+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
26
  Nagyon fiatal exobolygót találtak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA hivatalos közleményben számolt be a Kepler egy új felfedezéséről, amelyet azóta egy másik távcsővel is megerősítettek. Kiderült, hogy az eddig megtalált legfiatalabb exobolygóról van szó, amely csillagához rendkívül közeli pályán mozog, amire egyelőre nincs magyarázat.A K2-33b névre keresztelt bolygó valamivel nagyobb a Neptunusznál, viszont alig 5 nap alatt kerüli meg csillagát, ahogy azt a Hawaii-szigeteken található W. M. Keck Obszervatórium távcsövével is megerősítették. A K2-küldetés szakértőit komoly dilemma elé állítja az exobolygó kora, ez ugyanis mindössze 5-10 millió év, vagyis valóságos kozmikus csecsemőről van szó, ez azonban jelenlegi tudásunk szerint nem jöhetett létre a most megfigyelt pályán, hiszen a csillaghoz ilyen közel már olyan magas hőmérsékletek uralkodnak, hogy a születőben lévő égitest nem tarthatná meg alakját.

Az ilyen és hasonló felfedésekre eddig az volt az általánosan elfogadott magyarázat, hogy a bolygók nagy valószínűséggel egy másik, a csillagtól távolabbi helyről vándoroltak jóval közelebb. Ezzel az a probléma, hogy egy ilyen "pályakorrekcióhoz", ami inkább vándorlásnak minősíthető, jóval hosszabb idő szükséges, ez pedig több százmillió évet is igénybe vehet. Valamelyik elmélet tehát nem felel meg a valóságnak, vagy az exobolygó tudott valahogy mégis kialakulni a csillaghoz ilyen közel, vagy mindössze néhány százezer év elegendő volt a közelebbi pálya eléréséhez - K2-33b éppen tízszer van közelebb csillagához, mint a Merkúr a Naphoz.

20 éve fedezték fel az első ilyen párosokat, a megfelelő magyarázat megtalálásához azonban nyilván további munka szükségeltetik.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
26
  Ha ez igaz, akkor léteznek ufók
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Hihetetlen felfedezést tettek kutatók az oroszországi Labinskban, írta az Ancien-Code honlap a minap. Egy 225-250 millió évesnek vélhető mikrocsipet vagy arra emlékeztető tárgyat találtak. Ami ha valóban mikrocsip volna és valóban ennyi idős, akkor az a történelem új fejezetét nyitná meg, idegen civilizációk és egykori földi látogatásuk valószínűségét igazolja.

Az ufológusok érthetően izgalomba jöttek a felfedezés hírére, azonban még sok időbe telhet, amire sikerül a mikrocsipet vallatóra fogni. Oly módon van ugyanis beágyazódva egy sziklába, hogy a kutatók hozzá sem mernek nyúlni, nehogy kárt tegyenek benne.Egy másik szikla műve vagy az anyatermészet alkotása, esetleg tényleg egy mikrocsip, ami egy földönkívüli faj egykori látogatásának a bizonyítéka a távoli múltból?

A kutatók jelenlegi problémája az, hogy nem pontosan tudják meghatározni a szikla korát, és kérdést vet föl az is, hogy a titokzatos csip körül szerves anyagokat találtak.

A tárgyat egyébként a krasznodari régióban egy halász, Viktor Morozov fedezte föl, aki néhány napja sokkal híresebb, mint az előtt. Hogy bevonul-e a történelembe, vagy csak egy médiahack részese, egyszer biztosan kiderül. Addig még éppen van idő erre a kis mozira:


Az a bizonyos 250 millió év egyébként elég sok idő, ennyi kell a Pangea Ultima kialakulásához, vagyis a földrészek egyesüléséhez, és ennyi időbe a telik a Napnak, hogy egy teljes kört megtegyen a Tejútrendszer magja körül. Viszont ennyi idő alatt az emberiségnek jószerével csak egy kérdésre futotta ufo-témában…

forrás:/librarius/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
26
  Ben Storck a földönkívüli
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Elindultak a találgatások, hogy mi állhata Magyar válogatott E.B-és teljesítménye mögött.
Fura híresztelések kaptak szárnyra , miszerint Ben Storck -ot földönkívüli civillizáció tenyésztette, és jutatta el Magyarországra. (A Dárdai Palis történet fal!)


Több bejegyzés szerint kapcsolatban állhat időutazó a GX433 számú bolygót teleportációval elhagyó a majákkal is kapcsolatban álló testranszformációt is alkalmazó lényekkel.

A jövőbe vetett pozitív reagensek is erre utalnak, (Storck előszeretetettel alkalmazza a magyar játokosokon- agymosási technikákat is alkalmazva- miszerint nem hátranézünk, hanem előre.
Egy 1965-ös tanulmány szerint a waffen ss már alkalmazta ugyanezt a technikát, (Figyeljétek a Német csapat játékát!): - Mentális összeroppantás, lerohanás, precizitás.

Ha megfigyelitek a játékosokat, már a nyilatkozatokis utalnak az agymosásra, (Gera Zoltán például nyíltan kijelentette, hogy csak a következő meccsre koncentrálnak!!!!!) Ilyenre még nem volt példa Magyarországon!

Ha figyelitek Storckot, észlelhetőek a mimikanélküliségek is, egyáltalán, vagy kevésbé örül, teljesen tudatos, nyugodt, pontosan tudja mit akar, sikeresen terveztet és végrehajtat!

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
25
  Ősi vulkánt találtak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA évek óta folyamatosan beszámol a Curiosity útvonalának alakulásáról, valamint a marsjáró által megvizsgált minták pontos eredményéről. Ezt a sort bővítette a hónap közepén egy újabb mérés, amely szerint a tridimit ásvány is jelen van a bolygón, ami viszont ősi vulkanikus tevékenységre utal.

A napokban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy röntgensugarak segítségével vizsgálták meg az erre kijelölt kőzet pontos szerkezetét, a tridimit pedig azért számít fontos felfedezésnek, mert jelenlegi tudásunk szerint ez (legalábbis a Földön) csak extrém magas hőmérséklet mellett keletkezik, amihez általában vulkanikus tevékenység és magasra lövő láva szükséges.

Ez viszont tektonikai aktivitás eredménye, márpedig eddig úgy tudtuk, hogy a Marson nincsenek ilyen dinamikus tektonikus lemezek, a víz is hiányzik, illetve az átlagos hőmérséklet is jóval alacsonyabb, vagyis az alapvető feltételek hiányoznak a végeredmény megszületéséhez.


Erre utal egy ásvány jelenléte, amelyet a Curiosity marsjáró mutatott ki a mintákban.


A szakemberek egyelőre arra keresik a választ, hogy a tridimit miként jöhetett itt létre, jelenleg azonban nem áll rendelkezésünkre egyértelmű magyarázat. A biztonság kedvéért a Földön is igyekeztek megtalálni azon kivételes körülményeket, amelyek alacsonyabb hőmérséklet mellett is lehetővé teszik az ásvány létrejöttét, ilyet azonban eddig nem találtak, ami arra utal, hogy a Mars korábban jóval melegebb és aktívabb bolygó lehetett. A munka további tesztekkel és a Földön végbemenő folyamatok ismételt szemügyre vételével folytatódik, hogy teljesebb képeket kapjunk a pontos helyzetről.

A Curiosity még 2012-ben landolt a Sharp-hegy közelében, ennek lábát azonban csak két évre rá érte el. Az értékes eszköz immár 12 talajmintát vett és vizsgált meg saját fúrófeje és mini-laboratóriuma segítségével, ezek szintén arra utaltak, hogy korábban alapvetően eltérő körülmények uralkodtak az égitesten.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
25
  Megkereshetjük az élet kialakulásának helyét
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az élet balkezes. Egyes molekuláknak, akárcsak a kéznek, tükörképeik is vannak, amik másként viselkednek, valahogy úgy, mint amikor a balkezünket próbáljuk beletuszkolni egy jobbkezes kesztyűbe. Ezt a kémiai tulajdonságot nevezzük kiralitásnak, ami minden szerves életben megtalálható.

Ez az egykezesség elméletben evolúciós előnyt hordoz magában, az eredete azonban mindeddig ismeretlen. A tudomány álláspontja szerint a világegyetem történetében volt egy kezdeti pont, amikor még nem létezhetett molekuláris kiralitás, mivel molekulák sem léteztek. Így a jelenleg megfigyelt királis aszimmetriának valamikor keletkeznie kellett. Az életnek csak királis építőelemeken alapuló formáit ismerjük, ezért a kezdeti aszimmetria minden bizonnyal az életfolyamatok részvétele nélkül, a biológiát megelőző evolúció részeként alakult ki.

Az amerikai Nemzeti Rádió-csillagászati Obszervatórium (NRAO) csapata Brett McGuire és Brandon Carroll vezetésével először észlelt királis molekulát a csillagközi űrben.

A kutatók propilén-oxidot fedeztek fel egy hatalmas csillagformáló felhő porában és gázaiban 390 fényévnyire bolygónktól. "Az élethez is szükség van kiralitásra" - nyilatkozott Stephen Macko, a Virginia Egyetem geokémikusa, aki nagy érdeklődéssel fogadta az eredményeket, mivel maga is királis molekulákat kutat, elsősorban meteoritokban. Bár a propilén-oxid nem szükséges az élethez, "ha léteznek ilyen természetű királis molekulák, az azt jelenti, hogy valószínűleg vannak ott élethez köthető molekulák is" - tette hozzá.

McGuire és Carroll nem csak azért izgatott, mert eredményeik hozzá segíthetik a tudósokat az élet kialakulásának helyének megismeréséhez, de azt is megtudhatják, hogyan zajlott le ez az esemény. "Az igazán jó dolog, hogy az élet - bizonyos számunkra ismeretlen okokból - adott kiralitást választott egyes molekuláinak egy másikkal szemben" - magyarázta McGuire.

Például az aminosavak mindig balkezesek, míg a DNS-t felépítő cukrok mindig jobb kezesek. A csapat még nem tudja, melyik irány dominál a csillagközi propilén-oxid esetében, további megfigyelésekkel azonban fényt deríthetnek, miért választja a természet valamelyiket a másik "kárára".

Carroll feltevése szerint a természet kezdetben egyforma mennyiségben állít elő bal- és jobbkezes molekulákat, mindkettő könnyedén szintetizálható laboratóriumban. Ezután valamilyen folyamat, talán egy csillag fénye preferenciálisan megsemmisíti az egyik változatot, meghagyva a másikat az élet kialakításához. "Nem tudjuk, milyen folyamat idézi ezt elő" - összegzett Carroll. "Lehet, hogy teljesen véletlenszerű, de az is lehet, hogy egységes"

A választ megadhatja ezeknek a csillagközi gázfelhők mélyén természetesen kialakuló molekuláknak a megfigyelése, és reményeink szerint a kutatók hamarosan újabb információkkal gazdagodnak.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
24
  Hibával is jól sikerült a Blue Origin landolása
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Legutóbb arról olvashattunk Jeff Bezos cége kapcsán, hogy szándékosan felrobbantanák saját rakétájukat, pontos dátumot azonban akkor még nem árultak el. Most a sorrendben negyedik fellövésre és landolásra került sor, ezúttal azonban a majdani utazókat szállítani hivatott kapszulát is alaposan kezelésbe vették.A cég negyedszer is visszahozta rakétáját, amelyet ezúttal a kapszula fontos tesztje kísért.

Most első alkalommal volt lehetőségünk élőben végignézni a teljes kísérletet, de a felvétel természetesen utólag is megtekinthető. A 10 percig tartó utazás során a New Shepard a tervek szerint rajtolt el, érte el a kívánt magasságot, majd pedig érkezett vissza a kiindulási helyre. Az újabb sikeres landolás mellett az illetékesek azonban a kapszula visszatérésére is kíváncsiak voltak, ezt pedig azzal nehezítették meg, hogy a három főernyő közül az egyiket szándékosan nem nyitották ki - a kedvező eredmény arra utal, hogy a legénység és a kapszula két főernyővel is problémamentesen (bár kicsit rázósan) vissza tud majd térni.

A rakéta a későbbiek folyamán hasonló utazást tesz majd lehetővé, itt jövőre tesztpilóták, egy évre rá pedig fizető űrturisták részvételével. Azt még nem tudni, hogy egy-egy út pontosan mennyibe kerül majd az érdeklődőknek, de a New Shepard nagyjából 100 kilométeres magasságba emelkedne, itt az utasok négy percen keresztül tapasztalhatnák meg a súlytalanság állapotát, ezt követően pedig a most látott módon (remélhetőleg mindhárom főernyő alkalmazásával) térnének vissza a felszínre. Ahogy említettük, most sem jelentkezett probléma, bár a Blue Origin eleve egy jóval egyszerűbb, vertikális pályát célzott meg, ami leegyszerűsíti a visszatérést.

Egy rivális cég, a Virgin Galactic, 250 ezer dolláros jegyeket kínálna a jövőbeni szuborbitális repüléshez, ez azonban nem feltétlenül lesz így a Blue Origin háza táján.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
24
  Biztató hírek Schumacher állapotáról: “Reagál”
Kategória: Életmód - Közzétette: nordi
Még mindig hírzárlat van a súlyos fejsérülés miatt kezelés alatt álló világbajnok körül, de volt főnöke, Luca di Montezemolo csöpögtetett némi információt.
Nagyon nehéz megtudni bármit Michael Schumacher állapotáról, aki 2013-as síbalesete óta folyamatosan kezelés alatt áll. Családja csak a legszűkebb baráti körnek engedélyezi a látogatást.Schumi a bajnok (forrás: AFP/Paolo Cocco)

Schumacher volt főnöke, a Ferrari exelnöke, Luca di Montezemolo azonban híreket kapott.
"Örömmel vettem tudomásul, hogy reagál "- idézte a Daily Express az olasz üzletember szavait, bár azt nem fejtette ki, hogy pontosan mire reagál az egykori hétszeres világbajnok. „Tudom, hogy ő menyire erős. Biztos vagyok abban, hogy a kulcsfontosságú eltökéltségének köszönhetően képes lesz kijutni ebből a nagyon-nagyon nehéz helyzetből, és nagyon reménykedek is” - mondta Luca di Montezemolo.

forrás:/life.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
24
  Óri­ási fe­kete űr­esz­köz csa­pó­dott a Mars fel­szí­né­nek!
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az össze­ron­cso­ló­dott űr­ha­jót a leg­is­mer­tebb ufó­va­dász por­tál egyik ol­va­sója fe­dezte fel. Nem hitt a sze­mé­nek!
Elképesztő felvétel került fel az ufóvadászok kincsesbányájának tartott portálra, az ufosightingsdaily.com-ra.
A fotón egy hatalmas fekete űrhajó látszik, ami összetörve hever a Mars szikláin. Az önkéntes szakértők szerint a kíváncsi földönkívüliek észrevétlenek akartak maradni, ezért indultak kémkedni fekete űrhajóval. Ezt ugyanis semmilyen radarhullám nem képes érzékelni. Tervük azonban meghiúsult, amikor balesetet szenvedtek a vörös bolygón.

Ezt állítják legalábbis az élénk fantáziával rendelkezők, a szkeptikusabbak viszont meg vannak róla győződve, hogy a furcsa jelenség csupán egy nagyobb szikla a Marson.


forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
24
  Átrepülte az Atlanti-óceánt a Solar Impulse
Világ körüli útjának újabb szakaszát teljesítette a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép: átszelte az Atlanti-óceánt és leszállt a spanyolországi Sevillában csütörtök reggel.

“Alig hiszem el, annyira fantasztikus” – kiáltotta Bertrand Piccard, a gép pilótája a monacói irányító központnak, amely online közvetíti az utat.
A Föld körüli út 15. szakaszán 6272 kilométert tett meg a Solar Impulse 2, ezzel a világon elsőkét repülte át kizárólag napenergiával hajtott gép az Atlanti-óceánt. A sevillai repülőtéren taps fogadta a leszállást.

Az együléses gép New Yorkból szállt fel július 20-án, hogy csaknem háromnapos repüléssel, több mint 71 óra alatt teljesítse az út egyik leghosszabb szakaszát.
A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.

A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és André Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot.
A 2,3 tonnás repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-é. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
19
  Lezajlott az űrben előidézett tűzbaleset
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Március közepén olvashattunk arról, hogy a NASA (az Orbital ATK közreműködésével) egy tűzbaleset generálásával vizsgálná a tűz mikrogravitációs környezetben való terjedésének főbb jellemzőit, ezért hamarosan speciális körülmények között kerítenek sort egy újabb kísérletre. A három lépésből álló sorozat első fázisa most zajlott le.Az első lépésre most került sor, a NASA hamarosan publikálja a részletes eredményeket.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy minden a tervek szerint történt, az Orbital ATK által a Nemzetközi Űrállomásra küldött Cygnus teherhajó időben lekapcsolódott és eltávolodott, így a legénység élete nem volt kitéve semmilyen kockázatnak, ezt követően pedig az erre kijelölt, mindössze 1 méter hosszú és 0,4 méter széles anyagot (egy forró vezeték segítségével) meg is gyújtották a raktérben. A Satfire-1 kísérlet elindításához az állomás robotkarjával juttatták el a teherhajót a kijelölt pozícióba, itt pedig megindult a vizsgálat.

Az első éjszaka folyamán a NASA még nem közölt képi anyagot az eredményekről, ezt másnapra ígérték saját Twitter- és Facebook-oldalukon. Annyit azonban már tudni lehetett, hogy a Satfire operációs rendszerével nem volt gond, a tűz a tervek szerint indult el, a telemetria pedig jelezte is annak jelenlétét. A szakemberek számára fontos az eredmény részletes kiértékelése, hiszen ez a jövőben életeket menthet majd, amennyiben az űrhajósok hasonló balesettel szembesülnek. Nem sokkal később befutottak az első videók, amelyek többek között megmutatták a füst egyenletes terjedését.

A Cygnus a kísérletet követően nyolc napig marad az űrben, majd pedig a Föld légkörébe belépve megsemmisül.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák