+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
23
  40 éve értünk el a Marsra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
1976 nyarán landolt égi szomszédunk felszínén az első, ember által készített eszköz, amely a helyszínen fotókat készített, illetve a bolygókörüli pályán maradó párjával együtt tudományos megfigyeléseket is végzett. A NASA megemlékezett az évfordulóról, amely egyben az egykori célok teljesítésének elmaradására is emlékeztet.

A webcast során több témában is beszédek hangzottak el, ezek során megemlítették a Mariner-9 által először visszaküldött, a felszínt ábrázoló képeket, majd pedig a Viking-1 és a Viking-2 fontosabb eredményeit. Az eredeti terv arról szólt, hogy az elsőként megérkező landolóegység július 4-én, az amerikai függetlenség kikiáltásának 200-ik évfordulóján hajtja majd végre a fontos manővert, a megfelelő helyszín kiválasztása azonban további munkát igényelt, így csak néhány nap késéssel sikerült azt végrehajtani. Ezt követően befutott az első, immár a felszínen készült fotó, amelyet további eredmények követtek.Négy évtizeddel ezelőtt szállt le az első szonda, több cél azonban megvalósításra vár.

Érdekességként említik meg, hogy akkor még a szakemberek sem voltak biztosak abban, hogy pontosan mit is találunk majd a Marson. Wernher von Braun például előzetesen arról beszélt, hogy a Mariner-9 valószínűleg egy 10 millió elefántból álló hatalmas csordát sem vett volna észre, míg mások azt javasolták, hogy inkább marsjárókat kellene odaküldenünk, amelyek ide-oda mozogva minden nap más és más tájat mutatnának meg nekünk – ez utóbbi a Curiosity és az Opportunity révén végül valóra is vált, bár a felszínen való féktelen száguldásról még most sem beszélhetünk. Szomorúságra ad okot továbbá, hogy még mindig messze vagyunk a marsraszállástól, az űrhajósok helyszínre juttatásához további komoly munka, rengeteg pénz, és jó néhány év szükséges.

Ma már jóval pontosabb képünk van a vörös bolygón uralkodó állapotokról, de a robotokkal elvégzett helyszíni vizsgálódás nem mindig pótolja személyes élményen alapuló munkát. Ezért is van nagy szükség az űrhajósok bevonásával végrehajtandó Mars-küldetésekre, amelyek azonban csak a 2030-as években indulhatnak majd el.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
23
  Csernobili gombák utaznak a SpaceX szondájával
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Igen érdekes utasokat visz magával a hétfőn elindított Dragon. A SpaceX szondája 8 olyan gombafajt szállít a fedélzeten, melyek csernobili mikrobákból lettek kitenyésztve. A kísérlet célja egy biológiai sugárzásvédő kifejlesztése.

A Naprendszer meghódításának egyik fő akadálya a sugárzás. A Föld mágneses terén és légkörén kívül a szervezet egyszerűen nem bírja elviselni a nagy energiájú töltött részecskék állandó ostromát – a behatástól módosul a DNS állomány, ez pedig rák kialakulásához vezethet.

A farmakológus Clay Wang szerint az űrállomásokon tapasztalt sugárzás mégis jó hatással lehet, legalábbis bizonyos mikroorganizmusok számára.

A szakértő és társai kiválasztottak 8 gombafajt, melyek ősei 1988 és 2006 közt lettek begyűjtve Csernobilban. Egyes fajok közvetlenül az erőmű mellől, a tilalmi zónából származnak, két gombára pedig igaz, hogy kifejezetten kedveli a radioaktív sugárzást.

A mikroorganizmusokat eredetileg egy másik kutatás miatt gyűjtötték össze, Wang csapata azonban bízik benne, hogy felhasználásukkal olyan új anyagot hozhatnak létre, mellyel segíthetik az ember űrbeli útjait. A szakértő úgy gondolja:a gombák olyan apró gyárak, melyekben nem minden gép működik.

Azt természetesen nem tudjuk, hogy ezek a “gépek” pontosan mire is képesek, éppen ezért szükséges egy olyan környezet megteremtése, melyben a passzív képességek aktiválódnak. És mi lehetne jobb közeg, mint az űr?

A kutató már korábban is végzett hasonló kísérletet. Áprilisban a szakértő arra volt kíváncsi, hogy a gomba képes-e létrehozni új gyógyászati vegyületeket a világűrben. Az akkori fajok laboratóriumi törzsekhez tartoztak, a mostaniak viszont genetikailag jóval vadabbak, így többféle anyag termelésére alkalmasak.

Bár a Nemzetközi Űrállomáson a sugárzás jóval kisebb, mint Csernobilban, a környezetben így is létrejöhetnek hasznos vegyületek. Ha sikerül megérteni a jelenség hátterében álló molekuláris folyamatokat, a gombák a jövő űrkutatásában kulcsszerepet játszhatnak majd.

forrás:24.hu/ Popular Science/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
23
  Mithrász - Nagyrészt róla koppintották Jézus sztoriját
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: IGe

Mithrászt, Ahura-Mazda, a perzsák legfőbb Istene teremtette. Tény, ez a mese sokkal korábbi, mint Jézuskáé. Tehát a Mithrász mítosz nem tűnt el, mint vallás, csak lekoppintották és ma úgy hívják, hogy kereszténység.

Az egyik legnagyobb mithraista ünnep december 25-e volt, a téli napforduló, a Nap újjászületésének napja (die natalis Solis invicti Mithra). Bomlasztó működésükben a keresztények átvették ezt az ünnepet, karácsonnyá változtatva.

Mithras (kb.600 évvel Jézus előtt lett Istenként elfogadva) perzsa nap- vagy fényisten, akit a Római Birodalomban is, mint egyik főistenként tiszteltek. A tulajdonságai szinte azonosak voltak Jézuséval.

December 25-én született egy szűztől. Nagy mesternek tartották az emberek. Ö volt a bölcs, az igazság és a hit. Messiásnak, megváltónak is hívták. Az ő szentnapja vasárnap volt, az isten napja. 12 kísérője volt. Csodákat tett. El lett temetve és három nap után feltámadott. A feltámadását minden évben megünnepelték az emberek.

A római birodalomban egy különleges isten volt, a katonáknál és a kereskedőknél is. Jézus után 307-ben a római császár a birodalom védelmezőjeként nyilvánította Mithrast. Konstantinus császár, a kereszténység megalapítója is tisztelte a nap istenét.
Még azután is, hogy a kereszténységet megalapította. Ezt nyilvánvalóan lehet látni a niceai zsinat eredményeiben.

A biblia úgy lett összeállítva, hogy alapja a Mithras kultusz volt, és ezt a vallást újabb legendákkal és lehet hogy egyes igazán megtörtént eseményekkel egészítették ki, és Jézus nevét, mint a megváltót tették az Újszövetség fő alakjának.

A Mithras istenítésben is voltak misék valamint úrvacsorák, üdvösséget hozó keresztelések és hét szentség. A Vatikán a Mithras barlangtemplom fölött fekszik! A legmagasabb rang a Mithras vallásban a páter volt, ebből lett a mostani pápa. A püspöki süveget egyébként Mitra-nak hívják. És hogy a Karácsony ünnep honnan jön, azt ugye tudjuk, Mithras születési dátumából.Az első "keresztény" csoportok Jézus születését január 6-án tartották, egészen addig, amíg Konstantinus Jézusnak más ünnepnapot rendelt.
Nos az a helyzet, hogy a kereszténység egy innen-onnan összelopkodott, összekoppintott vallás. Még a mennyországot és a poklot sem ők találták ki, mert azt például Zarahusztra vallásból lopták el, ami szintén perzsa eredetű.

forrás:/vilagnezet/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
23
  100 ezer dollárért feltámadhat halott ebünk
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Emlékszik még valaki Arnold Schwarzenegger nem éppen legjobban sikerült filmjére, A hatodik napon-ra? Abban van egy rövid de sokat mondó történeti szál, melyben a főhős kislányának háziállata elpusztult, azonban hősünk nem akarta klónoztatni az állatot. A film premierjének idején ez még elképzelhetetlennek tűnt, ám ma már ez a valóság. A dél-koreai Sooam Biotech Research Foundation ugyanis 100 ezer dollárért képes elhunyt ebünket visszahozni az életbe - legalábbis ez a jól hangzó marketingszöveg.

"Az emberek általában nagyon erősen kötődnek a saját állataikhoz" - árulta el a Sooam kutatója és szóvivője, Wang Jae-Woong. "A klónozás egy pszichológiai alternatívát kínál számukra a tradicionális 'engedjük el az állatot és őrizzük meg az emlékét' metódus helyett." A cég egyébként szarvasmarhák és sertések klónozására szakosodott még alapításakor és elsősorban a különböző kutatásokhoz készítettek előre megrendelt állatokat (nem túlzás, hiszen a legtöbbnél előre "rendelt" betegségek, testi elváltozások voltak beépítve a klónozási folyamatba).A Sooam Biotech Research Foundation 100 ezer dollárért képes visszahozni elhunyt házi kedvencünket.

Azonban az utóbbi években a kutyák klónozása vált a legkifizetődőbb vállalkozásukká. 2006 óta közel 800 elhunyt ebet "hoztak vissza" ilyen módon az életbe és mivel nem olcsó mulatság a dolog, így celebek, hercegek és milliárdosok számára volt elérhető a szolgáltatás. Ugyanakkor a különböző mentőkutyák klónozásával is sikerrel próbálkoztak.

Az eljárás legelső fázisa, hogy az elhunyt ebet azonnal hűtőbe kell tenni. Nem fagyasztóba, szimplán egy hűvös helyre, a testet pedig nedves törölközőbe kell tekerni. A halál után legkésőbb öt nappal el kell juttatni a testet a dél-koreai céghez, ahol aztán a levett DNS-segítségével egy embriót hoznak létre. Ez az embrió azután be lesz ültetve mesterségesen egy nőstény állatba, majd két hónappal később vissza is tért kedvencünk, kiskutyaként.

A Sooam Biotech Research Foundation kutyás klónozása a World Trade Center elleni merénylet utolsó túlélőjét megtaláló Trakr kapcsán lett világszinten ismert, hiszen az állatból összesen öt példányt is készítettek. Hamarosan ismét egy igen komoly és ambiciózus projektbe vágnak majd a kutatók, hiszen a Szibériában megtalált mamut-maradványokból próbálnak klónozni egy példányt a kihalt állatból. Ha ez sikerül, az valóban tudományos mérföldkőnek számítana.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
22
  NASA: nem ufót látott a világ az ISS webkameráján
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Űrszemét, meteor, vagy csak egy becsillanó ablak tükröződése lehetett az a fehér folt, ami megjelent az űrállomás kameráján.Fehér objektum tűnt fel július 9-én a Nemzetközi Űrállomás (ISS) élő webkamerájának képén.A jelenséget egy Streetcap1 név alatt működő ufóvadász szúrta ki, aki rögtön fel is töltötte a felvételt a YouTube-ra. Amennyi meteor és űrszemét kering a kozmoszban, ebben önmagában nincs is semmi meglepő.Különös jelenség az ISS webkameráján. (Fotó: NASA)

Az amatőr kutató gyanúját az keltette fel, hogy az űrállomáshoz képest lassan mozgó fehér folt egyszer csak megállt, és ekkor elment a kamera képe.

Az ufók és összeesküvés elméletek iránt érdeklődő online közösséget pillanatok alatt feltüzelte a videó, sokan úgy vélik, a NASA egy második típusú találkozást próbált meg eltitkolni a kamera lekapcsolásával.

Az amerikai űrhajózási hivatal most közleményben tisztázta magát.
Ebben kifejtették, hogy pontosan nem tudják, mi lehet a fehér folt a képen, de az szinte biztosan űrszemét, vagy optikai csalódás volt.
Hozzátették, hogy a webkamerát sem szándékosan kapcsolták le; az adásszünetek a Földet naponta 16-szor megkerülő ISS-közvetítés sajátosságai.

A NASA azt is hozzátette, hogy kötelékében sok ezer ember dolgozik, és ha csakugyan ufóészleléseket titkolnának, akkor azt már rég kiszivárogtatta volna valamelyik munkatárs.

A közlemény természetesen nem nyugtatta meg az ufológusokat.Elismerik, hogy a fehér folt nem feltétlenül egy idegen űrjármű, de ragaszkodva az eredeti rövidítéshez továbbra is úgy vélik, hogy egy azonosítatlan repülő tárgy látható a felvételen.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
22
  Hatalmas szárnyalás előtt a napenergia
Mintegy hatszorosára nőhet a napelemekből előállított energia mennyisége 2030-ig, ahogy a termelési költségek jelentős csökkenésével versenyelőnyt szereznek a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben – mondja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

A fotovoltaikus technológiát használó napelemek 2030-ra 8-13 százalékát adhatják a globális energiatermelésnek, szemben a tavalyi év végén tapasztalt 1,2 százalékkal – idézi a Bloomberg a megújuló energiával foglalkozó szervezet jelentését.

A fotovolatikus rendszerből előállított energia átlagos költsége ugyanis mintegy 59 százalékkal zsugorodhat 2025-ig.
Ezzel pedig egyre több esetben ez lesz az energiatermelés legolcsóbb módja – teszik hozzá.

A megújuló energiák ezzel az olyan fejlett gazdaságokban, mint Európa vagy az Egyesült Államok helyettesítik a nukleáris energiát, és visszafogják a gázból és szénből származó elektromosság-kitermelést – vetíti előre a Bloomberg New Energy Finance.

Ráadásul a 2030-as évekre még akkor is a napenergia lesz a legolcsóbb a világ legtöbb területén, ha a kínálati többlet lenyomja a gáz és a szén árát – derül ki egy közelmúltbeli kutatásból.

Versenyképes árak - Mivel pedig a napenergia minden ésszerű forgatókönyv szerint egyre olcsóbbá válik, a Bloomberg New Energy Finance előrejelzése szerint a fotovoltaikus rendszerek 2040-re a teljes elektromosság-kibocsátás 15 százalékát adják majd.

Nagy menetelés előtt a napenergia - A napelemek számára a legvonzóbb piacok 2020-ig Brazília, Chile, Izrael, Jordánia, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Dél-Afrika, Szaúd-Arábia és Törökország lesznek – véli a nemzetközi szervezet. A globális kapacitás ezzel együtt 1760-2500 gigawattig emelkedhet 2030-ra, szemben a tavalyi 227 gigawattal – teszik hozzá.

Egy új világ - Emellett – jegyzik meg – az okoshálózatok, vagyis azok, melyek képesek kezelni és elosztani a különböző forrásokból előállított energiát, kiegészülve az új tárolási technológiákkal, szintén a napenergia növekvő szerepét segítik majd elő.A költségeket tekintve, 2015-ig az üzemi méretű napelemes rendszerekből előállított elektromosság átlagos költsége 13 cent volt kilowattóránként. Ez még több, mint a szén- és gáztüzelésű erőművek 5-10 centes költsége. A napenergiával működő áramszolgáltatási rendszerek kiépítésének átlagos költsége viszont 79 centre csökkenhet wattonként 2025-re, szemben a tavalyi 1,80 dollárral. A széntüzelésű energiatermelés költségei nagyjából 3 dolláros szinten mozognak wattonként, míg a gáznál ez az összeg 1 és 1,30 dollár között áll – írja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

forrás:/investor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
22
  Nappali világosság és különös zaj verte fel a lőrincieket csütörtök éjjel
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Vajta Zoltán újságíró

Lőrinci — Nappali világosságba borult az éjféli égbolt Lőrinciben, és különös zaj verte fel az éjszaka csendjét néhány napja. Majd sötétbe borult minden, és felvijjogtak a riasztók. Kialudtak a fények a máskor mindig kivilágított lőrinci erőműben is. Ilyen még sosem történt – mondták az itteni nyaralók tulajdonosai.

Szem- és fültanúk egybehangzóan azt mondták, rémisztő volt a jelenség. Szántó-Holló György (37)
– Olyan volt az egész, mint valami X-akták-epizód – mondta György, aki horgásztelkéről figyelte meg a különleges jelenséget. Az áram nála is elment
– Nem olyan volt, mint a villámlás, hanem vagy 2-3 másodpercig folyamatosan ragyogott. Majd meghallottam azt a zajt, zúgást. Mint amikor felszálláskor felpörög a repülő hajtóműve. Aztán egyszerre csönd lett és sötét. Kialudt a tó túlpartján az erőmű világítása is. Olyan volt, mint egy X-akták-epizód – számolt be György.A lőrinci erőmű felett aranyszínben derengett az éjféli égbolt

László Roland a szobájából hallotta a különös morajlást azt áramszünet előtt.
Roland szerint körülbelül 5 másodpercig tartott a morajlás, ami nem hasonlított az égzengéshez, inkább egy repülő hangjához. Ezután minden sötétbe borult /Fotó: Weber Zsolt
– Nem tartott tovább 5 másodpercnél, aztán minden kialudt otthon – emlékezett vissza.

Ő és mások is állítják, Lőrinciben szinte sosincs áramkimaradás.
– Bármi is áll a háttérben, azért biztosan nem az időjárás volt a felelős – mondta Pártai Lucia, az eumet.humeteorológusa. A szemtanúk szerint nem villámláshoz hasonlított az éjféli ragyogás, és az azt követő zaj sem hasonlított égdörgésre. – Hatvan térségében hétfő éjfélkor biztosan nem lehetett vihar – fűzte hozzá Pártai.

A környéken nemrég egy másik misztikus esemény borzolta a kedélyeket. Egy szemtanú lezuhanni látott egy lángoló repülőgépet, de azt végül sosem találták meg. A katasztrófavédelem egy teljes napon át helikopterről átkutatott mindent, végül feladták a keresést.

forrás:/blikk/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
20
  Hóvonalat találtak egy fiatal naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes bejelentést tettek az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) hatalmas tányérantennáit használó csillagászok, akik tanulmányukat ezt követően a Nature magazinban publikálták. Ebből megtudhatjuk, hogy egy fiatal naprendszer hóvonalát fedezték fel, ami egyben a víz Földre való eljutását is megmagyarázhatja.


Egy formálódóban lévő naprendszer mutatta meg saját hóvonalát a csillagászoknak.

A még formálódóban lévő, V883 Orionis névre keresztelt rendszer csillagának egyik kitörése vezetett el a hóvonal megtalálásához, ez ugyanis a rendszeren belül lévő vonal kitolásához vezetett. Ez tulajdonképpen egy határvonalat jelent, amely a hegyvidékekhez hasonlóan azt mutatja meg nekünk, hogy a víz hol marad meg száraz halmazállapotban, megjelölve a jóval hidegebb (és egyben magasabb) területeket. Az egyes naprendszereken belül természetesen a csillagtól való távolság kapja a főszerepet, ez pedig a kibocsátott hő hatására változhat, ide-oda tolva azt a vonalat, amely elválasztja a gáz és a szilárd halmazállapotban lévő vizet.

Nem ez az első alkalom, hogy az ALMA révén egy fiatal rendszert pillantottunk meg, hiszen 2014-ben a HL Tau esetében már sor került hasonló bejelentésre. Mi több, egy évvel korábban egy exobolygóval kapcsolatban is felvázolták ezt a határvonalat, akkor azonban a víz helyett a szén-monoxid esetében tudták ezt megtenni, ami jóval könnyebb feladatot jelent a szakembereknek. A víz egyébként a magas fagyáspontja miatt egyben az első ilyen űrbéli vonalat képezi, sokszor annyira közel a csillaghoz, hogy ezt nem is tudjuk a Földről észlelni. Jelen esetben viszont a fiatal csillag hirtelen kitörése (felhevülése) olyan távolságba tolta ki a határt, hogy már detektálni tudták azt – ez egyébként a Plútó Naptól mért távolságának felel meg.

Az űrbéli hóvonalak (különösen az ilyen fiatal rendszerek esetében) magyarázatot adhatnak arra is, hogy miként jutott el a víz a Földre, ezzel pedig pontosíthatjuk az ezzel kapcsolatos elméleteket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
20
  Újabb rej­té­lyes épít­ményre buk­kan­tak az óceán mé­lyén
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Tit­kos hi­deg­há­bo­rús ten­ger­alatt­járó-tá­masz­pont? Kő­kori me­ga­li­ti­kus épít­mény? Ide­ge­nek rej­tett bá­zisa? Szinte bármi lehet az a kü­lö­nös épít­mény, ame­lyet a Go­ogle Earth mű­hol­das tér­ké­pé­vel fe­dez­tek fel a na­pok­ban. Már nem újdonság, hogy a Google Earth műholdas térképeivel soha nem látott helyekre is bepillanthatunk. Akár a hírhedt 51-es körzetet is szemügyre vehetjük... Azonban néha olyasmibe is belefut az ember, amire nem is számítana. Ezúttal egy újabb, az óceán mélyén található, különös építmény hívta fel magára a figyelmet.


Bár a felfedező nem árulta el a pontos koordinátákat, látható, hogy ez az építmény is a part közelében fekszik.

Az ufosightingshotspot szerint, egy amatőr ufóvadász azt állítja, felfedezett egy titkos ufóhangárt az óceán mélyén. Ehhez pedig egy videót is mellékelt a szóban forgó objektumról.

Eszerint világosan látható a határozott élekkel rendelkező építményen a bejárat sötét nyílása is. Hogy földönkívüliek ufóhangára, vagy inkább egy titkos katonai tengeralattjáró-támaszpont, esetleg egy kőkorszaki megalitikus építmény, azt sajnos így nehéz kideríteni...


Korábban is találtak már a lelkes amatőr kutatók hasonló különös objetumokat a tengerek fenekén, amelyek szintén mesterséges építményeknek tűntek...

Állítólag a legtöbb ilyen bázis 5-10 kilométerre a parttól fedezhető fel. Rendelkeznek közvetlen kijárattal a víz alatt, de egyben a szárazfölddel is összeköttetésben vannak több kilométeres alagutakkal... Egyes elméletek szerint még a hidegháborúban épültek ilyen szigorúan titkos, atombiztos támaszpontok egyes kormányok, vagy titkos szervezetek pénzéből.

Lehet, hogy csak egy furcsa sziklaképződmény, amelyre árnyékot vetett valami, de a háborúsbunker-teória is megállja a helyét...Főleg a tengeri kincsvadászok számára, mert ha ne adj isten egy elfeledett náci bázisról van szó, még akár az elveszett náci aranyat is megtalálhatják benne...

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
18
  2,4 tonnával startolt a legújabb orosz teherűrhajó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója. Magyar idő szerint kicsivel éjfél előtt indult Bajkonurból a legújabb orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.A starthelyre a megszokott módon, vízszintes helyzetben, vasúton jutott ki az összeszerelt Szojuz-U és a Progressz, július 15-én (Kép: Roszkoszmosz)

A start pontos ideje július 16-án 23:41-kor volt. Ekkor emelkedett a magasba a kazahsztáni indítóhelyről a Szojuz-U hordozórakéta. A Progressz MSZ-03 feladata a megszokott: üzemanyagot, vizet, levegőt, oxigént, élelmiszereket, felszerelési tárgyakat és tudományos kísérleti berendezéseket szállítani a Föld körül keringő bázisra. Ez elengedhetetlen az űrállomás folyamatos működésének, az űrhajósok életfeltételeinek biztosításához. A rakomány hasznos tömege összesen mintegy 2,4 tonna.


A Progressz MSZ-03 (más jelöléssel 64P) repülési ideje valamivel több mint két nap, ezután csatlakozik automatikus üzemmódban az ISS Pirsz moduljához. A tervezett dokkolási időpont magyar idő szerint kedden, 19-én hajnali 2:22 lesz. Az űreszköz már a harmadik az orosz Progresszek legmodernebb, MSZ jelzésű sorozatában, amely többek között korszerűsített navigációs és kommunikációs berendezésekkel van felszerelve. Az embereket szállító Szojuz űrhajók hasonlóképp modernizált sorozatából az első, a Szojuz MSZ-01 néhány nappal korábban mutatkozott be, és három űrhajóssal a fedélzetén sikeresen dokkolt is az ISS-nél. A Progressz MSZ sorozatának első példányát - már az új teherűrhajó érkezését előkészítve, a dokkolóhelyet felszabadítva - ugyancsak a közelmúltban választották le az űrállomásról.


Ami a teherűrhajók forgalmát illeti, a következő időszak zsúfolt lesz az ISS-nél. Ha minden a menetrend szerint alakul, még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója, újabb ellátmányt szállítva, a NASA megbízásából. A Dragon július 18-án 6:45-kor indul egy Falcon-9 rakétával, és szerdán (20-án) 13 óra körül köt ki az ISS-nél, miután az űrhajósok a robotkarral befogják. .

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák