+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
24
  Újabb lencsézett szupernóva tűnt fel az égen
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Molnár László

Apró, de annál izgalmasabb Einstein-gyűrűben látszik felrobbanni az égitest.
Az Intermediate Palomar Transient Factory távcsöve 2016. szeptember 5-én egy Ia-típusú szupernóvát fedezett fel. Ez eddig önmagában nem olyan nagy hír, de az iPTF16geu ideiglenes jelölést kapott jelenség furcsának bizonyult. A szupernóváról készült spektrumok és a korábbi mérések két eltérő vöröseltolódásnál lévő galaxis nyomait mutatták.


A szupernóva Ia típusúnak, vagyis összeomló fehér törpének bizonyult, de a fényessége 3,7 magnitúdóval, vagyis kb. harmincszor fényesebbnek adódott, mint az a vöröseltolódások, és így a távolság alapján várható volt. Valami egyértelműen nem stimmelt ezzel a szupernóvával.

Az iPTF munkatársai, Ariel Goobar (Stockholmi Egyetem) vezetésével egyből arra gyanakodtak, hogy a szupernóva a távolabbi galaxisban robbant, de a közelebbi galaxis gravitációs lencsézéssel megtöbbszörözte és felerősítette a látott képet. Ennek bizonyításához azonban az iPTF távcsöveinél nagyobb felbontású eszközre volt szükségük.

A kutatók a legnagyobb optikai távcsövekhez fordultak. Október 11-én az egyik VLT, 13-án pedig a Keck-1 távcső adaptív optikai rendszerével is megfigyelték az iPTF16geu-t és szülőgalaxisát.

A Keck-1 távcsővel készült felvétel. Középen a lencséző galaxis, körben a lencsézett. jobbra, illetve lent pedig a szupernóva képei.

A Keck távcsővel készült felvétel egészen drámai lett. A lencséző galaxis körül egy szinte teljes Einstein-gyűrű rajzolódott ki. A gyűrűvé torzított háttérgalaxis képén két fényes pont is feltűnt: ezek a felrobbanó szupernóva képmásai.

A kutatók ettől kezdve nagy erőket vetettek be az iPTF16geu megfigyelésére, követik a fényességének és a színképének változásait, és október végétől a Hubble űrtávcsővel is elkezdik a méréseket.

A Hubble képes felbontani az Einstein-gyűrűt, és így külön-külön megmérni a két kép fényességét, illetve akár újabbak feltűnését is észrevenni.

Az iPTF16geu mindössze a második szupernóva, amit gravitációs lencsézés által felerősítve látunk: az első a szintén nemrég felfedezett Refsdal-szupernóva volt. A Refsdalt egy egész galaxishalmaz lencsézte, és a nagy úthossz-különbségek miatt a szupernóva egyes képein időben több évvel elcsúszva látjuk ugyanazt a jelenséget.

A gravitációs lencsézés alapelve: a közbülső, nagy tömegű objektum gravitációja módosítja maga körül a téridőt: a fénysugarak ezen a téridőn áthaladva eltérülni látszanak. Megfelelő pozícióból a különböző irányokba indult fénysugarak újra összefókuszálódnak, és kirajzolják az Einstein-gyűrűt. (Forrás: ALMA (ESO/NRAO/NAOJ), L. Calçada (ESO), Y. Hezaveh et al.)

Az új felfedezés esetén egyetlen galaxis gravitációja módosítja a fénysugarak útját, ráadásul közel szimmetrikusan (ezért a gyűrűszerű megjelenés), így az időeltolódást mindössze néhány napnak becsülték a kutatók. De nem csak az “újrajátszások” az így látott szupernóvák előnyei, hanem az is, hogy a gravitációs lencsézés “nagyítja”, vagyis felerősíti is a látott képet. Ennek köszönhetően halványabb, távolabbi szupernóvákat is meg lehet figyelni, olyanokat is, amelyek lencsézés nélkül akár túl halványak is lennének ahhoz, hogy észrevegyük őket.


forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Szupernóva, gravitációs lencsén át Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
24
  Nekünk dolgunk van egymással
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: crafty
szerző: Király Eszter

Útjaink mióta keresztezik már egymást? Hányadik alkalommal állok már a keresztútnál, azt remélve, most végre arra az útra lépek, ahol soha többé nem találkozom veled? A sorsunk úgy tűnik, élvezi, hogy csapnivalóan rossz ripacsokat csinál belőlünk. Szántszándékkal játszunk botrányosan tehetségtelenül a való élet színpadán, előre elrendelt sorsú tragikus hősök vagyunk, kiknek az élete eredendően boldogtalan.

Senki nem akar ilyet. Életünk nagy rendezője ül az üres nézőtéren, onnan instruál, játszatok csak gyerekek. Így, így, minél fájdalmasabban, sok legyen a hazugság, a fájdalom, a csalódás, legyen a játékban soha be nem teljesült szerelem és legyen benne csalás, rágalom.

Az emberek szeretnek mások baján csámcsogni, fejcsóválva sajnálkozni, és jó hangosan hálát adni: de jó, hogy ez nem az én életem. Én már ezért titkolom, éppen melyik keresztútnál állok. Nem engedek senkit a tudatos énem vaspánttal védett kapuján túl, mert semmi köze ahhoz, a lelkem éppen melyik fázisban háborog. Jó régen megtanultam, a kifejezéstelen tekintetű bohóc álarcnak csak a szája mosolyog, és a némaság hazug, ámde hasznos, ezért mögé zárok mindent. Kaotikus életem összevisszaságát így senki nem érzékeli, egyedül én magam.

Össze-vissza zúzott szívemben még lüktet az élet, és vágyakozva hívok valakit, aki megmenthetné a megsemmisüléstől. A keresztútnál toporgok és a gondolataim telítődnek veled, mintha tenyeremet tartanám egy ismeretlen eredetű vízesés alá, és még nem tudhatom, ihatok–e belőle, vagy sem. De nagyon szomjas vagyok. Kifogyhatatlan vagy és édesen mérgező, a vesztemet akarod és én a tiédet. Azt kívánom mégis, hagyj magamra, ne háborgass többé, mint valamilyen szellemvilágba átkelni képtelen, rég halott szerettem.

Dolgod van velem? Lezáratlan ügyünk van, el nem csókolt csókjaink vannak, be nem záruló öleléseink, befejezetlen beszélgetéseink és sajátunknak soha nem érzett és mondott otthonok? A simító kezed megállt félúton, az ajkamig soha nem ért el a szád, félrehajtott fejed mozdulata nem üzent nekem semmit, nem érthettem meg soha.

Mit akarsz velem? Beszélj, hajolj hozzám, fejezd be, amit elkezdtél. Ne játssz többé, ne drámázz, ne hazudj, ne ígérj, ne csalj. Csókold el a csókod, fejezd be a simogatást, zárd be az ölelést.

Kezded hinni, hogy semmi keresnivalód nincs a közelemben, ezért olyan vagy, mintha igyekeznél kicsekkolni az életünkből, mint szállodai szobából, hátra sem nézve, az ágyneműt és törölközőt kupacba gyűrve, a hely egyáltalán semmilyen emléknyomot nem hagyott rajtad. Pedig dehogynem, szegény szerelmesek vagyunk mi ketten, bűneink ott égnek beleégve a bőrünkbe, mint örökké látszó tetoválás. Minden keresztúton ott leszel, bármit is teszek. Megjelensz, háborgatsz, fészekrakó leszel a gondolataimban és tudod, hogyan legyél hatással rám. Hagyod, hogy lélektársamnak higgyelek és találkozásunkat valamiféle misztikus-karmikus folyamatnak tudjam be, mert nekem is kellenek válaszok. Nem látod? Régen megjártuk már a szerelemhadak útját, csuklónkon ott a jel, láthatatlan ezüstszálakkal kötözött össze minket, és sokkal magasabb szinteken járunk, mint valaha is képzeltük. Ott cirkulálsz az agyamban, megtestesítelek, bevonzalak, odavarázsollak az útra, ahol én járok.

Végzet, vagy szerelem ez, teljesen mindegy, amíg az utamban állsz. A sorsom egyenesen, szabályosan haladna, de te akaratomnak engedelmeskedve, minduntalan akadályozod, útonálló vagy és hivatásos, tehetséges szívrabló. Fejezd be, amit elkezdtél. Fesd le az életünket, vagy rajzold meg, színezd ki. Most ott áll a vászon, letakarva, magányosan, befejezetlenül. Csókold el a csókod, záruljon be az ölelésed, lakjuk be az otthont, amit eddig sosem láthattunk.


forrás:/estherlife/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
24
  A ruházatunk lehet a robotok új "munkahelye"
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: crafty
Különös alkalmazású robotokat fejlesztett ki az MIT és a Stanford Egyetem. A miniatűr autókra emlékeztető szerkezetek, tetejükön áramköri lappal és mágneses kerekeikkel a ruházaton való barangolásra lettek tervezve. A ruha ujjánál mérhetnek pulzust, majd mellmagasságba felkúszva brossként, vagy névtáblaként is folytathatják a szolgálatot.

Az amerikai kutatócsoport Tokióban, a Felhasználói Interfész Szoftver és Technológiai Szimpóziumon mutatta be a Rovables névre keresztelt kis robotokat, melyek alkalmazhatók szenzorként, digitális kijelzőként vagy tapintási visszacsatolásként. A videón látható prototípusok jelen formájukban elsősorban az új megközelítést, mintsem a praktikumot demonstrálják. A lényeg a viselhető technológia mobilissá tétele.

"Elképzelésünk szerint a jövő viselhető technológiája szabadon fog mozogni az emberi testen, reagálva viselőjére és a környezetre" - írják a szerzők. Ha ezek a viselhető gépek mozgásra is képesek, akkor maguktól megtalálhatják a legjobb helyet az adott feladathoz. Például a fentebb említett egészségőr, ha a pulzust szeretné megmérni, akkor lemegy a csuklóhoz, majd felkúszva a szívhez újabb vizsgálatokat végezhet, ha pedig nincs rá szükség, akkor megpihenhet a ruha valamelyik hajtókáján, rejtve a tekintetek elől.

A fejlesztők célja a Rovables körömnyi méretre való lekicsinyítése. Víziójuk szerint a jövőben ezek a parányi robotok egy edzőtermi foglalkozáson megfigyelhetik mozdulatainkat, felmászva a nyakhoz közvetíthetik a bejövő telefonhívásokat, vagy a hátunkra átmászva és összeállva fényjeleket produkálhatnak, miközben a sötétben hazafelé biciklizünk.


Amint a bemutató filmben is látható, a robotok képesek összeállni egy új egységet, például egy névtáblát formálva, vagy megütögetni a viselő karját, egyfajta emlékeztetőül.
Rebeccah Pailes-Friedman a New York-i Pratt intézet docensét különösen a szenzorkénti alkalmazás érdekli. "Sokat dolgozom a bioérzékelés területén, ami egy folytonos küzdelem" - magyarázta. "Gondoljunk csak a testrészek különböző méretére, formájára és teljesítményére. Hatalmas terület és lehetetlen olyan készterméket találni, ami képes minden testrészhez alkalmazkodva mérésekkel szolgálni. Ez megoldja a problémát" - utalt a Rovables-re.

Sabine Seymour a szintén New York-i, a divat és a technika összeházasításával foglalkozó The New School tanára szerint a Rovables olyan lehetőségeket is magukban hordozhatnak, amik még meg sem fordultak alkotóik fejében. "Az öltözetnek nem csak az az egy funkciója van, hogy beborítson, annyi más funkciója lehet, melyekkel vonzóvá tehetjük" - összegzett.


forrás:/sg.hu/

Kapcsolódó: Elkészült az első "élő" robot Katt ide!
Kicsi a robot, de erős Katt ide!
Mint egy tengeri csillag, az egyik legbizarrabb robot! Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
23
  ExoMars: felemásra sikerült a leszállás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Legutóbb arról számoltunk be, hogy a landolóegység sikeresen levált a TGO-ról, ezt pedig egy néhány napos, meglehetősen csendes időszak követte, hiszen minden fontosabb utasítást már előzetesen feltöltöttek, a Schiaparelli modul pedig csak szerda délután, 75 perccel a légkörbe való belépést követően ébredt fel, hogy végrehajtsa azokat.

A TGO-ra (szintén szerdán) még egy utolsó lassító manőver várt, amely a megfelelő orbitális pályát volt hivatott biztosítani, ez pedig (a terveknek megfelelően) 139 percen keresztül tartott - ennek során a szonda 5500 km/h-t vesztett sebességéből, hogy végleg a vörös bolygó gravitációs mezejében ragadjon. Az indiai GMRT teleszkóp ezúttal is figyelt, a visszaigazolás a vártnak megfelelő időpontban futott be, alig fél órával később pedig az is bizonyosságot nyert, hogy a landolóegység felébredt és készen állt a demonstrációs célokat szolgáló landolásra.Ismét európai landolóegység van szomszédunkon, de csak a szonda helyzetét ismerjük.

Nem sokkal 16 óra után az irányítóközpont közölte, hogy a GMRT által szolgáltatott erős jel alapján a Schiaparelli a kívánt süllyedő pályán volt, 21 ezer km/h-val száguldva, ami nagyjából 7 perc alatt csökkent le nullára, természetesen hatalmas hőt generálva. 11 km-es magasságban, már jelentősen lelassulva, nyílt ki a főernyő, ami bizonyosan nagy sokknak tette ki az eszközt, ezt 2 km-nél követte a radar és a kamera bekapcsolása, 1 km-nél pedig a landolóegység leválása az ernyőről, alig 200 km/h-s sebességnél gyújtva be a fékezőrakétákat, hogy gond nélkül fejeződjön be a leszállás.

Az élő közvetítés során egy korábban rögzített videót alkalmaztak a leszállás bemutatására, hiszen a nagy távolság miatt a valós adatok csak nagyjából 10 perccel később futottak be – vagyis csak futottak volna be, az indiai teleszkóp ugyanis csak egy nagyon gyenge jelet fogott el, így mindössze annyi derült ki, hogy a Schiaparelli a Mars felszínén volt, a részletes helyzetjelentésre még másfél órát kellett várni. Először a TGO-val sikerült felvenni a kapcsolatot, amely időközben megkerülte a Marsot, a bolygó mögül előbukkanva jelentkezett be, de a landolóegységről a NASA MRO sem szolgált információval, amely egy órával később repült el a helyszín felett.


A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón annyit tudtak ehhez hozzátenni, hogy TGO-ról sikerült letölteni a landolóegység süllyedésével kapcsolatos adatokat, ezekből azonban nem derült ki, hogy maga a landolás mennyiben sikerült. Az már biztos volt, hogy az immár 13 éves Mars Express után (amelynek Beagle névre keresztelt landolóegysége 11 év után került meg) egy újabb európai szonda kering a Mars körül, vagyis a 2020-ig terjedő időszakban elsősorban erre támaszkodva kaphatunk majd újabb adatokat.

Tekintettel arra, hogy a landolás kifejezetten demonstrációs célokat szolgált, mindenképpen fontos, hogy a légkörbe való belépés, a hőpajzs alkalmazása, az ernyő kinyílása, valamint a fékezőrakéták begyújtása többé-kevésbé zökkenőmentesen zajlott le, az ezzel kapcsolatos adatokra később nagy szükség lesz - csak az ernyő hátrahagyása következett be idő előtt, de itt még nem ismerik a részleteket. Ugyanígy jelentős fejlemény, hogy a TGO egyáltalán megkapta ezen adatokat, amelyeket később az irányítóközpontban is szemügyre vehettek. Hamarosan kiderül, hogy a Schiaparelli milyen állapotban landolt (vagy csapódott be), ez később szintén hasznos részlet lesz.


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: ExoMars: megsemmisült a Schiaparelli leszállóegység Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
23
  Azok a megbizhatatlan földlakók (2.rész)
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Wong Hu Li

Az írás részlet a szerző az Emborgia és az idegenek című , most készülő sci-fi regényéből. Ígérete szerint több részletet is a rendelkezésükre bocsát , így tehát mi vagyunk az elsők akik bepillanthatunk az író műhelytitkaiba és elsőkként olvashatunk Emborgia varázslatos és izgalmas világáról (nordi)

Az emberi elme vicces dolog. Míg én pár percnek éreztem a társalgást addig hosszú órák teltek el. Igor berobbantotta az ajtót ! Szó szerint! A maradék vodka készletét pazarolta el a nemes feladatra- A közösség nem szokott ilyen támadásokhoz. Az ajtó gyenge anyagú volt. Hiszen ilyen még eddig nem történt. Megdöbbentem , vártam a válasz reakciót. Volt , harsány nevetés és jókedv. Ahoz a technikához képest ez olyan volt , mint egy csúzli a gépfegyverekkel szemben .
Morcon morc arccal mellém állt Igor és kérdezte ,
- Jól vagy? Mit csináltak veled?
- Beszélgettünk Igor ! Minden rendben van.
- Ennyi ideig?
- Az idő relatív – gondolta , mondta egyszerre mindenki és a komoly tárgyalótermet harsány nevetések töltötték be.
- Jöttem megmenteni kicsi gömböc lányt. Az a dolgom , nem kell ezen nevetni- mondta Igor komor sértődött arccal , elfeledkezve a fordítóról.

Az általános jókedv nehezen csillapodott.
- Na ha elpazaroltam a vodkakészletem feleslegesen , kaphatok ujjat? – kérdezte Igor lassacskán felfogva a helyzetet.
- Csak ha több ajtót nem robbantasz fel – mosolygott Kvrrk
- Csak ha nem lesz rá szükség – válaszolta Igor kihúzva magát.
- Ezek mindig ilyen komorak, - kérdezte egy unikornisra hasonlító lény .
- Kivéve ha száguldozhatok a hátadon . Replikázott Igor , gondolván vissza kell vágnia valahogy ha már kinevették.
- Rendben , ha továbbra is vigyázol erre a lényre – duruzsolta az egyszarvú
A komor beszélgetés átcsapott paródiába és általános jó kedvbe.
- No ! Döntésre jutottunk ! Engedélyezzük az utat.
Tigris flottaparancsnok és nagykövet , megy 3 hajóval. Az egyiken ti lesztek . – Próbálta hűteni a hangulatot az aktuális közösségi elnők Kvrrk.

Közben a kis csapatom sorjázott be óvatosan a szétrobbant ajtó maradékán. Konc a vállamra szállt és szeretettel csipkedte csiklandozta a fülem. Dörmi morrant egyet és elfeküdt a lábam előtt . Mirke a jobb vállamra ugrott és mancsolgatott Konccal . Mirrord próbált egy biztonságos sarkot keresni a kerek szobában. Végül beállt az ajtóba. Az osonó kínai vétlenül a hátam mögé került , kezét lazán a csípőmön nyugtatva.
- Ennek árra van , mondta Kvvrk- Mindegyikőtöktől genetikai mintát veszünk , és át kell esnetek egy immunizáló kezelésen , és pár chip beültetésén . Az egyik chip visszahozz bennetek ebbe a korszakba ha eltértek az irányelvektől . Természetesen hajó , minden nélkül , tehát , ez azt jelenti , hogy 90% os lehetőség a halálra.
- Shig azt hiszem ezt fizikailag érthetően majd el kell magyarázni nekik .- mondtam
- Az másik gyűlés lesz Tikka.- mondta SHIG
- Folytathatom? – kérdezte Krvvk
- Persze , a többit majd magunk közt megbeszéljük – mondtam
- Kaptok néhány hasznos implantot , megnövekedett erőt. Ebbe belegyezhettek vagy nem . ha nem nincs utazás. Igor kivétel. Az alkoholba áztatott szervezetével , nem tudunk biztonságosan beültetni. Tikka , több implantott kap és regeneráción esik majd át . Minden helyzetben biztosítani akarjuk a túlélését és a vezető pozicióját . A többiek dolga az , hogy segítsék.

A beavatkozásnak a lehető legkisebbnek kell lennie. Shig adatai alapján , behelyettesítünk benneteket. Az eredeti személy alvó állapotban lesz az egyik orvos hajón , és jutalomként teljes regeneráción esik majd át, szépeket fog álmodni , reálisakat , hogy ha visszajöttök , vissza lehessen helyezni.

Tikka más , vele sakkozni kell. Olyan implantott kap , hogy ki tudja kerülni saját magát , és Shig fogja biztosítani ,hogy ne találkozzon önmagával. Az ő 21 sz munkája fontos , nem vonhatjuk ki a forgalomból , miközben a jövőbeli énjének is dolgoznia kell. Az implant vezérlését Shig fogja megoldani. Shig egy része is visszamegy.

Készítünk neki több testet. Valósabakat mint amit ő tudott ! Remélem felkészült arra, hogy újra ember is legyen , több testben ! Biztosítjuk az információ áramlást . Ez neki nem fog gondot okozni . Mindegyikőtöknek át kell esni egy emlékezett törlésen , részlegesen. Másképpen hamar lebuknátok , és a cél a észrevétlen beavatkozás. Több nép tudását fogjuk használni a programozáshoz. Komoly probléma az alapvető emberi ösztönök és a sexualitás kezelése . Természetesen számítunk váratlan dolgokra is . Jan elméjében is vannak elzárt részek amihez nem férünk hozzá. Az emberi meghosszabított csatolásokat sem tudjuk módosítani .
- Most Koncra , Dörmire és Mirkére gondoltok?
- Igen ! Az ő elméjükbe való beavatkozás , az alapvető állati funkciók dominanciáját jelentené , az nem hasznos. Viszont a hűségükben nem tudunk kételkedni. Mirrord Tikka használatára van , fékezzük az agresszív hajlamait irántad , és növeljük mások iránt. Elvégre gyilkoló gépnek viszed !
- Állj ez azt jelenti , hogy megváltoztattok minket!
- Ez azt jelenti , hogy bizonyos képességeket tulajdonságokat felerősítünk , másokat gyengítünk . Ez a változás , 20 év alatt ott létrejönne . Mi csak gyorsítjuk. Most menjetek! Az utazás jóvá van hagyva , beszéljétek meg a feltételeket . Shig részletesen válaszol majd mindenre , hogy tudjatok dönteni. Amikor meghoztátok a döntést, Shig szól és elkezdődik a beültetés. a gyűlést feloszlatom.

(paramoral)

kapcsolódó: Azok a megbizhatatlan földlakók (1.rész) Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
23
  Egy titokzatos alumíniumdarab, ami azt bizonyítja, hogy már 250 ezer évvel ezelőtt UFO járt a Földön?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az ember ha 200 éve képes alumíniumot megmunkálni...de ezt még 1973-ban találták Romániában, Nagyenyednél, de természetesen hallgattak róla, így több mint negyven évig mély titok fedte a felfedezést. A talált tárgy 12-féle fémből áll, 90 százaléka alumínium, és 250.000 éves. Az eredményeket a svájci CEN laboratórium is megerősítette.

Azt, hogy űrlények hozták a Földre, természetesen sokan vitatják, Mihai Wittenberger történész szerint a fémdarab egy második világháborús gépből származhat, egy Messerschnmitt ME 262-es futóművéből. Ez azonban nem magyarázza a tudósok szerint megállapított 250 ezer éves kort.

Amikor megtalálták, összesen 3 tárgyra bukkantak körülbelül 10 méter mélyen, akkor azt gyanították, hogy ez egy fejsze lehetett, majd Kolozsvárra szállították.

Itt a titokzatos alumíniumdarab, ami azt bizonyítja, hogy már 250 ezer évvel ezelőtt UFO járt a Földön?Jelenleg heves vita folyik arról, hogy az idegenek látogatásuk alkalmával hagyták itt az alkatrészt.

Ami igazán zavarba ejtő, hogy a lelet olyan síkidomi jellegzetességekkel bír, amit csak egy bonyolultabb mechanikus rendszer segítségével tudtak kialakítani.

Gheorghe Cohal, a román UFO-egyesület igazgatóhelyettese szerint a laboratóriumi vizsgálatok eredményei arra engednek következtetetni, hogy egy régi UFO-darabot találtak, mely összetétele olyan anyagokat tartalmaz, ami nem volt kombinálható a Földön elérhető technológiával.

forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Anakronisztikus leletek - amit a régészek sem tudnak megcáfolni (V.rész) Katt ide!
Anakronisztikus leletek - amit a régészek sem tudnak megcáfolni (IV.rész) Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
22
  ExoMars: megsemmisült a Schiaparelli leszállóegység
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
Ismét európai landolóegység érkezett a Marsra... életet keresni.
A Schiaparelli fő feladata az lett volna, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén. Nincs azonban minden veszve, mert a modul szállítóegysége, a TGO űrszonda nem megy sehova, a bolygó feletti 400 kilométeres magasságból tovább gyűjti az adatokat - többek között metán nyomai után kutatva - az elképzelések szerint legalább 2022-ig.


Az ExoMars európai-orosz űrszonda része vasárnap kezdte meg marsi leszállását.
Legutóbb arról számoltunk be, hogy a landolóegység sikeresen levált a TGO-ról, ezt pedig egy néhány napos, meglehetősen csendes időszak követte, hiszen minden fontosabb utasítást már előzetesen feltöltöttek, a Schiaparelli modul pedig csak szerda délután, 75 perccel a légkörbe való belépést követően ébredt fel, hogy végrehajtsa azokat, de a leszállás után csak a szonda helyzetét ismertük.

A TGO-ra (szintén szerdán) még egy utolsó lassító manőver várt, amely a megfelelő orbitális pályát volt hivatott biztosítani, ez pedig 139 percen keresztül tartott - ennek során a szonda 5500 km/h-t vesztett sebességéből, hogy végleg a vörös bolygó gravitációs mezejében ragadjon.

A Beagle 2 leszállóegye a Mars felszínén (kép:NASA)

Az indiai GMRT teleszkóp ezúttal is figyelt, a visszaigazolás a vártnak megfelelő időpontban futott be, alig fél órával később pedig az is bizonyosságot nyert, hogy a landolóegység felébredt és készen állt a demonstrációs célokat szolgáló landolásra.

Nem sokkal 16 óra után az irányítóközpont közölte, hogy a GMRT által szolgáltatott erős jel alapján a Schiaparelli a kívánt süllyedő pályán volt, 21 ezer km/h-val száguldva, ami nagyjából 7 perc alatt csökkent le nullára, természetesen hatalmas hőt generálva.

11 km-es magasságban, már jelentősen lelassulva, nyílt ki a főernyő, ami bizonyosan nagy sokknak tette ki az eszközt, ezt 2 km-nél követte a radar és a kamera bekapcsolása, 1 km-nél pedig a landolóegység leválása az ernyőről, alig 200 km/h-s sebességnél gyújtva be a fékezőrakétákat, hogy gond nélkül fejeződjön be a leszállás.

Az élő közvetítés során egy korábban rögzített videót alkalmaztak a leszállás bemutatására, hiszen a nagy távolság miatt a valós adatok csak nagyjából 10 perccel később futottak be – vagyis csak futottak volna be, az indiai teleszkóp ugyanis csak egy nagyon gyenge jelet fogott el, így mindössze annyi derült ki, hogy a Schiaparelli a Mars felszínén volt, a részletes helyzetjelentésre még másfél órát kellett várni. Először a TGO-val sikerült felvenni a kapcsolatot, amely időközben megkerülte a Marsot, a bolygó mögül előbukkanva jelentkezett be, de a landolóegységről a NASA MRO sem szolgált információval, amely egy órával később repült el a helyszín felett.A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón annyit tudtak ehhez hozzátenni, hogy TGO-ról sikerült letölteni a landolóegység süllyedésével kapcsolatos adatokat, ezekből azonban nem derült ki, hogy maga a landolás mennyiben sikerült. Az már biztos volt, hogy az immár 13 éves Mars Express után (amelynek Beagle névre keresztelt landolóegysége 11 év után került meg) egy újabb európai szonda kering a Mars körül, vagyis a 2020-ig terjedő időszakban elsősorban erre támaszkodva kaphatunk majd újabb adatokat.


Az élő közvetítés során egy korábban rögzített videót alkalmaztak a leszállás bemutatására

Tekintettel arra, hogy a landolás kifejezetten demonstrációs célokat szolgált, mindenképpen fontos, hogy a légkörbe való belépés, a hőpajzs alkalmazása, az ernyő kinyílása, valamint a fékezőrakéták begyújtása többé-kevésbé zökkenőmentesen zajlott le, az ezzel kapcsolatos adatokra később nagy szükség lesz - csak az ernyő hátrahagyása következett be idő előtt, de itt még nem ismerik a részleteket. Ugyanígy jelentős fejlemény, hogy a TGO egyáltalán megkapta ezen adatokat, amelyeket később az irányítóközpontban is szemügyre vehettek. Hamarosan kiderül, hogy a Schiaparelli milyen állapotban landolt (vagy csapódott be), ez később szintén hasznos részlet lesz.

Már tudjuk, hogy nincs remény arra, hogy működésbe lépjen, két napja eltűnt – erre jutott az Európai Űrügynökség a NASA felvételei alapján.

Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból, 300 kilométeres sebességnél is gyorsabban nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített képekre hivatkozva.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett leszállóegység miután levált a szállítóegységéről, az ExoMars űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondájáról, szerdán megkezdte a leszállást a Mars felszínére. Körülbelül ötven másodperccel a tervezett leszállás előtt azonban elveszítették a kapcsolatot a leszállóegységgel, amelynek mindeddig kérdéses volt a sorsa.


forrás:/sg.hu; mti/

kapcsolódó: Megérkezett céljához az ExoMars Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
22
  Stephen Hawking komoly félelmei
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: crafty
A világhírű brit fizikus örül neki, hogy nem a “hülyeség történelmét”, hanem az intelligencia jövőjét kutatjuk, de rajtunk múlik, hogy az így szerzett tudásunk az emberiség legjobb vagy legrosszabb újdonsága lesz.

“Nézzünk szembe a tényekkel, nagyrészt a hülyeség történelmét tanulmányoztuk eddig” – ezzel a kijelentéssel nem a történészeket szerette volna magára haragítani a világ egyik legokosabb embere, Stephen Hawking, csupán arra utalt a Cambridge Egyetemen tartott előadáson: örül neki, hogy inkább az intelligencia jövőjét kutatjuk. A brit fizikus már korábban hangsúlyozta: a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre.

Hawking most elmondta, hogy az emberiség egyik legnagyobb dobása lehet a mesterséges intelligencia, hiszen hosszú távon akár a szegénység és a betegségek felszámolása is lehetséges vele. De csak akkor, ha jóra használják.

A tudós szerint ugyanis szigorúan kell fellépni az ilyen technológiával automatizált fegyverek ellen, illetve félelmét is jelezte, miszerint rossz kezekben a mesterséges intelligencia tovább növelheti a társadalmi különbségeket, a többség elnyomását. Hawking szerint a mesterséges intelligencia az emberiség történetének legjobb és legrosszabb újdonsága is lehet.

A következő Steve Jobsnak tartott Elon Musk korábban félelmeinek adott hangot, szerinte a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.
Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.


forrás:/hvg.hu/


Kapcsolódó: A mesterséges intelligencia jobb a természetes butaságnál Katt ide!
A mesterséges intelligencia áldásai és veszélyei Katt ide!
Stephen Hawking óva int a mesterséges intelligenciától Katt ide!
Ijesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
22
  Itt van az év legjobban várt scifijének a végső előzetese

Megérkezett az Amerikában november 11-én, idehaza pedig egy nappal korábban bemutatásra kerülő Érkezés (Arrival) című scifi utolsó előzetese. Az Arrivalből valami nagyon jó is kisülhet.

A Paramount Pictures filmjének főszereplője Amy Adams lesz, partnerei olyan színészek, mint Jeremy Renner, Forest Whitaker és Michael Stuhlbarg.
A filmet Denis Villeneuve rendezte, aki jelenleg éppen Magyarországon forgatja A szárnyas fejvadász második részét.Az Érkezés forgatókönyvét Eric Heisserer írta Ted Chiang 1998-as regénye, a Story of Your Life alapján. Heisserer korábbi mozifilmes munkái között olyan filmek szkriptjei vannak, mint a Rémálom az Elm utcában feldolgozása, a Végső állomás 5, az új A dolog, az Órák, illetve az idei év sikerhorrorja, az Amikor kialszik a fény. Következő munkája a Tom Cruise-féle Van Helsing lesz.


forrás:/sg.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
21
  Még a tudósokat is meglepte: a szén-dioxid etanollá alakítható
Nem ez volt a kutatás célja, de a lényeg, hogy kiderült: a szén-dioxid átalakítható, amit a szél- és naperőművek ki is használhatnak.

Nem valószínű, hogy a tartósan lélektani határ feletti szén-dioxid-koncentráció globális problémáját megoldja, de ettől még érdekes és ígéretes az Oak Ridge National Laboratory meglepő felfedezése, miszerint a szén-dioxid etanollá alakítható.

A felfedezők nem azt kapták, amit vártak, hiszen a kevésbé hasznos metanol előállítása volt a cél.

Egy kis szilikonlapon apró széntüskéket, rajtuk pedig rézgömböket helyeztek el, amelyek szén-dioxiddal és vízzel érintkezve az égés fordítottját hajtották végre.

Ezen a lapon történt a váratlan felfedezés.

Ha etanol ég, akkor szén-dioxid és víz jön létre, itt viszont adtak egy kis “áramlökést” a felsorolt eszközökkel, hogy ennek a fordítottja történjen. Csakhogy nem gondolták, hogy ez etanol létrejöttéhez vezet.Mégis így történt, méghozzá minimális külső segítséggel, így a folyamat akár automatizálható is. Ez pedig azért jó hír, mert akár a szél- és naperőműveknél is fel lehetne használni, a generátorokban ugyanis az így nyert etanol elégetésével olyan teljesítményt lehetne nyerni, amelynek biztosítása bizonytalan a kevésbé napos vagy szeles időszakokban.

forrás:/hvg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák