+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
12
  A mesterséges intelligencia a technológiai forradalom küszöbén áll
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A mesterséges intelligencia elterjedése alapvetően változtatja meg a társadalmat, a fejlesztések értéke e területen globálisan elérheti az 57, 6 milliárd dollárt 2021-ra az amerikai International Data Corporation informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb elemzése szerint.

A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd - a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig -, a mesterséges intelligencia (AI) szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban.
Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont.

Az előrejelzés szerint 2017 végére a világ lakosságának fele fog okostelefont használni, és a következő 4 évben 8,1 milliárd okostelefont szállítanak le világszerte.

Az okostelefonok globális elterjedésének növekedése magával hozza a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedését és felhasználását is.
Eközben az okostelefonok intelligens készülékekké válnak, amelyek megjósolják majd a felhasználó következő lépését, és cselekedni is fognak helyette.

Az International Data Corporation (IDC) szerint az okostelefon iparág jövője a "mobil" mesterséges intelligencián múlik, azaz azon, hogy a felhő és a készülékek mesterséges intelligenciája (cloud AI és on-device AI) megfelelően tud-e együttműködni. Az AI által használt óriási, strukturálatlan adathalmaz feldolgozása jelenti ugyanis a fejlesztések legnagyobb nehézségét, az adatok megfelelő értelmezéséhez elengedhetetlen a felhő technológiája. A felhő ereje tanítja majd a hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatokat kezelő AI algoritmusokat; a készülékekbe épített AI chipkészlet pedig biztosítja a készülék számára, hogy alkalmazza azt, amit az AI algoritmus megtanult. A felhő technológia segítségével a készülékek megtanulják a szükséges funkciókat, és képessé válnak értelmezni az általuk feldolgozott komplex adatokat - összegzi az elemzés.

A chipkészletek segítségével a mobilkészülékek jobban megértik majd a felhasználót, és automatikusan személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanakkor egy ilyen teljesítményű chipkészlet megtervezése nagy kihívás, tekintve az okostelefon mérete, a tápegység és a fogyasztás korlátokat szab.Az IDC előrejelzése szerint az intelligens készülékek hamarosan képesek lesznek a különböző forrásból érkező információk komplex értelmezésére és a felhasználó nevében való cselekvésre.

A kutatóintézet előrejelzése alapján az AI-nak köszönhetően a következő 10 évben megoldás születik a hatalmas információtömegek strukturált, biztonságos feldolgozására és tárolására, amelyet a szerkezetek többek között a felhasználói viselkedés megfigyelésekor és lemodellezésekor, vagy a környezeti elemek vizsgálatakor halmoznak fel. A mobil mesterséges intelligencia olyan területeken hozhat érdemi fejlődést, mint a fotózás, az egészségügy, a közlekedéslogisztika és az információbiztonság.

Az intelligens készülékek megvizsgálják és megjegyzik, hogy tulajdonosuk milyen alkalmazásokat használ és ezt a nap melyik szakában teszi. A Machine Learning, azaz gépi tanulás segítségével a szerkezetek önmaguktól képesek az adatbázisok kezelésére anélkül, hogy erre külön utasítani kellene őket. Az okostelefonok esetében jellemzően a beszédfelismerésért, az ujjlenyomat leolvasásért és az akkumulátor energiagazdálkodásáért felelős terület kiegészül az úgynevezett Deep Learning-gel. A Deep Learning-gel olyan tevékenységek valósíthatók meg, mint a kamera általi tárgy-, és képfelismerés, vagy akár az egészségi állapot diagnosztizálása.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
09
  Kitolódik a Voyager-1 küldetése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes bejelentést tett közzé a NASA, amely a Voyager-1 további útjával, az igencsak hosszúra nyúlt küldetés folytatásával kapcsolatos. Ebben arról olvashatunk, hogy 37 éves szünet után gyújtották be a tartalék hajtóműveket, amelyek megfelelő módon reagáltak, így néhány évvel meghosszabbodhat az expedíció.

A Voyager-1, amely még 2012-ben lépett be a csillagközi térbe, eddig az apró, úgynevezett „attitude control thrusters“ hajtóművekre támaszkodott a megfelelő pozicionálásban, hogy antennáját a Föld felé irányítsa. Sajnos ezek teljesítménye a visszaérkező adatok alapján 2014 óta folyamatosan romlik, ezért szükség volt valamilyen alternatíva kidolgozására ahhoz, hogy a kommunikáció megfelelő módon folytatódhasson a szonda és az irányítóközpont között. Évtizedek óta az archívumban porosodó adatokat vettek nemrég elő, hogy az idejétmúlt gépi kódot átfésüljék, majd pedig ennek segítségével ismét beüzemeljék a „trajectory correction maneuver” (TCM) névre keresztelt másodlagos hajtóműveket, amelyek utoljára 1980-ban végeztek el valamilyen munkát.

37 év után próbálták ki a tartalék hajtóműveket, amelyek a pozicionálásban segítenek.

Mivel ez utóbbi eszközöket eredetileg hosszabb égetésre, nagyobb manőverek végrehajtására vették igénybe, kérdéses volt, hogy vajon a kisebb, apró korrekciók esetén is segíthetnek-e. A jelek szerint minden tökéletesen zajlott le, itt semmilyen gondra nem bukkantak, ami azt jelenti, hogy további 2-3 éven keresztül biztosítani tudják a megfelelő feltételeket. Mivel azonban ezen hajtóművek némi előzetes fűtést igényelnek, jobban igénybe veszik az energiaforrást (amely RTG-alapokra, vagyis a plutónium-238 bomlására épül), ezért idővel végleg ki kell majd kapcsolni őket, hogy ismét az eddig használt hajtóművek kerüljenek előtérbe, legalábbis a megmaradt időre.

A NASA számára még ez is előrelépést jelent, beszámolójuk szerint a Voyager-2 (amely néhány éven belül követi majd társát a csillagközi térbe) szintén hasonló tesztre számíthat.

kapcsolódó: Voyager-1: 37 év után begyújtotta a hajtóműveit Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
09
  Naperőművel hasznosítanák a csernobili reaktor környékét
Nemzetközi kooperációban üzemelik be az első egységet, amelyet továbbiak követnének. A csernobili atomerőmű kapcsán tavaly számolhattunk be arról, hogy nemcsak elkészült, de a helyére is került az új szarkofág, amelyre a további munkálatok elvégzése, pontosabban a régi, sérült burkolat, valamint az épületek elbontása miatt lesz szükség. A reaktor környékének újbóli hasznosítása is napirenden van, ezt az első körben naperőművek révén érnék el.Csernobil ma... kép forrása: euronews

Még az év vége előtt, december folyamán állítják üzembe az első ilyen erőművet, amely egy kisebb projekt révén készült el. A hírügynökségi jelentés szerint a német Enerparc és az ukrán Rodina együttműködésével jött létre az 1 megawattos egység, amely nagyjából 1 millió euróba került, és mindössze 100 méterre helyezkedik el a reaktortól. Az egyik legfőbb cél éppen a terület újbóli hasznosítása volt, amit az ukrán kormány komoly támogatással igyekezett felgyorsítani, hiszen kilowattóránként 15 eurocentet fizetnek majd a hálózatba táplált áramért, ami kifejezetten magas szintnek számít – ezzel nyilván a magas kockázatot igyekeznek ellensúlyozni, 2030-ig beígérve a támogatást.

A környéket érintő veszélyes sugárzás miatt a mezőgazdasági tevékenység és az erdőgazdálkodás eleve kizárt, így a megújuló energia jött itt szóba, hiszen ez utóbbi esetben nem merülhetnek fel komolyabb aggályok – a kormány pedig kifejezetten olcsó áron kínálta a területet. Nem a mostani az egyetlen projekt, ami ezt a környéket érintené, a francia Engie például már gigawattos terveken gondolkodik, több kínai cég szintén nagyobb naperőműparkot építene itt fel, a fent említett német-ukrán páros pedig további 99 megawattot biztosítana a környékről.

Siker esetén csak ez a két cég 100 millió eurót költene el a különböző projektekre, ami nyilván nagyon jól jönne szomszédunknak.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
09
  Erősen korhatáros lesz Tarantino Star Trek-filmje
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Meglepően gyorsan forognak a fogaskerekek a Quentin Tarantino-féle Star Trek-film ügyében, hiszen alig pár napja számolhattunk be arról, hogy a rendezőnek támadt egy remek ötlete egy új Star Trek-mozifilmmel kapcsolatban, és miután azt ismertette J.J.Abrams, producerrel, el is kezdtek összeállítani egy írószobát annak érdekébe, hogy szkript formájába öntsék az elképzeléseket.Tarantino készítheti el az első korhatáros Star Treket kép forrása: ign.com

Most pedig már azt is tudni vélik, hogy a sok PG13-as kaland után az új történet R-es korhatár-besorolást kaphat. Mindez annak a feltétele volt, hogy Tarantino rendezhessen, és sokak meglepetésére a Paramount stúdió ebbe bele is ment.

A projekt kapcsán több A-listás forgatókönyvíró pitch-ét hallgatták már meg,, köztük volt többek között Mark L. Smith (The Revenant, The Hole), Lindsey Beer (Chaos Walking, Godzilla Vs. Kong) és Drew Pearce (Iron Man 3, Sherlock Holmes 3, Mission Impossible: Rogue Nation) is. A hírek szerint Smith lehet a befutó közülük a szkript megírásának feladatára. Ez egyébként nagy szó, hiszen a Ponyvaregény óta most fordulnak először elő, hogy nem Tarantino írja egyedül filmje forgatókönyvét - a Pulp Fictiont ugyebár Roger Avaryvel jegyezte.

Azt nem tudni egyelőre, hogy az új Star Trek-terv a mostani filmes szereplőkkel készülne el, vagy egy alternatív idővonalat mutatna be. És ezzel a projekttel egyébként az eredetileg tervezett Star Trek 4, aminek megírására J. D. Payne és Patrick McKay lett szerződtetve, és amiben Chris Hemsworth visszatért volna Kirk apjaként, hirtelen bizonytalan státuszba került.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
07
  Megerősítette egy műhold Einstein relativitáselméletét, mégpedig sosem látott pontossággal
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A tavaly felbocsátott kicsiny műhold eddig nem bukkant olyan tényezőre, amely kétségbe vonná a híres fizikus által száz éve kidolgozott elméletet. A CNES francia űrügynökség hétfői közlése szerint az eszköz "páratlan pontossággal" erősítette meg a Microscope nevű francia műhold Einstein relativitáselméletét.

A Föld felett 710 kilométerre keringő Microscope feladata, hogy a szabadesés egyetemlegességét vizsgálja a légüres térben és a világűrben, 100-szor nagyobb pontossággal, mint a Földön. A kutatás első eredményei "páratlan pontossággal" mutatják ki, hogy a testek ugyanolyan gyorsulással zuhannak a légüres térben.

Einstein a gravitáció és a gyorsulás közötti ekvivalencia elvére építette fel a relativitáselméletét. A Földön az ekvivalenciaelvet 13 tizedes pontossággal tudták igazolni. A Microscope, amelynek a küldetése 2018 végéig tart, ezt akár 15 tizedes pontossággal képes megtenni. A műhold által gyűjtött adatok 10 százalékának elemzése után a Physical Review Letters című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában a kutatók által közzétett cikk szerint a műszernek eddig 14 tizedes pontosságot sikerült elérnie.

A 300 kilogrammos műholdban két különböző összetételű (platina, illetve titán) egymásba helyezett henger formájú tárgy van, a külső behatásoktól teljesen védve. A kísérlet során a gyorsulásmérőkkel a két test egymáshoz viszonyított helyzetét mérik. A kísérlet kezdete óta a Föld körül keringő két tárgy összesen a Föld-Nap távolság felének megfelelő 85 millió kilométert zuhant. Ha az ekvivalenciaelv igaz, a két tárgy egymáshoz képest nem mozog, mert ugyanazzal a gyorsulással esnek - magyarázta Thibault Damour fizikus, a cikk egyik szerzője. Ha viszont mozognak, az az ekvivalenciaelv megsértése lenne.

Eddig még ilyet nem tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy Einstein elmélete még annál is igazabb, mint gondolták - magyarázta az IHES természettudományi intézet professzora.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
07
  Száznegyven évre is kitolható lehet az emberélet hossza izraeli tudósok szerint
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai szerint 140 évre is kitolható az ember élettartama, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát – jelentette a Háárec című újság.
Eddig a bizonyítottan legmagasabb korú ember egy 122 évet élt francia nő volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg. Tavaly egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de az izraeli tudósok szerint az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható.Hajim Kohen professzor a Bar Ilan Egyetemen lévő laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett tanulmányában azt írta, hogy száznegyven évet is élhetnek az emberek.
“Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben” – nyilatkozta Kohen a Háárecnek.

A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta, ám közben az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor.

Ez szerinte annak a számlájára írható, hogy noha a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival.

Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és megállapította, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok idősödését is.
Azzal érvelt, hogy ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet.
“Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható, a cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljen az ember” – tette hozzá.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
05
  Voyager-1: 37 év után begyújtotta a hajtóműveit
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Tóth Balázs

Meglepetésekkel teli az űripari mérnökök élete. Képzeljük csak el, hogy pár éven át dolgoznak egy projekten, felbocsátanak ezt-azt a világűrbe, közben családot alapítanak, nyugdíjba mennek, lesznek unokák, aztán egyszer csak jön egy telefon a központból, hogy vajon emlékeznek-e még a beállításokra, mert hozzá kéne nyúlni ahhoz az űrben száguldozó géphez.A Voyager-1 űrszonda hajtóműveit 37 év kihagyás után kapcsolták be újra (NASA / illusztráció)

Ez a NASA legtávolabbi és leggyorsabban száguldó űrbéli szerkezete, de még így is sikeresen végrehajtották az akciót. Az űrszonda a hajtóművek segítségével tud elfordulni, hogy jó irányba álljanak az antennái, és kommunikálni tudjon a Földdel. Az űrkutatók most négy tartalék hajtóművet használtak, ezeket 1980. november 8. óta egyszer sem kapcsolták be.
A NASA JPL mérnökei 2014-ben vették észre, hogy a Voyager-1 helyzetét irányító fő hajtóművek romlani kezdtek, és egyre nehezebben adnak le adott egységnyi energiát. Ahogy a NASA fogamazott az erről beszámoló cikkében,21 milliárd kilométerre a Földtől nincsenek szerelőműhelyek, ahol beállíthatnák a szondát

Az űrhivatal által összehívott szakértői csoportnak elő kellett keresnie az évizedekkel ezelőtti leírásokat, hogy megtudják, várhatóan miként reagál majd az űrszonda az utasításaikra. Olyan extra kihívásokkal is meg kellett küzdeni, hogy a Voyager rendszere a ma már teljesen elavult assembly kódban lett megírva, amit ma már elég kevesen ismernek.

November 28-án kedden kezdték tesztelni a tartalék hajtóműveket, és minden egyes próbaindítás eredményeire 19 órát és 35 percet kellett várni, ennyi idő alatt jutnak el a jelek az űrszondáról a földi antennákhoz. November 29-re kiderült, hogy a hajtóművek jól használhatók, úgyhogy januárban teljesen átállnak erre a tartalék rendszerre.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
05
  Jézus titkos tanításait tartalmazó iratra bukkantak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Két amerikai kutató igen ritka leletet azonosított. A megközelítőleg 1500 éves irat egy eretnek írás egyetlen ismert, ókori görög másolata. A szöveg Jézus „testvérének", Jakabnak címzett titkos tanításait mutatja be.

1945-ben kutatók egy csoportja kopt gnosztikus iratokra bukkant Egyiptomban. A 13 kódex – melyeket együttesen Nag Hammádi-i könyvtárnak neveznek – összesen 52 szöveget tartalmaz. A leleteket nagyjából 1400 éve temették el.

Bár a szakértők régóta vizsgálják a könyveket, az Austini Texasi Egyetem két munkatársa a közelmúltban mégis olyan szöveget azonosított, amely eddig elkerülte a kutatók figyelmét – számol be az IFLScience.

A szakértők az Oxfordi Egyetem levéltárában őrzött iratok között találták meg Jakab első apokalipszisének ritka másolatát, melyet nem a későbbi, kopt fordítás alapján készítettek.

Geoffrey Smith szerint rendkívül izgatottak lettek, miután rájöttek, mire is bukkantak.
Nem hittük volna, hogy Jakab első apokalipszisének görög töredékei megmaradtak az ókorból – mondta a szakértő.

A szöveg újabb részleteket tár fel Jézus életéről és tevékenységéről. Az irat a Jézus és „testvére”, Jakab közti beszélgetéseket mutatja be, melyeknek köszönhetően Jakab jobb tanárrá vált fivére halála után.

A kutatók az íráskép alapján úgy vélik, hogy a görög nyelvű iratot oktatási célból készítették. A betűk ugyanis szokatlanul szépek, a szavak pedig szótagokra vannak bontva. Brent Landau, a kétfős csapat tagja szerint az efféle elválasztás igen ritka az ősi szövegekben, a tanításhoz használt iratokban viszont gyakran előfordul.

Az ókori szöveget a 4. században nyilvánították eretneknek. Alexandriai Szent Atanáz 367-ben, egyik húsvéti levelében jelölte ki a 27 újszövetségi iratot – Jakab első apokalipszise nem volt köztük.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
05
  Ősi háború nyomaira bukkant a Curiosity a Marson
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi


Hosszú hallgatás után visszatért az egyik legismertebb UFO-vadász, Scott C. Waring, és ismét osztja elképesztő elméleteit a követőivel. Ezúttal újfent a Marsról érkező fotókon bukkant valami igen érdekfeszítő dologra…
Az UFO-vadász most a Curiosity rover egyik 2016 decemberben, a Marson készült fotóján fedezett fel egy különösen szabályos gömbszerű objektumot.


Elmélete szerint ez 100%-os bizonyíték arra, hogy egykor a Marson hatalmas háború dúlt. Sőt, tovább is gondolta a dolgot, és arra jutott, hogy ilyen ágyúgolyó formájú fém lövedékek ezreivel bombázták a Naprendszerbe érkező idegen lények a vörös bolygó felszínét, hogy megsemmisítsék annak légkörét és elpusztítsák rajta az életet.A videó inditásához: Katt ide!

Állítás szerint a golyó körül ráadásul az egykori civilizáció lerombolt épületeinek maradványai láthatóak. Természetesen mára már felismerhetetlenek az idő és a erózió miatt… Persze még saját követői is kissé túlzónak gondolták ezt az elméletet, de mindenesetre elég érdekes ez a túlságosan szabályos golyóbis a Mars porában… Vajon létrejöhetnek ilyen alakú kavicsok a víz koptató ereje nélkül? Vagy ez inkább arra bizonyíték, hogy egykor víz hullámzott a vörös bolygó felszínén?

forrás: /ufosightingsdaily/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
03
  Összeállt a Cassini búcsúképe
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA Cassini űrszondája ugyan szeptember közepén befejezte pályafutását, ezután is folyamatosan érkeztek azonban a különböző fontos adatok és az utolsó megfigyelések eredményei. A szakemberek eközben egy méretes mozaikképet is összeállítottak, hogy így, egy utolsó nagy fotóval vegyenek búcsút a szondától, egyben mindenkit emlékeztetve annak jelentőségére.


A műhold 13 éven át volt a Szaturnusz kisérője, a páratlan felvételen a bolygó jelenik meg a maga teljességében.

Az űrügynökség hivatalos oldalán közzétett bejelentésből kiderül, hogy a Cassini, közvetlenül a 13 éven keresztül tartó küldetés végleges lezárása előtt, saját kamerájával összesen 42 képet készített a gázóriásról, annak minden részéről, az őt körülvevő gyűrűkkel együtt. Ezeket ollózták most össze egyetlen méretes fotóvá, amelyen, mintegy ráadásként, féltucat hold is megjelenik a maga pompájában. Leszögezik, hogy a 3,2 milliárd dollárt felemésztő expedíció páratlan kutatómunkát végzett el, ebbe pedig nemcsak a szondával történő mérések, hanem a Huygens-landolóegységnek a Titán felszínén 2005-ben elvégzett munkája is beleértendő.

A felvételekkel csaknem egy időben jelent meg egy újabb tanulmány, amely ezúttal a Titánnal foglalkozik, amely tehát szintén kiemelt célpontnak számított. Ebben arra igyekeznek választ találni, hogy a korábbi mérések szerint egy sarkvidéki, ám egészen 2009-ig folyamatosan melegedő régió miért vált hirtelen sokkal hidegebbé. A valószínű okot a hold légkörében kavargó anyagokban vélik megtalálni, az egzotikus fotokémiai reakciók révén ugyanis az itt jelenlévő szénhidrogének között az etán és az acetilén mellett számos további társuk is felbukkan, ezek pedig jelentős hatást fejtenek ki, ami a hidegebb hőmérsékletekben mutatkozik meg.

A régióban meglévő egyedi mixtúra tehet arról, hogy a melegedő táj hőmérséklete nagyot zuhant az utóbbi években, itt azonban nyilván folytatódik a munka, hogy minél részletesebb magyarázattal álljanak később elő.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó:Vége a dalnak, megsemmisült a Cassini Katt ide!
A Cassini utolsó órái Katt ide!
Megkezdte utolsó útját a Cassini űrszonda Katt ide!
Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nyolcadik merülését végzi a Cassini Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák