+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  A Hold összetételét vizsgálja a kínai holdjáró
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kínai leszállóegység még januárban landolt a Hold felszínén, mégpedig annak túlsó oldalán, először érve el ezt az új célt. A helyszíntől távolodó holdjáró azóta fontos méréseket végez, amelyek arra is rávilágítanak, hogy miből áll az égitest, illetve miként alakult ki a jelenlegi összetétel.Ez pedig némileg eltér a várakozásokhoz képest, valószínűleg a becsapódások miatt.

A kutatókat némi meglepetés érte, a déli-sarki régióban, a Déli-Sark-Aitken medence területén ugyanis nem a várt eredményt kapták, legalábbis a Yutu-2 holdjáró spektrométerével elvégzett mérések kielemzése révén. A most közzétett tanulmány szerint ugyanis a Kármán-kráternél sokkal jelentősebb a piroxén és az olivin ásvány jelenléte, márpedig itt arra számítottak, hogy ugyanúgy alumíniumban gazdag könnyű anyagokat találnak, mint a felszín egyéb részein. Az elmélet szerint a nehezebb anyagok az egykori magmaóceánok lehűlésével mélyebbre húzódtak, a kráter területén viszont nem ilyen egyértelmű a kép, ami a kínai illetékesek szerint segíthet jobb betekintést nyújtani a jelenlegi szerkezet kialakulásának folyamatába, ami a nagyobb égitestek esetében is fontos részletekre világíthat rá.

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy az eltérő felszíni összetétel a 72 kilométeres Finsen-kráter közelségével magyarázható, ez ugyanis a becsapódás maradványa lehet, ahogy az ott lévő anyag szétszóródott és beterítette a felszínt. Ezzel kapcsolatban jelen pillanatban nem mutathatunk fel konkrét bizonyítékokat, viszont a megfigyelés folytatódik, így a kínai páros (valamint az őket figyelő és a kommunikációt segítő műholdak) további érdekességeket szolgáltathatnak majd a közeljövőben. A köpeny jobb megértése idővel igazolhatja a magmaóceánok létezésével kapcsolatos jelenlegi elméletünk helyességét, ehhez azonban szintén a munka folytatására van szükség.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  Megváltozott a kilogramm definíciója
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Május 20-án, a metrológiai világnapon újradefiniáltak több mértékegységet is – írja a The Conversation. Az átállás természetesen érzékelhetetlen lesz, egyszerűen arról van szó, hogy új alapokra helyeztek bizonyos SI-alapegységeket.
Az első standard tömeg- és hosszmértékeket a francia forradalom idején vezették be, ezzel jelentősen megkönnyítve a kereskedők dolgát.Nagyjából egy évszázaddal később, 1875-ben 17 ország összefogásával létrejött a Nemzetközi Mértékegységrendszer .
Az SI-alapegységeket aztán fokozatosan vették át az országok, a mértékegységeket pedig már a tudományos világon kívül is használni kezdték

A kilogramm eddigi prototípusát, az erre a célra készült platina-irídium hengert máig a sèvres-i Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban őrzik.
Bár a mértékrendszer jól bevált, időként át kell dolgozni. A kilogramm esetében például azért van erre szükség, mert a henger szép lassan veszít a tömegéből. A szakértők ezért most olyan állandó formulákat kerestek, amelyek hosszabb távon is használhatóak. A tömegnél ez a kvantummechanikában használt Planck-állandó lett.

A szakértők következő célja az, hogy segítsék megértetni az átlagemberekkel az új definíciókat. Míg egy fémrúdhoz való viszonyítás könnyedén felfogható, egy kvantummechanikai fogalommal való összevetés már kevésbé.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  Titokzatos objektum ütött lyukat galaxisunkon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Valami hatalmas lyukakat ütött a Tejútrendszer haló nevű régiójában – írja a Daily Galaxy. A sötét objektumot a Gaia űrszonda örökítette meg, és Ana Bonaca, a Harvard Egyetem csillagásza vette észre az adatok között. A szakértő bízik benne, hogy a jelenség segítségével jobban megismerhetik a sötét anyag tulajdonságait.
A zavaró objektumról csupán annyit tudni, hogy rendkívül sűrű, az általa létrehozott lyukak pedig óriásiak.


A nagyjából egymillió naptömegű struktúra nem tartalmaz csillagokat, méretei alapján elképzelhető, hogy egy olyan szupermasszív fekete lyuk, mint amilyen a galaxisunk magjában is található. Bonaca szerint a furcsa objektum csillagászati szempontból a közelmúltban haladhatott el a Tejútrendszer mellett.Mivel a megfigyelések nem mutattak ki a lyukaktól távolodó fényt, a kutató szerint elképzelhető, hogy sötét anyaggal van dolgunk. Amennyiben valóban így van, az kifejezetten izgalmas felfedezés lehet. A sötét anyag egy olyan hipotetikus, a mai műszerekkel nem mérhető anyag, amely az Univerzum tömegének mintegy 23 százalékát adja. Ha az objektum tényleg fekete anyagból épül fel, elemzése sokat elárulhat a Világegyetem eddig ismeretlen alkotóelemeiről.

A Gaia űrtávcső indulása óta rengeteg értékes adatot gyűjtött. Felvételei segítségével többek közt a Tejútrendszer 3D-s térképét is megalkották, ennek vizsgálata pedig felfedte, hogy a galaxis középpontjától távolabb eső régiók szép lassan meggörbülnek.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Új Beidou navigációs hold Kínából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Egy geostacionárius pályára szánt űreszközzel folytatódott a Beidou konstelláció bővítése.
A Beidou sorozat G8 (GEO-8) jelzésű tagja május 17-én, magyar idő szerint 17:49-kor startolt Hszicsang (Xichang) űrközpontból, Szecsuán tartományból. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3C volt. A műhold másik, a sorozatszámra utaló jelölése Beidou-45.
Az ígéretek szerint 2020-ra lehet teljes a rendszer, összesen 27 közepes magasságú pályán keringő, 5 geostacionárius és 3, az egyenlítői síkhoz képest 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron pályán levő, navigációs rádiójeleket sugárzó műholddal. (Kép: Beidou)

Kína saját, az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az európai Galileóhoz hasonlóan globális lefedettségűre tervezett navigációs műholdrendszere a többiektől megszokott közepes magasságú pályák mellett geoszinkron és geostacionárius (vagyis az egyenlítői sík közelében keringő geoszinkron) űreszközöket is tartalmaz. Ez utóbbiak közül állították most pályára a legújabb példányt.

Tavaly nagy számban bővítették a pontos hely- és időmeghatározásra alkalmas kínai műholdrendszert. A legutóbbi, már idei Beodou start április 20-án volt, ugyancsak Hszicsangból. A rendszer mostanihoz hasonlóan geostacionárius pályára szánt tagja legutóbb 2016 júniusában indult (Beidou-2G7, avagy Beidou-23 néven).

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Elkészült az örökké újrahasznosítható műanyag
A műanyag hulladékok veszélyeiről korábban már mi is beszámoltunk, legutóbb pedig arról írtunk, hogy a mikroműanyagokat már állatok ürülékében is megtalálták, ami szintén jól jelzi számunkra a probléma komolyságát. Kutatók egy csoportja most egy új anyaggal állt elő, ami reményeik szerint elhozhatja a gyakorlatilag végtelenített újrahasznosítást.Az adalékanyagok könnyű eltávolítása révén szabadulhatunk meg a komoly problémától.

Az amerikai energiaügyi minisztérium alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai tették közzé az eddigi kísérletek eredményeit, amelyek kifejezetten biztatóak. Eszerint sikerült összeállítani egy olyan új műanyagot, amelynél a különböző adalékanyagok (így például a színezékek és a terméket megerősítő kemikáliák) eltávolítása nem ütközik komoly akadályokba, vagyis a több alkalommal való újrafelhasználás egy erős, nagyjából 12 órán át tartó savfürdővel megoldható lenne. Ez azért jelent komoly áttörést, mert jelen pillanatban éppen ez jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen a molekulalánchoz kapcsolódó egyéb anyagok eltávolítása számos esetben bizonyul nehéznek, illetve teljesen lehetetlen feladatnak. A polydiketoenamin (PDK) esetében viszont ezek a kapcsolatok visszafejthetők, így az adalékokat viszonylag könnyen leválaszthatjuk, magát a műanyagot pedig újrahasznosíthatjuk.

A bolygón felhalmozódó műanyag hulladék egyre nagyobb fejfájást okoz, az ellenlépések azonban még messze vannak az ideális szinttől. Egyes országok ugyan számos lépést megtettek már, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a legzöldebb államok egyszerűen kiszervezik a piszkos folyamatokat az ázsiai régióba, így szabadulva meg annak terheitől (és a kellemetlen statisztikai adatoktól), miközben mások szinte semmilyen intézkedést nem hoztak meg a hulladékhegyek megfelelő kezelése érdekében. Az újrahasznosítás aránya globálisan néhány százalékra becsülhető, ez a legjobb helyeken sem haladja meg a 25 százalékot, a fenti új anyag elterjedésével azonban radikális módon csökkenthető lenne a probléma mérete. Ehhez persze a kereskedelmi forgalomban való megjelenés kell, ami viszont további teszteket igényel, ehhez ugyanis nem elég azt igazolni, hogy a savfürdőben a különböző adalékanyagok hozzáadása nem jelent akadályt (eddig ezt sikerült kimutatni, többek között színezékekkel és tűzálló anyagok kipróbálásával).

Belátható időn belül kiderül, hogy a PDK mennyiben jelent megváltást, a további fejleményekről mi is hírt adunk majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  "Rosszhiszemű szélhámos a vízüzemű motor feltalálója"
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) soha nem adott pozitív szakvéleményt gróf Spanyol Zoltán vízzel működtethető robbanómotorok megalkotására alkalmas szabadalmáról" - közölte Hartlein Károly, a BME Fizikai Intézet mérnöke.
Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.


"Ez az ember rosszhiszemű szélhámos, az egyetem jogi lépéseket is fontolgat ellene a közvélemény félrevezetése miatt. Többszöri kérésünkre sem volt hajlandó a honlapján szereplő megtévesztő állításait módosítani. A fentiek ismeretében különösen irritáló, hogy az adófizetők személyi jövedelemadójának egy százalékát is kéri a Vízenergia Alapítvány egy tudományosan megalapozatlan képtelenségre" - mondta Hartlein Károly. Az egyetem két kutatójának - a legkevésbé sem elismerő - véleménye egyébként olvasható a Katt ide! című honlapon

Dr. Kálmán Péter, fizikus, egyetemi docens írásában a következő olvasható:"a feltaláló azt állítja, hogy a víz belső nukleáris energiáját hasznosítja, miközben a felsorolt mikrofolyamatok mindegyike kémiai és egyike sem magfizikai".

A fizikus arról is írt, hogy a feltalálóval személyesen is beszélgetett, ami a találmánnyal kapcsolatos kétségeit tovább növelte.

Dr. Palkovics László, a gépjárművek szakértője kereken elutasítja a szabadalom hasznosítását, mivel az a fizika alapvető törvényeit hagyja figyelmen kívül:"a feltaláló a természet legfontosabb törvényét az anyag- és energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagyta."

A honlapon sok más információ is megtalálható, alapfogalmak, interjúk, riportok és annak a plazmavágónak az internetes címe is, amelyről a feltaláló a saját találmányaként beszél. A honlapon az olvasható, hogy a találmányt orosz szabadalom védi.

Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.

Hartlein Károly a Német Szabadalmi Hivataltól megkérte a feltaláló szabadalmát, amiről azt mondta: "nem tartalmaz újdonságot, a számítások középiskolai fizika tankönyvekben megtalálhatók, az egyik ábrán pedig egy négyütemű, négyhengeres motor működése látható. Arról szó sem esik, hogyan valósítható meg a vízzel működtethető robbanómotor."

Gróf Spanyol Zoltán találmányát a Német Szabadalmi Hivatal 1992-ben elfogadta. Magyarországon a találmányról pozitív értékelést a Miskolci Egyetem két oktatója írt. Szavaik szerint a szabadalom "elgondolkodtató" és "felvillantja a reményt egy elfogadható megoldásra".

Dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem állásfoglalását eljuttatta az MTI-hez, amelyben a következő áll: "A Miskolci Egyetem a találmánnyal kapcsolatban semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott és szakmai állásfoglalást nem alakított ki. Egy, Gróf Spanyol Zoltán által bejelentett és Németországban elfogadott szabadalommal kapcsolatban állásfoglalásra kérték egyetemünk két nyugállományú docensét, akik a műszaki tudományok kandidátusaként szakmai véleményt adtak a szabadalomról. Mivel a felkérés személyre szólt (nevezettek közalkalmazotti jogviszonya 5 évvel korábban megszűnt), így szakvéleményük egyéni vélemény, és nem tükrözi a Miskolci Egyetem álláspontját."

forrás:/mti/

Miért nem lehet ví­zautót épí­teni

Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
16
  A Holdra megy a Blue Origin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az immár a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos másik cége eddig nagyon rövid, vertikális repüléseket valósított meg saját kisebb rakétájával (legutóbb egy ugyanilyen tesztet hajtottak végre), most azonban lerántották a leplet a hosszabb távú elképzelésekről, amelyek között a Holdon való megtelepedés is helyet kapott.

Az üzletember az amerikai fővárosban tartott hosszabb előadást, amelyet egy rövidebb animáció kísért. Ezt ugyan Elon Musk rögtön kifigurázta, maga a bemutató azonban érdekesre sikerült, hiszen megtudhattuk, hogy a Blue Origin egy új, jóval erősebb hajtóművel és rakétával készül a következő fázisra, eközben azonban dolgoznak az új landolóegységen is, amely a Földön 15 tonnát nyomna, a Holdról pedig 3,6 tonnás súllyal indulna vissza, idővel akár az ottani jeget (pontosabban hidrogént) felhasználva, hogy ne fussanak ki az üzemanyagból. A folyékony hidrogénre és üzemanyagcellákra támaszkodó landoló emellett a Hold körüli pályára szánt szondákat, valamint holdjárókat is magával vinne, de készül az embereknek otthont adó modul is, hogy 2024-ig megvalósítsák a jelenlegi adminisztráció Holdra való visszatéréssel kapcsolatos álmát. Tekintettel arra, hogy a landolón már 2016 óta dolgoznak, ez Bezos szerint még a határidő előtt megvalósulhat.A NASA-val ellentétben nekik még össze is jöhet az 5 éven belüli siker...(fantáziarajz a landolásról)

A Blue Origin első embere a Holdon való megtelepedést jelölte meg végleges célként, szerinte idővel akár emberek milliárdjai is eljuthatnak majd a kozmoszba. Ettől persze még picit messze vagyunk, nem beszélve arról, hogy a NASA hasonló, szintén 2024-es határidőt megjelölő projektje nem áll túl jól. Erről egy bizottsági meghallgatáson beszélt egy demokrata képviselő, aki szerint az említett dátum kapkodásra kényszeríti az ügynökséget, amely jelen pillanatban a kellő anyagi háttérrel sem rendelkezik, ezért új költségvetési javaslattal kell majd előállniuk, amelyet ezután a Kongresszusnak kellene jóváhagynia – áprilisban a NASA vezetője még arról tett említést, hogy a program extra költsége nem haladja majd meg az évi 8 milliárd dollárt. Erősen kérdéses tehát, hogy 5 éven belül eljutnak a Holdra, ezért előtérbe kerülhetnek a magáncégek, amelyek közül a SpaceX és a Blue Origin párosa emelkedhet majd ki.

A Blue Moon landolóegység esetében az újrafelhasználható jelleget emelik ki, ezáltal csökkenhetnek a költségek és jóval gyakrabban utazhatnánk égi kísérőnkre (és térhetnénk onnan vissza ugyanazon eszközzel). A cégnek most az új hajtóművet és rakétát kell majd tesztelnie, ezt követné a sorban maga a landolóegység, az elkövetkező években lesz tehát miről beszámolni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
16
  Megfejtették az eddig érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A rejtélyes kéziratról hitték már azt, hogy kódolva van, vagy hogy valamilyen egzotikus nyelven írták, de eddig mindenkinek beletört a bicskája. Most végre kiderült, hogy milyen nyelven írták.
A bristoli egyetem egyik munkatársa egy folyóriatban megjelent cikkében azt állítja, hogy megfejtette a középkori Voynich-kódex nyelvét – írja a BBC.


A kódex 234 darab 15 centiméter széles és 23 centiméter magas lapból áll, de 42 lap hiányzik az oldalszámozás szerint. A radiokarbonos meghatározás szerint a XV. században, 1420 körül készülhetett, de ismeretlen írásjelekkel, és eddig arra sem jött rá senki, hogy milyen nyelven.A könyvben számos ábra is található, köztük sok növényábrázolás és néhány asztronómiai jellegű rajz, a kutatók így azt feltételezik, hogy valamifajta herbáriumról lehet szó (foto© AFP / Cesar Manso)

A kódex Wilfird Michael Voynich könyvkereskedőről kapta a nevét, aki a XX. század elején vette meg a művet, de 1969-ben az amerikai Yale Egyetem könyvtárának adományozták, azóta ott őrzik. A kutatók egészen eddig azt gondolták, hogy a könyv rejtjelezéssel íródott, vagy valamilyen egzotikus, esetleg mesterséges nyelven. Gerard Cheshire azonban most megállapította, hogya kézirat protoromán nyelven íródott, amely a mai újlatin, vagy más néven román nyelvek (spanyol, portugál, francia, olasz, román, katalán és galíciai) elődje volt.

Cheshire a BBC-nek azt mondta, a könyvet dominikánus apácák írták Kasztíliai Máriának, Aragónia királynőjének, aki Aragóniai Katalin nagy-nagynénje volt. A könyvben a kutató szerint gyógynövényekről, terápiás fürdőkről, asztrológiáról van szó elsősorban a női egészséggel és a gyerekneveléssel kapcsolatban.

A kutató elmondása szerint nem túlzás azt mondani, hogy a román nyelvészet egyik legfontosabb fejlődésének bizonyítéka a könyv, ugyanis a protorománt bár sokan beszélték a Mediterráneumban a középkorban, írni latinul írtak, így nem maradtak fent írásos emlékei, és el is veszett maga a nyelv.

Cheshire elmondta, a könyv egy mára már kihalt nyelven íródott, amelynek nem volt saját abc-je sem, a könyvben így ismerős és kevésbé ismerős jelekkel próbálták megörökíteni. Nincs benne központozás, csupa kisbetűvel írták, és hiányoznak belőle a kettős mássalhangzók is, de néhány betűn vannak valamiféle szimbólumok, amelyek a központozást vagy a hangsúlyokat jelzik.
Elmondása szerint a következő lépés az lesz, hogy lefordítják az egész művet.

forrás:/hvg/

kapcsolódó: Egy kutató állítja, hogy megfejtette a Voynich-kézirat titkát Katt ide!
500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Katt ide!
Van logika a világ legrejtélyesebb szövegében Katt ide!
Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak? Katt ide!
Mexikói növények lehetnek a Voynich-kód kulcsai Katt ide!
Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
15
  Egy lépéssel közelebb az űrutazáshoz a Blue Origin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Blue Origin kapcsán hónapok óta nem számoltunk be komolyabb fejleményről, bár időközben már a Virgin Galactic is elérte a világűrt. Most a New Shepard egy újabb fellövésére került sor, ahol már több műszert vitt magával a rakéta, a NASA kívánságát teljesítve.

A sorrendben 11-ik küldetés ezúttal is élőben volt megtekinthető, a célkitűzés azonban a megszokottól némileg eltérő volt, hiszen összesen 38 különböző műszert vittek a magasba, hogy a mikrogravitációs környezetben tanulmányozzák többek között a 3D-nyomtatás ottani megvalósíthatóságát (ami a később, jóval hosszabb küldetések során lehet majd hasznos), az űr- és holdpor viselkedését, valamint az élettel és a különböző organizmusokkal kapcsolatos további részleteket. A rakéta ezúttal is vertikális pályán mozgott, 105 km-es maximális magasságot érve el, ahonnan szép lassan, majd pedig egyre gyorsulva tért vissza a felszínre, egy darabban landolva a kiindulási ponton. Probléma nem akadt a repülés során, a tervek szerint az első űrturisták még az év vége előtt elindulhatnak majd a néhány perces utazásra.Jeff Bezos cége mellett a SpaceX és a Rocket Lab is friss hírekkel szolgált A videó indtásához Katt ide!

A SpaceX eközben a Nemzetközi Űrállomásra igyekezett egy újabb teherhajót elindítani, ezt azonban az ISS-n észlelt technikai hiba miatt kellett elhalasztani. A küldetés végül mégis lezajlott, a hét második felében így végre elstartolhatott a Dragon kapszula, hogy két nappal ezt követően, hétfő délután, elérje magát az állomást, majd pedig később visszatérjen onnan. A cég tovább vizsgálódik a Crew Dragon nemrég bekövetkezett balesete kapcsán, itt további fejleményről egyelőre nem adhatunk hírt, a hivatalos csatornákon keresztül ugyanis semmi új nem hangzott még el.

Az új-zélandi és amerikai illetőségű Rocket Lab május 4-én kénytelen volt elhalasztani az Electron újabb startját, a légierő által fellőni kívánt 3 műholdnak otthont adó rakteret ugyanis még gyorsan átvizsgálták, hogy kizárjanak minden problémaforrást. A fellövésre végül vasárnap hajnalban került sor, ez teljes sikerrel zárult.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
15
  Drake-képlet máshogy
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Galántai Zoltán

A Drake-képlet az 1960-as évek elején jelent meg, és az lett volna a célja, hogy egyfajta értelmezési keretrendszert biztosítson a hipotetikus idegen civilizációk számának megbecsüléséhez.
Mivel azonban magán hordja a korabeli tudományos feltételezések és elvárások lenyomatát, ezért időnként érdemes újragondolni a paramétereit. Miként nemrégiben a SETI Institute is tette.


Seth Shostak a témát tárgyalva – és persze a fontosságát hangsúlyozandó – azzal kezdi, hogy ez a „második legnevesebb egyenlet … csak Einstein E=mc2-e halványítja el”. A valóság azonban az, hogy a Google mintegy 291 ezer találatot ad rá. Arra viszont, hogy Maxwell-egyenlet, 361 ezret; az „Einstein-egyenlet” kifejezésre 578 ezret, és magára a tömeg–energia ekvivalencia képletre közel 3,5 milliót. Vagyis a Drake-képlet dobogós ismertségére/népszerűségére vonatkozó állítást is érdemes újragondolni – mint ahogy egyes paramétereinek értelmezését is.Drake-képlet máshogy ..Idegen civilizációk.. (Illusztráció: SETI Institute)

Egyfelől ugyanis az eredeti elképzelések szerint és a több mint ötven évvel ezelőtti tudományos elképzeléseknek megfelelően Drake az élet „otthonaként” kizárólag bolygókkal számolt – ma viszont nagyon is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az különböző holdak tavaiban vagy óceánjaiban is kialakulhat például a jég alatt. Ami, mondja Shostak, csupán „szemantikai változtatás”, és a lényeget nem érinti (és amivel persze vagy egyetértünk, vagy nem).

Másfelől viszont – és ez jóval fontosabb –, „ha az élet vagy az értelmes élet tova tud terjedni [a szülőhelyéről], akkor az életbarát megjelölés nem különösebben fontos, mivel [a későbbiekben] azok a helyek is alkalmasak lehetnek a számára, ahol nem tud létrejönni”. Értsd: a pánspermia (az élet bolygó- vagy éppen csillagközi terjedése), illetve a világűr kolonizációja irrelevánssá teheti az eredetileg élet- vagy értelemhordozó helyek számát, és ezen a ponton nem nehéz arra a következtetésre jutnunk, hogy Drake egyszerűen megfeledkezett arról, hogy az időben állandó természeti törvényekkel ellentétben mind az élet, mind pedig az értelmes élet fejlődésének vannak időbeli dimenziói is. A Föld négy milliárd éve nem lett volna alkalmas a mai élet számára, és hasonlóképpen: az olyan felfedezések, mint a tűz meg a ruházat, alapvetően megváltoztatták, hogy hol tudunk megtelepedni vagy éppen terjeszkedni.

Végezetül hadd tegyem hozzá, hogy a Drake-képlettel kapcsolatban azt sem árt észben tartani, hogy kizárólag olyan dolgokhoz tudunk valószínűséget rendelni, amiknek tudjuk a valószínűségét (bármennyire is tautológiának hangozzék ez), és mivel ez esetben több olyan paraméter is van, amelynél erről sejtelmünk sincs, a Drake-képlet legfeljebb azt tudja megmutatni, hogy mi mit gondolunk – azt azonban nem, hogy mi a valóság. Vagyis ha azt olvassuk valahol, hogy a földönkívüli értelem létének x százalék a valószínűsége, akkor elkezdhetünk gyanakodni arra, hogy aki ezt írta, az nem ért a témához.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
.
---