+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
22
  Nyúlánk krumpli az első ismert csillagközi aszteroida
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az október 19-én felfedezett aszteroida sebessége és röppályája arról árulkodik, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. A csillagászok most minden erejükkel azon vannak, hogy minél többet megtudjanak az 'Oumuamua névre keresztelt egyedülálló égitestről, mielőtt az tovatűnik - írja a BBC News.

A honolului Csillagászati Intézet munkatársaként dolgozó Karen Meechnek és kollégáinak a chilei Atacama-sivatagban működő Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT) segítségével sikerült megállapítaniuk, hogy az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik.A tudomány által ismert egyik "legnyúlánkabb" kozmikus objektum az a nemrég felfedezett aszteroida,
amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó

A kutatók éppen ezen változások alapján következtettek az égitest bizarr alakjára. Az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles. Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek. Az 'Oumuamua külső jellegzetességei között azonban akadnak olyanok is, amelyek az égitest távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek. "Azt is megállapítottuk, hogy vöröses színe van, hasonlóan a külső Naprendszer égitestjeihez" - mondta Meech. A szakemberek arra jutottak, hogy az 'Oumuamua egy sűrű, kőzetből és feltehetőleg fémekből álló égitest, amelyen nyoma sincs víznek vagy jégnek, és amelyet a kozmikus sugarak pirítottak vörösre "hosszú, hosszú idő alatt".

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint, noha az 'Oumuamua egy másik csillag körül formálódott, a kutatók úgy vélik, hogy több száz millió évig bóklászhatott szabadon a Tejútrendszerben, mígnem összetalálkozott Naprendszerünkkel.


A tudósok szerint ha más csillagok körül hasonlóképpen formálódnak a bolygók, mint a Naprendszerben,
akkor több 'Oumuamua-méretű objektum is kilökődhet a folyamat során, amire az októberben érkezett
csillagközi látogató lehet az első bizonyíték.

Az 'Oumuamua alakjával kapcsolatban Meechnek és csapatának több elmélete is van. Az ilyen nagyon megnyúlt égitestek néha érintkező kettőscsillagok, amelyek azonban az aszteroida forgási sebessége miatt nem tudnának együtt maradni. Az egyik elmélet szerint ha egy bolygórendszer formálódáskor olyan égitestek ütköztek egymással, amelyeknek olvadt belső magja volt, akkor bizonyos mennyiségű anyag kilökődhetett, majd megnyúlt formában fagyhatott meg. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a kilökődés során valamilyen folyamat - például egy szupernóva-robbanás - ment végbe a közelben és alakította ilyenné az aszteroida formáját.

A kozmikus betolakodót Rob Weryk, a Csillagászati Intézet munkatársa fedezte fel egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével. Weryk és munkatársai észrevették, hogy az aszteroida rendkívül gyorsan halad - elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének -, ráadásul egy nagyon excentrikus röppályán, amely kivezet a Naprendszerből. Az 'Oumuamua jelentése hawaii nyelven az, hogy "elsőként érkező távoli üzenet". Az aszteroida jóval formálisabb neve az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1. Az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal. Az 'Oumuamua az első objektum, amely nevében az I betűt viseli.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
22
  Alig hét évük maradt a dízelautóknak Párizsban

2024-ben már nem közlekedhetnek dízelmotoros járművek, 2030-ra pedig a benzines gépkocsikat is kitiltanák,
a teherszállítóknak pedig környezetvédelmi adót kell fizetniük.
A párizsi városháza hétfő este elfogadta a klímavédelmi programját.
Klímavédelmi programot indított a városháza – és nem fogják elalibizni.

Ötszáz intézkedést tartalmaz a csomag, amit minden párt megszavazott, de azt még az állam, a fővárosi agglomeráció tanácsa és a párizsiak is módosíthatják. A végső szavazás 2018 elején esedékes.

A program alapján Párizs energiafogyasztása a felére csökkenhetne, 2050-ig mintegy egymillió lakást újítanának fel környezetkímélő szempontok alapján, a megújítható energiák aránya pedig 2020-ra 25 százalékra emelkedne, utóbbiak 20 százalékát ráadásul helyben termelnék meg.

forrás:/ MTI/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
20
  A második legtávolabbi galaxist figyelték meg
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az exobolygókkal és a távoli galaxisokkal kapcsolatban mi is igyekszünk időben beszámolni az érdekesebb fejleményekről, így jól tudjuk, hogy már ősrégi galaxisokból sincs hiány. Most a második legtávolabbi példányt figyelték meg, méghozzá nem először, ám ezúttal sokkal jobb adatokat produkálva.
Rádióteleszkóppal jött össze a jobb eredmény, bár az még sem kezdte szolgálatát.

A csapat által közzétett bejegyzésben arról olvashatunk, hogy egy, tőlünk mintegy 12,8 milliárd fényévre lévő, porban és születőben lévő csillagokban gazdag galaxist vizsgáltak meg, mégpedig a Mexikóban található Large Millimeter Telescope (LMT) segítségével, amely teljes mértékben csak a tél folyamán kezdi majd meg munkáját. A szakemberek számára azért nagyon érdekes ez a példány, mert az Ősrobbanás 13,7 milliárd évvel ezelőtt történt, az első 400 millió év folyamán pedig valószínűleg túl forró volt az Univerzum ahhoz, hogy bármilyen komolyabb objektum létrejöjjön. Ez az ősi galaxis tehát valóban az első, korai szakaszban született, ami egyben megtalálását is alaposan megnehezítette.

A szóban forgó galaxist először még a Herschel-űrtávcsővel vették szemügyre, itt azonban komoly problémát jelentett, hogy a nagy távolság, valamint a környéken lévő por miatt csak nagyon homályos képet készíthettek – a por amúgy még a legfényesebb távoli példányokat is elrejti előlünk, így a rádióteleszkópok közreműködésére van szükség, amelyek a milliméter-tartományban áthatolnak a porfelhőn. Az LMT először 2011-ben szolgáltatott adatokat, az akkor még 32 méter átmérőjű berendezésével, a mostanra kiépített 50 méteres, teljesméretű példány pedig néhány hónapon belül lép szolgálatba, bár ez az előzetes megfigyelés is jelzi, hogy mekkora potenciál rejlik a szerkezetben. A hatalmas vöröseltolódás egyébként már önmagában egyértelművé tette, hogy nagyon távoli objektumról van szó, ám a korábbi vizsgálatokból ezt amúgy is sejtették.

Az LMT a szén-monoxidra koncentrál, mivel ez az egyik legkönnyebben észlelhető vizsgálati alany a milliméter-tartományban. Az első mérések után a Hawaii-szigeteken lévő Smithsonian Submillimeter Array révén erősítették meg a megfigyelést, a háromszögelés révén pedig még pontosabb képet alkottak a G09 83808 névre keresztelt galaxisról. Arra számítanak, hogy a közeljövőben további hasonló objektumokra bukkannak, többek között a most is alkalmazott módszerrel.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
20
  Canavero professzor nem adja fel...
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Ha minden a korábbi mederben zajlott volna, akkor dr Sergio Canavero, egy ismert olasz sebész még idén decemberben elvégezte volna a világ első fejátültetését, melynek főszereplője egy Werdnig-Hoffmann kórtól szenvedő orosz fiatalember lett volna.

A feltételes mód azonban nem véletlen, a súlyos izomsorvadástól lebénult Valerij Szpidironov ugyanis a napokban visszalépett a műtéttől, miután a sebész bejelentette, hogy korábbi ígéretei, miszerint fejét egy új testre varrja, egyáltalán nem biztos, hogy olyan sikerrel valósulna meg, mint amire számított.

Márpedig a férfi csak azért ment bele a műtétbe, mert ez az egyetlen esélye arra, hogy újra járjon és normális életet éljen, és bár önként vállalkozott a műtétre, az olasz sebész korábban sem kecsegtette túl sok reménnyel, hiszen az állatokon végzett kísérletek egyike sem zajlott teljes sikerrel, a legnagyobb aggályt azonban mégis a gerincvelő összefűzése adja, ami viszont még egyáltalán nem sikerült senkinek a múltban - ellenkező esetben ugyanis rengeteg lebénult embert lehetne ismét mozgásképessé tenni.

