+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
29
  ---
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
A friss hírekhez: Katt ide!Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
21
  Milyen lesz/legyen a paramoral. eu oldala 2020 után ?...
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
szerző:nordi

Januárban betölti a tizedik évét az oldal. Ennyi idő után mar nagykorúnak számítunk hiszen az elmúlt években rengeteg tapasztalatra tettünk szert amit jó lenne hasznosítani a következő években.Tehát automatikusan feltevődik a nagy kérdés: Hogyan tovább ?...
Ami a legfontosabb: Új oldalon új logóval indulunk január elejétől, de megtartjuk az átjárhatóságot a jelenlegi oldal (ami archívumként fog működni) és a régebbi oldalak között, a főmenün keresztül anélkül hogy az oldalak tartalma megváltozna.


Elsősorban nézzük mi nem változik: - az oldal továbbra is reklámmentes és politikamentes marad, nem küldünk hírleveleket, nem helyezünk el "cookikat"a gépeden, nem cenzúrázunk, és nem moderáljuk a bejegyzéseket sem (de azért mellőzzétek a trágárságokat és a helyesírási hibákat)
Ha valakivel mégis bajunk támad azt személyesen megkeressük és átrugdossuk egy párhuzamos dimenzióba.
Igyekszünk kiszűrni a kamuhíreket (ami nem lesz könnyű) de az érdekesebb de bizonytalan forrásból származó dolgokat a "hogy mik vannak" vagy az "egyéb őrültségek" kategóriában közöljük
A politikai véleményeket a "köpködőbe" irjátok ezért van ez a fórum. Az oldallal és a cikkekkel kapcsolatos dolgokat megírhatjátok az üzenőfalon vagy itt, közvetlenül a cikkek után.

Ami változik: Könnyebb lesz elérni a fórumokat (egyetlen kattintással) egy bevezető oldalról, ahol leírjuk mit tartalmaznak a fórumok (ha valaki egy témáról új fórumot akar nyitni szóljon és a kívánt kategóriában új fórumot nyitok neki )

A hírkategóriák száma is kevesebb lesz, az emotikonok is megritkulnak. A hitelesség megtartása mellett igyekszünk több humort hozni a az oldalra.(nem a viccekre gondolunk hanem a humorosabb sztorikra.)
Lesz egy új böngésző a főmenüben ami segít a cikkek vagy hozzászólások keresésében egy megadott kulcszó megadásával az archívum oldalain is.

Amit nem tudunk: Az "életmód" kategóriában megosztó volt a Kiraly Eszter és Karafiáth Orsolya közölt cikkei. (erről is várjuk a véleményeket akár itt akár a facebookon)
Az autonómia kategória sem érte el a kívánt érdeklődést és úgy néz ki megszűnik mint kategória (a fontosabb autonómia törekvések eredményeiről viszont hírt adunk az "egyebek" kategóriában.
Egy másik dolog az idegenek meg az UFO-k létezése (legalábbis mi hiszünk bennük) és ebben a témában szeretnénk
több cikket megjelentetni, de nagyon sok a kamu és a mai videó technikák mellett nagyon nehéz kiszűrni a kamuvideókat (ebben is várjuk a segítségeteket és a saját észlelések leírását)Az új oldal új (kicsit formabontó és kicsit komolytalan) logóterve

Valószínűleg az új logó sem nyeri el mindenkinek a tetszését (ha kell kicseréljük) erről is várjuk a véleményeteket.
A véleményetek segít abban, hogy az oldal színvonalasabb legyen és jobban kielégítse az olvasók igényét, ezért minden jelzésre odafigyelünk (de ne feledjétek a paramoral nem kívánságműsor )
Elérhetőségek: itt az üzenőfalon a tagoknak, a többiek pedig a paramoral facebook oldalán, vagy a Nordi Nordimpex FB-os profilon (akár priviben is)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
29
  Teljesítette futópróbáját a NASA marsjárója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Fél évvel a vörös bolygóra tervezett indulása előtt sikeresen teljesítette futópróbáját az amerikai űrkutatási hivatal marsjárója - közölte a NASA pasadenai bolygókutató központja.A december 17-én elvégzett tesztek előzetes értékelése szerint a 10 órán át tartó maratoni próbán a rover minden rendszere összhangban működött, a marsjáró előre és hátra haladt, forgolódott a pasadenai központban. A következő alkalommal a Mars-2020 rover már a vörös bolygó talaján fog haladni - olvasható a központ honlapján közzétett közleményben. "A Mars-2020 kiérdemelte jogosítványát" - idézte a közlemény Rich Riebert, a marjáró mobilitási rendszereének mérnökét. "A teszt egyértelműen bizonyította, hogy a rover képes saját tömege által működni és először mutatta meg az autonóm-navigációs funkciók képességeit. Ez egy nagy mérföldkő a marsjáró számára" - tette hozzá.

A Mars-2020 rovert 2020 júliusában vagy augusztusában tervezik a vörös bolygóra indítatni, hogy adatokat és mintákat gyűjtsön és elemezzen a bolygó klímájáról, geológiájáról, a mikrobiális élet jeleit kutassa és előkészítse emberek jövőbeni utazását a Marsra. A tervek szerint 2021 februárjában landolna a vörös bolygó Jezero-kráterének térségben. A Mars-2020-at úgy tervezték, hogy a korábbi marsjárókhoz képest jóval több döntést legyen képes meghozni mozgását illetően.

A szenzorokkal, "duplaagyú" számítógéppel, duplalencsés kamerával, kifinomult navigációs rendszerrel felszerelt rover mintegy 570 kilogramm súlyú. Kerekeit jóval tartósabbra tervezték. Mindez azt jelenti, hogy átlagosan képes lesz mintegy 200 métert megtenni egyetlen marsi napon.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
29
  Nem bírnak a nézők betelni a Csillagok háborúja 9-cel
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Amerikában pénteken a Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker volt a legnézettebb film 26,2 milliós becsült eredménnyel, mögötte a Jumanji: The Next Level jött 11,7 millióval, majd a Frozen II 6 millióval - tehát három gigasiker uralkodott, de azért az újoncok sem szerepeltek rosszul.Amerikában az ünnepek alatt is Star Warst néznek a nézők.

A Sony-féle Little Women, azaz Kisasszonyok 5,74 milliós pénteket produkált, így már 18 millió dollár fölött jár a bevétele, és a kosztümös film az első 5 napja alatt el is érheti a 28-30 milliós bevételt, ami nagy sikert jelentene. Az animációs Kémesítve (Spies in Disguise) is felülmúlja az előzetes várakozásokat, a 4,6 milliós pénteki napja 13 milliós hétvégét és 22 milliós 5 napos debütálást jelenthet - a film jól sikerült, megérdemelné, de mivel nem Pixar és nem folytatás, ezért nem lesz egyszerű dolga. A harmadik széles körben játszott kvázi újonc, az Uncut Gems 3,2 milliós pénteki számaival már 13 milliós bevételnél jár, ami műfajában kiemelkedő, és ez még szinte biztos, hogy csak az út kezdete a film számára.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
29
  Székelyföld területi autonómiája: újra benyújtották a statútumot
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
Szerda kora délután( december 18) újra iktatta a parlament alsó házában Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt politikusa, RMDSZ színekben mandátumot nyert honatya a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. A Székely Nemzeti Tanács küldötteként ő és Biró Zsolt, a polgári alakulat volt elnöke látta el kézjegyével kezdeményezőként a tervezetet.

Kulcsár-Terza József lapunk megkeresésére elmondta: noha csak ketten szerepelnek mint kezdeményezők, az RMDSZ részéről azt a jelzést kapták, hogy „teljes mellszélességgel” támogatják a lépésüket. Mint ismert, két évvel korábban, az MPP háromszéki politikusa egyéni kezdeményezésként nyújtotta be az SZNT által elfogadott statútumot, a szövetség egyedüli politikai alakulatként a parlament mindkét házában, mind a szakbizottsági, mind a plenáris vita, valamint a szavazás alkalmával támogatta a tervezetet.
A statútum újbóli beterjesztése kapcsán kiadott közleményükben az előterjesztők „az autonómiába vetett hitet, az önrendelkezés eszközei által biztosított jövő felé tekintő reményt, és a Székelyföld iránti szeretetet” jelölték meg mint ösztönző tényezőket, melyek rávezetették őket, hogy december 18-án, a nemzeti kisebbségek napján a parlament alsó házában törvénykezdeményezésként iktassák Székelyföld Autonómia Statútumát. Abbéli reményüknek is hangot adnak, hogy az előterjesztéssel áttörést érhetnek el, sikerül érdemi párbeszédet kialakítani a román pártok képviselőivel, elismertetni és elfogadtatni velük a székelység önrendelkezéshez való jogát. Továbbá megismétlik azon meggyőződésüket, miszerint a székelyföldi magyarság szülőföldjén való megmaradásának és boldogulásának záloga az önrendelkezés, ebben a hitben kell folytatni a Székelyföld autonómiájáért vívott küzdelmüket. Az aláírók úgy vélik: a következetes kiállás és a közösség jogai érvényesítéséért tett közös erőfeszítések közelebb visznek a cél megvalósításához.

Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József felidézik: a közelmúltban számtalan, a székelyföldi magyarság ellen irányuló burkolt vagy esetenként nyílt támadásnak lehettünk tanúi, amelyek arra irányulnak, hogy elbizonytalanítsák, megfélemlítsék a közösséget. A képviselők szerint közös felelősség eloszlatni azt a tévhitet, miszerint mindaz, amit Románia megvalósított a nemzeti kisebbségeknek biztosított jogok tekintetében, modellértékűnek mondható. Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a székelység akaratát mind hazai, mind nemzetközi fórumokon kinyilváníthassák, és egyértelművé tegyék, hogy a közösség nem mond le az önrendelkezés jogáról, amelyre 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nyilatkozatban ígéretet kapott.

forrás:/3szek.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
21
  ESO-észlelések tudósítanak egy fekete lyuk reggelijéről a kozmosz hajnalán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kovács József

Az ESO VLT távcsőegyüttesével az Univerzum néhány legkorábbi galaxisa körül hideg gázból álló halókat találtak. Ezek a gázburkok tökéletes „táplálékforrásai” a jelenleg 12,5 milliárd évvel ezelőtti állapotukban megfigyelhető galaxisok centrumaiban elhelyezkedő szupernagy tömegű fekete lyukaknak. Ez a fajta „élelmiszerraktár” megmagyarázhatja, hogy az Univerzum történetének legkorábbi szakaszában (Kozmikus Hajnal) hogyan növekedhettek olyan gyorsan ezek az űrszörnyetegek.

„Először vagyunk képesek annak bizonyítására, hogy az ősi galaxisok környezetében elegendő mennyiségű anyag volt nem csak a fekete lyukak növekedésének fedezésére, de a csillagkeletkezés élénk ütemének fenntartására is” – mondja Emanuele Paolo Farina (Max Planck Institut für Astronomie, Heidelberg, Németország), a The Astrophysical Journal című folyóirat ma megjelent számában ismertetett kutatás vezetője. „Az eredmény kulcsfontosságú darabbal járul hozzá ahhoz a kirakós játékhoz, amelyet a csillagászok próbálnak összeállítani a kozmikus struktúrák 12 milliárd évvel ezelőtti kialakulásáról.”


A kép az ESO VLT távcsőegyüttesének MUSE műszere által megfigyelt egyik gázhalót mutatja egy összeolvadó galaxispárnak az ALMA antennarendszerrel korábban rögzített képére montírozva. A hidrogéngáz alkotta nagy kiterjedésű halót kék szín, míg az ALMA-adatokat narancssárga szín jelzi. A haló a galaxis foglya, amelynek középpontjában egy kvazár található. A halóban lévő halványan fénylő hidrogéngáz tökéletes táplálékforrást biztosít a kvazár centrumában helyet foglaló szupernagy tömegű fekete lyuknak.
(ESO/Farina et al.; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Decarli et al.)


A csillagászokat már régóta érdekli, hogy a szupernagy tömegű fekete lyukak hogyan tudtak olyan nagyra nőni már az Univerzum történetének legkorábbi szakaszában. „Ezeknek az ősi, több milliárd naptömegű objektumoknak a létezése nagy rejtély” – folytatja Farina, aki a Max Planck Institut für Astrophysik (Garching bei München) munkatársa is. Ehhez a valószínűleg az első csillagok kollapszusából létrejött első fekete lyukaknak nagyon gyorsan kellett növekedniük. Eddig azonban a csillagászoknak nem sikerült ezt a gyors növekedést magyarázó „feketelyuk-étket” – gázt és port – elegendő mennyiségben azonosítaniuk.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) antennarendszerrel végzett korábbi megfigyelések alapján rengeteg port és gázt detektáltak ezekben a korai galaxisokban, ami fenntartotta a gyors csillagkeletkezést. Ezek az ALMA-észlelések azt sugallták, hogy a fekete lyukak táplálására csak kis mennyiség maradhatott vissza.

A rejtély megoldására Farina és munkatársai az ESO chilei Atacama-sivatagban található VLT távcsőegyüttesének MUSE műszerével kvazárokat, a nagy tömegű galaxisok centrumát elfoglaló szupernagy tömegű fekete lyukak által működtetett rendkívüli fényességű objektumokat vizsgáltak. A felmérés 31 kvazárra terjedt ki, amelyeket ma olyan állapotukban láthatunk, amilyenek 12,5 milliárd évvel ezelőtt voltak, akkor, amikor az Univerzum meg szinte csecsemő, mindössze 870 millió éves volt. Ez az egyik legnagyobb, átfogóan vizsgált kvazárminta az Univerzum történetének korai szakaszából.

A kutatók azt találták, hogy 12 kvazárt övezett hatalmas gáztároló: hideg, sűrű hidrogéngáz alkotta haló, amelynek tömege több milliárd naptömeg, és a központi fekete lyuktól százezer fényév távolságig terjed. A németországi, egyesült államokbeli, olaszországi és chilei kutatókból álló csapat azt is megállapította, hogy ezek a gázhalók szorosan kötődnek a galaxisokhoz, tökéletes „táplálékforrást” biztosítva a szupernagy tömegű fekete lyukak növekedéséhez és a heves csillagkeletkezéshez is.


Az illusztráció egy gázhalóval övezett kvazárt mutat a korai Univerzumban. A narancssárga kvazár két nagy energiájú kifúvásból és a középpontjában helyet foglaló, porkoronggal körülvett szupernagy tömegű fekete lyukból áll. A halványan fénylő hidrogéngáz alkotta halót kék szín jelöli. (ESO/M. Kornmesser)

A kutatás sikere nagyban köszönhető az ESO VLT távcsőegyüttesén működő MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) műszer kiváló érzékenységének, amely Farina szavaival élve “új szintet” hozott a kvazárok kutatásában. “Célpontonként néhány óra alatt a fiatal Univerzumban található legnagyobb tömegű és legfalánkabb fekete lyukak környezetének mélyére áshattunk” – teszi hozzá. Bár a kvazárok fényesek, az őket övező gáztározókat sokkal nehezebb észlelni. A MUSE azonban képes volt detektálni a halókat alkotó hidrogéngáz halvány fénylését, lehetővé téve, hogy a csillagászok fellebbentsék a fátylat a korai Univerzum szupernagy tömegű fekete lyukait tápláló anyagról.

A jövőben az ESO Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) segít majd a kutatóknak további részleteket feltárni a galaxisok és a szupernagy tömegű fekete lyukak viselkedéséről az ősrobbanást követő néhány milliárd évben. „Az ELT képességeivel még mélyebbre pillanthatunk a korai Univerzumba, hogy még több hasonló gázfelhőt találjunk” – fejezi be Farina.

forrás:/csllagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
21
  Büdösek lehetnek a földönkívüliek
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
szerző: Landy-Gyenbnár Mónika

A foszfin (PH3) rendkívül rossz szagú, ráadásul mérgező gáz számunkra itt a Földön, és a pingvinek ürülékhalmai, vagy a mocsarakból felszivárgó gázok közt találkozhatunk vele. Gyúlékony, könnyen reakcióba lép a légkörünk egyes gázaival, és az oxigént lélegző földi létformák igyekeznek minél inkább elkerülni, mivel számukra mérgező.
A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által felállított új elmélet szerint azonban fontos terméke az anaerob élővilágnak, erről szóló elméletüket az Astrobiology szakfolyóiratban ismertették.
A foszfin nevű vegyület árulkodik az idegen élet jelenlétéről

A kutatók részletesen végigvizsgáltak számtalan különféle lehetőséget e molekula létrejöttére, és ezekből az elemzésekből kiderült, hogy a foszfin semmi más módon nem jöhet létre, mint az oxigénmentes életmódú élőlények segítségével. Ez viszont azt jelenti, hogy amennyiben egy exobolygó színképében e molekula észlelhető a jövőben, akkor ott jelen van az élet – anaerob formája.

Clara Sousa-Silva, az MIT kutatója, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte: „a Földön az oxigén igen erős jele az életnek, azonban oxigén rengeteg, nem biológiai folyamatban is felszabadul, így ez önmagában nem elegendő jel, olyan speciális molekulákra van szükség, amelyek csak életfolyamatok során keletkezhetnek.” Sousa-Silva és kutatócsoportja olyan adatbázist igyekszik összeállítani, amelyben a hasonló, esetleg élethez köthető molekulák szerepelnek. A foszfinnak azonban, amint azt Sousa-Silva az elmúlt 10 évi munkája nyomán megismerhette, kizárólag élőlények lehetnek a forrásai. „Végigvizsgáltunk minden olyan forrást, amelyben említik a molekulát, és kiderült, hogy itt a Földön kizárólag olyan oxigénmentes helyeken fordul elő, mint pl. a tavak üledéke, a mocsarak, vagy akár az élőlények bélrendszere. Ez azért van, mert az oxigént felhasználó létformák számára mérgező.” Kiválóan alkalmas azonban az oxigénmentes életformák kimutatására. A hosszú évek alatt szisztematikusan végzett kémiai vizsgálatok megerősítették: csak biológiai úton keletkezhet, ugyanis a létrejöttéhez olyan energiára van szükség, amelyet semmiféle más folyamat nem tudna biztosítani.

Sousa-Silva elemezte a molekula színképét is, amivel kimutatható, ha egy bolygó légkörében jelen van. Ha a James Webb Űrteleszkóp üzemelni kezd, a mérései alapján már megtudhatjuk, hogy van-e a környezetünkben foszfint termelő idegen létforma. A kutatók kiszámították, hogy amennyiben akkora mennyiségű foszfin termelődik egy idegen bolygó élővilágában, mint metán itt a Földön, akkor ezt 16 fényév távolságból ki tudjuk majd mutatni.

A módszer nem csak a „büdös” földönkívüliek kimutatására alkalmazható, hanem a többi 16 ezer molekula révén újabb kutatások indulhatnak és talán más molekulákról is kideríthető, hogy az életre utaló jelként értelmezhetőek.

forrás:/National Geographic/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
19
  Hatalmas aszteroida érkezik pénteken
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Óriási aszteroida fogja megközelíteni a Földet péntek délután – számol be a Sputnik News. A NASA adatai alapján a 2006 WH1 jelű égitest elég nagy ahhoz, hogy becsapódva komoly károkat okozzon, szerencsére azonban biztonságos távolságban halad majd el.Az objektum nagyjából 540 méter széles lehet, ekkora aszteroida ritkán jön ilyen közel bolygónkhoz.
(művészi fantáziarajz a 2006 WH1 jelű égitestről

A 2006 WH1 december 20-án 16:17-kor lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor megközelítőleg 5,8 millió kilométerre jár majd. Csillagászati szempontból ez igen kis távolságnak tekinthető.
Az égitest az Apollo-aszteroidák közé tartozik, ezek az objektumok időnként a Föld pályáját is keresztezhetik. A 2006 WH1-et a NASA közelsége és mérete miatt a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolja.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
18
  JCSAT-18/Kacific-1
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Szentpéteri László

December 17-én, magyar idő szerint 1:10-kor startolt a SpaceX vállalat Falcon-9 Block 5 (1056.3 számú) rakétája a Cape Canaveral-i űrközpont SLC-40-es indítóállásáról, hogy hasznos terhét geostacionárius átmeneti pályára állítsa. A rakomány a közel 7 tonna starttömegű JCSAT-18/Kacific-1 távközlési műhold volt. A kettős elnevezés oka az, hogy az űreszköznek két tulajdonosa van, a japán SKY Perfect JSAT Corp. és a szingapúri Kacific Broadband Satellites Pte. Ltd.Fantázikép a geostacionárius pályán lévő műholdról. (Kép: Boeing)

A műholdat az amerikai Boeing építette a már jól bevált BSS-702MP platformon. Ez a műholdbusz 1,5 és 6,1 tonna közötti induló tömeggel rendelkező, 3–18 kW közötti maximális teljesítményű műholdak kialakítására alkalmas. (A BSS-702MP platformra épített holdakat Atlas-5, Ariane-5, Delta-4, Falcon-9, Proton vagy Sea Launch Zenyit-3SL rakéták indíthatják.)

A most indított legújabb BSS-702MP műhold, azaz a JCSAT-18/Kacific-1 tervezett élettartama 15 év, és a 150°-os keleti hosszúságnál levő geostacionárius pozícióban állomásoztatják majd. Az űreszközön összesen 56 Ku-, és Ka-sávú transzponder van, melyekkel az ázsiai és csendes-óceáni térséget – beleértve még Oroszország távol-keleti területeit is – fogják kiszolgálni.

A startot követően a Falcon-9 rakéta első fokozata a terveknek megfelelően a vállalat ASDA OCISLY (Autonomous Spaceport Drone Ship – Of Course I Still Love You) úszó platformján hajtott végre sima leszállást. A két visszahulló orrburkolati elemet a GO Ms. Chief és a GO Ms. Tree hajó fogta volna be hálóval, a korábban már látott módon, de épp hogy elvétették. A vízből kihalászott elemeket azért a SpaceX valószínűleg hasznosítani tudja majd egy későbbi Falcon-9 indításnál.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
18
  Disznó-majom hibrideket hoztak létre Kínában
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A hónap elején jelentek meg beszámolók arról, hogy egy kínai orvoscsoport disznóembriókban elhelyezett majomsejtek segítségével hozott létre mesterséges állatokat, egy közelebbről meg nem határozott céllal, minden bizonnyal az emberi sejtek alkalmazásával kapcsolatos szabályok megkerülésének szándékával.
Az eredmény nem túl biztató, a keveredési ráta rendkívül alacsonynak bizonyult, az így létrehozott kevert állatok pedig nem sokáig éltek.
A kimérák azonban nem sokáig éltek, így a cél elérése még messzinek tűnik. (a kép illusztráció)

A New Scientist oldalán arról adtak hírt, hogy a csoport több mint 4 ezer embriót módosított, mégpedig majmokból származó minták segítségével létrehozott sejtkultúrák, valamint az azokból kinyert őssejtek felhasználásával – ezen őssejteket ugyanis később disznóembriókba juttatták be, mindössze 5 nappal a megtermékenyítést követően. Az eredmény kissé lesújtó, ugyanis végül alig 10 malac jött a világra, ebből pedig mindössze 2 volt kiméra, amelyek egyes belső szerveiben (így például a májban, a szívben, a tüdőben, valamint a bőrben – majomsejtek is megtalálhatók voltak, igaz, ezek is nagyon alacsony arányban, hiszen minden ezredik, illetve minden tízezredik sejt volt ilyen.

Mindkét példány alig egy hetet élt, ezután elpusztultak, a kutatók pedig egyelőre nem tudják ennek pontos okát. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan mit is szeretnének elérni ezen kísérletekkel, de nagyon valószínű, hogy a szervátültetések állandóan jelen lévő problémáját, vagyis a az átültetésre alkalmas szervek folyamatos hiányát enyhítenék, a következő lépés ugyanis emberi és állati sejtek vegyítése lenne, jóllehet ez bizonyos etikai, morális, illetve részben jogi akadályok miatt egyelőre nem tűnik elérhetőnek. A rágcsálóknál mindenesetre a korábbi kutatások és kísérletek már részben sikerrel jártak, itt egy 2010-es példát hoznak fel a patkányok és egerek vegyítésére, miközben egy 2017-es kaliforniai munka, amely ember és disznó hibridének létrehozását célozta meg, minden százezredik sejt esetében igazolta az emberi eredetet, ezen módosított embriókat azonban egy hónap után elpusztították.

Ugyanezen kísérlet lefolytatója most szintén Kínában dolgozik, ők állítólag már az ember-majom kimérákat is létrehozták, a pontos eredményeket azonban eddig még nem közölték a nyilvánossággal.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák