+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  Hivatalosan is véget ért a marsjáró küldetése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
2019. február 13-án az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a sajtóértekezleten, Washingtonban bejelentette, véget ért az Opportunity marsjáró robot küldetése. A NASA az „egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóközi kutatásnak” minősítette az Opportunity küldetését, kiemelve, hogy csaknem 15 éven keresztül kutatta a Mars felszínét és alapvető fontosságú munkát végezve hozzájárult ahhoz, hogy a hivatal „visszatérhessen a vörös bolygóra”.
Többszöri „élesztgetés„ után a NASA munkatársai még tettek egy utolsó kísérletet, hogy fölvegyék a kapcsolatot az Opportunity marsjáróval.
Az Opportunity 2004. július 26-án készítette ezt a felvételt (forrás: NASA/JPL-CALTECH)

„Az Opportunityéhoz hasonló úttörő küldetéseknek köszönhetően jön el egyszer az a nap, amikor kiváló űrhajósaink a Marson lépkedhetnek majd” – fogalmazott a sajtókonferencián Jim Bridenstine, a NASA vezetője. Hozzátette, hogy ezekben az első lépésekben majd az Opportunityt megalkotók munkája is benne lesz.

A marsjáró robot hét hónappal a felbocsátása után, 2004 januárjában landolt a vörös bolygón, és értékes információkat küldött a földi központba: például arról, hogy a Marson valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.
A szerkezet hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.

2018 júniusában azonban a 174 kilogrammos, hatkerekű marsjáró erős porviharba került, és mivel a vihar megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró a vihar után sem küldött jeleket, és a NASA február 13-ra még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre.
John Callas, az expedíciók projektvezetője a sajtóértekezleten elmondta, hogy „minden ésszerű mérnöki erőfeszítést” megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással és végleg búcsút vettek az Opportunitytől.

A sajtóértekezleten kiemelték azt is, hogy a Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.

forrás:/mti/

kapcsolódó: NASA: utoljára próbálnak kapcsolatba lépni az Opportunity marsjáró robottal Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  A kutatók állítják: A rendetlenség a magas intelligencia és a zsenialitás jele
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Dobd a sarokba az iratrendezőket, a kis tolltartókat – kiderült, hogy egy csomó rejtett előnye van annak, ha valaki kissé kupisan tartja az íróasztalát.
Egy kutatás szerint azok az emberek, akik képesek káoszban dolgozni sokkal kreatívabbak másoknál. A University of Minnesota Kathleen Vohs vezetésével készített érdekes felmérést a jelenségről. A kísérlet során különböző szituációkban kellett helyt állnia egy-egy csoportnak.


Az egyiknek egy precíz, rendezett környezetben, a másiknak pedig hatalmas rendetlenség közepette. Mindkét csoportnak ugyanaz volt a feladata, ping-pong labdák kreatív felhasználási módjait kellett kitalálniuk.Bár a két csapat produktivitása megegyező volt, ugyanannyi ötlettel álltak elő, ám a káoszban dolgozók sokkal kreatívabban oldották meg a feladatot a társaiknál.

“Minden jel arra mutat, hogy ha egy rendetlen szobában, rendetlen asztalnál dolgozunk, az valami olyasmihez vezet, amiből a cégek és a társadalom csak egyre többet akar: kreativitáshoz” – állítja Vohs.

Egy másik feladatban az embereknek két termék közül kellett választaniuk: az egyiket egy ismert márkáé, a másik pedig egy új cégé volt. A kaotikus térben ülök nagyobb eséllyel választották az ismeretlen terméket ezzel kockázatot vállalva, de a rendezett szobában ülök csoportja általában a már bevált termékre tették le a voksukat.
“A rendezetlen környezet motiválja az embereket arra, hogy eltérjenek a hagyományoktól, szabadabban gondolkozzanak és új perspektívákat fedezzenek fel” – összegezte a kutatás vezetője.

Nem véletlen hát, hogy a nagy zsenik mind rendetlenséget tartottak maguk körül: Picasso, Zuckerberg és Einstein is a kreatív káosz híve volt.
Tehát legközelebb, amikor valaki arról panaszkodik, hogy rendetlen vagy sokat káromkodsz, vigasztald meg, hogy valószínűleg okosabb vagy, mint legtöbben! Nyomd meg a megosztás gombot, hogy elmondd a rendetlen barátaidnak ezt a nagyszerű hírt!

forrás:/harmonikum.co/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  Itt az okoshordó, amelyik jelez, ha fogytán a sörkészlet
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A csaposok álmát váltotta valóra a Carlsberg, a dán sörgyártó ugyanis olyan (okos)hordóval lépett a piacra, amely képes arra, hogy figyelje a benne lévő sörmennyiségét, sőt jelezze a főzdének, ha már fogytán a készlet.

Az új, könnyebb hordó sűrített vizet használ szén-dioxid helyett a sör kinyomására, ezáltal jóval hosszabb ideig, 30 napig képes frissen tartani a a benne tárolt sört. Az öreg acélhordókban ez kevesebb mint egy hét volt.
A gyártó szerint ezáltal lehetővé válik, hogy a sörözőkben, bárokban, éttermekben kipróbáljanak kevésbé ismert és jóval drágább söröket is.

A stagnáló eladások, a fogyasztók bor és röviditalok felé fordulása késztette innovációra a dán sörgyártót, és arra, hogy a sörözők tulajdonosait boldoggá tegye és nemcsak szélesebb palettát nyújtson, hanem segítse őket profitjuk növelésében.
A csaposok egy tableten figyelhetik valós időben a hordók tartalmának alakulását. Az általa összegyűjtött adatok mind a sörfőzdét, mint sörözőket abban is segíti, hogy megbecsüljék, mekkora a kereslet az egyes sörfajtákra az év egy adott időszakában. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő termék elérhető legyen adott helyen, adott időben" - mondta egy interjúban Nancy Cruikshank, a sörgyártó digitális átalakulásáért felelős vezetője.

A hordó műanyagból készül, nem a hagyományos nehézacélból, ahogyan az az 1960-as és 1970-es években megszokott volt. A műanyag használatával a Carlsberg ugyan szembemegy az élelmiszeripar azon céljával, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyag alkalmazását, mivel a fogyasztók egyre inkább környezetbarát módon gondolkodnak.Az okoshordó ugyan egyszer használatos, de közölték, már dolgoznak azon, hogy begyűjtsék és újrahasznosítsák azokat. A Carlsberg Nyugat-Európa mellett néhány kínai városban is csapra veri őket, az okoshordó tesztelése azonban Berlinben folyt. A fejlesztést Koppenhágában, Malmőben és Milánóban a jövő hónapban mutatják be.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
13
  NASA: utoljára próbálnak kapcsolatba lépni az Opportunity marsjáró robottal
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) kedden bejelentette, hogy tesz még egy utolsó kísérletet a kapcsolatfelvételre az Opportunity marsjáróval, de kudarc esetén működésképtelennek nyilvánítja a robotot.
Az utolsó tesztet helyi idő szerint kedd este végzik el, s az eredményről az űrhajózási hivatal szerdán sajtótájékoztatót tart.
A robot 2004-ben ért a vörös bolygóra, és értékes információkat küldött a Földre:
például arról, hogy a távoli égitesten valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.

Tavaly júniusban a hatkerekű marsjáró erős, hosszan tartó porviharba került, és elnémult. A vihar ugyanis megakadályozta, hogy a robot napenergiával működő elemei feltöltődjenek, és az Opportunity a vihar elülte után sem küldött jeleket.
Szeptemberben a NASA azt közölte, hogy még 45 napig próbálkozik a kapcsolatfelvétellel, de ha az nem sikerül, akkor a marsjárót valószínűleg javíthatatlan meghibásodás érte, s küldetését lezártnak tekintik. Októberben azonban az űrkutatók megváltoztatták a véleményüket, és adtak még egy esélyt az általuk Oppynak becézett robotnak.

A párját, a Spiritet 2011-ben nyilvánították működésképtelennek, miután szintén egy porvihar miatt elnémult, és egy éven át hiába várták, hogy feléledjen.
Az első amerikai marsjáró egyik megalkotója egyébként a 2005-ben elhunyt Bejczy Antal amerikai-magyar mérnök és űrkutató volt. Ő fejlesztette ki a Pathfinder űrjárórobot távirányítási technikáját, majd a Sojourner marsjárót.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
13
  Donald Trump rendeletet adott ki a mesterséges intelligencia kutatásáról
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Donald Trump rendeletet adott ki hétfőn a mesterséges intelligencia kutatásáról és fejlesztéséről. Az amerikai elnök ebben arra utasította a szövetségi kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, hogy bocsássanak rendelkezésre nagyobb erőforrásokat és biztosítsanak több beruházást a kutatás-fejlesztéshez, tegyék lehetővé szélesebb körben a hozzáférést a szövetségi adatbázishoz és számítógép-kapacitásokhoz, kínálják a megfelelő képzési programokat, ösztöndíjakat, továbbá készítsék fel az embereket a mesterséges intelligencia új korszakára.

Az Amerikai AI Kezdeményezés néven aláírt elnöki rendelet egyúttal szorgalmazza, hogy a szövetségi hivatalok és ügynökségek, miközben nagyobb hozzáférést biztosítanak a kormányzati adatbázisokhoz és a számítógépes rendszerekhez, őrizzék meg ezek biztonságát, bizalmas jellegét. Arra is felhívja az érintetteket, hogy "védjék meg a polgári szabadságjogokat, a jogot a magánélethez és az amerikai értékrendet".A Fehér Ház szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése "kulcsfontosságú a jövő iparágainak megteremtéséhez", például önjáró autók és ipari robotok gyártásához, betegségek diagnosztizálására alkalmas algoritmusok megalkotásához.

Az elnöki rendelet célja, hogy megőrizze az Egyesült Államok jelenleg meglévő előnyét a mesterséges intelligencia kutatásában és fejlesztésében. Elemzők és a tudományos élet szereplői ugyanis arra hívják fel a figyelmet, hogy Amerika még mindig világelső az AI terén, de más országok is erőteljesen beruháznak, és felzárkózóban vannak. Elsősorban Kínát említik.

Az amerikai csúcstechnológiai iparágak irányítói és a tudományos élet szereplői régóta sürgették Donald Trumpot, hogy alakítson ki országos AI-stratégiát. Ennek érdekében a Fehér Ház decemberben tartott is egy tanácskozást, amelyre meghívta olyan nagy cégek vezetőit, mint a Google, az Oracle, az IBM, a Microsoft vagy a Qualcomm. Az eseményen az amerikai elnök is részt vett. Februárban tartott évértékelő beszédében Donald Trump röviden erre is kitért: megemlítette "a beruházást a jövő élvonalbeli iparágaiba".

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
13
  Egy neves csillagász szerint idegen szerkezet haladt át a Naprendszeren
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Bár a szakértők többsége elveti a lehetőséget, Avi Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének vezetője továbbra is kitart amellett, hogy az Oumuamua egy mesterséges objektum lehet – írja a Sputnik News. A neves csillagász szerint kollégái elvesztették gyermekkori kíváncsiságukat, és túlságosan tartanak attól, hogy tévednek.

A 2017 októberében azonosított Oumuamua az első ismert csillagközi objektum, amely áthaladt a Naprendszeren. Loeb a közelmúltban egy interjúban arról beszélt, hogy ki szeretne dolgozni egy olyan egyenletet, amellyel igazolhatja, hogy az Oumuamua egy idegen űrhajóról vált le.
Felfedezése óta a kutatók több elmélettel is előálltak, hogy megmagyarázzak az Oumuamua eredetét. Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy Zdenek Sekanina, a NASA sztárcsillagásza szerint az objektum egy szétesett csillagközi üstökös maradványa.Az Oumuamua első csillagközi aszteroidának fantáziaképe. Ezt az egyedülálló tárgyat 2017. október 19-én fedezte fel a Panai STARRS 1-es távcsőve Hawaii-ban. Az ESO nagyon nagy teleszkópja és a világ többi megfigyelőközpontja utólagos észrevételei azt mutatják, hogy több millió éve utazott az űrben, mielőtt a csillagrendszerünkkel találkozott. Az „Oumuamua úgy tűnik, hogy egy sötétvörös, hosszúkás fémes vagy sziklás tárgy, körülbelül 400 méter hosszú, ami a Naprendszerben nem szokásos. (fotó: ESO/M. Kornmesser)

Loeb viszont úgy véli, hogy az Oumuamua nem egy természetes objektum, hanem egy igen fejlett civilizáció űreszköze. A szakértő és kollégái az objektum sebességéből kiindulva jutottak arra, hogy egy üstökös vagy aszteroida nem lenne képes ilyen gyorsasággal haladni. Az Oumuamua megfigyelése során ráadásul nem azonosították rajta az üstökösök jellegzetes kómáját. Loeb szerint az objektum egy 1 kilométer hosszú és nagyjából 1 milliméter vastag vitorla lehet, amely a csillagok sugárzását hasznosítja energiaként.

A kutatót sok kollégája kritizálta az elmúlt időszakban az Oumuamuával kapcsolatos extrém kijelentései miatt. Egyes szakértők úgy vélik, hogy Loeb bizonyos esetekben olyan dolgokat állít, amelyeket ő maga sem hisz el, és csupán a hírverés miatt tart ki elmélete mellett. Loeb ezzel szemben azt követeli, hogy kritikusai szilárd cáfolatokkal álljanak elő.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Heves ütközésre utal a Oumuamua aszteroida szertelen forgása Katt ide!
Kiderült, honnan érkezett a Naprendszeren túli bizarr látogató Katt ide!
Más Naptól jöhetett egy kisbolygó Katt ide!
Magyarázatot találtak az ufónak vélt aszteroida furcsa alakjára Katt ide!
Lehet, hogy földönkívüli űrszonda közeledik a Föld felé... Katt ide!
A Gömböc fejtheti meg az aszteroida rejtélyét Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
11
  Jön a Boeing űrkapszula-tesztje
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A cég tartja a menetrendet, míg a SpaceX (a hasonló küldetések mellett) a Holdat veszi célba.
A terület iránt érdeklődők évek óta várják, hogy végre kiteljesedjen a NASA Commercial Crew Program néven futó kezdeményezése, amelynek keretében két magáncég űrkapszuláival váltanák ki az orosz fél rakétáit és hasonló eszközeit. Most valóban közel vagyunk a rajthoz, itt mindkét partner készen áll az első éles, immár teljes tesztekre.

A Boeing a maga részéről a Starliner révén szállna be a versenybe, pontosabban a megvalósítási fázisba. Az első repülésre eredetileg még tavaly augusztusban kerítettek volna sort, a vészleállásra szánt hajtóművek tesztjén azonban anomáliát észleltek, emiatt pedig komoly csúszást voltak kénytelenek elszenvedni.

A jelenlegi cél március első fele, ezt pedig az illetékesek szerint tartani tudják, így alig néhány héten belül sor kerülhet az Orbital Flight Test névre keresztelt küldetésre, amelynek során egyelőre legénység nélkül dokkolna be a kapszula az ISS-re, hogy azután visszatérjen a légkörbe és ejtőernyő segítségével landoljon – ez utóbbi szakaszt már több alkalommal is tesztelték. Az ULA által biztosított Atlas-V rakéta lövi majd fel a Starlinert, siker esetén pedig augusztusban indulhat el az első legénység.

Egy texasi gyárban készül a Starship Raptor hajtómű

SpaceX néhány nappal megelőzi majd riválisát, hiszen a Crew Dragon első repülésére még ebben a hónapban, egészen pontosan a hónap utolsó napján kerítenének sort. Elon Musk azonban a napokban inkább a Starship kapcsán szolgáltatott további részleteket, amelyből kiderült, hogy egyetlen típusra bízzák a teljes meghajtást, ami leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi a szupernehéz rakéta elkészítését és szolgálatba állítását, bár itt gondot jelent, hogy eddig egyetlen utazóról ránthatták le csak a leplet, míg a NASA és a hadsereg nem mutatott nagy érdeklődést. A Mars helyett a jelek szerint a Holdat veszik inkább célba, a következő évtized első éveiben többször megkerülhetik majd égi kísérőnket, ami egyben a NASA érdeklődését is felkeltheti, hiszen az űrügynökség háza táján egyre gyakrabban beszélnek a Holdon való megtelepedésről, az ott tervezett tevékenységekről.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg párhuzamosan zajló két hatalmas projekt (Starship és Starlink) egyike is könnyen csődbe taszíthatná a legtöbb magáncéget, itt óvatosan kell előrehaladni. Musk már jelezte, hogy 10 százalékkal csökkentik az alkalmazottak számát, itt azonban nyilván további vásárlókra lesz szükség ahhoz, hogy a Starship idővel a Marsot is megcélozza.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
11
  Saját űrhajójával repül az űrbe a milliárdos
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Négy-öt hónap múlva, lehetőleg az első holdra szállás 50. évfordulóján akar űrutazást tenni saját űrhajóján Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Galactic űripari vállalkozás vezetője.

Az Apollo-11 amerikai űrhajó asztronautái 1969. július 20-án léptek a Hold felszínére, elsőként az emberiség történetében.
Branson már többször bejelentette első űrutazásának tervezett időpontját, amelyet eddig mindig elhalasztottak. Egy csütörtöki washingtoni rendezvényen az űripari nagyvállalkozó azt mondta, hogy immár csaknem teljesen befejeződtek az előkészületek, júliusig elvégzik a szükséges számú próbarepülést. A következő tesztrepülés időpontját február 20-ra tűzték ki.

Branson szerint az előkészületekben az hozott fordulatot, hogy cégének SpaceShipTwo utasszállító űrhajója tavaly decemberben végrehajtotta a földi légkör és a világűr határát elérő első sikeres próbarepülését, több mint 80 kilométeres magasságba emelkedve.

Az üzletember azt mondta, hogy havonta 35 millió dollárt költ űripari vállalkozására, amelybe egy korábbi közlése szerint 2000 óta már több mint egymilliárd dollárt fektetett.
Branson cége, a Virgin Galactic a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Blue Origin nevű cégével verseng a lehetőségért, hogy fizető turistákat reptessen a világűrbe.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Űrturista repülhet a Hold körül Katt ide!
Űrturista-jegyeket jegyeket lehet venni 2019-től a Blue Origin űrjárataira Katt ide!
Jöhet az első európai űrkikötő Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
09
  Még hidegebb éjjel a Hold túloldala
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A kínai Csang'e-4 leszállóegység és a holdjáró is sikeresen átvészelte az első éjszakáját. A Hold túlsó oldalán hidegebb van, mint az innensőn.
Január legelején hajtotta végre az űrtörténelem első sima leszállását a Hold túlsó, a Földről sosem látható oldalán a kínai Csang'e-4 (Chang'e-4) űrszonda. Röviddel a leérkezés után máris önállósodott a kis holdjármű, a Jütu-2 (Yutu-2). A helyben maradó és a mozgó egység kölcsönösen lefényképezte egymást, és elvégezték az első méréseiket. Aztán ahogy lenyugodott a Nap, „éjszakai álomba” merültek. A Hold lassú tengely körüli forgásából adódóan az éjszaka ott két héten át tart. Ez idő alatt nagyon lecsökken a hőmérséklet, hiszen az égitestet nem borítja légkör, ami szabályozná a klímát, visszatartva a nappali időszakban felgyülemlett hőt.


A rover január 29-én, a Csang'e-4 helyben maradó egysége egy nappal később aktivizálódott újra. A hosszú éjszaka után beérkezett legérdekesebb első eredmény, hogy a hőmérséklet a vártnál is alacsonyabbra, egészen –190 °C-ig süllyedt. Ez lényegesen (akár 20-30 fokkal) kisebb érték, mint amilyeneket korábban a Hold innenső oldalán mértek, például az Apollo űrhajók által odaszállított műszerekkel.

Maguk az Apollo leszállások természetesen nappali időszakokban történtek, hiszen az űrhajósok ekkor láthatták, hogy hová érkeznek. Az űrhajók ugyanakkor a felszínen hagytak számos mérőberendezést, miután a holdkompok visszatérő egységei elhagyták az égitestet. Ezek többek között hőmérsékleti adatokkal is szolgáltak, éveken át.

Jütu-2 holdjáró, még az első nappalán a Holdon

Ugyanígy az előző kínai leszálló holdszonda, a Csang'e-3 2013 vége óta tartó hosszú mérési sorai is a kutatók rendelkezésére állnak.
A Hold túlsó oldala már ránézésre is különbözik az innensőtől, és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékletekben megmutatkozó különbség is erre vezethető vissza. A felszínt borító törmelékréteg (regolit) ugyanis a túloldalon sokkal vékonyabb, az összetétele is különbözhet, így más a hőtároló képessége.

A rover és az álló egység is rendelkezik némi belső fűtéssel, amit radioaktív termoelektromos generátor alkalmazásával oldanak meg. Ez teszi lehetővé, hogy a hosszú és hideg holdi éjszaka után egyáltalán feléledjenek. A nappal közepén, a magasan álló Nap közvetlen sugárzásának kitéve persze a forróság okoz gondot, ezért a Jütu-2 rovert február 3-án újból elaltatták, hogy elkerüljék a berendezések túlmelegedését (ugyanezt tették vele egyébként január 6–10. között is). A nagyobb méretű leszállóegység rendelkezik hőszabályozó rendszerrel, így annak nem kell megszakítania a méréseit akkor sem, ha magasan jár a Nap a horizont felett.

forrás:/urvilag/

kapcsolódó: Így hozza a Földre a Hold egy darabját a kínai szonda Katt ide!
Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
09
  Rekordmélységbe sikerült lefúrni a Nyugat-Antarktisz jegébe
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Rekordmélységbe, több mint két kilométerre sikerült lefúrni a Nyugat-Antarktisz jegébe - jelentették be a projektet vezető brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) szakemberei, akik szerint kutatásuk segít megérteni, miként fog reagálni a régió az éghajlat melegedésére.

A Rutford-jégár térségében dolgozó 11 fős csapatnak január 8-án sikerült elérnie a 2152 méteres mélységben lévő üledéket 63 órányi folyamatos fúrást követően. A szakemberek 12 hete dolgoznak a szélsőséges időjárási körülmények között, nagyjából mínusz 30 Celsius-fokban.

A kutatókból és mérnökökből álló csapat a lyukba leeresztett műszerek segítségével fogja mérni a víznyomást, a jég hőmérsékletét és alakváltozását. A BEAMISH nevű projektet 20 éve tervezik a kutatók, és 2004-ben már egyszer megpróbálkoztak a megvalósításával, sikertelenül.

"Meglehetősen hiányosak az ismereteink azzal kapcsolatban, hogy mi történik a Nyugat-Antarktiszon és egy olyan terület tanulmányozásával, ahol a jég puha üledéken nyugszik, jobban megérthetjük, hogy ez a terület hogyan változhat a jövőben és milyen mértékben járulhat hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez" - mondta Andy Smith, a BAS vezető kutatója, aki jelenleg is a Rutford-jégáron dolgozik.

A csapat mostanra két lyukat fúrt - a második lyuk munkálatai a héten értek véget -, és a tervek szerint február közepéig marad a helyszínen. Az újabb munkálatokat egy második helyszínen, az eredetitől néhány kilométerrel arrébb kezdik meg.

"Tudjuk, hogy a melegebb óceánvíz felemészti a nyugat-antarktiszi gleccserek egy részét" - mondta Keith Makinson, a BAS oceanográfusa. "Jelenleg azt próbáljuk kideríteni, hogy mennyire csúszós az üledék a gleccserek alatt, vagyis azok milyen gyorsasággal csusszannának bele a kontinensről a tengerbe. Mindez segít annak pontosabb meghatározásában, hogy a nyugat-antarktiszi jég olvadása hogyan növelné a globális tengerszintet" - fűzte hozzá a szakember.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Bizarr obszervatórium a Déli-sark alatt Katt ide!
Belyukadtak a sötétség tavába az Antarktiszon Katt ide!
Rég kihalt lények egyedeit fedezték fel az oroszok Katt ide!
3500-féle DNS-t találtak az Antarktisz jege alatti tóban Katt ide!
Az Antarktisz-összeesküvés Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
-
.....