+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
30
  Ma becsapódik egy üstökösbe a Rosetta űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
Európai csillagászok elindították utolsó útjára csütörtök éjjel a Rosetta űrszondát, amely 67/P Csurjumov/Geraszimenko nevű üstökösre zuhan küldetése végén – közölte az Európai Űrügynökség.

Az út több órán át tart, az eszköz közép-európai idő szerint várhatóan péntek dél körül csapódik bele az égitestbe.
Az irányított zuhanás közben még készít néhány közeli képet róla, és adatokat gyűjt a felszín közeli gázokról, mielőtt végleg befejezi küldetését.

A misszión dolgozó tudósok egyetértenek abban, hogy a Rosetta messze meghaladta minden várakozásukat, olyan hosszú ideig maradt pályáján. Sikerült az üstökös felszínére bocsátani a száz kilogrammos, mosógépméretű leszállóegységét, a Philae-t 2014 novemberében, ami nagy jelentőségű eredmény a precíziós űrutazásban még akkor is, ha a kis robot többször is visszapattant az üstökösről és végül olyan árnyékos helyen állapodott meg, ahol napelemei nem tudtak többé újratöltődni.

A Rosetta 12 év alatt több mint 6 milliárd kilométert tett meg az űrben, mire elért az üstököshöz.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Elbúcsúztak a Rosetta landolóegységétől Katt ide!
Megtalálta a Rosetta a Philae-t! Katt ide!Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
29
  Musk: így juthatunk el a Marsra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Ismertette terveit a SpaceX alapítója, a megvalósítás azonban még nagyon messzinek tűnik.
A korábbi ígéreteknek megfelelően Elon Musk szeptember 27-én ismertette terveit a Marsra történő eljutással kapcsolatban, kiemelve, hogy cége pusztán a szomszédos bolygóra való utazásra koncentrál, ők egyelőre nem foglalkoznak az állandó jelenléthez szükséges kolónia gondolatával. A rövid videót Musk teljes beszéde egészíti ki, ebből minden érdeklődő választ kaphat a kérdésekre.
A milliárdos üzletember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az animációban felvonultatott megoldások nem pusztán koncepció szintjén léteznek, ezek ugyanis CAD-formátumban, tervezés alatt állnak, vagyis jelenleg is konkrétan törekednek azok megépítésére. Más kérdés, hogy sokak szerint a prezentáció nagyban hasonlított az Apple rendezvényeire, a bombasztikus bejelentés meglehetősen kevés konkrétumot tartalmaz (és mintha igyekeznének megkerülni a kényesebb részeket). Az mindenesetre kiderült, hogy nagy hangsúlyt fektetnének az újrafelhasználásra, hiszen a rakéták az emberek mellett az üzemanyagot is külön juttatnák el az űrbeli benzinkútra, ahol a tankolást követően indulna a tulajdonképpeni utazás.

A SpaceX szerint egyszerre akár százan is utazhatnának az óriásrakétán, amely nagyjából megfelel a Saturn-V fizikai méretének, ám mégis háromszor erősebb lenne annál. Összesen 42 hajtóműre támaszkodnának (a Falcon 9 esetében ez 9, a Falcon Heavy pedig 27 hajtómű erejét kombinálná), a hatalmas üzemanyag- és az oxigéntartály szénszálas anyagból készülne, maga az út pedig nagyjából 115 napig tartana.

A Marson a hajó függőlegesen, a hajtóművek segítségével szállna le, ezek a visszatéréshez is rendelkezésre állnának, a technikai akadályok mellett azonban itt jelenik meg az ár kérdése is, hiszen ez ma nagyjából fejenként 10 milliárd dollárba kerülne (Donald Trump tehát éppen össze tudna kaparni elég pénzt az útra), a megvalósításhoz viszont egészen 200 ezer dollárig le kellene ezt szorítani, ami nagyjából megfelel az átlagos amerikai ház árának.Musk szerint jelentkezőkből nem lenne hiány, sokan már kifogytak a Földön felfedezhető új helyekből (ez mondjuk erősen kétséges, tekintettel arra, hogy az emberek túlnyomó része saját lakásába bezárkózva éli le életét), de a hype révén minden bizonnyal nem lenne gond a részvételi hajlandósággal. A cégvezető többször a vadnyugat meghódításához hasonlította a tervet, ennél azonban egy picit bonyolultabb koncepcióról van szó, hiszen a Mars felmelegítését is meg kellene valahogy oldani, a sugárzás elleni védelemről nem is beszélve – emellett azt is bizonyítani kellene, hogy a növénytermesztéssel sem lesz gondunk, lásd Jason Bourne Mars-utazását, ami egyelőre csak filmen volt látható.

A SpaceX időközben letesztelte a Raptor névre keresztelt hajtóművet, ami a Falcon Heavy utáni rakétát lesz hivatott kiszolgálni. Itt háromszor nagyobb kamranyomással, illetve 3 meganewton tolóerővel számolnak, de Musk külön felhívta a figyelmet a Mach-gyémántokra, amelyek a hajtómű tűzében jelennek meg a képeken.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Musk már a Marson túlra utazna Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
29
  Durván csökkenti majd az otthoni áramszámlát, amivel most előáll a Tesla
Elon Musk október végén rántja majd le a leplet a Tesla rendszeréről, ami a háztartások ingyenes energiával való ellátására találtak ki.

Habár a Teslát leginkább az autóiról ismerhetjük, Elon Musk cége az otthonaink környékén is szeretne egy nem is olyan kis forradalmat levezényelni. Ennek több eleme is van, az egyik egy olyan háztető, amibe már eleve be vannak építve a napelemek.
Hogy mennyire komolyan gondolják a fejlesztést, azt jól mutatja, hogy augusztusban megvették a napelemeket gyártó SolarCityt is, ami kapcsán több részvényes nemtetszését fejezte ki, a cég ugyanis durván veszteséges volt. Elon Musk viszont azzal védekezett, hogy a gördülékeny fejlesztés érdekében muszáj, hogy egy kalap alatt legyen a két cég. Ekkor már sejteni lehetett, hogy egy újabb bejelentés érkezik. És valóban: Elon Musk a napokban Twitteren közölte, október 28-án végre lerántják a leplet a napelemes tetőről, a hozzá tartozó otthoni akkumulátorról és egy új Tesla-töltőről is.

Azzal, hogy a Tesla a napelemes tetővel és a házi akkumulátorral komplett rendszert kínál, ismét csak úttörő lehet a piacon, és végre, tényleg végre a helyére kerülhet az áramszámla-csökkentés utolsó darabja is.

Itt jegyezzük meg, hogy a Tesla értéke nem (csak) abban van, hogy mindenki más előtt képesek új dolgokat bemutatni, hanem abban is, hogy a tömeggyártással és a hozzáállásukkal képesek lenyomni az árakat, így az általuk felkapott technológiák – így történik ez az elektromos autókkal is – szépen lassan egy megfizethetőbbé válnak.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
27
  Vízkitörések vannak az Europán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA és a területtel foglalkozó lapok már a múlt héten jelezték, hogy az űrügynökség fontos bejelentésre készül, erre pedig hétfőn este valóban sor is került. A prezentációból megtudhattuk, hogy a Hubble űrteleszkóp segítségével olyan megfigyeléseket végeztek el, amelyek szerint az Europa vastag jégtakarója alól itt-ott magasra tör a mélyben lévő víz, ami megkönnyítheti a jövőbeni küldetéseket.

A kutatócsoport eredetileg arra volt kíváncsi, hogy vajon a Jupiter holdja valóban rendelkezik-e vékony atmoszférával vagy exoszférával.

Ennek meghatározására a Hubble űrteleszkópot hívták segítségül, mégpedig azon elvre támaszkodva, miszerint a vékony légkör elnyeli a fény egy részét, ez pedig sziluettként jelenik meg az általunk készített felvételeken.

Menet közben jöttek rá, hogy ugyanezen módszerrel akár a régóta sejtett vízgőz jelenlétét is ki lehetne mutatni, ez pedig a jelek szerint sikerrel zárult, hiszen a 15 hónapon keresztül tartó kampány során 3 alkalommal véltek megfigyelni magasra törő vízoszlopokat – ezen időszak alatt összesen 10-szer haladt át az Europa a Jupiter előtt, ami szükséges a módszer alkalmazásához, hiszen jelen esetben a Jupiterről visszavert fényt használjuk fel.

A NASA egy rövid videóban mutatja be a főbb tudnivalókat, ennek során kiemelik, hogy a globális óceánból kitörő víz (amely az egyelőre ismeretlen vastagságú jégtakarót töri át) akár 200 km-es magasságba is emelkedhet, vagyis igencsak látványos jelenségről lehet szó. A Hubble által visszaküldött adatokat egyébként a Galileo- és a Voyager-küldetések képanyagával kombinálták, így hozták össze a bejelentés fejlécében is látható, meglehetősen alacsony felbontású képeket.A jégtakaró alól hatalmas oszlopokban törhet elő a víz, így egyszerűbb lesz az élet kutatása.

A vízkitörések jelenléte nagy könnyebbséget jelent majd a jövőbeni küldetéseknél, hiszen itt az élet kutatásához nem lesz szükség a jégpáncél átfúrására, amely eddig az egyik nagy akadályt jelentette. Amennyiben sikerül visszaigazolni a jelenséget (többek között a 2018-ban rajtoló James Webb űrteleszkóp infravörös tartományban végzett megfigyeléseivel), az Europa sorrendben a második ilyen hold lesz a Naprendszerben, az Enceladus után, amelyről még 2005-ben kaptunk hasonló adatokat, a Cassini révén.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
27
  Ingyenáram: itt az új házi napelem, ami 2x annyi áramot termel
Az utóbbi időben egyre inkább úgy tűnik, a hanyatló nyugat ópiumának tartott napelemek egyre jobban teljesítenek. Amellett, hogy meredeken zuhan a rendszerek kiépítésének költsége, a hatékonyságuk is egyre jobb: van, amelyik már felhős időben, sőt, este is képes áramot termelni, a Kínai Műszaki Egyetemen pedig nemrég kifejlesztették az esőelemet. Most egy német startup cég dobott nagyot: olyan napelemet fejlesztettek, ami a jelenleginél kétszer több energiát termel.

A Phys.org beszámolója szerint a Insolight nevű csapat laboratóriumi körülmények között érte el a minden bizonnyal világrekordnak számító 36,4 százalékos hatékonyságot, miközben a jelenleg a piacon kapató rendszerek 18-20 százalékos hatékonysággal dolgoznak. A titok az eszköz kialakításában rejlik.

A csapat ehhez olyan paneleket használt, amit az űrben szokás. Mivel ezeknek az ára igen magas, a költséghatékonyság érdekében a lehető legkevesebb mennyiséget kellett beépíteni az eszközbe.

A német Insolight fejlesztői 34 százalékos hatékonyságot értek el, ami duplája a jelenleg kapható panelek teljesítményének.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy csupán néhány négyzetmilliméteres panelekről van szó, ám ez önmagában még nem volna elég a hatékonysághoz.
Az Insolight fejlesztői ezért egy vékony műanyag réteg, és az azokon kialakított lencsék segítségével a megfelelő területre koncentrálják a beeső nap sugarait.
A rendszert úgy tervezték meg, hogy nap közben folyamatosan figyelje a napsugarak beesési szögét, a szerkezet pedig úgy mozdítsa el a lencséket, hogy egész nap a napsugarak 100 százalékát fel tudják használni.


A fejlesztők szerint a rendszert ugyan az átlagosnál többe kerülne telepíteni, ám a nagyobb energiahatékonyság miatt ez a költség hamar megtérülne. A cég a laboratóriumi tesztelések után következő lépésként a szabadban is tesztelni fogja a rendszert, hogy kiderüljön, valóban olyan hatékony-e, mint azt eddig tapasztalták.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
27
  Egy 18. századi könyvborító bizonyíthatja, hogy 300 éve idegenek látogattak minket?
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egy 1716-ban publikált könyv borítója utal arra, hogy 300 évvel ezelőtt idegenek által irányított, repülő korongok látogattákA könyvet eredetileg még 1716-ban publikálták. Semmi szokatlan nem is lenne az egészben, borítón azonban egy szokatlan, korong alakú valami tűnik fel rajzos ábrázolásként.

A 18. századi könyv, melynek borítóján az ominózus furcsaság látható, egy bizonyos Johann Casper Funck nevéhez fűződik, és valóban zavarba ejtően utal arra, hogy már akkor is láttak idegen tárgyakat az égen.
A csészealj mintha villámok segítségével érkezett volna a felhők közül, le az égből. Az ábrán az is jól látszik, hogy egy nap korongja van felfestve rá, mely arra utalhatott, hogy a korong nagyon erősen fénylett.
Vita az ábrázolás valódi jelentéséről
Egy blogban Reid Moore kiemeli, hogy a könyv illusztrációja nagyon is hajaz egy modern, diszkosz alakú repülő tárgy ábrázolására. A kép feltehetően egy viharban előbukkanó csészealjat ábrázolhat.
A szkeptikusok azonban nem értenek ezzel egyet, és szerintük csak a véletlen műve, hogy a könyv borítóján látható ábra hasonlít egy idegen csészealjra.
A könyv és a borító a 18. században jöhetett létre, még a pontos dátuma is ismert, mert a borító alján római számokkal fel van vésve a dátum: 1716.
Jelenleg nincs egységes vélemény arra vonatkozóan, hogy mit látni a képen. Egy másik magyarázat szerint egy égi vihart ábrázol, és a nap valójában egy alagútból bújik elő, utalva ezzel arra, hogy a vihar közben a nap nem látható.

Ez az elképzelés azonban szintén ingatag lábakon áll sokak szerint. A korong részletei ugyanis kivehetőek rajta. A csészealj oldalán jelzőfények sorakoznak, és a mögé berajzolt villámok talán a szerkezet elektromos meghajtására utalnak.
Már 300 évvel ezelőtt is tudtak az ősi idegenekről
Mivel a könyv elég régi, felvetődött egyesekben, hogy ez lehet a legkorábbi ősi idegenek ábrázolása. Ugyanis az ősi idegenek elmélete bár nem újkeletű, széles körben csak a 19. századtól kezdtet el terjedni.

A borító ha az, aminek látszik, ékes bizonyítéka annak, hogy már 300 évvel ezelőtt is látogattak minket idegen lények, és úgy gondolták az akkori emberek, hogy ezek a látogatások már az ősi időkben is megtörténtek.
Egészen biztosan nem véletlen, hogy ezek a különféle ábrázolások fennmaradtak, és hogy egyáltalán létrejöttek. Túl sok tagadhatatlan lelet utal arra, hogy különféle repülő szerkezetek jártak-keltek a Földünk légkörében azokban az időkben, mikor még nem rendelkezett az emberiség a repülés képességével.

forrás:/Világ titkai/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
25
  Kész a világ legnagyobb rádióteleszkópja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Kínában megkezdték a világ legnagyobb rádióteleszkópjának a tesztelését, az 500 méter átmérőjű tányérantenna már vette is az első jeleket a világűrből.
A Kína délnyugati részén épített hatalmas teleszkópot vasárnap adták át, de a tesztelés és a kalibrálás még három évig tart, s a funkciók fokozatosan válnak elérhetőkké. A világűrből érkező jeleket figyelő óriás berendezés azon program elemeként épült meg, melynek célja, hogy a világ legnépesebb országa is vezető tudományos hatalommá váljon.

Az ötszáz méter széles rádióteleszkópot öt évig építették, és most végre készen áll arra, hogy idegenek után kutasson.

A 180 millió dollárból épített FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) kétszer nagyobb, mint a második legnagyobb tányéros rádióteleszkóp, a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium.
Ekkora méretekkel a rádiótávcső arra is alkalmas, hogy gravitációs hullámok után kutasson, vagy kiszúrja a távoli bolygókon található aminosavakat, de az sem kizárt, hogy a segítségével végre sikerül idegen civilizációk nyomára bukkannia a tudósoknak.

forrás:/hvg/player/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
25
  Kínai kutatók távolról törték fel a Tesla S-t
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
A Tencent konszernhez tartozó Keen Security Labs munkatársainak sikerült a Tesla különböző modelljeinek funkcióit a távolból, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül vezérelniük, sőt, vezetés közben még a fékeket is befolyásolták. A laboratórium az információk nyilvánosságra hozása előtt titokban jelentette az általa tapasztalt dolgokat és a felfedezett biztonsági réseket a Teslának, így a gyártó már elkészíthette és kiadhatta a biztonsági frissítését.

A megjelentetett videóban a szakemberek bemutatták, hogyan tudták feltörni a Tesla Model S-t anélkül, hogy közvetlen kapcsolatban lettek volna az autóval. Feltétel volt azonban, hogy a jármű csatlakozzon az internethez, például amikor keresi a következő elektromos töltőállomást. A sikeres feltörést több hónapos kísérletezés előzte meg, amikor azonban a kutatók sikerrel jártak, akkor képesek voltak rövid idő alatt betörni a Tesla Model S 75D rendszereibe.A biztonsági szakértők vezérelni tudták a gyártó egyes gépkocsijainak fontosabb funkcióit.

A szakembereknek először az érintőképernyők felett sikerült megszerezniük az ellenőrzést, amely ezután már nem reagált a manuális adatbevitelekre. Ezt követően a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ki tudták nyitni a tetőablakot, használhatták a lámpákat, elállíthatták az üléseket és lezárhatták az ajtókat. Vezetés közben is képesek voltak bizonyos funkciókat vezérelni. Beindították például az ablaktörlőket, kinyitották a csomagtér ajtaját, majd telefonon arra kérték az irodában ülő egyik kollégájukat, hogy fékezze le a haladó gépkocsit. Ő ezt sikeresen meg is tette.

A Tesla megerősítette az információkat és közölte, hogy a biztonsági hiányosságokat az időközben kiadott frissítés megoldotta. A bemutatott probléma egyébként csak akkor jelentkezett, ha a böngésző éppen használatban volt és az autó kártevőt terjesztő WLAN-hotspot mellett haladt el.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
25
  E-hulladékok - az újrahasznosítás sokszor csak ámítás
A szolgáltatásaikat gyakran ingyen vagy viszonylag olcsón kínáló elektronikai hulladékokat újrahasznosító vállalkozások előszeretettel küldik Afrikába, Ázsiába vagy Dél-Amerikába az általuk összegyűjtött vagy hozzájuk beérkezett szállítmányokat. Jim Pucket, a Basel Action Network (BAN) nevű szervezet vezetője közölte, hogy például Kínában gyakran fizetnek kg alapon a leszállított elektronikai hulladékmennyiség után, ezért egyértelműen gazdasági döntés, hogy ezek az eszközök és anyagok oda kerülnek.

A BAN megpróbálja megakadályozni a mérgező és veszélyes anyagok exportját. A szervezet az MIT munkatársaival közösen megvizsgálta, hogy hová kerülnek az e-hulladékok. Összesen 205 különböző kiselejtezett készüléket láttak el GPS-nyomkövetővel, majd ezeket a termékeket átadták az Amerikai Egyesült Államokban néhány olyan cégnek, amelyek újrahasznosítással foglalkoznak. Mint kiderült, az eszközök 40 százalékát egy másik országba szállították el, a többségüket Kínába, azon belül is elsősorban Hongkongba. Ott rosszul megfizetett munkások darabolták fel azokat és közben persze kapcsolatba kerültek a mérgező és környezetkárosító anyagokkal. A Motherboard megszerezte egy ilyen kínai feldolgozó üzem árlistáját.

Ezek az importőrök az új beszállítóikat gyakran meglehetősen agresszív módon, e-mailben toborozzák. John Shegergian, az Electronic Recyclers International vezérigazgatója kiemelte, hogy e létesítményeknek többnyire csak néhány munkatársuk és targoncájuk van.

Ugyan sok vállalat ígér tartós újrahasznosítást, azonban az elektronikai hulladékok időnként mégis teljesen váratlan helyeken bukkannak fel.

Ezek a vállalatok nem foglalkoznak olyan szervezetekkel, mint az OSHA, az EPA, stb., mert a cuccaikat egyszerűen csak bedobálják a konténerekbe. Így nem kell újrahasznosítási technológiákba sem befektetniük, az egész dolog tiszta nyereség a számukra.

A különböző tanúsítványok, mint az R2 vagy az e-Stewards sem jelentenek garanciát, ugyanis olyan társaságok is szállítottak más államokba e-hulladékokat, akik ilyen tanúsítványokkal rendelkeztek. A BAN álláspontja az, hogy már az újrahasznosítást végző vállalkozások kiválasztásakor körültekintőbben kellene eljárni, különösen, ha olyan termékekről van szó, mint a monitorok, a televíziók és a nyomtatók. Ezeket ugyanis különösen nehéz újrahasznosítani és ezért szinte soha nem lehet ingyen feldolgozni.

Mind a 28 európai uniós tagállamban komoly hiányosságok vannak, csak a leselejtezett számítógépek és más elektronikai hulladékok körülbelül egyharmadát dolgozzák fel az előírásoknak megfelelően. A fennmaradó több millió tonnát vagy illegálisan külföldre szállítják vagy egyszerűen kidobják.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
23
  Musk már a Marson túlra utazna
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Elon Musk számára a kezdetektől fogva a Mars meghódítása jelentette a nagy álmot, ehhez lenne szükséges az általa elképzelt Mars Colonial Transporter, amely egyelőre csak a tervezőasztalon létezik. Egy friss Twitter-bejegyzés szerint azonban jóval messzebbre is eljuthatnak majd az új űrjárművel, vagyis akár a Marson túli utazásra is felhasználhatnánk azt.A SpaceX által tervezett méretes űrjármű ugyanis akár messzebbre is eljuthat.

A portál jellegénél fogva a részleteket ezúttal is hiába keressük az eredeti megszólalásban, de a hozzászólások révén már képet alkothatunk arról, hogy merre lenne érdemes új célpontokat keresgélni. Az elméletileg akár egyszerre 100 embert vagy 100 metrikus tonna hasznos terhet magával cipelő MCT a Marson túli utazások esetében útnak indulhatna például a Vénusz felé, a légkör felső rétegeiben, nagyjából 130-140 km magasan ugyanis már nem túl nagy a forróság a tartós emberi jelenléthez, vagyis itt lebegő városokat hozhatnánk létre. Ugyanígy felmerül a Titánon való megtelepedés, amely a felszín alatt vízzel rendelkezhet, bár a hatalmas metántavak jelenléte miatt nyilván fokozott elővigyázatosság lenne ajánlott.

A Hold és a Jupiter egyik kísérője, a Kallisztó, szintén a helyi vízjég révén jelentene könnyebbséget, ezt nemcsak emberi fogyasztásra, de (a hidrogénre és oxigénre való lebontás révén) üzemanyag-utánpótlásra is felhasználhatnánk. Idegen élet jeleit kereshetnénk az Europán, amely a hatalmas sugárzás miatt emberi jelenlétre nem éppen ideális, de a távolabbi jövőben akár a szomszédos csillagrendszerekig is eljuthatnánk, feltéve, hogy addigra rendelkezésre állnak majd a szükséges technológiák.

A SpaceX a jelenlegi tervek szerint 2022-re készítené el az MCT-t, amely két évre rá indulna útnak a Mars felé, immár legénységgel. Az esetleges csúszások természetesen nincsenek kizárva, de ambíció híján nem is lenne érdemes belevágni ebbe.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Musk a NASA előtt szállna le a Marsra Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák