol lenned kell, tedd azt amit tenned kell. Fogd a fáklyát, lángja világítsa a Világosságot a sötétség zsarnoksága felett.

Hallgass szívedre: Légy Főnixmadár, ha kell, amely a tűzben elégeti önmagát hamuvá válva, majd hamvaiból újra életre kel, feltámad, az örök lét a szabadság jelképét hordozván a végtelen mindenség, a világ felé.

Szent László szobrot avattak és őrtűzeket gyújtottak Háromszéken 2017. augusztus 17-én (fotó: Henning János, forrás: Maszol.ro)

Légy, ha kell istenségek kiváltsága, a hős, a titán Prométheusz, aki lángot lop az istenektől, hogy emberei között , faja, népe, nemzete között szétossza, fennen hirdetvén a Világosságot , fáklya fényeként beragyogja a szabadságot, emberi méltóságot.Több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet Székelyföld autonómia jogát követelve (forrás:kepesujsag, 2015. október 29.)

Hallgass szívedre, gyújtsd az őrtüzek lángját, fogd a fáklyát, vidd, hord, add tovább lángját, fennen hirdesse, Székelyföldnek , az egész Kárpátmedencének szent szabadságát! Hadd égjenek a hegytetőkön az őrtüzek, hadd ébredjen a szunnyadó lélek, lármázzanak a lármafák, lobogjon fáklya fénye, fennen világítsanak , Isten segedelmével adassék elégtétel a történelem szörnyű bűnei felett.

forrás:/szekely info/

kapcsolódó: Őrtüzek fényénél fogadták el a székely autonómiakiáltványt Katt ide!
Lobbanjanak fel az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért Katt ide!
Kivilágítják Székelyföld határait és a Partiumban is őrtüzek gyúlnak Katt ide!
Milyen messze világíthatnak az őrtüzek? Katt ide!
Az űrből is látható lesz Székelyföld Katt ide!
Szilágyi Zsolt: „Ne féljenek az erdélyi magyarok szabadságvágyától!” Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
28
  Elon Musk újabb forradalmi találmányt igér, jön a Model Y
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
szerző: Dippold Ádám

Elon Musk szerint 2020-ra megérkezhet a Tesla Model Y, amiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a prototípus már megvan, az autó pedig állítólag forradalmi újításokat hoz a járműiparba – bár arról, hogy ezek pontosan mik lesznek, elég keveset tudunk. Annyi valószínűnek tűnik, hogy nem lesznek rajta tükrök, bár ez nem tűnik akkora forradalomnak.

A Tesla Musk közleménye szerint egy elektromos pickup gyártását is fontolgatja, ennek viszont még a prototípusa sincs meg.

A Tesla 3 megfizethetőbb változata eközben vészesen közelít, fél év múlva már hozzáférhető lesz az első modell, viszont kicsit drágább lesz, mint ahogy tervezték: a középtávra alkalmas akkumulátorral felszerelt autó 46 000 dollárba fog kerülni, ez ezer dollárral drágább, mint ahogy meghirdették, de a korábban leadott rendelések esetén a cég „tiszteletben tartja” majd az eredeti árszabást.

A sejtelmes promóciós képen egyelőre egy random Tesla körvonalai kivehetők.(fotó: Tesla)

A videó indításához: Katt ide! és Katt ide!

Az új Tesla érkezéséig Musk tovább folytatja a nyilatkozatháborút, javarészt önmaga ellen – ennek dacára a Tesla a harmadik negyedévben jól teljesített, és a kínai gyártással a szerényebb keresetű fogyasztók felé is nyitna.

forrás:/qubit.hu/

kapcsolódó: Videón az űrben száguldó vörös Tesla Katt ide!
A földönkívüliek is kíváncsiak voltak az űrbe lőtt Tesla sportautóra… Katt ide!
118 600 km/órás sebességgel hagyta el a parkolópályát a piros Tesla Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
25
  Új Hold-verseny indult el
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A Google kezdeményezésének kudarca után most egy újabb kiírásra kerítettek sort, a The Moon Race projektre.
Az XPrize névre keresztelt verseny kapcsán még januárban számoltunk be arról, hogy végül mégsem osztják ki a díjat, mivel a határidőt egyetlen csapat sem tudta tartani. Ezek után a Google nélkül folytatódott a verseny, immár jóval kisebb lendülettel, egy új kezdeményezést viszont ismét jól ismert nevek támogatnak.


A The Moon Race projekt támogatói között a Blue Origin, valamint az Airbus is felbukkan. A brémai bejelentésen elhangzottak szerint a leszálláshoz szükséges technológiák kifejlesztése az elsődleges cél, ezt pedig 2024-ig kellene megvalósítani, hiszen a következő évtizedben már ismét égi kísérőnk, valamint immár a Mars, kerül fokozatosan a célkeresztbe. Az Európai és a Mexikói Űrügynökség szintén részt vesz az együttműködésben, néhány hónapon belül pedig megismerhetjük a kiírással, a jelentkezéssel, valamint a pénzdíjakkal kapcsolatos részleteket, legalábbis a most elhangzott ígéret szerint.A videó indításához: Katt ide!

A hivatalos weboldalon már közzétettek néhány információt. Eszerint az egyes csapatok 2019 folyamán jelezhetik majd részvételi szándékukat, a prototípusokat pedig 2020-ban küldhetik majd be. Ezt részletes tesztek követnék, 2021-ben a helyszíni körülményeket utánzó próbákon kísérletezhetnek majd a fejlesztésekkel, 2024-re pedig magára a küldetésre is sor kerülne, hiszen a remélt technológiákat ekkor vetnék be élesben. A partnerek igyekeznek majd segíteni a vetélkedő csapatokat, itt állítólag lehetőség lesz párhuzamos folyamatok igénylésére a gyártás, az energia, a különböző erőforrások, valamint a biológia terén is.

A nagyobb támogatók persze saját projektjeiket igyekeznek itt kiemelni, a Blue Origin szerint a New Glenn segít majd a Holdra való eljutásban, míg az Airbus azt reméli, hogy a felszínen való mozgás és a helyszíni vizsgálatok terén történik majd előrelépés a verseny révén. A kiírás egyébként egybeesik fél évszázados évfordulókkal, hiszen az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között ért talajt a Holdon összesen 12 űrhajós, a programon belül azonban eredetileg 1968 októberében repültek először legénységgel az űrben.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A Google nélkül folytatódik a Hold-verseny Katt ide!
Az Audi is beszáll a Google holdjáró versenyébe Katt ide!
Öt csapat indul a Holdra a Google versenyén Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
25
  Juncker: Erdély elcsatolása ünnep Európa számára
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

Nem tudni, hogy Juncker mennyit ivott a nyilatkozata előtt, de ilyet józanul nem mondhat egy európai politikus.

Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is" – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján az MTI tudósítása szerint.
Minden, ami román, egyben európai is, ezért december elsején Európa közösen ünnepli meg a Romániának és Európának is fontos pillanatot" – fogalmazott. Juncker azt is kifejtette, hogy Romániának minél hamarabb csatlakoznia kell a schengeni övezethez.


A rendezvényen felszólalt Tőkés László is. Kijelentette, Románia centenáriumi időszakában ne csak a korrupcióval, hanem a "nacionálkommunista gyökerű magyarellenességgel" szemben is védelmezze a jogállamiságot, hogy a magyarság ne jusson az elfogyatkozott erdélyi szászok sorsára, akiket a Ceausescu-diktatúra űzött el szülőföldjükről."Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy Románia "tartsa és tartassa tiszteletben a kisebbségek jogait anyanyelvükhöz, szimbólumaikhoz, tulajdonukhoz, szülőföldjükhöz" – adta hírül a privátbankár.hu.

Klaus Johannis: Európa "két tüdővel lélegezzen"
A román elnök szerint a koncentrikus körök mintájára létrejövő Európa nem jelenthet megoldást, az Európai Unió egységét meg kell őrizni. Fontosnak nevezte, hogy Európa "két tüdővel lélegezzen", egy "nyugati és egy keleti tüdővel" egyaránt.
A román államfő kijelentette, a gazdasági biztonság legalább olyan fontos, mint a határok biztonsága. Mindkét esetben átfogó intézkedésekre van szükség a jövő és a fellendülés érdekében, csak így lehet megfelelő válaszokat adni a jelentkező kihívásokra.

Véleménye szerint Európa mindeddig csak reagált a válságokra, a jövőben azonban megelőző politikát kell kialakítania, proaktívan kell cselekednie. Mint mondta, egy biztonságos és erős Európai Unió egy kibővített uniót jelent, amely erőt kölcsönöz politikai értelemben és a versenyképesség területén egyaránt. A bővítés nagyobb biztonságot és jólétet eredményez Európa számára.
Kijelentette: Európát krízisek, terrortámadások fenyegetik, és a populista mozgalmak is kihívások elé állítják. Az uniónak ki kell állnia a közös értékek, a kohézió és a szolidaritás mellett. A 2019 májusában Nagyszebenben tervezett uniós csúcstalálkozó segít majd abban, hogy egy erősebb, egységesebb Európai Unió jöjjön létre alapértékei mentén – tette hozzá a román államfő.

forrás:/napiujsag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
25
  Az Örök tél lett Európa legjobb tévéfilmje
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza
szerző: Pataki Tamás

Szász Attila Örök tél című, a málenkij robotról szóló alkotása kapta a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

– Felrázta, megmozgatta a sok-sok filmbe belefásult szakembereket, hiszen az egész olyan, mint egy érzelmi hullámvasút – mondta kérdésünkre Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója, akit a zsűri véleményéről kérdeztünk.
A Szász Attila rendezte film, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.
Azt is megérdeklődtük, hogyan volt képes átlépni az európai ingerküszöböt egy málenkij robotról szóló film.

– A zsűritagok saját bevallásuk szerint korábban nem hallottak a málenkij robotról, de amikor megnézték a filmet, azt mondták, ezt mindenkinek látnia kell, erről mindenkinek tudnia kell, erről beszélni kell egész Európában. Túl a témán, túl azon, hogy ez egy hiánypótló film, szerintem az az Örök tél titka, hogy nagyon érzelmes. Nem érzelgős, nem szentimentális, hanem érzelmes. Van benne félelem, fájdalom, de öröm és remény is. Talán ezzel tűnt ki az Örök tél a nemzetközi mezőnyből – fejtette ki a Félvilág, A berni követ és A vizsga című történelmi filmek forgatókönyveit is jegyző alkotó.

A díj elnyerésével lehetőség nyílt arra, hogy külföldön is érdeklődjenek az alkotás iránt: mivel a Prix Europa az európai köztévék fesztiválja, reális esély van arra, hogy az osztrák ORF, a német ARD vagy akár a BBC is leadja az Örök telet mint Európa legjobb tévéfilmjét.Köbli Norbert azt is elárulta, hogy meglepte őket a döntés, mivel amikor fesztiváloztatni kezdték a filmet, volt benne egyfajta kishitűség.

– Azt hittem, hogy a málenkij robot – és ezen belül a svábok kollektív megbüntetése – a nemzetközi közvélemény számára érdektelen, marginális téma, és így a filmet is negligálni fogják. Szerencsére nem így történt; akárhol vetítjük, ott értik, átérzik a történetet – mondta a forgatókönyvíró.

De ezzel nem ért véget a nyerő széria. A hét végén, a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon Szász Attila rendező elnyerte az Alex Friedman Humanitarian Awardot az Örök télért, a szolnoki Alexandre Trauner-fesztiválon pedig a zsűri különdíjában részesült a film két látványtervezője: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória.

forrás:/magyaridok.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
.....
.
-