Canavero professzor azonban nem adja fel, most Kínában próbálkozik, ahol összefogott a Harbini Orvostudományi Egyetem egyik sebészével azért, hogy közösen találjanak egy új alanyt, és együttes erővel végezzék el a 2018-ra halasztott műtétet.

forrás:/androgeek/

kapcsolódó: Elvégezték az első emberi fejátültetést...egy holttesten Katt ide!
Nagy a fejetlenség az első fejátültetés körül Katt ide!
Egy orosz férfi jelentkezett a világ első fejátültetésére Katt ide!
Két éven belül jöhet a fej-transzplantáció? Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
18
  Élet után kutatnak egy közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Élet után kutatnak egy közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón: egy hűvös, Földhöz hasonló méretű bolygót találtak a Naprendszer viszonylagos közelségében.
Az újonnan felfedezett, a Ross 128 b jelet viselő bolygó tulajdonságai alapján a kozmoszbeli élet utáni kutatás fő célpontjává vált. Ez a második legközelebbi exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó). A legközelebbi, a Proxima b kevésbé alkalmas az életre. Az új bolygót a Chilében lévő La Silla Csillagvizsgálóban a nagypontosságú színképelemző (HARPS/High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) segítségével fedezték fel. A kutatás eredményeit az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.


A Ross 128 b hússzor közelebb kering csillaga körül, mint a Föld a Nap körül. De mivel fő csillaga, egy vörös törpe jóval kisebb és halványabb, mint a Nap, csak egy kicsivel több szoláris sugárzásban részesül, mint a Föld.

Ebből következően felszíni hőmérséklete hasonló lehet a Földéhez. Nicola Astudillo-Defru, a Genfi Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy a bolygó felfedezése több mint egy évtizednyi "intenzív monitorozás" eredménye a Harps műszer segítségével.

A Naprendszeren kívüli lakható világok utáni kutatás során a csillagászok általában a Földhöz hasonló kis tömegű, sziklás felszínű és mérsékelt hőmérsékletű bolygót keresnek. Az ilyeneket azonban viszonylag nehéz észlelni. A mintegy 3500 ismert exobolygó többsége úgynevezett forró Jupiter, vagyis hatalmas gázóriás, amely főcsillagához közel kering, és az élettel összeegyeztethetetlen jellemzőkkel bír - írja a BBC.com.

A kisebb, Föld-méretű bolygók nagy része úgynevezett vörös törpék körül kering, ez a Tejútrendszer leggyakoribb csillagtípusa. A vörös törpék halvány csillagok, a körülöttük keringő kis tömegű bolygókat pedig úgy lehet észlelni, hogy megfigyelik az előttük elhaladó égitest okozta periodikus fényingadozásokat.

Ezek a csillagok azonban nem teremtenek az élet számára alkalmas feltételeket a körülöttük keringő bolygó számára.
Gyakran jóval aktívabbak, mint a Nap, időnként szuperflereket produkálnak. A napkitörés - fler - párperces robbanás a csillag fotoszférájában vagy afölött. Ezek a szuperflerek töltött részecskék erőteljes robbanásával járnak, ami káros sugárzással bombázza a közeli világokat.

A mindössze 4,2 fényévre lévő Proxima b a Földhöz legközelebbi, mérsékelt hőmérsékletű exobolygó. De egy viszonylag aktív vörös törpe körül keringve mintegy 30-szor több ibolyántúli sugárzásban részesül, mint a Föld. Így a Ross 128 b a "legcsendesebb" közeli csillag, amely körül mérsékelt hőmérsékletű exobolygó kering. A csillagászok egy csillag körül lakható zónának nevezik azt a távolságot, ahol a hőmérséklet olyan, hogy a víz folyékony halmazállapotban képes maradni a bolygó felszínén. A lakható zóna magától a csillagtól függ: a vörös törpék halványabbak, tehát hűvösebbek, mint a Nap, így lakható zónájuk közelebb van, mint a Naprendszerben a Nap körüli zóna.

Egyelőre még nem tudni biztosan, hogy a Ross 128 b csillaga lakható zónájában van-e, de a kutatók szerint -60 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklettel mérsékelt hőmérsékletűnek számít. A következőkben a kutatók a Ross 128 b-hez hasonló közeli világok légköri összetevőit és kémiáját kívánják vizsgálni. A gázok, például oxigén észlelése a bolygókon zajló biológiai folyamatokra engedhet következtetni. Bár jelenleg 11 fényévnyire van a Földtől, az újonnan megismert bolygó csillaga, a Ross 128 közeledik a Föld felé és a kozmikus mérték szerint egy pillanat alatt, mindössze 79 ezer éven belül átveszi a Proxima Centauri "helyét", és ez lesz a Naphoz legközelebbi csillagszomszéd.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
18
  Űrsikló csatlakozik a kapszulákhoz
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a NASA nemcsak további küldetésekkel bővítette ki a jelenlegi CRS-kampányt, újabb bevételt biztosítva a fent említett két magáncégnek, de már megkötötték a szerződést a CRS-2 részleteiről is, amelynek keretében további versenyzők csatlakoznak saját eszközeikkel. A Sierra Nevada most űrsiklóját próbálta ki.Egy harmadik cég sorakozik fel a SpaceX és az Orbital ATK mellé

A két riválissal ellentétben ez a cég nem szárnyak nélküli kapszulát, hanem egy, az egykori űrsiklókra emlékeztető, ám azoknál jóval kisebb repülőt fejleszt, amely az Atlas-5 rakétán indulna útnak a Nemzetközi Űrállomás felé, hogy azután a légkörbe újból belépve, a leszállópálya felé navigálva, szép lassan süllyedjen, majd pedig elérje a felszínt. Eredetileg személyzetet is vitt volna magával az érdekes eszköz, a NASA azonban a versenytársak (a SpaceX, illetve a Boeing) ettől eltérő megoldásait választotta, így a Sierra Nevada számára maradt a teherszállítás, amelyben a tervek szerint 2020-tól, a már említett CRS-2 keretében vennének részt.

A mostani teszt során másodszor próbálták ki a süllyedést, miután a minisiklót egy helikopterrel emelték a magasba. Az Edwards-légibázison gond nélkül végezték el a kísérletet, ami biztató a jövőre nézve, hiszen ezzel a mérnökök további fontos adatokat kaptak a repülő tulajdonságait és viselkedését illetően. Ez mindenképpen jobban sikerült, mint a 2013-as első próba, amikor a futómű nem nyílt ki, így a sikló végigcsúszott a kifutópályán, ami nyilván nem a legoptimálisabb landolási forma. Ezúttal mintegy 4 ezer méteres magasságból, 500 km/h-s sebességet elérve zajlott le a repülés (irányított süllyedés), a fejlesztés pedig immár az új adatok birtokában folytatódik tovább.

Az ENSZ szintén szeretné felhasználni a siklót, ennek keretében egyéb országok rakományait juttatnák el az űrbe, valamikor 2021-től.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
18
  Elvégezték az első emberi fejátültetést...egy holttesten
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Végrehajtották az első fejátültetést emberen, igaz, a bejelentést „kissé" árnyalja, hogy a műtétet holttesten végezték el. Ennek ellenére az eljárást kigondoló orvos, Sergio Canavero meg van győződve módszere helyességéről, és arról, hogy az éles műtét is simán fog zajlani.

Végrehajtottuk az első emberi fejátültetést holttesten" –jelentette ki Canavero egy bécsi sajtótájékoztatón. Szerinte a „főpróba" során sikeresen bizonyították, hogy képesek összekötni a gerincvelőt, az idegeket és a vérereket, ezáltal pedig a test és az idegen fej egy szervezetként tud funkcionálni.

Hozzátette: az operáció 18 óra alatt elvégezhető, ami létfontosságú ahhoz, hogy a műtét sikeresen végződhessen. A sebész szerint készen állnak arra, hogy a technikát élesben is bevessék, ehhez azonban egy önkéntes jelentkezésére lenne szükség.

Kézzelfogható bizonyíték továbbra sincs
Bár a sajtótájékoztatón Canavero nem fukarkodott a nagy szavak használatával, konkrét bizonyítékokkal nem állt elő, az eljárás pontos menetét nem osztotta meg a hallgatósággal, ami gyanakvásra ad okot.

Mindenesetre azt ígérte, az elkövetkező napokban megjelentetik a műtétet ismertető tanulmányukat.

Canavero 2015-ben jelentette be a „bomba hírt", miszerint két éven belül sor kerülhet az első emberi fejátültetésre. Az operáció mind szakmai, mind etikai szempontból rendkívül vitatott, és inkább egy horrorfilm sztorijára emlékeztet, mint tudományos lehetőségre.

Jól jellemzi a bizalom hiányát, hogy az operációra eredetileg jelentkező orosz férfi időközben visszatáncolt a beavatkozástól, így most egy új páciensre lenne szüksége az orvosoknak.
„Egy őrült képzelgés, semmi több"...Canavero a kínai Harbini Orvostudományi Egyetem kutatóival korábban már kísérletezett patkányokon, egereken és kutyákon, az eredmények pedig nem voltak túlságosan biztatóak, az állatok nem maradtak hosszú ideig életben.

Az orvostársdalom nagy része is úgy véli, a fejátültetés nem több őrült képzelgésnél.
Nem engedném, hogy ezt műveljék velem vagy bárki mással, mert ez rosszabb lenne a halálnál is."
– nyilatkozta korábban dr. Hunt Batjer, az Amerikai Idegsebészek Egyesületének elnöke, aki a fejtranszplantáció egyik legnagyobb ellenzője.

forrás:/origo/

kapcsolódó: Nagy a fejetlenség az első fejátültetés körül Katt ide!
Egy orosz férfi jelentkezett a világ első fejátültetésére Katt ide!
Két éven belül jöhet a fej-transzplantáció? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
15
  Nem lesz nagyon más az idegen élet
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Bár az „idegenek” megtalálásától még valószínűleg messze vagyunk, egyes kutatókat élénken foglalkoztat a téma, konkrét esetek és megfigyelések hiányában pedig elméleti síkon igyekeznek következtetéseket levonni az élet eltérő formái közötti különbségekkel kapcsolatban. Egy most közzétett tanulmányban éppen ezen különbségek hiányára világítanak rá, amit szerintük az evolúció törvényszerűségei garantálnak.

Az Oxford Egyetem szakembereinek anyagában arról olvashatunk, hogy bár saját galaxisunkban valószínűleg sok százezer lakható bolygó van (ami az idők változását is mutatja, hiszen ezt 10-20 évvel ezelőtt minden bizonnyal nem jelentették volna ki ilyen magabiztosan), az ezeken esetlegesen előforduló élet, valamint annak képviselői (produktumai) nem sokban térhetnek el tőlünk.

Igaz, hogy a leggyakoribb példányok jó eséllyel vörös törpék körül keringő égitestek, ezeken pedig némileg eltérő feltételek és körülmények uralkodnak, mint saját bolygónkon, konkrét példából ráadásul mindössze egy áll rendelkezésünkre (és ebből kell extrapolálni, ami eleve problémás), a természetes szelekció révén, ami egyben az életben maradást és a túlélést is biztosítja, a hasonló kihívásokra nem túl eltérő módon reagálhat az élet.

Nem lesz nagyon más az idegen élet, erre következtetnek, akik az evolúcióra hivatkoznak

Kiemelik, hogy szigorúan az evolúcióra koncentrálva nem jelent problémát a szilíciumra alapuló élet, a DNS esetleges hiánya, vagy bármilyen egyéb részlet, ami önmagában is komoly vitákra adhat okot. A Földön a természeti katasztrófák és a klíma jelentős változása okozott nagy robbanásokat, a jégtakaró 650 millió évvel ezelőtti visszahúzódása például az óceánok vízének tápanyagokkal való feldúsítását eredményezte. Az algák elterjedése, a többsejtű élőlények térhódítása valószínűleg nem egyedülálló folyamat volt, vagyis az idegenek evolúciója hasonló állomásokon keresztül mehetett végbe. A komplexitás növekedésével, az eltérő funkciót ellátó sejtek munkamegosztásával ezek az organizmusok előbb-utóbb a darwini evolúció által leírt kihívásoknak kénytelenek megfelelni, vagyis észszerűnek tűnik, hogy a más életformák nem is annyira különböznek tőlünk.

Itt persze fontos tényező a csillag és a bolygó típusa, azok egymáshoz viszonyított helyzete, stb. - már csak meg kell találni a konkrét példákat, hogy visszaigazoljuk a tanulmányban kifejtett tételt.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
15
  15 ezer tudós aggódik a Földért
A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. Az "emberiségnek szóló levél" egy 25 ével ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) küldte, mintegy 1700-an írták alá.

A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta. Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget ellene - figyelmeztetnek a levélben. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint. Egyedül az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk. "Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk" - írták.

A levél kiemeli a környezeti csapások sorát, a klímaváltozást, az erdőirtást, a fajok tömeges kihalását, az óceánok "halott zónáit", az ivóvízhez jutás nehézségeit. A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést. "Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztu-lását, nem korlátozza az invazív fajokat, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját"

A első figyelmeztetést aláíró tudósok, köztük a világ Nobel-díjasainak többsége amellett érveltek, hogy az emberi tevékenység hatásai valószínűleg "határtalan emberi nyomorúsághoz" vezetnek. A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként, "véleménycikk" formájában tettek közzé, 184 ország 15 364 tudósa támogatta aláírásával.

A szerzők állami hivatalok, civil szervezetek és kutatók adatai alapján figyelmeztettek arra, hogy a környezetet érő hatások valószínűleg "lényegi és visszafordíthatatlan" károkat okoznak a Földnek. "Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat lobbant lángra a világ klímájáról és természet védelméről" - hangsúlyozta Ripple, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy hangot adjon aggodalmainak a környezet védelméről és az emberiség sorsáról.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
15
  Március 15. nem jár a romániai magyaroknak!
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényjavaslatát csak 8 szenátor támogatta, 11-en tartózkodtak, 82-en pedig a tervezet elvetésére szavaztak. A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A hétfői plenáris vita során a kezdeményezők részéről felszólaló Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt mondta: az RMDSZ azt a normalitást szeretné intézményesíteni, amellyel az utóbbi két évtizedben viszonyultak a tisztségben lévő román miniszterelnökök és államfők a magyarság legfontosabb ünnepéhez, felköszöntve március 15. alkalmából magyar nemzetiségű polgártársaikat.

A tervezet leghangosabb ellenzője az ellenzéki Népi Mozgalom Pártját (PMP) vezető Traian Basescu korábbi államfő volt, aki azt állította: az RMDSZ tervezete a románok “megalázását” célozza, hiszen a magyarság “három nemzeti ünnepe” közül pont március 15-ét akarja “megünnepeltetni Romániával”, amely szerinte a pesti forradalom 12. pontját, Magyarország és Cseke Attila felhívta Basescu figyelmét arra, hogy sem az RMDSZ törvénytervezete, sem maga az 1848-49-es forradalom nem a románság ellen irányult, az RMDSZ pedig nem Románia nemzeti ünnepeként, hanem a romániai magyarság napjaként akarja elismertetni március 15-ét.

Elutasította a bukaresti parlament szenátusa azt a törvénytervezetet, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

László Attila, Kolozs megyei szenátor arra emlékeztetett, hogy több más romániai nemzeti kisebbség ünnepe kapott már hasonló hivatalos elismerést Romániában, az ilyen jogszabályokra pedig azért van szükség, hogy a pénzügyőrség ne emeljen kifogást a kisebbségi ünnepek finanszírozásáról szóló önkormányzati határozatok ellen.

A vitában sem az RMDSZ-szel parlamenti együttműködésről megállapodott kormánypártok, sem a szociálliberális koalíció ellen emiatt nacionalista támadásokat intéző ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szenátorai nem kértek szót, a szavazáskor azonban egyöntetűen március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítása ellen foglaltak állást.

Az ügyben a végső döntést a képviselőház hozza meg.

forrás:/ varadinum/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák