+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
21
  Lefotózta a Szaturnusz „hullámkeltő" holdját a Cassini űrszonda.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A mindössze 8 kilométer átmérőjű Daphnisz a 42 kilométer széles Keeler-résben található – írja a Phys.org tudományos portál. A Cassini olyan pozícióból fotózta a képződményt, hogy a rés keskenyebbnek látszik, mint ahogyan kinéz valójában.

Akárcsak az óriásbolygó másik két holdja – az Atlasz és a Pán – esetében, a Daphnisz egyenlítője körül is megfigyelhető egy keskeny hegylánc. A hold felszínét sima anyagtakaró borítja be, ez valószínűleg a gyűrűkből érkező finom szemcsékből állhat össze. A képen néhány kráter is látható, ezen kívül pedig az égitest északi részén egy második hegylánc is megfigyelhető, ez párhuzamosan fut a hold egyenlítőjével.

A gyűrűk legapróbb részletei ugyancsak kivehetőek a képen. Például számos széles sávban figyelhetőek meg szemcsés textúrák, ezek olyan szerkezetekre utalnak, ahol a szemcsék összetapadnak.

Ilyen közeli kép korábban még nem készült a Daphniszról (forrás: NASA)

A parányi hold gravitációja mind vízszintes, mind függőleges irányban hullámokat kelt a rés széleinél. A függőleges struktúrákat a Cassininek 2009-ben már sikerült egyszer megfigyelnie a Szaturnusz napéjegyenlőségekor.

A Keeler-rés éles peremeivel összehasonlítva a baloldali hullám csúcsa elmosódva látszik. Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy a gyűrű finom részecskéi - köszönhetően a közelben elhaladó Daphnisznak - a résekbe áramlanak.

A hold mögött a gyűrűanyag halvány, keskeny sávja látható. Ezt a Daphnisz húzhatta magával, és akkor kezdett szétterülni, amikor a Cassini lefotózta az égitestet.
A felvétel egyébként akkor készült, amikor az űreszköz 28 ezer kilométerre volt a holdtól.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
21
  13 millió oldalnyi, titkosítás alól feloldott anyagot tett közzé a CIA
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: nordi
Nagyjából 13 millió oldalnyi, a titkosítás alól feloldott dokumentumot tett közzé az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, közismertebb nevén a CIA.
A BBC beszámolója szerint a dokumentumokban egyebek mellett vannak UFO-észlelések és a Csillagkapu-program fizikai tapasztalatai, ezek hosszú ideje érdeklik az összeesküvés-elméletek szerelmeseit.
Bár most a rejtélyes Háttérhatalom nagyon nem örül, de hát ami gyengül az gyengül: a CIA-nak azután kell nyilvánosságra hozni ezeket a dokumentumokat, hogy az információs szabadságért küzdő ügyvédek pert indítottak az ügynökség ellen. A teljes archívum majdnem 800 ezer fájlból áll és korábban a marylandi Nemzeti Archívumokban volt hozzáférhető.

A dokumentumok között olyan papírok is vannak, amelyeket Henry Kissinger írt, aki Richard Nixon és Gerald Ford mellett is szolgált, de ezen kívül több százezer hírszerzői elemzést és kutatási anyagot is megismerhet a nyilvánosság.
(Nagyon nem lennék most annak a három embernek a helyében, aki a világot irányítja.)

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
21
  Románia: “Inkább a muszlimok, mint a magyarok…”
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Attila Bencze

Csúcspozícióhoz juthat a román politikában a muszlim kisebbség a magyar kisebbség rovására – írja a Heti Válasz csütörtöki számában. Hozzáteszik, a lépés annak tulajdonítható, hogy a bukaresti kormány jó színben akar feltűnni a muzulmán körökben.

Csak az amerikai tanácsadóknak köszönhetően sikerült megakadályozni Romániában, hogy végül nem nevezték ki Sevil Shhaideh regionális fejlesztési minisztert az első női és első muzulmán kormányfőnek – írja Barabás T. János véleményére hivatkozva a Heti Válasz. A Külügyi és Külgazdasági intézet vezető elemzője szerint mindez annak tudható be, hogy Shhaideh szír származású férje nemzetgazdasági kockázatot jelent az ország számára, mivel a férfi Bassár el-Aszad elnök híve, korábban a damaszkuszi mezőgazdasági minisztérium tisztviselője volt.

A cikk szerint a kinevezés ötlete része annak a bukaresti stratégiának, miszerint Bukarest a helyi muszlim kisebbséget felhasználva tüntetné fel magán előnyös színben az iszlám világban. Bár egyelőre Shhaideh-nek meg kellett elégednie a miniszterelnök-helyettesi pozícióval, a muszlim kisebbség jó pozíciókat szerzett a román közép-, és felsővezetésben.

A román miniszterelnök alá tartozó Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának államtitkári posztját például a tatár származású Amet Aledinnnek adták át, ezzel szakítva azzal a hagyománnyal, hogy a posztot a legnagyobb kisebbség képviselője töltse be. Ennek köszönhetően 2015 októberében az előző román kormány minden különösebb indoklás nélkül menesztette az RMDSZ-es Laczikó Enikő Katalint.

A Heti Válasz arról is ír, hogy a muszlim kisebbség Románia népességének csak mintegy 0,3 százalékát teszi ki. Ettől függetlenül az ország az elmúlt évtizedekben fokozatosan nyitott Törökország felé, így adott a hatóság a fővárosban egy gigamecset felépítésére is. Jelenleg 80 imahely áll az iszlám követőinek rendelkezésére. A román sajtó többször is hangot adott az iszlamizált diplomáciával kapcsolatos fenntartásainak, mivel az Iszlám Állam kimondott célja a balkáni térség destabilizációja, így előfordulhat, hogy Románia is a muszlimok szélsőséges toborzásának célpontjává válhat.

forrás:/utcaemberek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
21
  Gyógyszertől regenerálódnak a sérült fogak
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az Alzheimer-kórhoz kifejlesztett gyógyszer segítheti elő a fogak regenerálódását.
Az elmúlt években visszatérő témának számított a hagyományos fogkelezés jelentős mértékű módosítása, illetve annak teljes kiváltása, hiszen a kutatók több eltérő módszert is kidolgoztak a fogak önjavításának elősegítésére. Láttunk itt már lézeres megoldást, most azonban egy gyógyszer segíthet a fogászati forradalomban, már amennyiben az eljárás embereknél is beválik


A King’s College London kutatócsoportja jelentette be a hónap közepén az új módszert, amelynek során egy, az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett gyógyszert vetettek be, ez ugyanis elősegíti a fogak belsejében, a fogbélben megtalálható őssejtek aktiválását és ezzel a valamivel nagyobb sérülések automatikus helyreállítását.

Ezen mechanizmus normál körülmények között a zománc alatt lévő dentin apró töréseit és lyukait állítja csak helyre, a szakemberek által alkalmazott gyógyszer révén azonban – legalábbis egereknél – sikerült jóval nagyobb sérüléseket is kijavítani, egyes esetekben pedig a felszíntől egészen a gyökérig húzódó lyukak sem jelentettek problémát.
A megoldás előnye, hogy már jóváhagyott anyagokat használnak fel, bár itt természetesen további kísérletekre van szükség.

Az eddigi tesztek során az egerek fogaiban lyukakat fúrtak, ezen lyukakat pedig kitömték egy biológiailag lebomló szivaccsal, amit az említett, Tideglusib névre hallgató gyógyszerrel áztattak át. Ez egyelőre az Alzheimer-kórnál is potenciális kezelésként jön csak szóba, de felhasználása eddigi tudásunk szerint biztonságosnak mondható.

A szer hatására az itt lévő őssejtek specializált fogképző sejtekké alakultak át, ezzel pedig a dentin sérülései néhány hét alatt teljesen helyreálltak. Ez persze még nem váltja ki a fúrást, hiszen a sérült szöveteket először el kell távolítani, de a hagyományos tömésekkel ellentétben jóval kisebb az esély a további fertőzésekre, a fogszerkezet gyengülésére, valamint a fog teljes eltávolítására.
A kutatók jelenleg patkányokon kísérleteznek, amelyek négyszer nagyobb fogakkal rendelkeznek, ezt követné az emberi páciensek bevonása, a legfontosabb kérdés ugyanis, hogy a megoldás a jóval nagyobb lyukak esetében is beválik-e.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
20
  Lenyúlhattuk a Tejútrendszer távoli csillagait
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Harvard egyetem csillagászai tették közzé a hónap közepén munkájuk eredményét, amely arra utal, hogy a Tejútrendszer legtávolabbi tagjai valószínűleg más galaxisokból erednek, ezeket pedig az idők során egyszerűen lecsatoltuk róluk. A szimulációk alátámasztják a feltevést, ám nem mindegyik esetben látunk még tisztán.A jövőben egyéb projektek, így például a Large Synoptic Survey Telescope segíthet majd a pontosabb katalógus és térkép összeállításában, hiszen ezek jóval távolabbi és egyben halványabb csillagokat is észlelhetnek.

A szakemberek szerint saját galaxisunk legtávolabbi tagjai, amelyek tőlünk mintegy 300 ezer fényévre helyezkednek el, jó eséllyel eredetileg nem a Tejútrendszerhez tartoztak. Az általunk ismert 11 ilyen példányból legalább 5 a Sagittarius elliptikus törpegalaxisról szakadhatott le, ahogy az többször megkerült minket, időről-időre elveszítve néhány csillagát. Több számítógépes szimulációt is lefuttattak ezzel kapcsolatban, az elmúlt 8 milliárd évet megvizsgáló munka során azonban sok múlott azon, hogy miként szabták meg az említett törpegalaxis kezdősebességét, illetve haladásának pontos irányát. Ez eredetileg a Tejútrendszer tömegének 1 százalékával rendelkezhetett, az idők során azonban csillagainak egyharmadát, sötét anyagának pedig 90 százalékát veszítette el, saját (méretesebb) galaxisunk hatása tehát jelentős.

Több olyan szimulációt is kijelöltek, amelyek megfelelnek a jelenlegi helyzetnek, bár az még nem világos, hogy a másik 6 csillag honnan ered – ezek akár egyéb kísérőkről is leszakadhattak. A folyamat révén azonban az ilyen csillagok 3 különböző szál mentén fűződhettek fel, ezek a Tejútrendszer közepétől egészen 1 millió fényévnyi távolságra nyúlhatnak, az égbolton megfigyelhető legnagyobb jelenségek közé sorolva be – igaz, a Sloan Digital Sky Survey révén eddig csak az egyik ilyen szálat térképeztük fel, és ezt sem a szimulációk által megjósolt terjedelemben.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
20
  Egyre hangosabban kongatják a metán-vészharangot
A globális metánkibocsátás mértéke az elmúlt években ugársszerűen megnőtt, veszélybe sodorva a klímaváltozás ellen tett erőfeszítéseket – derül ki egy nemzetközi tanulmányból.
A franciaországi Éghajlat- és Környezettudományi Intézet (LSCE) kutatói arra világítottak rá, hogy a levegő metánkoncentrációja 2007 körül kezdett nőni, 2014-ben és 2015-ben pedig kiugróan megemelkedett.


Bár nem teljesen világos, hogy a legutóbbi ugrásszerű koncentrációnövekedést mi okozta, a kutatók meg vannak győződve arról, hogy mezőgazdasági tevékenység áll a háttérben. Ami egyben azt is jelenti, hogy lehetne rajta változtatni. Kaliforniában például az eddiginél szigorúbb szabályozás vonatkozik a gazdákra és a hulladéklerakók üzemeltetőire.

- Igen, lehet csökkenteni a metánkibocsátáson, és így a globális felmelegedés is lassítható lenne. A metán a második legfontosabb üvegházhatást okozó gáz, vagyis nagyon jelentős tényező. Kalifornia államban számos koncentrált metánforrás van: tejüzemek, hulladéklerakók, olaj- és gázipari létesítmények – magyarázta Ryan McCarthy, a California Air Resources Board tudományos tanácsadója.

A metán különböző forrásokból jöhet, természetes forrásokból, mocsarakból, azonban 60 százalékban az emberi tevékenység eredménye, gondoljunk csak a mezőgazdaságra és a hulladékokra.

A metán gyorsan távozik a légkörből. Az új számítások szerint a fosszilis üzemanyagok, a gáz, az olaj és a szén használatakor, előállításakor 20-60 százalékkal több szivárog a légkörbe, mint ahogy eddig hitték. Az ipari és természetes források kibocsátása együttesen 60-110 százalékkal magasabb a korábbi becsléseknél.

Ennek a felfedezésnek pedig komoly hatása lehet a klímaváltozás elleni globális küzdelemre, amely a hőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alatt tartaná.
Bár a metán messze nem olyan hosszú életű, és kisebb mennyiségben van jelen, mint a szén-dioxid, százéves viszonylatban vizsgálva a felmelegedést okozó hatása 28-szor erősebb. A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek, és az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége.

forrás:/Euronews/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
20
  Elvek és nyelvek (jegyzet)
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Judit

A farkasordító hidegek közepette üdítőek azok a hírek, amelyek látszólag csak bizonyos elvek és nyelvek körül forgolódva hamisítatlan kispolitikai érdekeltségűek, valójában nagyon is beletartoznak a nagypolitikába.

A nézettségi mutatókat semmiképpen sem ugratta az egekig az a beszélgetés, amit akörül gerjesztettek, miszerint a fővárosban jónak látnák, ha egyes hivatalokban arabul és kínaiul taníttatnák az alkalmazottakat, mivel egyre több a Bukarestben tartózkodó arab és kínai. A beszélgetés során a fő gondot az okozta, hogy vajon találnak-e olyan tanárokat, akik szakszerűen tudnák megtanítani, ha nem is a két nyelv minden nyelvjárását, de legalább a két irodalmi nyelvet. Nem jutottak egyértelmű eredményre, de talán nem is ez volt a céljuk, inkább reklámfogásból csépelték a szót: lám-lám, mi mindenre kiterjed a városvezetőség figyelme.

Az én agyam viszont másképp működik: ha nyelvi problémákat hall, rögtön a saját anyanyelvem kezdi foglalkoztatni. Vagyis az arab és a kínai hallatán miért is nem indul be a magyar szóra azonnal kitörő többségi allergia?!

Miért a sok levegőkapkodás, ha például egy gyerek hibásan fejezi ki magát az országocska nyelvecskéjén?! Holott a magukat zsírprofiként hirdető hírtévések nagy hadarásuk közepette olyan szarvashibákat ejtenek az anyanyelvükben, hogy egy öt-hatodikost amiatt akár pótvizsgára is utasíthatna a nagy hazafi tanára.

De vannak kettős mércével adagolt elvek is bőven. Például a moldvai nyelvet a Pruton innen csak románként, a Pruton túl moldvainak emlegetik, mivel ők teljes jogú, független állam. Bizony! Csakhogy a volt román államelnökkel az élen egyesek kitalálták, vissza kell ölelni az anyaország kebelére. Vissza?! Ezt a „nemes" óhaját megerősítendő feleségével együtt felvette a szomszédos ország állampolgárságát. Nem tudok róla, hogy egy államelnök mandátuma lejártával állampolgárságot váltson, illetve egy másik országéval megkettőzze, de a balkáni szellem sok mindenre képes. Az új moldvai elnök sem szívbajos: már a kampánya során megkérdezte, mit szólnának, ha ő az erdélyi autonómiatörekvéseket támogatná, és beígérte az állampolgárság visszavonását. Nyert, megtette, ragaszkodva moldvai anyanyelvéhez. Csak úgy, elvből.

S ha elvek és nyelvek, akkor talán legegyszerűbben a dalai lámának tulajdonított gondolat oldaná fel a kétségeket, miszerint akkor lenne igazi béke, ha a világ minden népe ugyanazon a nyelven írt történelemkönyvből tanulna. Jó volna kipróbálni!


forrás:/kronika.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
19
  A sötét anyag megöli a galaxisokat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Közelebb kerültek a galaxisok halála titkának megfejtéséhez ausztrál kutatók: úgy vélik, a sötét anyag is felelős lehet a galaxisok elhalásáért.A perthi Curtin Egyetem és Nyugat-ausztráliai Egyetem együttműködésével létrehozott Nemzetközi Radioasztronómiai Kutatóközpont munkatársai 11 ezer galaxisban vizsgálták a sötét anyag hatását.

Megállapították, hogy amikor a gáz gyorsan távozik a galaxisból, eltűnnek a csillagok építőelemei, így ez gyakorlatilag "megöli a galaxist" – mondta el Toby Brown, a melbourne-i Swinburne Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
Mint kifejtette, a galaxisok sötétanyag-felhőbe vannak ágyazva, melyet sötétanyag-gyűrűnek nevezünk. Létükre a gravitációjuknak a galaxis szerkezetére és mozgására kifejtett hatásából következtetnek a kutatók.Fantáziajz: a sötét anyag megöli a galaxisokat (forrás: livescience)

A gyűrűk azonban nem stabilak, a galaxisok életük során különböző erősségű és méretű gyűrűkön haladhatnak át. Amikor a galaxisok keresztülesnek a nagyobb gyűrűkön, a köztük lévő hatalmas hőmérsékletű intergalaktikus plazma eltünteti a galaxis gázait egy gyors folyamattal, az úgynevezett torlónyomásos lecsupaszítással.
Úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas kozmikus seprűt, amely jön és fizikailag kisöpri a gázt a galaxisból"
– mondta Brown.

A szakértő szerint azonban nem a torlónyomásos lecsupaszítás az egyetlen út, amely a galaxisok halálához vezet: a galaxisok "meg is fulladhatnak".
Fulladás akkor következik be, ha a gáz a csillagok képződésével gyorsabban fogy, mint ahogy újratermelődik és a galaxis "éhen hal". Ez egy lassan ható folyamat. A torlónyomásos lecsupaszítással viszont – csillagászati szempontból – nagyon gyorsan, néhány tízmillió év alatt távozik a gáz.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
19
  SETI Klub - magyar honlap az interneten
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Almár Iván

A SETI, ami a Földön kívüli értelem keresésének angol nyelvű rövidítése, közeli rokonságban áll az űrkutatással és a csillagászattal. Arra szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét, hogy a SETI lehetőségeivel és jelentőségével komolyan foglalkozó, különböző képzettségű fiatalok és öregek hiánypótló kezdeményezésként összefogtak, hogy létrehozzák az első, magyar nyelvű SETI honlapot. Az eredményt bárki megtekintheti Katt ide! Eddig különböző szerzők (Nádassy Attila, Almár Iván, Frey Sándor, Győrfi András, Várkonyi Tibor és mások) cikkei valamint kisebb hírek és közlemények kerültek fel a honlapra. Távlatilag a honlap olyan témákkal kíván komoly formában foglalkozni, mint például a Fermi paradoxon, a SETI alapjai, a SETI irodalma, SETI a médiában, elgondolkoztató esetek, archív írások, egyéb közlemények stb.A portál célja a magyar olvasóközönség hiteles tájékoztatása minden olyan tudományos kezdeményezésről, eredményről, cikkről, könyvről és rendezvényről, ami a SETI területén figyelmet érdemel Katt ide!

Célunk a magyar olvasóközönség hiteles tájékoztatása minden olyan tudományos kezdeményezésről, eredményről, cikkről, könyvről és rendezvényről, ami a SETI területén figyelmet érdemel. Ezen kívül helyet kívánunk adni minden önálló, érdemleges felvetésnek, ami elősegíti a Földön kívüli civilizációk utáni kutatást. A honlapot ennek megfelelően igyekszünk folyamatosan frissíteni cikkekkel és közleményekkel.

A SETI Klubba történő tagfelvételről a Klub létrehozói döntenek. A honlap „Vélemények” rovatában a tagok számára létrehozott zárt fórum kezdte meg működését. A SETI Klubban sokszínű vélemények vannak jelen. Természetesen minden megjelenő anyaggal kapcsolatban, illetve a fórumon is alapvető követelmény a másik fél véleményének tisztelete, az esetleges sértő vagy komolytalan hozzászólások törlésre kerülnek.

Amennyiben Ön a SETI iránt érdeklődő személy, de még nem tagja a klubnak, viszont saját cikkekkel, külföldi cikkek fordításával, vagy egyéb módon, például hozzászólással tudna és szeretne is hozzájárulni a SETI Klubban folyó munkához, akkor kérjük, hogy szíveskedjék elküldeni rövid bemutatkozását is tartalmazó felvételi kérelmét a E-Mail címre.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
19
  2 milliárd dolláros gigaperbe keveredett a Facebook, behívják Zuckerberget is
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Könnyen lehet, hogy rekordméretű kártérítésre kötelezik a Facebookot a virtuálisvalóság-szemüvege miatt. A kulcsfigura a Doom atyja lehet, akit azzal vádolnak, hogy korábbi munkaadójától egyszerűen átlopta a technológiát. Könnyen lehet, hogy az év legnagyobb technológiai pere indul meg a napokban, ahol a tét nem kevesebb, mint 2 milliárd dollár – ennyiért vásárolta fel anno a Facebook az Oculust, és ennyit követel most Zuckerbergéktől a ZeniMax. A texasi bíróság a napokban hallgatja meg a Facebook atyját, Mark Zuckerberget, az Oculus-alapító Palmer Luckyt, valamint annak vezérigazgatóját, Brendan Iribét. A pert a ZeniMax nevű cég indította, akik nem kevesebbet állítanak, mint hogy az Oculus Rift a tőlük ellopott terveken alapszik.

Az ügy kulcsfigurája az a John Carmack lehet, aki 2013-ban hagyta ott a ZeniMaxot és pártolt át az Oculushoz. A cég ügyvédje, Toni Sammi szerint Carmack szerzői jogokat sértett, állításuk szerint ugyanis a ZeniMax által fejlesztett szoftver terveit és részleteit az Oculushoz vitte át.

A Facebook szerint mindez csupán üres vádaskodás azért, mert a ZeniMax elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy a Facebookot beelőzve fektessen a VR-cégbe.

Az Oculus korábban a cég, 2, majd 15 százalékát ajánlotta fel a ZeniMaxnak, cserébe utóbbinak kellett volna a szoftvereket és a játékokat szállítani az eszközre. Beth Wilkinson, a Facebook ügyvédje szerint a cég mindkét ajánlatot elutasította, és most ezt a hibát akarják kiküszöbölni.

A ZeniMax még 2014-ben perelte be az Oculust, közvetlenül azután, hogy Zuckerbergék bejelentették a felvásárlást, valamint a Facebook felé is jelezték a lehetséges szerzői jogi problémákat.

John Carmack, a per egyik érintettje, fején a per másik érintettjével. forrás: Oculus

A cég szerint a Facebook gyorsan nyélbe akarta ütni az üzletet, ezért nem világították át az Oculust rendesen, valamint figyelmen kívül hagyták a ZeniMax figyelmeztetését is.A beszámoló szerint Carmack korábban beismerte, hogy információt és kódot lopott a ZeniMaxtól. A Doom atyja szerint az általa megszerzett emailek azonban csak néhány kódtöredéket tartalmaztak, ellenben azokkal a csatolmányokkal, amik a levelekkel együtt voltak.

A ZeniMax szerint Carmack emellett segített az Oculusnak abban, hogy kiket kellene elcsábítani a cégtől. Egy általa küldött 2014-es emailben például négy, az id Software-nél dolgozó embert jelölt meg, akik közül ketten mérnökként dolgoztak a cégnél. Az ügyben a napokban Zuckerberget hallgatják meg először, majd Luckey és Iribe lesz a következő.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák