+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag,erre a következtetésre jutottak a kutatók,
ami viszont további kérdőjeleket eredményez

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Megérkezett a NASA fejlesztette eszköz az ESA sötét anyagot kutató távcsövéhez Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Marsutazás kérdőjelekkel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Egy független tanulmány megállapítása szerint a NASA-nak esélye sincs arra, hogy 2033-ban embereket indítson a Mars felé. Legjobb esetben a 30-as évek végén.
A tanulmányt a Védelmi Elemző Intézet (IDA, Institute for Defense Analyses) Tudomány- és Technológiapolitikai Intézete (STPI, Science and Technology Policy Institute) készítette a NASA részére, annak megbízásából. A tanulmány elkészíttetését a NASA működését szabályozó, 2017. évi törvény írta elő az űrügynökség számára.


Az elemzés célja a Marshoz 2033-ban indítandó emberes küldetés műszaki és pénzügyi értékelése. Fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány nem marsraszállásról, hanem űrhajósok Mars körüli pályára küldéséről szól. A több mint 100 oldalas tanulmány részletes ismertetésére nem vállalkozunk, ezért a továbbiakban a Space News portál összefoglalójára hagyatkozunk.A Deep Space Transport űrhajó szállítaná az embereket a Marshoz és vissza. A független szakértők által készített tanulmány szerint a (leszállás nélküli) marsutazás 2033-ra kivitelezhetetlen. (Fantáziakép: )

Az STPI a NASA terveit vette alapul, amelyek értelmében folyik a Space Launch System hordozórakéta és az Orion űrhajó fejlesztése, tervezik a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomást, majd ezt követően meg kell építeni a Deep Space Transport (DST) űrhajót, amely a Hold környezetéből a Marsig és vissza szállítaná az űrhajósokat. Emellett figyelembe vették, hogy a NASA-nak holdraszálló egységeket és a későbbiekben a Mars felszínén végrehajtandó küldetésekhez szükséges eszközöket is fejlesztenie kell.

Az STPI jelentésének konklúziója szerint mindezen feladatok elvégzése után akkor is irreális a 2033-as indítás, ha nem lépnek fel a műszaki fejlesztés során jelentős késések vagy költségtúllépések, és nem csökkentik a költségvetést. Ha minden jól megy, reálisan akkor is csak 2037-es indítással számolhatunk. A 2033-as starthoz a kritikus technológiákat már 2022-ben tesztelni kellene, ami valószínűtlen. A nehézséget elsősorban a DST és az ott alkalmazandó életfenntartó rendszer és hajtóművek fejlesztése jelenti. Ha ezen rendszerek teljes kifejlesztését megelőzően próbálna a NASA továbblépni, akkor viszont ez a megoldás kockázatot jelentene a DST egészére nézve. Emellett a DST fejlesztése „A-fázisának” előkészítését már a 2020-as pénzügyi évben el kellene indítani, amit ugyancsak valószínűtlennek tartanak. A tanulmány összefoglalója egyértelműen kimondja, hogy a 2037-ben induló, Mars körül keringő emberes expedíció esetén az emberek leszállása a Marsra a 2040-es évek elején várható, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezek a tervek a Holdon a tartós emberi jelenlét biztosításával párhuzamosan megvalósíthatók lennének.

Az STPI megbecsülte a 2037-es indítási ablakra reálisnak tartott, első Mars körüli emberes küldetés költségeit. Eszerint a Mars-küldetéshez szükséges összes fejlesztés (beleértve az SLS-t, az Oriont, a Gateway-t és a DST-t is) 120,6 milliárd dollárt tenne ki a 2037-es pénzügyi évig. Ebből az összegből az SLS és az Orion fejlesztésére 33,7 milliárd dollárt már elköltöttek. A teljes összegben a DST fejlesztése 29,2 milliárd dollárral szerepel, ami a tanulmány készítői szerint csak nagyon hozzávetőleges becslésnek tekinthető, mivel sok részlet még ismeretlen. Ugyanakkor a Gateway fejlesztésének költségét „mindössze” 6 milliárd dollárra taksálták, részben azért, mert az űrállomás egyes moduljait a nemzetközi partnerek szállítanák (például az ESA), így az nem jelentene költséget a NASA számára.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
15
  Már a Hold felé
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Elhagyta a Föld körüli pályát, már a Hold felé vezető útján tart a második indiai holdszonda. Tudta-e, hogy magyar berendezések is segítik? Az indiai Csándráján–2 (Chandrayaan–2) július 22-én indult Sriharikota szigetéről, egy GSLV Mk.3 hordozórakétával.A Csándráján–2 egyik felvétele a Földről még nem sokkal indítása után, augusztus 3-án készült. (Kép: ISRO)

A szonda eddig a Föld mesterséges holdjaként keringett bolygónk körül, pályamagasságát fokozatosan emelték egyre nagyobbra. Augusztus 13-án a Csándráján–2 programja fontos mérföldkőhöz érkezett: egy a fő hajtóművével végzett, 1203 másodpercen át tartó manőver segítségével a Hold felé vezető pályára került. Most már kevesebb mint egy hétbe telik, hogy az indiai űrszonda megérkezzen a Holdhoz és pályára álljon az égitest körül. A leszállóegység és a holdjáró a tervek szerint szeptember első napjaiban éri el a felszínt, a déli pólushoz viszonylag közel, 70,9° déli szélességnél. Ezek az eszközök egy holdi nappalon (kb. 2 héten) át működnek majd, az utána következő holdi éjszaka mostoha körülményeinek átvészelésére nem készítették fel őket. A keringőegység még egy évig vizsgálhatja majd az égitestet.

A magyar BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. a programhoz – csakúgy, mint az első indiai hold- és marsszondák esetében – több kommunikációs berendezést szállított az Indiai Űrügynökségnek (ISRO). A különféle frekvencia szintézerek, erősítők és konverterek (például a fenti képen látható, S-sávban működő háromcsatornás BMCD35 is) az indiai földfelszini és hajófedélzeti követőállomásokon működnek, biztosítva az űreszköz és a földi irányítók között kapcsolattartást.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
15
  Valódi repülő csészealjról készítettek felvételt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Végre valódi repülő csészealjról készített felvétel látott napvilágot. Persze a járművet nem az idegenek készítették, hanem román kutatók és mérnökök, akik találmányuktól remélik a repülés forradalmasítását.
Az eszköz az ADIFO (All Direction Flying Object, azaz Minden Irányba Repülni Képes Objektum) nevet kapta.

Alacsony repülési magasságban, kisebb sebességgel a gép légcsatornás propellerrel tartja magát a levegőben (akárcsak a kvadrokopterek), míg nagyobb magasságban, nagyobb sebességnél sugárhajtóművet használ, amit a csészealj hátuljára szereltek....A videó inditásához Katt ide!

A jármű oldalsó részein fúvókák biztosítják, hogy a repülő csészealj - akárcsak a sci-fi filmekben látható űrhajók - hirtelen helyzetváltoztatásokat is gyorsan végre tudjon hajtani. Az ADIFO készítői szerint a manőverezésnek csak a pilóta fantáziája szabhat határt.

A tervezők szerint találmányuk ideális lesz harci drónnak is, mivel alakja miatt a radarok nehezebben tudják bemérni. A fejlesztések természetesen tovább folynak, a csészealjat következőleg nagyobb méretben, valamint transzszonikus és szuperszonikus sebesség mellett is tesztelni fogják.

A Motherboard portál ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy korábban – többek között az amerikai hadsereg is – már több csészealj formájú repülő járművet is próbáltak megalkotni, végül ezek egyike sem került bevetésre a gyakorlatban.

forrás:/origo /Motherboard/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Hétfő éjjel lehet legjobban megfigyelni nálunk a Perseidák meteorrajt
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
szerző:Horváth Bence

A Perseidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan éjféltől hajnalig terjedő időszak - mondta Kiss László, csillagász-fizikus. Az MTI beszámolója szerint a csillagász azt is elmondta a köztévében, hogy a Szent Lőrinc könnyeikét is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás.Meteor az égbolton a hollókõi vár felett 2019. augusztus 12-re virradóanFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően az időszámításunk előtti időszakból származnak. A Perseidák, amelynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Mint mondta, a Perseidák ma már nem olyan aktív, mint a 90-es években volt. Jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, erre legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.

Hazánkban évente több alkalommal is jelentkeznek meteorrajok. A csillagász példaként említette, hogy októberben az Orionidák meteorraj, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik.

Ezek akkor jelentkeznek, amikor a Föld áthalad egy olyan térrészen, ahol korábban egy üstökös elhaladt és az üstökös pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret ezekkel a "kis porszemcsékkel". Maga a fényjelenség amiatt lép fel, mert nagyon nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben és az üstökösökből kiszakadó porszem a földi légkörbe belépve a nagy légellenállás miatt felizzik, amelynek során magát a körülötte lévő levegőburkot is világításra gerjeszti. Ez látható ilyenkor egy-két tized másodpercig.

forrás:/444/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  A kínai holdjáró 271 métert tett meg az égitest távoli oldalán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű kínai holdjáró már 271 métert tett meg az égitest távoli oldalán, hogy tudományos felfedezéseket tegyen az ismeretlen területen.
A Csang’o-4 űrszonda leszállóegysége és holdjárója is alvó módozatra kapcsolt a holdi éjszaka idejére 2019. augusztus 7-én, Nemzeti Űrügynökség központjának közlése szerint.
A Csang’o-4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Kármán-kráterben és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót.

Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.
A Holdon egy nap 14 földi nap hosszúságú, ugyanígy az éjszaka is. A Csang’o-4 a napenergia hiánya miatt vált alvó módba az éjszakák alatt.
A leszállóegység és a holdjáró tudományos műszerei remekül működtek a Holdon a nappalok során, számos tudományos adatot már leküldött a szonda a Földre elemzésre.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Lassabban cserélődnek fel a Föld mágneses pólusai
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az elmúlt néhány évben több alkalommal olvashattunk arról, hogy a Föld mágneses pólusai valamikor a jövőben ismét felcserélődnek majd, a folyamat elindulását ugyanis az északi mágneses pólus vándorlása már egyértelműen jelzi számunkra. Legutóbb a GPS-rendszert is idő előtt kellett frissíteni emiatt, egy új kutatásban azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a csere jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint azt korábban gondoltuk.A folyamat már zajlik, a teljes váltás azonban jóval hosszabb időt vesz majd igénybe

Az amerikai szakemberekből álló csoport a sarkvidéki jégminták, a lávafolyamok, valamint a tengeri üledék részletes vizsgálata alapján jóval részletesebb képet alkotott arról, hogy miként zajlott le a legutóbbi pólusváltás. Az általuk közzétett hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a nagyjából 770 ezer évvel ezelőtt lejátszódott esemény meglehetősen lassú és fokozatos volt, ez tehát nem hozott magával rögtön drámai változásokat – a mintegy 22 ezer évig tartó váltás során a mágneses mező először legyengült, részben elmozdult, majd pedig stabilizálódott, hogy ezt követően végleg átalakuljon, az általunk ismert elrendezést véve fel.

A kutatók számára egyértelmű, hogy a komoly változásokat a Föld legmélyében lezajló folyamatok generálják, mint ahogy azt is jól tudjuk, hogy a legszembetűnőbb következményeket a felszínen, valamint a légkörben tapasztaljuk majd. Mivel azonban magát a mechanizmust nem teljesen ismerjük (sőt, itt számos homályos pont akad), túlságosan korai lenne alapvető következtetéseket levonni annak természetére és várható alakulására vonatkozóan, a külső mag szilárd belső részét körülvevő, akörül mozgó folyékony vas által generált dinamóhatás változásait azonban a felszínre ömlő láva jól rögzíti számunkra, így ez komoly segítséget nyújt – a csapat a most közzétett tanulmány keretei között Chile, Tahiti, a Hawaii-szigetek, a Kanári-szigetek, valamint a Karib-térség területén kutakodott, számos mintát regisztrálva.

Itt egy összességében véve 70 ezer évre nyúló periódust fedtek ezzel le, felvázolva, hogy a végső változás 4 ezer év alatt valósult meg, ezt megelőzően azonban 18 ezer éven keresztül megfigyelhető volt az instabilitás.
Korábban 9 ezer évre becsülték a teljes folyamat időtartamát, a jelek szerint azonban ez jóval hosszabb időt vesz igénybe.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Új országos rekord: nyolcan adták át a külterületi döngölt földutat
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Botos Tamás

"Értékteremtés a Nyírségben 90.: Tanyasi útfejlesztés Balkányban," címmel számolt be Facebook-oldalán Simon Miklós országgyűlési képviselő arról a pénteki átadóünnepségről, amin nyolc fontos férfi szalagvágása avatta az elkészült földutat.Az átadóünnepséget megtisztelte jelenlétével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke is (fotó: Simon Miklós)

"Több mint 104 millió forint ráfordításával négy, a balkányi tanyavilágban húzódó külterületi út stabilizációja valósult meg a Vidékfejlesztési Program jóvoltából a Nagymogyorós, Vecser és Csiffytanyák érintésével. Az érintett útszakaszok zúzottköves stabilizációján túl egy új, az utak karbantartásához is használható MTZ traktorral gazdagodott Balkány város munkagépállománya. Az átadóünnepséget megtisztelte jelenlétével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke.

Gratulálok Balkány!," - írta a fideszes politikus. Simon képviselő arra az apró részletre nem tért ki, hogy a munkák, és a traktorvásárlás uniós támogatásnak köszönhető.

forrás:/444.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
10
  Megérkezett a NASA fejlesztette eszköz az ESA sötét anyagot kutató távcsövéhez
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Az ESA 2022-ben induló Euclid küldetése a modern csillagászat két legnagyobb rejtélyét fogja kutatni: a sötét anyagot és a sötét energiát. A NASA mérnökei befejezték az Euclid egyik berendezésének kulcsfontosságú részeit, mely ezen kozmikus talányok megfejtésén fog fáradozni.

A NASA mérnökei megtervezték, megépítették és letesztelték a 20 elektronikus érzékelő-chipből álló hardvert, melyből 16 a repülőegységé lesz, négyet pedig tartaléknak szántak. Ezek az alkotóelemek -136 °C-os hőmérsékleten fognak működni, és az Euclid közeli-infravörös spektrométerének és fotométerének (NISP) fénydetektoraiból érkező apró jelek precíz erősítéséért és digitalizációjáért fognak felelni. Az Euclid obszervatóriumon látható tartományban mérő berendezés is lesz.
Az ESA Euclid Near Infrared Spectrometer and Photometer (NISP) mérőműszerének kriogén (hideg) része, mely detektorainak tervezését és szállítását a NASA végezte. Az arany borítású rész az infravörös szenzorokkal egybeépített 16 elektronikus érzékelő-chip. (Euclid Consortium/CPPM/LAM)

„Még a legjobb körülmények között is extrém nagy kihívás olyan érzékeny és komplex elektronikákat tervezni és építeni, amelyek ilyen hidegben is működőképesek” – mondta Moshe Pniel, az Euclid amerikai projektmenedzsere, a chipeket tervező csoport vezetője.

Az Euclid több milliárd, tőlünk a tér gyorsuló tágulása miatt egyre nagyobb sebességgel távolodó messzi galaxist fog felmérni. Kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza a gyorsuló tágulást, de a jelenség forrását sötét energiának keresztelték el. Rengeteg galaxison keresztül vizsgálva a sötét energia hatását próbálják meg leszűkíteni a titokzatos jelenséget okozó hatás mibenlétét. Emellett az Euclid a sötét anyag kérdéseivel is foglalkozik majd. Bár nem látjuk a sötét anyagot, az Univerzumban ötször elterjedtebb a „rendes” anyagnál, mely a bolygókat, csillagokat és minden mást, amit látunk alkotja.

A sötét anyag detektálásához annak gravitációs hatásának nyomait keresik. Az Euclid távoli galaxisfelmérésének eredményei megmutatják majd, hogyan alakulhatott ki az Univerzum nagyskálás szerkezete a rendes anyag, sötét anyag és sötét energia bonyolult kölcsönhatásai következtében. Ezzel egyidőben közelebb kerülünk mind a sötét anyag, mind a sötét energia tulajdonságainak és hatásainak, alapvető természetüknek megértéséhez.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
10
  A világ első ember-majom hibridjével kísérleteznek Kínában
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Jeki Gabriella

Spanyol kutatók azt állítják, hogy létrehozták a világ első ember-majom hibridjét egy kínai laboratóriumban. Hangsúlyozták, hogy fontos lépést tettek az életmentő transzplantációs műtétekben való segítségnyújtás felé: a hibrideket ugyanis kizárólag emberi sejtekből álló szervek előállításához használnák fel. A kísérletek azonban még nem zárultak le.
A szervek növekedését kontrollálják - A kutatócsoport nyilvánosságra hozta, hogy emberi őssejteket injekcióztak szövet-előállítás céljából majomembriókba. A kísérletet azonban megszakították még azelőtt, hogy az embrió elérte volna azt a kort, hogy megszületett volna..


A teszteket végző spanyol kutatók nem véletlenül helyezték át a kísérleteket egy kínai laboratóriumba: ezzel az ehhez hasonló eljárások általános tiltását szerették volna megkerülni.A szakemberek állítják, hogy az ember-majom hibrid képes lett volna megszületni.

Az embriót először genetikailag módosították, majd deaktiválták (kikapcsolták) a géneket, hogy ezzel is kontrollálják a szervek növekedését. Az eljárás során azonban etikai aggodalmak merültek fel, többek között emiatt, hogy nem tudhatják biztosan azt, hogy mi történik akkor, amikor az emberi őssejt az agyba kerül.
A két különböző fajból származó sejtekkel végzett kísérletek etikai korlátokba ütköznek
– mondta Angel Raya, a Barcelonai Regeneratív Orvostudományi Központ kutatója. – Nem tudjuk, hogy mi történne, ha ezek az őssejtek az állat agyában emberi neuronokat hoznának létre? Van-e ezeknek „tudatossága"? Mi történik, ha spermiumsejtekké alakulnak?

A kísérlet csupán 14 napig tartEstrella Nunez, a Murcia Katolikus Egyetem (UCAM) és a projekt munkatársa szerint azonban olyan mechanizmusokat hoztak létre, amelyek úgy működnek, hogy ha az emberi sejtek az agyba jutnak, akkor elpusztítják önmagukat.Igen bizakodóak vagyunk, mert az eredmények nagyon ígéretesek –
állítja Nunez az igen költséges eljárásról, amely átszámítva több milliárd forintot jelent.

A kísérlet hosszát 14 napos hosszban szabták meg, ami nem elég hosszú ahhoz, hogy az embrió kifejlessze az emberi központi idegrendszert; valamennyi kiméra embriót elpusztítják még ezelőtt.
Juan Carlos Izpisua a világon elsőként már 2017-ben kísérletezett a világ első ember-sertés hibridjeivel, ám akkor nem sikerült emberi szerveket létrehozni. A most kidolgozott, kizárólag emberi sejtekből álló szervek létrehozására irányuló eljárást még nem engedélyezték.

forrás:/origo/Independent/

kapcsolódó: Állat-ember hibridekre kapott zöld utat egy japán kutató Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák