+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
21
  8 hónap után jöttek elő a NASA elzárt kutatói
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A NASA és a Hawaii Egyetem immár ötödik alkalommal folytatott le közösen egy érdekes kísérletet, amely az ügynökség által a 2030-as évekre előrevetített NASA-küldetésekre való jobb felkészülést szolgálja. A Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) ötödik csapata még januárban állt össze, a résztvevők pedig most, 8 hónapos elzártság után jöhettek elő.

Az ötödik küldetés résztvevői a világ legnagyobb aktív vulkánján, pontosabban annak egy fennsíkján töltötték el az utóbbi 8 hónapot, ennek során pedig többnyire a számukra kialakított dóm alatt éltek.

A két nő és négy férfi résztvevővel összeállított csoport ezúttal nem kizárólag a belső kohéziót, az együttműködést, valamint a tagok egymáshoz való viszonyát igyekezett felmérni és tovább kutatni, hanem ezzel egy időben abban is megpróbáltak segítő kezet nyújtani az illetékeseknek, hogy miként lehet az ideális csapatot összeállítani – ez ugyanis egyre nagyobb szerephez jut majd, ahogy közelebb kerülünk magukhoz a küldetésekhez.

A sorrendben ötödik küldetés különösebb gond nélkül zajlott le. Különösebb gondról egyelőre nem számoltak be, a jelek szerint a hosszú elzártság nem okoz nagyobb galibát.

A kísérletben résztvevő kutatók mindvégig speciális szenzorokat viseltek, amelyek egyrészt mutatták az egymáshoz viszonyított távolságot, de egyben azt is jelezték, hogy az adott személy milyen hangulatban van, illetve hogy milyen hanghordozással beszél. A NASA 2,5 millió dollárral támogatta a tanulmányt, ennek vezetője szerint már eddig is rendkívül sokat tanultak a hosszú elzártsággal küzdő csoportok belső szerkezetéről és a tagok viselkedéséről, bár ehhez hozzáteszik, hogy a kísérleti alanyoknak ezúttal lehetőségük volt elhagyni a dómot, ennek során azonban űrruhát kellett viselniük, hogy szimulálják a Marson lefolytatandó később geológiai és egyéb vizsgálódást – arról nem is beszélve, hogy a VR-eszközök révén a virtuális valóságba is elmenekülhettek, ha erre igényük volt.A külső világgal folytatott kommunikáció 20 perces késleltetéssel zajlott, hogy ezzel is utánozzák a várt körülményeket, a kísérlet során pedig kizárólag fagyasztott és konzervekben tárolt élelmiszert fogyasztottak. A csapat tagjai az elzártság után egy lakomán vettek részt, hogy bepótolják az elmaradt élvezeteket, az elkövetkező hónapokban, években pedig hasonló kísérletekre számítanak.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Hat tudós vonul önkéntes száműzetésbe Katt ide!
Életet szimuláltak a Marson amerikai kutatók Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
21
  A helyi tisztségviselő egyszerűen kilövette a nemzeti parkból elkóborolt bölényt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Kétszázötven éve halt ki a bölény Németország területéről, azonban a megjelent példányt szinte azonnal kilövette egy brandenburgi tisztviselő.

A nemzetközi WWF szervezet pénteken bejelentette, hogy feljelenti azt a német hivatalnokot, amelyik Németország keleti részén elrendelte, hogy lőjenek le egy európai vadbölényt, mondván, hogy veszélyezteti a lakosságot - írta a Sonline. A természetvédők hozzátették, hogy igencsak különleges pillanatról volt pedig szó, ugyanis ez a faj csaknem 250 éve eltűnt a német tájakról.

- Bűncselekmény kilövési parancsot adni egy törvény által szigorúan védett állatra úgy, hogy valójában nem jelent veszélyt. Kétszázötven év óta először jelenik meg a németországi természetben európai vadbölény, erre minden, amit a hatóság tenni tud, annyi, hogy kilövi - háborgott Chris Heinrich, a WWF testületi tagja.
Az állatot az Odera menti Lebus városka közelében fedezte fel egy férfi szerdán, ő jelentette a hatóságoknak, akik ezután döntöttek az állat kilövéséről, ezt ma két vadász végre is hajtotta.

A lengyel hatóságok szerint a bölény hozzájuk tartozott, valószínűleg a lengyel nemzeti parkból kóborolt el. A brandenburgi környezetvédelmi miniszter szerint a bölény nem veszélyes állat:
- Ha az lenne, fél Lengyelországot veszélyes körzetnek nyilvánították volna, ugyanis az európai vadbölény ott nemzeti szimbólum - szögezte le Jörg Vogelsänger a Der Tagesspiegel-nek.

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint békésebb eszközökkel is meg lehetett volna oldani a helyzetet, például nyugtatóval, amit bármelyik vidéki állatorvostól be lehetett volna szerezni.

forrás;/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
20
  Valami nagyon különös dolgot fotózott az űrszonda mielőtt a Szaturnuszba zuhant
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Néhány éve épp a Cassini űrszonda fedezte fel azt a különleges objektumot, ami a Szaturnusz gyűrűjének szélén kering. Múlt héten, mielőtt megsemmisült, még készített róla egy felvételt.
Magyar idő szerint pénteken 13 óra 55 perckor megszakadt a kapcsolat a közel 20 éve útjára indított Cassini űrszondával.

A Cassini áprilisban kezdte meg haláltáncát a Szaturnusz körül, hogy végül becsapódjon a bolygóba, ám az utolsó pillanatig is továbbította az adatokat a földi irányítóközpontnak. Az egyik utolsó képét pedig az általa felfedezett furcsa képződményről készítette.

A Peggy névre keresztelt alakzatot alig négy évvel ezelőtt, 2013-ban fedezte fel Carlo Murray, a londoni Queen Mary University asztronómusa. Az A-gyűrűből kidudorodó alakzatot véletlenül vette csak észre, az addig készlüt többi képről azonban kiderült, azokon is rajta van. Az objektumot végül az anyósa után Peggynek nevezte el, aki épp aznap ünnepelte a születésnapját, amikor Murray felfedezte a csomót – mesélte az asztronómus a Gizmodonak.

Peggy a 2013-ban felfedezett obiektum

Peggyt azóta tanulmányozták a kutatók, de az elmúlt négy évben nem sikerült megfejteni a rejtélyét. A csillagászok úgy gondolják, hogy a “dudor” egy, a gyűrűkbe ágyazott objektum miatt jött létre.

Az már hamar kiderült, hogy nem holdról van szó, egy ilyen méretű objektum gravitációja ugyanis megzavarná a gyűrűket. Emiatt úgy gondolják, egy por- és törmelékfelhővel van dolguk. A Cassininek pedig azért erről készült az egyik utolsó fotója, hogy tovább tudják tanulmányozni.Mivel azonban sokszor nem ott “látták” Peggyt a tudósok, ahol arra számítani lehetett volna, ezért úgy kellett beállítani a Cassini kameráját, hogy az elkészülő képen jó eséllyel rajta legyen az objektum. Egyetlen képpont a fotón 4,32 km-t jelent, így jó eséllyel rajta lesz a képen, bár egyelőre nem találták meg.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
20
  Készüljön, pár napja van még a világvégéig - Már sokadszorra jön a "világvége", de eddig mindig túléltük
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Egyesek szerint szeptember 23-án, vagyis most szombaton az általunk ismert világ véget ér. Nos, megnyugtatjuk kedves olvasóinkat, nem fog. A cikk itt akár véget is érhetne, de érdemes egy pillantást vetni arra, miért is gondolják többen, hogy közeledik a rettegett apokalipszis.

A valóságtól igencsak elrugaszkodott állítást nem más mondja, mint David Meade, aki egyszerűen csak „keresztény numerológusként" aposztrofálja magát (bár a The Washington Post cikkében csillagászként is hivatkozik saját személyére).

Szeptember 23-án kezdődik a nagy „show"
Meade szerint a 33-as számból kell kiindulni. Szeptember 23. pontosan 33 nappal az után van, hogy augusztus 21-én bekövetkezett a teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban, és ha ez nem lenne elég, még Jézus is 33 évet élt, ráadásul a zsidók istenének neve (Elohim) pont 33-szor van megemlítve a Bibliában.

Úgyhogy ebből nem lehet mást leszűrni, csak azt, hogy szeptember 23-án megtörténik az elragadtatás, azaz akik Istennek tetsző életet éltek, felmennek a mennybe az Atyához, míg akik fürdőztek a bűn mocsarában, azok a Földön várhatják a világvége minden bizonnyal nem túl kellemes következményeit.

Már sokadszorra jön a "világvége",....
de eddig mindig túléltük


A „szakértők" szerint az idők végezetét csillagászati esemény is jelöli, a Hold három bolygó előtt is elhalad ezen a héten, amiből állítólag semmi jó nem következik. Ez a három planéta a Merkúr, a Vénusz és a Mars. Azért a jóslaton Meade kicsit finomít, szerinte nem arról van szó, hogy a szülőbolygónk felrobbanna, vagy valamilyen kozmikus katasztrófa részeként elenyészne, csupán az általunk ismert világnak szakad vége, októberben pedig már semmire sem fogunk ráismerni, talán még saját magunkra sem.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
20
  Háztartási szemét fogja hajtani a British Airways repülőit
Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékből.A Velocys vállalattal létrejött együttműködés része a brit légitársaság azon terveinek, hogy hosszú távon fenntartható üzemanyagot biztosítson repülőgépparkja számára. Az első ilyen hulladékfeldolgozó évente több ezer tonna szemétlerakóba vagy elégetésre szánt háztartási hulladékot - pelenkákat, műanyag élelmiszer-csomagolóanyagokat, csokolédépapírt - fog fogadni, hogy átalakítsa tisztaégésű, fenntartható üzemanyaggá. Ezzel a brit légitársaság 50 százalékkal fogja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást 2050-ig - olvasható a BA honlapján.

A kezdeményezés nemcsak a szénkibocsátás csökkentését fogja segíteni, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy jelentősen kevesebb szemét kerüljön lerakókba. Nagy-Britanniában évente 15 millió tonna szemetet szállítanak lerakókba, ami nemcsak a környezet károsítja, de a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok további felszabadulását eredményezi. A tervezett hulladékfeldolgozó annyi üzemanyagot fog gyártani, amennyi elegendő a BA London és a kaliforniai San José, valamint a louisianai New Orleans között működő Boeing 787-es Dreamliner típusú repülőgépei járatainak egész évi üzemeltetéséhez.

A megújuló repülőgép-üzemanyag több mint 60 százalékkal csökkenti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, ami hozzá fog járulni a szénkibocsátás globális csökkentéséhez és a nagy légikikötők térségében a levegő minőségének javulásához.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
18
  Szinte teljesen fekete exobolygót találtak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Hubble űrtávcső kimutatta, hogy az egyik korábban is ismert exobolygó szinte teljesen fekete. A különös égitest a beérkező fény 94 százalékát nyeli el.

A WASP-12b nevű objektum 1400 fényévre fekszik a Földtől. Az égitest egy “forró Jupiter”, azaz egy olyan rendkívül magas hőmérsékletű gázóriás, amely igen közel kering csillagához. A becslések alapján a WASP-12b csillaga felé néző oldala 2500 Celsius-fokos, míg a másik fele nagyjából fele ilyen meleg.

A Hubble segítségével a McGill és az Exeteri Egyetem munkatársai most felfedezték, hogy az égitest csupán a beérkező fény valamivel több mint 6 százalékát veri vissza. A bolygó sötétebb mint az aszfalt, és kétszer annyi fényt nyel el, mint a Hold.

A WASP-12b-t 2008-ban fedezték fel. Az objektum a Szekeres csillagképben kering Nap-szerű csillaga, a WASP-12 körül. Bár az égitestet korábban többször is megvizsgálták már, ez az első alkalom, amikor sikerült külsejét is tanulmányozni.

Taylor Bell, a McGill Egyetem és az Exobolygó Kutatási Központ szakértője, valamint a csapat vezetője szerint nem számítottak arra, hogy ilyen sötét exobolygót találnak. A legtöbb forró Jupiter megközelítőleg a csillagfény 40 százalékát veri vissza – mondta a kutató.A WASP-12b kötött tengelyforgású, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja csillaga felé. A szakértők a csillaga mögötti elhaladását vizsgálva elemezték színét. Mivel a megfigyelés nem mutatott ki visszaverődő fényt, a kutatók arra jutottak, hogy az égitest a fény jelentős részét elnyeli. Bell csapata úgy véli, hogy a jelenség oka az, hogy a bolygó csillaga felé tekintő oldalán a nagy forróságban nem tudnak kialakulni a felhők, melyek visszaverhetnék a fényt. A hőségben a hidrogénatomok szinte az összes beérkező fényt elnyelik.

A WASP-12b nagyjából 3,2 millió kilométerre kering a csillagától, és egy nap alatt kerüli meg azt. A közelségtől az objektum nem csupán kifejezetten forróvá vált, de kissé tojásdaddá is. Az égitest valójában csak messziről tűnik feketének, közelről az izzó fémhez hasonlóan vöröses lehet.


forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
17
  Ősi idegenek: Újabb bizonyíték került elő Mexikóban
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza

Több vésett jádekő tábla került elő egy mexikói barlangból, amelyeken olyasmit fedeztek fel a kutatók, ami alapjaiban rengeti meg a világtörténelmet… Vajon fáradtságos és aprólékos munkával elkészített modern kori hamisítvány, vagy valóban az őslakos indiánok faragták több ezer évvel ezelőtt?

Mexikó egyes részein a helyi legendák egy titokzatos „űrhajóról” mesélnek, ami ősidők óta valahol Veracrúz és Puebla város közelében, egy elfeledett barlangban hever. Kutatók egy csoportja néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy utána jár a titokzatos legendának. Körbejárták a vidéket és információkat gyűjtöttek a helyi öregektől, akik még emlékeztek ükpáik meséire. Végül három olyan barlangot azonosítottak be, ahol érdemes lehet kutatni.

Az állítólagos űrhajót ugyan nem találták meg, de az egyik barlangban egészek különleges leletekre akadtak. A spanyol hódítók előtti időkból származó jáde táblákat találtak, amelyekbe érdekes figurákat, jeleket, és jeleneteket véstek egykori készítőik.

És ezt észlelted már? Nazca-vonalaknál is ősibb ábrákat vizsgál a NASA a kazahsztáni sztyeppén

A videó inditásához: Katt ide!

Az egyik kövön például egy maja király elé járuló, földönkívülinek tűnő lény látható, amint átnyújt valamit a királynak. A különös kinézetű figura több másik kövön is felbukkan. Nagy feje, hatalmas szemei vannak, és a végtagjain négy ujj látható. Talán ezek a faragványok újabb bizonyítékok lehetnek arra, hogy a távoli múltban valóban a Földre látogattak a földönkívüliek, akiket manapság csak ősi idegeneknek nevezünk? Erik Von Daniken a paleoasztronautika atyja alighanem zokog az irigységtől, hogy nem ő fedezte fel a különös jáde faragványokat.

Az egyik kutató, José Aguayo, elmondta, hogy a mexikói Institute of Anthropology and History (INAH) tudomást sem vesz a felfedezésről, mert szerintük a köveken látható ábrák ellentmondanak az írott történelemnek. De ezen nem csodálkoznak, mert ha kiderül, hogy valóban az idegenek segítették az emberiséget a korai időkben, vagy talán még később is, át kellene írni a világtörténelmet. Tudósok ezreinek válna semmivé az eddigi munkája. Ez pedig tudományos körökben nagy presztizsveszteség lenne. Inkább úgy tesznek, mintha a leletek nem is léteznének, mint ahogy több száz hasonló felfedezést söpörtek már eddig is a szőnyeg alá, csak hogy védjék a szintén csak találgatásokon alapuló őstörténelmet… Vajon meddig akarják titkolni ezeket a dolgokat?


forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
17
  Már van egy hely a világon, ahol szinte lehetetlen készpénzzel fizetni
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Egyes közgazdászok szerint előbb-utóbb eljön a készpénzmentes fizetés korszaka, amikor mindenki saját bankkártyájával, telefonjával, ujjlenyomatával, retinájával vagy egyéb technológia eszközével tudja intézni tranzakcióit. Lehet, hogy ez a világ már nincs is olyan távol, sőt van egy olyan régió, ahol ez gyakorlatilag meg is valósult. A science fictionbe illő fordulat azonban nem ott történt, ahol azt az emberek várták, hanem a világ egyik legszegényebb részén.

Szomáliföld a világ egyik legelmaradottabb részén fekszik. Ugyan önálló, autonóm régióként működik, de a mai napig egyetlen ország sem ismerte el függetlenségét, hanem Szomália részeként tekintenek rá. Szomáliföld az ország békésebb, északi részén terül el, 1991-ben szakadt el az anyaországtól, politikailag viszonylag stabil, és a polgárháborúk is elkerülték.

Szomáliföld pirossal, míg Szomália határa feketével van jelölve (forrás: Origo, Google Earth)

Bár a 176 ezer négyzetkilométeres és 4 millió lakosú terület nem igazán tartozik a Föld fejlettebb régiói közé, azonban van itt egy olyan dolog, amit a legnagyobb gazdaságok is megirigyelhetnének Szomáliföldtől: gyakorlatilag megszűnt a készpénzes fizetés az államban. Azonban a készpénzmentes fizetés nem úgy jött létre a régióban, ahogy azt elsőre elképzelnénk. Nincsenek hordozható bankkártyaterminálok (ATM), sőt még bankkártyák sem. Vannak helyettük mobiltelefonok, amelyeknek köszönhetően egy teljesen egyedi rendszer alakult ki.

Hogyan lett értéktelen a szomáliföldi shilling?

A szomáliföldi shillinget 1994-ben vezették be a régióban, és azért kezdték el nyomtatni, hogy egyáltalán finanszírozni lehessen a térség fegyveres csoportjaival való kereskedelmet. Később a pénznyomtatás megszaladt a függetlenségi törekvések miatt, így a pénz évről évre veszített értékéből.
A pénzromlás gyors üteme miatt a legnagyobb címletű bankók (az 500 és 1000-es címletek) sokat devalválódtak, egy közepes nagyságúnak mondható vásárláshoz gyakorlatilag egy szatyor pénz kellett. Az infláció mára odáig durvult, hogy egyes pénzváltók már halmokban hordják a pénzt két üzlet között, és gyakorlatilag szükségtelenné vált a rengeteg bankjegy. Egy amerikai dollárért 9000 shillinget lehet venni napjainkban, ez egy évvel ezelőtt még fele ennyi volt. A nemzetközi bankrendszer hiányában, sőt helyi bankok és ATM-hálózat nélkül, a problémát végül két magáncég oldotta meg, amelyek mobilról elérhető virtuális számlákat hoztak létre. Így Szomáliföldön gyakorlatilag két dologgal lehet fizetni: amerikai dollárral vagy mobillal. Egy kisebb arany nyaklánc 1-2 millió shillinget ér, ennyi készpénzt egyszerűen képtelenség cipelni. Ahhoz már táskára lenne szükség – mondja egy helyi árus.

A mobilos fizetés okozta problémák

Bár a készpénzmentes világ jól hangzik, nem egy okostelefonoktól hemzsegő, wifiben gazdag, alaposan kiépített hálózatú világot kell elképzelni. Szomáliföldön az emberek többsége alacsony iskolázottságú, írni-olvasni nem tud, így a bonyolultabb technikai eszközök használata – ha meg tudják engedni maguknak – is komoly kihívást jelent.

A mobilos fizetés óriási segítség a családoknak is, gyakorlatilag bárkinek lehet így pénzt utalni, akinek van saját SIM kártyája.

Hogy pontosan hogyan alkalmazkodnak a szegényebb rétegek napjaink „okos” világához, és hogyan változtatja meg a következő egymilliárd netező az internetes szokásokat, arról itt írtunk korábban. A fizetést éppen emiatt a lehető legegyszerűbben kellett megoldani. A boltok mind rendelkeznek egy egyedi kóddal, amelyre egy üzenetben át lehet küldeni a fizetendő összeget. Ezt gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint a feltöltőkártyás mobilok egyenlegének feltöltését, azzal a különbséggel, hogy ezek a kódok nem titkosak, hanem a bódék és árusok jól láthatóan, laminált lapokon kihelyezik a saját üzletük falára.

Még a koldusoknak is van saját kódjuk.

A rendszer azért működik jól, mert nem szükséges hozzá internetelérés, és az írni-olvasni nem tudó embereknek is elég egy olcsó mobilon egy néhány karakterből álló számsort bepötyögni a telefonba.Csak óriási halmokban ér valamit a szomáliföldi shilling (forrás: AFP/Simon Maina)

A mobilos fizetés óriási segítség a családoknak is, gyakorlatilag bárkinek lehet így pénzt utalni, akinek van saját SIM kártyája. A rendszer már olyan szintre jutott, hogy a szomáliföldi munkáltatók is mobilon keresztül küldik a pénzt az alkalmazottaknak.

Egy 2016-os kutatás azt mutatta ki, hogy a 16 év feletti lakosok 88 százalékának van legalább egy SIM kártyája, a városokban 81 százalék, míg vidéken 62 százalék használja a mobilos fizetést. A rendszer annyira sikeres, hogy más afrikai országokban (Ghána, Tanzánia, Uganda) is elkezdték bevezetni. Természetesen, mint minden új rendszernek, ennek is megvannak a maga ellenzői. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a két cég gyakorlatilag tönkreteszi a shillinget, mivel a mobilos fizetések dollárban történnek. Ráadásul teljesen hiányzik a szabályozás, így arra sincs garancia, hogy a két vállalat nem „nyomtat” saját pénzt, amivel tovább súlyosbodhat az infláció.
Probléma az is, hogy nagyon vigyázni kell a mobilokra, mert ha azok idegen kézbe kerülnek, akkor az azokon lévő vagyon nagyon könnyen hozzáférhetővé válik. Emiatt természetesen vannak olyanok is, akik nem hajlandóak a készpénztől megválni, így nekik nem maradt más, mint a cipekedés.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
16
  Vége a dalnak, megsemmisült a Cassini
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Megsemmisült a Szaturnusz légkörében a Cassini, az amerikai és az európai űrügynökség, a NASA és az ESA űrszondája pénteken, ezzel befejeződött a húsz éve tartó misszió, az emberiség egyik legjelentősebb műholdas küldetése.A 2125 kilogrammos űreszköz utolsó jelei pénteken 13 óra 55 perckor érkeztek meg a Földre, akkorra a szonda már a korábban végrehajtott pályamódosítások hatására belépett a Szaturnusz légkörébe, meteorként felizzott és darabjaira hullott. A NASA kutatói ezzel akadályozták meg, hogy az űrszonda a földi élettel beszennyezzen egy esetleges életcsírát tartalmazó helyet.

A Cassini űrszondán lévő 12 tudományos műszer közül kettő berendezés fejlesztésében magyar kutatók és mérnökök is részt vettek.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A Cassini utolsó órái Katt ide!
Megkezdte utolsó útját a Cassini űrszonda Katt ide!
Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nyolcadik merülését végzi a Cassini Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. szept.
16
  A NASA megerősítette, a Föld 15 napra elsötétedik 2017 novemberében
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Sok hírt hallottunk róla, mennyi változást kell majd a Földnek kiállnia az elkövetkező hónapokban és években, de a legtöbb ebből mégsem jött össze, ami megkérdőjelezhetővé tette, hogy hihetünk e annak, amit az interneten olvasunk.
De jelen esetben a NASA megerősítette azt a hírt, ami jelenleg a világhálón kering – miszerint a bolygónk teljes sötétségbe borul 15 napra, amely 2017. november 15-én veszi kezdetét és november 29-ig fog tartani.


A NASA bejelentette, hogy számítottak ennek a különös eseménynek a bekövetkeztére csak azt nem tudták, hogy pontosan mikor várható. Részletesebb vizsgálatra hivatkozva a NASA csillagászai igazolták, hogy a jelenség november 15-én hajnali 3:00-kor fog kezdődni és minden valószínűség szerint november 30-án hajnali 4:45-kor ér véget.
A szakértők szerint ezt az elsötétedést egy csillagászati esemény okozza majd, amely a Jupiter és a Vénusz között fog lezajlani. Van egy még részletesebb, 1000 oldalas dokumentum, amelyet Charles Bolden, a NASA feje írt azért, hogy elmagyarázza a különös eseményt a Fehér Ház hivatalnokainak.

A jelentés szerint a meghatározott időszak alatt a Jupiter és a Vénusz olyan közelségbe kerülnek majd egymáshoz, hogy mindössze 1 fok fogja elválasztani őket.

"Csak a Nap ragyogjon...csak a Nap az égen...."

A Vénusz a Jupiter dél-nyugati részéhez fog kerülni, aminek eredményeképpen 10-szer fényesebben fog világtani, mint a Jupiter. A Vénusz fénylő világossága felmelegíti a Jupiter gázait, ennek következtében pedig képtelenül nagy mennyiségű hidrogén gáz szabadul fel az űrbe. Ez a reakció a Napunkat is érinteni fogja november 15-én 2:50-kor.

Ha a hidrogén eléri a Napot, hatalmas erejű robbanás szabadul fel a felszínén, megemelve ezzel a hőmérsékletet több, mint 9000 fokra. A teljes folyamat olyan sok hőt generál, hogy a Nap színe kékes árnyalatúra változik. Ha ez bekövetkezik, a Napnak legalább 14 napra lesz szüksége, hogy visszaszerzze normális színét és hőmérsékleté

forrás;/tortenetekanagyvilagbol/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák

..
...