+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
07
  Rádiótávcsövek a világ tetején
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Kiss László

A Chilében lezajlott csillagpulzációs konferencia résztvevőiként több magyar kutatónak lehetősége nyílt meglátogatni az 5000 méter magasan üzemelő ALMA rádiótávcső-hálózatot. Vagy legalábbis majdnem meglátogatni.

A Chajnantor-fennsíkon található ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) a modern csillagászat egyik nagy vívmánya. A 66 rádióantennából álló hálózat a hideg Univerzumot kutatja, olyan hullámhosszakon, amelyet a légkörben található vízgőz a legtöbb helyen elnyel, mielőtt a műszereinkig érne. De nem így az 5000 méter feletti, a világ egyik legszárazabb helyén.

Ugyanakkor a körülmények, amelyek a megfigyeléseket lehetővé teszik, az emberek számára meglehetősen ellenséges környezetté teszik a Chajnantor-fennsíkot. Éppen ezért az ALMA nem látogatható az átlagember számára. Kutatók ugyanakkor felmehetnek, feltéve, hogy átmennek az intézmény meglehetősen szigorú egészségügyi követelményein.

A San Pedro de Atacamában zajló csillagpulzációs konferencia résztvevőiként szintén lehetőséget kaptunk, hogy felmenjünk a fennsíkra. Az ALMA működtetéséért felelős Operations Support Facility-ben, 2900 méteren zajló vizsgálatok után a jelentkezők kb. negyede kiesett, a többiek pedig indulhattak fel 5000 méterre. Jelen sorok írója a két turnus közül a délutáni túrán vehetett részt.

A fennsíkra közel egy órányi utazás után értünk fel, és a személyes oxigénpalackok kiosztása után indulhattunk is a helyszíni irányítóközpontba. Itt megmutatták nekünk a nagyteljesítményű számítógépeket és hálózati eszközöket, amelyek feldolgozzák a 66 rádióantennából érkező nyers jeleket. Ebben az épületben található a Föld legmagasabban lévő szuperszámítógépe, amelynek a hűtését, hiába van egy, emberek és állatok számára szinte megközelíthetetlen helyen, azért betonfal és szögesdrót őrzi.

Ahogy kezdtünk alkalmazkodni a nagy magassághoz (nagyon lassú mozdulatok, néhány percenként szippantás az oxigénből, az épületben talált keksz elfogyasztása), visszaindultunk a buszhoz, hogy átvigyen minket az antennahálózat néhány száz méterre lévő középpontjához.

Ekkor ütött be a mennykő, a busz elhalálozó kuplungjának és/vagy váltójának képében.

Némi eredménytelen küzdelem után letereltek minket a buszról, vissza az épületbe. És itt jött a következő rossz hír: a biztonsági előírások értelmében a látogatók gyalog nem tehetik meg az utat az antennákig. Egyesek teljesen felháborodtak, míg mások inkább az oxigénpalackjukat lötyögtették, azon gondolkodva, hogy vajon mennyi időbe telhet, amíg kerül újabb jármű, ami levisz minket.Ekkor még kiengedtek minket az épületen kívülre, hogy onnan fotózhassunk. De ahogy egyre több csillagász kezdett el az antennák felé óvakodni, eltökélve, hogy közelebb jussanak, újra betereltek minket az épületbe. Ekkor már egyértelműnek tűnt, hogy a Chajnantor-fennsíkra ugyan feljutottunk, de rádióantennákat nem fogunk fogdosni.

Hamarosan befutott egy kisbusz és még néhány autó, amelyekkel visszajuthattunk a sűrűbb levegőjű mélységekbe. Mivel már így is több, mint egy órát töltöttünk a fennsíkon, túllépve a látogatásra fenntartott időkeretet, már nem volt mód arra, hogy újonnan szerzett mobilitásunkat az antennák meglátogatására használjuk. Bepattantunk a kocsikba (lassú mozdulatokkal), és vittek is minket lefelé.Az OSF-hez leérve újabb logisztikai problémák merültek fel, ugyanis rendes busz híján San Pedro de Atacamától még mindig 33 km (vízszintesen) és 0,5 km (függőlegesen) távolság választott el minket. Amíg a helyiek a megoldást szervezték a csillagászok a szokatlanul látványos naplemente megtekintésével vigasztalódtak. Néhány további kisbusz beiktatásával aztán épségben visszaértünk San Pedro de Atacamába, hogy másnap folytatódhasson a konferencia.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Pulzáló csillagok az Atacama-sivatagban Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
07
  Robotszex fogja javítani az emberi kapcsolatokat a jövőben
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: crafty
A tudósok szerint kevesebb lesz a megcsalás, és nagymértékben javíthat a robotokkal való szex a szexuális kultúránkon. A jövő robotikus világával kapcsolatban mindenkinek más-más aggályai vannak. Egyesek attól félnek, hogy ezek a kiborgok öntudatra ébrednek, és elpusztítják az emberiséget, míg mások attól tartanak, hogy elveszik az emberek munkáját. Az utóbbi időkben azonban több olyan előnyük is előtérbe került, melyekről korábban aligha lehetett hallani, pedig elvitathatatlan tőlük.

Alapjövedelem

Az egyik, és talán legfontosabb az, hogy elhozhatják az egyes társadalmaknak, és országoknak az alapjövedelmet.

Ez nem utópia, komolyan van rá esély, hogy a következő 50-100 évben elérhető lesz az alapjövedelem a modern országok polgárai számára. A robotok ugyanis bár elveszik a munkáinkat, helyettünk fognak dolgozni lényegében. Így a cégek nyereségesek lesznek, a fizetéseket pedig nem a robotok fogják felvenni, hanem az átlag polgárok.

Javítani fogják az emberi kapcsolatokat

A másik nagy előnye a robotoknak a szexuális kapcsolatok terén lehet. Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy férj egy robottal csalja majd a feleségét, de a robotok, és az emberekre nagyon hasonlító szexrobotok megjelenése a jövőkutatók szerint minimálisra csökkentik majd az emberek közötti hűtlenséget. Ez pedig összességében sokat javít az emberi kapcsolatokon. Többé nem lesznek megcsalt férjek, háziasszonyok. A robotokra ugyanis nem fognak emberként tekinteni az emberek, csak egy eszközként, használati tárgyként.

Egy felmérés során megkérdezték az embereket, hogy bánnák-e néha robottal bújna ágyba a párjuk, és a válaszadók 73%-a azt válaszolta, hogy nem bánná, még nagyobb százalékuk mondta azt, hogy ez nem számít megcsalásnak.

A felvilágosításban, terápiában is szerepük lehet

Furcsán hangzik, de szexuális felvilágosítás, vagy párterápia terén is hatalmas szerepük lehet a jövőben az emberileg tökéletesen élőnek kinéző robotok.
Nem csak szexuális gátlásainkat tudjuk majd segítségükkel leküzdeni, de olyan élményeket tudunk átélni velük, amikről korábban csak álmodni mertünk, vagy amiben a valós partnereink soha nem mentek volna bele.
Ez hosszú távon csökkenti a szexuális frusztráltságunkat, ami pozitívan fog kicsapódni az emberi kapcsolatok nagy részében. Arról nem beszélve, hogy sokan azt mondják, hogy komoly szerepük lehet majd a szexuális felvilágosítás terén.A fiatal fiúk és lányok akár ilyen robotokon tanulhatják meg, tapasztalhatják ki a szexuális képességüket anélkül, hogy nemi úton terjedő betegségeknek lennének kitéve, vagy egy nem kívánt terhességnek.

Sokan eleve etikátlannak tartják a dolgot, de az már egy más kérdés: elvitathatatlan, hogy megfelelően használva ezeket a gépeket komoly minőségjavulásra számíthatunk ezeken a területeken.
A gyerekeink, unokáink valószínűleg már átélhetik azt a különös de egyáltalán nem bűnös élményt, amit egy robottal való biztonságos, személyre szabott szexuális élmény nyújtani tud majd a jövőben.


forrás:/facebook/

kapcsolódó: A legbizarrabb urna, amit valaha is látott Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
07
  Meteorit robbant fel Szibéria felett
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: crafty

A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá tette az éjszakát - közölte a Russia Today orosz állami televízió honlapján.Először nem is tudtam, hogy mi történik. Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt" - mondta az egyik szemtanú, Olga Szagalakova a hírtelevíziónak.

"A közeli hegy felé tekintettünk, (...) egy hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba" - tette hozzá Szagalakova.


Néhány szemtanúnak sikerült megörökítenie a meteorit tűzcsóváját. A helyi idő szerint 18 óra 37 perckor (közép-európai idő - 12:37) történt jelenséget a legjobban Szajanogorszk városából lehetett látni.

Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a mostani meteorit sokkal kisebb volt a Cseljabinszk fölött 2013 februárjában megsemmisült meteoritnál, de lehet, hogy darabjait fel lehet majd kutatni. Hozzátette: ehhez a meteorit pályájának pontos kiszámítása szükséges, ami hozzávetőleg egy napot vesz majd igénybe.

A cseljabinszki meteorit hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsérültek, legtöbben a kitörő ablaküvegek szilánkjaitól.

forrás:/mti/


kapcsolódó: "Nappali világosság lett" - titokzatos fény jelent meg az égen! Katt ide!
Felrobbant meteor nyomában figyel a „nagy testvér” Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
06
  Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a Holdra szállás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Nagy Nikoletta

Most végre egyszer és mindenkorra kiderülhet, tényleg jártunk-e a Holdon - az összeesküvés-elméletek rajongói örülhetnek, hiszen a Google Lunar XPrize versenyének résztvevője, a német PT Scientists most írta alá indítási szerződését a Holdra, egyik célja pedig az, hogy az Apollo-17 által a felszínen hagyott holdjáróról fotókat készítsen.

Az összeesküvés-elméletek rajongói most örülhetnek (vagy búsulhatnak, attól függ, melyik oldalról nézzük): a Google XPrize Holdra induló versenyének egyik jelentkezője már alá is írta az indítási szerződését, és céljai között szerepel, hogy az Apollo-17 által otthagyott holdjárót lencsevégre kapja. Így végre egyszer s mindenkorra eldőlhet a dilemma: tényleg jártunk-e a Holdon, vagy a NASA csak megrendezte az egészet.

Indulás a Holdra : A PT Scientists (Part-Time Scientists) nevű formáció eleinte hobbitudósokkal indult, most már azonban 12 alkalmazottat foglalkoztató céggé vált. Most írták alá az indítási szerződést az államokbeli Spaceflight Industries-zal, amely vállalta, hogy - valószínűleg egy Falcon-9-es rakéta segítségével - feljuttatja őket a Holdra.

Így a német csapat az egyik legesélyesebb arra, hogy teljesítse a Google Lunar XPrize versenyének feltételeit: holdjárójának legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap.

A PT Scientists rovere így fog festeni (forrás: Audi Lunar Quattro)

Paparazzifotó a roverről : A PT Scientists ezeken kívül még arra is vállalkozik, hogy fotót készítsen az Apollo-17 által otthagyott roverről, valamint a Hold környezeti változásait is vizsgálni fogja egy kutatóműszer segítségével. A másik nagyobb része a projektnek a Wikipedia feljuttatása kísérőnkre - persze nem az egészet viszik majd, hanem egy 20 gigabájtos sűrített verziót a legfontosabb szócikkekkel. Nem nehéz kitalálni, hogy azért, mert a Wikipedia is a támogatók között van, ahogy a nagyágyú Audi is. A két cég befektetése segítségével sikerült eljutni odáig, hogy 2017-es indítási szerződés szülessen.Lesifotó készül majd az Apollo holdjáróról (forrás: PT Scientists)

Ha minden jól megy, a PT Scientists rovere kétszáz méternyire meg tudja közelíteni az Apollo holdjárót, így megfelelő minőségű képet is tud majd róla készíteni. Így végre pont kerülhet a történet végére, és mindenki megnyugodhat, hogy valóban jártunk a Holdon.

forrás:/origo/


kapcsolódó: Weöres Sándor verse megy a Holdra Katt ide!
Az Audi is beszáll a Google holdjáró versenyébe Katt ide!
Méghogy kamu volt: több ezer fotót tett közzé a NASA a Holdraszállásról! Katt ide!Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
06
  Ismét UFO-t filmezett a Nemzetközi Űrállomás
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: crafty

Bár úgy volt, hogy lekapcsolják, a Nemzetközi Űrállomás kamerái még mindig működnek és ismét érdekes felvételeket láthatnak azok, akik figyelik a közvetítéseket. A jelenet megint ugyan úgy zajlott, mint ahogy azt már többször is láthattuk.

A kamera közvetíti a az állomás panorámáját, előkerül egy ismeretlen repülő tárgy, a NASA megszakítja az adást, majd azt mondják, hogy valami belülről tükröződött csak.A videó inditásához : Katt ide!

Van olyan földlakó aki még ezt elhiszi? - tesszük fel a költi kérdést. Reméljük egyre kevesebben és közel a nap amikor megtudhatjuk az eddig megtudhatatlant.

forrás:/parahir/

kapcsolódó: A NASA lekapcsolta az élő adást, amikor egy UFO jelent ... Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
06
  Elkészült a világ legjobb elektromos kamionja: 1000+ lóerős, 1900 km-es hatótávolsága van

Bő háromnegyed évvel ezelőtt még azt se tudtuk, hogy létezik ilyen cég, most pedig már bemutatták ez első elektromos prototípusukat. A Nikola a napokban mutatta be az első elektromos kamionját, ami minden tekintetben meggyőzőnek tűnik.

Május környékén a legtöbben csak csóválták a fejüket, amikor kiderült, a Tesla után ezúttal egy Nikola nevű cég jelent meg az elektromos járműveket gyártani készülő piacon. Értik, ha a Tesla név egyik fele már foglalt volt, rámentek a másikra. Aztán jött az újabb hír, hogy az elektromos kamionjukból már 7000 darabot lerendeltek, amit szintén hitetlenkedve fogadott az ember. Utána sokáig semmi, egy pisszenés se a cégről, és amikor már azt hinné az ember, hogy akkor ez ennyi volt, előállnak egy prototípussal. Egy nem is akármilyen prototípussal.Salt Lake City-ben mutatták be a Nikola One nevű járművet A videó inditásához: Katt ide!

Az Electric Cars Report beszámolója szerint A cég a Salt Lake City-ben található központban mutatta be a Nikola One nevű járművét, ami egy hidrogén üzemanyagcellás kamion. A működéshez szükséges elektromos áramot nagy sűrűségű lítiumakkumulátorokban tárolják. A paraméterei szerint 1300 -1900 km megtételére képes egyetlen feltöltéssel, miközben a motorjai több mint 1000 lóerőt adnak le az aszfaltnak.

A cég saját lízingprogramjában nem kis vállalást tesz, a vásárlók ugyanis többek között korlátlan üzemanyag-fogyasztást és 72 hónapos garanciális javítást kapnak a géppel együtt.

A járműre azonban egy darabig még várni kell. Trevor Milton, a cég alapítója és vezérigazgatója az új kamiongyárral 1000 munkahelyet teremtene, ahol a legmodernebb technológiával gyártanák le a kamionokat. Hogy pontosan hol építik fel a gyárat, azt 2017 első felében jelentik majd be.

Az viszont biztos, hogy komolyan gondolják a teherszállítás megreformálását. 2018 elejétől sorra építik majd ki a hidrogén-töltőállomásokat szerte Észak-Amerikában.
forrás:/hvg/


kapcsolodó: Évente félmillió autót gyártana a Tesla Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
05
  Pulzáló csillagok az Atacama-sivatagban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Szabó Róbert

A pulzáló változócsillagokkal foglalkozó kutatók ezúttal a csillagászat Mekkájának számító Chilébe zarándokoltak, hogy bemutassák és megvitassák legújabb eredményeiket.

2016. november 28. és december 2. között a Wide field variability surveys: the 21st century perspective címmel pulzációs konferencia zajlott Chilében, a 2400 méter magasan fekvő San Pedro de Atacama városkában. Az ún. Los Alamos-sorozat keretében kétévente megrendezett pulzációs seregszemle a legrangosabb eseménynek számít a tudományterületen. Hasonló témában 1999-ben, Budapesten rendeztünk utoljára konferenciát ugyanennek a sorozatnak a keretében. Érdekesség, hogy ez a legnagyobb tengerszint feletti magasságban zajló pulzációs konferencia, a korábbi rekordot Los Alamos és Santa Fe tartotta, szintén 2000 méter körüli magassággal. A sorozat 22 eseményéből mindössze harmadik alkalommal ad otthont az eseménynek a déli félteke, és először Latin-Amerika.

San Pedro Chile északi részén, közel a bolíviai határhoz található, majdnem pontosan a Baktérítőn. A Calama-i repülőtérről teljesen kihalt kősivatagon keresztül vezet az út ide, ennek ellenére virágzó sivatagi turisztikai központot találunk az elsőre kihaltnak hitt településen. Nem véletlenül: az Atacama-sivatag nem olyan üres, mint a neve alapján gondolnánk.
Aktív vulkanikus tevékenység nyomai, flamingócsapatokkal ékesített sós tavak, érdekes felszíni formációk, és az ezekre a helyekre szervezett kirándulások (és csillagnéző túrák) szervezése és a vendéglátás jelenti az itt élő emberek megélhetésének alapját.

Kilátás a konferenciahotelből az 5900 m magas Licancabur vulkánra

A konferencia tudományos programja jól mutatja az utóbbi évek trendjeit: sok szó esik a hatalmas adatmennyiségről, aminek a feldolgozásához a Big Data szellemében kívánatos hozzáállni. Beszámolókat hallhattunk a jelenlegi és jövőbeli nagy spektroszkópiai, fotometriai és asztrometriai égboltfelmérő programokról (OGLE, Catalina Sky Survey, Gaia, LSST, VVV, LAMOST, APOGEE, HATNet, SuperWASP, Kepler, K2, TESS) és eredményeikről, valamint az automatikus változócsillagklasszifikáció nehézségeiről és azok áthidalására hivatott statisztikai módszerekről (pl. machine learning). Természetesen ma már nem múlhat el úgy pulzációs konferencia, hogy ne esne szó a naptípusú oszcilláció módusait mutató echelle diagramokról. Ennek szellemében Tim Bedding (University of Sydney) adott kitűnő áttekintést a csillagszeizmológia fejlődéséről a kezdetektől napjainkig.

Chile a legfejlettebb csillagászati eszközök Kánaánja. Az itt található teleszkópok az infravörös hullámhossztartományban végzett égboltfelmérésekben is jeleskednek. Ennek megfelelően ezek a vizsgálatok hangsúlyos szerepet kaptak a tudományos programban. Dante Minéti (Universidad Andrés Bello, Chile), Hajdu Gergely (Pontificia Universidad Católica de Chile) és mások előadásaiban a galaxisunk középpontjának közelében található csillagpopulációk vizsgálatáról, és Galaxisunk túloldalán, csak infravörösben megfigyelhető szerkezetek pulzáló változócsillagokra építő feltérképezéséről is szó esett.

A magyar csillagászokat ötfős MTA CSFK-küldöttség, illetve a Belgrádi Obszervatóriumban dolgozó Jurković Mónika képviselte. Kovács Géza meghívott előadóként a változócsillagok és exobolygókereső programok szinergiáiról beszélt. Molnár László cefeidákkal kapcsolatos űrfotometriai vizsgálatait ismertette. Szabó Róbert a K2 misszióban megvalósított RR Lyrae survey programról és első eredményeiről szólt. Paparó Margit egy déli delta Scuti (38 Eri) csillaggal kapcsolatos munkáiról, míg Sódor Ádám egy feltételezhetően kettős rendszerben pulzáló RR Lyrae csillag vizsgálatairól számolt be egy-egy poszteren.A konferencia résztvevői Molnár László előadását hallgatják a cefeidákkal kapcsolatos űrfotometriai eredményekről.

A programot áttekintve és a konferencia vége felé közeledve elmondható, hogy új elméleti eredményekről viszonylag kevés szó esett, ami pedig hagyományosan a Los Alamos sorozat erőssége volt. Ez a valamelyest szubjektív megfigyelés arra mutat, hogy a kutatók még mindig a fantasztikus mérési eredmények feldolgozásával és újak megszerzésével vannak elfoglalva, és kevesebb idő/energia/pénz jut ezek alaposabb értelmezésére, és az azokból levonható konzekvenciák tudásunkba való integrálására.
A kedvezőtlen tendencia megfordítására tett első lépés a tudomány-finanszírozási rendszerek olyan irányba történő módosítása lehetne (világszerte), ami nagyobb mértékben támogatná az elmélyült, alapos elméleti munkát.
A következő Los Alamos pulzációs konferencia Nizzában lesz 2018 decemberében.


forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Felfedeztek valami nem odaillőt a Tejútrendszerben Katt ide!
Sarki fényt fedeztek fel a Naprendszeren kívül Katt ide!
Kettős fekete lyukat fedeztek fel magyar csillagászok Katt ide!
Gigantikus égi gyűrűt fedeztek fel magyar csillagászok Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
05
  Egy Pest megye nagyságú jégtömb fog leszakadni az Antarktiszról
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: crafty
szerző: Ráti József

Az antarktiszi jégtakaró egy 91 méter széles, 112 kilométer hosszú és 536 méter mély repedéséről posztolt képet NASA december harmadikán. A hasadék a Larsen C selfjégrészen található és pár éven belül jó eséllyel egy Pest megye nagyságú jégtömb leszakadását fogja okozni.

A Larsen C-n lévő repedés hossza 2016 márciusa és augusztusa között 22 kilométert nőtt.

Amennyiben megtörténik a leszakadás, 2000 óta ez lesz a legnagyobb ilyen esemény az Antarktika történetében. Azonban, mivel a selfjég egy olyan jégtömeg, ami a parti síkságról nyúlik bele az óceánba, a leszakadó jégtömb nem fogja direkt módon növelni a vízszintet.

A levált jéghegy viszont olyan, mint egy ajtótámasz. Amint eltávolodott a parttól, a szárazföldi gleccserek elkezdenek a víz felé mozogni, ami már növelné a vízszintet. Ráadásul emiatt egy nagyjából Magyarország nagyságú területen destabilizálódna a jégtakaró, ami növelné az olvadás esélyét is.

2002-ben volt már egy hasonló jelenség, akkor az Larsen B esett szét (3250 négyzetkilométer jég), ami egyébként Holnapután című film nyitójelentét is ihlette.

forrás:/index.hu/


kapcsolódó: Szétesőben az Antarktisz Katt ide!
Átrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege Katt ide!
A klímaváltozás csökkenti a gravitációt! Torzul a gravitációs tér Katt ide!
Aggasztó a császárpingvinek jövője Katt ide!
Kihalhatnak a jegesmedvék Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
05
  Mesterséges intelligencia segítségével szűrné a videókat a Facebook
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: crafty

A hatalmas felhasználói tábor miatt komoly nehézséget jelent a közösségi platform számára a tartalmak ellenőrzése. Ezen változtatna a cég.

A Facebook nagyon nehezen tudja csak kontrollálni az oldalán megjelent bejegyzéseket. A társaság a videók tekintetében a mesterséges intelligenciát hívná segítségül a probléma megoldásához. Az elképzelések alapján a jövőben minden egyes feltöltött vagy belinkelt felvételt szkennelnének és utána eldöntenék, hogy vállalható tartalomról van-e szó vagy sem. Amennyiben az utóbbi, akkor az algoritmus azonnal jelezné azt az egyik munkatársnak, aki szintén megvizsgálná az anyagot és vagy megerősítené vagy felülbírálná a rendszer döntését. Akárhogy is döntene azonban, a mesterséges intelligencia mindenképpen tanulna a folyamatból.

A Facebook egy ilyen rendszert már egy ideje tesztel, de most úgy tűnik, hogy a megoldás az élő videók szűrésénél is szerepet kaphat. Igaz, ez némi problémát okozhatna, Joaquin Candela, a Facebook gépi tanulási területért felelős szakembere ugyanis azt nyilatkozta, hogy a programnak nagyon gyorsnak kell lennie, ráadásul még nem eldöntött szempontok alapján kell dolgoznia és rangsorolnia a felvételeket.

A Facebook egy automatizált rendszert alkalmaz a felhasználók által küldött tartalmak, továbbá a duplikált fájlok és bejegyzések szűrésére, illetve létezik egy hasonló megoldás az álhírek azonosítására is. Ezeket az információkat azonban Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia kutatásokért felelős igazgatója nem akarta kommentálni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
04
  Már 2007-ben meglehetett a marsi élet
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty

Már 2007-ben meglehetett a marsi élet - erre utalnak a Spirit által visszaküldött adatok, bár a kép még nem teljesen tiszta. Még 2007-ben számoltunk be a NASA később homokcsapdába került marsjárójának fontos megfigyeléséről, amely az egykori víz jeleiről tanúskodott. Az ősi vulkánkitörésre utaló nyomok egy új tanulmány szerint egyben az élet jelenlétét is valószínűsítik, de a vélemények egyelőre megoszlanak.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói tették közzé a napokban tanulmányukat a Nature Communications magazinban, amelyben kivesézik a csaknem 10 évvel ezelőtt befutott, azóta pedig többször is elemzett adatokat. Ők arra a következtetésre jutottak, hogy a Gusev-kráterben az életre utaló jeleket is találhattunk, ezek azonban jelen esetben nem fosszíliák, hanem a kőzetben és az úgynevezett sztromatolitokban (fotoszintetizáló baktériumok által létrehozott üledék) megrekedt szerves molekulák – ez utóbbiak nedves környezetben alakulnak ki, ahogy a mikrobák kolóniákat hoznak létre, majd pedig ragadós felületük révén üledék tapad hozzájuk, amely később reakcióba lép a vízben lévő kalcium-karbonáttal (mészkővel) és idővel felépíti az általunk látható a mészköves rétegeket.

A marsi életre utalnak a Spirit által visszaküldött adatok, bár a kép még nem teljesen tiszta.

A szakemberek az említett kráterben található Columbia Hills területét vették ismét szemügyre, amelyet annak idején a Spirit térképezett fel. Itt található a Home Plate, ami egy rétegezett kőzetből álló fennsík, és annak idején (legalábbis egyes vélemények szerint) melegforrásnak adhatott otthont. A marsjáró 2007-ben ujjakra emlékeztető formációkat is lencsevégre kapott itt, amelyek szintén ezt valószínűsítik, a sztromatolitok kapcsán pedig kiemelik, hogy a Földön többek között Chilében láthatunk hasonló struktúrákat, ezek pedig szintén összeköthetők a több ezer méteres magasságban lévő melegforrásokkal. Az El Tatio névre hallgató területen nappal erős UV-sugárzás tapasztalható, éjszaka viszont fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ami némileg hasonlít a Marson uralkodó állapotokra.

Az itt lévő szilikátok sokban emlékeztetnek a Spirit által 2007-ben lefotózott marsi példányokra, ami viszont arra utal, hogy az ottani élet nyomairól van szó. Ezek hasonló folyamat mentén alakulhattak ki, legalábbis a kutatók szerint.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Viz a Marson ?... Katt ide!
Nitrogént talált a Marson a Curiosity, máris életet emlegetnek Katt ide!
Van élet a Marson Katt ide!
NASA: Két hely a Marson lakható lehetett volna Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák