+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
23
  Katonai szerződéssel erősít a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Második ilyen megállapodásukat kötötték meg, eközben pedig újabb fellövésen vannak túl.
Február második felében még a CRS-10 küldetés kapcsán jeleztük előre, hogy a következő lépés egy újabb műhold fellövése lesz, amelyre valamikor márciusban kerül majd sor. Ezt most végre is hajtották, eközben azonban egy szerződés megkötése váltott ki nagyobb figyelmet.


Hírügynökségi beszámolók szerint ugyanis az amerikai légierő ismét a SpaceX mellett döntött, ennek eredményeként pedig már alá is írták a 96,5 millió dolláros megállapodást, így a cég egy második katonai GPS-műholdat is pályára állíthat, valamikor 2019 folyamán.

Musk csapata eredetileg komoly vitában támadta meg az illetékeseket, hogy a nagy rivális – és hosszú ideig monopolhelyzetet élvező – ULA mellett ők is részesülhessenek a katonai szerződésekből, ez pedig 2015 májusában valósult meg.
Most a második ilyen küldetés szerződését hozták tető alá, jelentős mértékben leszorítva az árat, hiszen az ULA esetében ez jellemzően 200 millió dollár körül volt.

A SpaceX időközben újabb fellövést hajtott végre, ez a korábban már beharangozott Echostar XXIII volt. Az élő közvetítés természetesen ezúttal is elérhető volt, így az érdeklődők végig figyelemmel követhették, ahogy a Falcon 9 rakéta a magasba emeli a kereskedelmi kommunikációs műholdat, majd pedig pályára állítja azt. A szigorú követelmények (az 5500 kg-os súly) miatt ezúttal nem kísérelték meg az első lépcső visszahozását és landolását, ehelyett a második lépcső pályára állítására koncentráltak, amely össze is jött, majd pedig a műhold szintén elérte a számára kijelölt geoszinkron pályát.


A cég egyébként 13 további katonai fellövésre pályázhat, ezek jók kiegészítik majd a NASA-val kötött 1,6 milliárdos első és 2,6 milliárdos második szerződést. A légierő GPS-programja 2030-ig mintegy 70 milliárd dollárt emészthet fel, így lesz miből válogatni. A SpaceX legközelebb március 27-én lőhet fel ismét egy rakétát, ez már egy korábban visszatért példány lesz.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: SpaceX: jön a többszöri felhasználás Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
23
  Az idén se lesz jobb az időjárás
szerző: Hecker Flórián

Olvadó jég, melegrekordok, szárazság és pusztuló tengeri élővilág – így lehetne összefoglalni, mi is jellemezte a Föld tavalyi időjárását. A Meteorológiai Világszervezet most a meteorológia világnapja alkalmából előállt egy jelentéssel, amely még sötétebb képet vázol fel a jövőről.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden publikált egy jelentést arról, hogy mi várható a földi időjárás kapcsán 2017-ben. A szervezet arra az eredményre jutott, hogy a 2016-os rekordmeleg után 2017-ben is folytatódnak majd a szélsőséges időjárási jelenségek. A dokumentumot egyébként a március 23-i meteorológiai világnap alkalmából publikálták, és a globális klímaelemző központok független adatbázisai, illetve a WMO-tagországok országos meteorológiai és vízügyi információi alapján készült.

Olyan változások mennek végbe a bolygón 2017-ben, amelyek ismeretlen területre vezetik a tudósokat – értékelt David Carlson, az Éghajlatkutatási Világprogram igazgatója. A szakember nem beszél a levegőbe, az idei tél eddigi hónapjaiban legalább háromszor érkezett hőhullám az Északi-sarkvidékre. Az ilyen esetekben a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt hoznak, ami azt eredményezte, hogy a jég újraképződésének időszakában előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletű napok is.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy az északi sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesznek, még pedig az úgynevezett futóáramlások – nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák – miatt, amelyek szerepet játszanak a Föld hőmérsékletének szabályozásában.

A szakértők megállapítása szerint egyes vidékeken, így Kanadában és az Egyesült Államokban szokatlanul enyhe volt a január és a február, máshol, többek között az Arab-félszigeten és Észak-Afrikában viszont szokatlanul hideg volt az év eleje.

A hosszú és extrém hőhullámok miatt több melegrekord is megdőlt az év első két hónapjában Ausztráliában. „A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta, 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti volt, és 0,06 fokkal több, mint a korábbi, 2015-ös csúcs” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.Egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatása, amely tucatnyi területen tetten érhető: a tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el, az Északi-sark jégkiterjedése az év legnagyobb részében az átlag alatt volt, a légköri szén-dioxid pedig folyamatosan csúcsot mutat.
Az óceánok magas hőmérséklete komoly mértékű korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta a trópusi tengerekben, ami jelentősen kihatott a tengeri élelmiszerláncra és a halászatra. Ha mindez nem volna elég, tavaly súlyos szárazságok is kitörtek, Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában milliók számára vált bizonytalanná az élelemellátás.

A megoldás egyelőre nem látszik, Taalas is mindösszesen annyit fogalmazott meg, hogy folyamatos klímakutatási befektetésekre volna szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozás gyors ütemével lépést tudjon tartani a tudomány.


forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Mától már csak a tartalékaiból él a Föld Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
23
  Sylvester Stallone is szerepel A galaxis őrzői 2-ben
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza


Valamikor tavaly derült ki pletykaszinten, hogy A galaxis őrzői második része kapcsán, hogy Sylvester Stallone is szerepelni fog a filmben.

Először is arról olvashattunk hírt, hogy a színész Atlantában tűnt fel, ahol a Marvel filmjét forgatták, majd szó szerint A galaxis őrzői 2 forgatókönyvével a kezében fotózták le, később pedig az is kiderült, hogy valóban a forgatásnak helyt adó stúdióba igyekezett. Sőt, egy informátor még azt is közölte, hogy Stallone egy, a Dredd bíróéra nagyon hasonló jelmezben feszített forgatás közben.Még mindig nem tudni, hogy kit játszik Stallone A galaxis őrzői 2-ben

Nos, most arról számolhatunk be, hogy A galaxis őrzői folytatását rendező James Gunn megnyilvánult a témában, és azt találta mondani a The Adam Carolla Show-ban, hogy mind Sylvester Stallone, mind pedig Michael Rosenbaum "nagyon fontos" szerepet játszik a filmben. (Utóbbi szerepvállalásáról eddig nem is tudtunk.)

A fontos szerep persze nem azt jelenti, hogy kiemelt, csupán annyit, hogy a Marvel-univerzumban fontosak, s eddig még nem mutatkoztak be a mozifilmekben.


forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Gigantikus galaxisgyűrű kérdőjelezi meg Einstein elméletét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Pesthy Gábor

A csillagászok felfedezték, hogy egy 10 millió fényév széles, több galaxisból álló gigantikus galaxisgyűrű olyan gyorsan távolodik a mi galaxisunktól, hogy arra nem tudnak magyarázatot adni a jelenlegi fizikai modelljeink.


Ez a kis galaxisokból álló hatalmas gyűrű olyan gyorsan tágul, mintha egy mini Big Bang játszódna le. A csoport úgy véli, hogy a miénkkel szomszédos galaxis, az Androméda valaha olyan közel repült el galaxisunk mellett, hogy majdnem összeütköztek, és ennek hatására több kis galaxis repült szanaszét, mintha parittyából lőtték volna ki őket.

Jelenleg egymás felé tart a két galaxis
Az egyetlen gond az, hogy az eredmények ellentmondásban állnak az Einstein-féle relativitáselmélet által megjósolt feltételekkel.

„Ha Einstein gravitációs elmélete helyes, akkor a galaxisunk soha nem kerülhetett olyan közel az Andromedához, hogy bármit szétszórjon ilyen sebességgel” – mondta Hongsheng Zhao, a csoport egyik tagja, a skóciai St. Andrews Egyetem munkatársa.

Tejútrendszer (forrás: Photo by Brett A. McGuire. Foreground: P. Brandon Carroll)

Zhao és csoportja az univerzum Lokális galaxiscsoport nevű részén lévő kis galaxisok alkotta gyűrű mozgásait vizsgálta. A Lokális galaxiscsoport (LGCs) legalább 54 galaxis alkotta csoport, amelynek két legnagyobb galaxisa – a Tejútrendszer és az Androméda galaxis – nagyjából a középpontjában helyezkedik el.

A Tejútrendszer jelenleg nagyjából 2,5 millió fényévnyire van az Andromedától, de a szomszédos galaxis hozzávetőleg 402 336 km/óra sebességgel sodródik felénk. Einstein relativitáselméletére támaszkodva a csillagászok úgy becsülik, hogy mostantól számítva 3,75 milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Androméda galaxis összeütközik, és az ezt követő évmilliárdokban a kettő szétszakad, és egy teljesen új galaxist alkot.

Korábban már majdnem összeütközött a két galaxis?
2013-ban Zhao és munkatársai felvetették, hogy 7–11 milliárd éve a Tejútrendszer és az Androméda galaxis már ijesztően közel került egymáshoz, ami cunamiszerű hullámot generált az űrben, és ez kirepítette a kisebb galaxisokat a jelenlegi helyzetükbe.

A jelenlegi modellek nem magyarázzák a nagy sebességet
A hipotézist tovább vizsgálva, a csoport most azt állítja, hogy ezeknek a galaxisoknak a jelenlegi sebessége megfelel a vázolt szcenáriónak, azaz úgy tűnik, hogy olyan gyorsan távolodnak tőlünk, hogy arra a jelenlegi fizikai modelljeink nem tudnak magyarázatot adni.

„A Lokális galaxiscsoportba tartozó egyes galaxisok nagy galaktocentrikus radiális sebességét olyan rájuk ható erőknek kell okozniuk, amelyekkel a modellünk nem számol” – vonják le a következtetést a szerzők a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelent cikkükben.

A képen egy ilyen esemény időben jóval közelebbi példáját láthatjuk, amikor majdnem összeütközött egymással az NGC 5426 és az NGC 5427 spirálgalaxis.

Az NGC 5426 és az NGC 5427 spirálgalaxis (forrás: Gemini Observatory)

Gondot okoz a sötét anyag
„A galaxisok gyűrűszerű eloszlása nagyon különleges. E kis galaxisok [elhelyezkedése] olyan, mint amikor egy pörgő esernyőről leválik az esőcseppek sora” – mondta a kutatók egyike, Indranil Banik. „Azt találtam, hogy 1 a 640-hez az esélye annak, hogy a galaxisok a megfigyelt módon sorakozzanak fel.
Egy dinamikus eseményre vezettem vissza az eredetüket, ami az univerzum feleennyi idős korában játszódott le.”

Ezzel a forgatókönyvvel nemcsak az a baj, hogy Einstein relativitáselmélete nem tudja megmagyarázni e galaxisoknak a sebességét, hanem az is, hogy azt állítja, hogy ennek a majdnem ütközésnek a Tejútrendszer és az Androméda galaxis összeolvadását kellett volna eredményeznie több milliárd éve – ami nyilvánvalóan sosem történt meg.Legközelebbi csillagváros szomszédunk, az Androméda-galaxis 2,5 millió fényévre fekszik a Naptól (forrás: Adam Evans/M 31)

Felül kell vizsgálni a gravitációs elméletet?
A jelenlegi gravitációs modellünk Einstein teóriájának egyik legellentmondásosabb része – a sötét anyag feltételezése – miatt követeli meg a fentiek megtörténtét.

Einstein gravitációs paradigmájában mindig szerepelt a hipotetikus sötét anyag” – mondta Banik. „Ilyen hatalmas sebesség 60-szor akkora tömeget követel meg, mint amennyi a Tejútrendszer és az Androméda összes csillagában fellelhető. A hozzájuk tartozó sötét anyag nagy halói közti súrlódás azonban inkább az összeolvadásukat okozná ahelyett, hogy 2,5 millió fényévnyire szétrepülnének, ahogy az megtörtént.”

Zhao és csoportja szerint két lehetőséget kell mérlegelni ebben az esetben. Az egyik, hogy nincs semmi gond Einstein relativitáselméletével, és valami más magyarázat létezik arra, miért száguld ez a galaxisgyűrű ilyen gyorsan (és miért nem tudjuk detektálni a sötét anyagot). A másik lehetőség viszont az, hogy a jelenlegi gravitációs modellünk hibás, és alapos felülvizsgálatnak kell alávetni.


forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Masszív féregjárat lehet a Tejútrendszerben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Halott földönkívülit fotózott a Curiosity rover a Marson
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Egy termékeny anomália-vadász különös dologra bukkant a Curiosity marsjáró fotóin. Szerinte egy halott földönkívüli tetemét sikerült véletlenül megörökíteni.
Sokan hobbiként nézegetik a Marsról érkező NASA fotókat, amelyekhez bárki hozzá férhet az interneten keresztül, lévén, hogy közkincsnek számítanak. Általában a köves pusztaságon kívül semi érdekeset nem látnak. De a gyakorlott szemlélők folyton kiszúrnak különös dolgokat… Ezúttal a mars egyik dombjának tetején véltek felfedezni egy érdekes alakzatot.
Egyesek szerint ez leginkább egy hason fekvő, halott földönkívüli tetemének tűnik. A videó inditásához : Katt ide!

A Streetcap1 nevű felhasználó még egy kisebb videót is rittyentett a felfedezése köré. Állítása szerint a videó közzététele után különféle hírszerző ügynökségek kezdték zaklatni a kérdéseikkel. Úgy tűnik valamibe alaposan beletrafálhatott…

A földönkívüliekre vadászó közösségek szerint biztos, hogy egy idegen lény tetemét fedezte fel. A szkeptikusok pedig válltig állítják, hogy csak egy érdekes alakú szikla van a képeken, hiszen ha valódi hulla lett volna, alighanem már réges-régen lebomlott volna… Erre a magyarázat, hogy a halott idegen megkövült halála után, ezért nem hullott porrá… Az igazság alighanem sosem fog már kiderülni.

forrás:/napiufo/disclose.tv/


lapcsolódó: Idegen anyahajót találtak a Marson? Katt ide!
Miért fedeztek fel másodjára is kanalat a Marson? Katt ide!
Buddha-szobrot is találtak a Marson... Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Befejezték a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Húsvét előtt befejezték a görög szakemberek a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában. A keresztény hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus testét egy sziklasírban helyezték el. A sír fölé a 19. század elején, egy tűzvész után márványból új szentélyt építettek, amely napjainkra veszélyessé vált.

Lekerült a szentélyről a támasztószerkezet, és ismét régi pompájában ragyog a sír azután, hogy megtisztították az évszázadok alatt rárakódott koromtól - jelentette a Ynet.

Az athéni műszaki egyetem szakemberei leszedték a homlokzatról a burkolólapokat, habarcscsövekkel megerősítették az alapfalakat, és egyenként megtisztítottak minden márványlapot. Megerősítették az épület szerkezetét, és megtisztították a szentély freskóját és festett kupoláját is.

Felnyitották a sziklasírt fedő márványlapot, amely alatt egy fehér rózsa márványlapot találtak egy belevésett kereszttel, amelyet a 14. századra, a keresztes időszakra datáltak.

Az alatt egy még régebbi, a sziklát védő szürke márványlap és habarcs bújt meg, amelyet a tudósok 4. századinak határoztak meg. Ezt még I. (Nagy) Konstantin római császár idején, a legősibb ottani keresztény templom építésekor helyezhették a sírhelyhez.
A restaurátorok ablakot vágtak a szentély márványfalába, ahol a zarándokok ezentúl - első alkalommal - láthatják majd az eredeti kősziklát is, az ősi temetkezési barlang kövét.

Szerdán ünnepélyesen átadják a felújított szentélyt, és már összejött a pénz a munkálatok folytatásához is: rendbe hozzák a sír környékén a vízelvezető és a szennyvíz vezetékeket, hogy ezzel is stabilizálják az építményt.

"Ha nem történt volna meg a beavatkozás, a szentély nagy eséllyel összeomlott volna" - jelentette ki Bonnie Burnham, a kulturális örökség építészeti védelmével foglalkozó Jézus sírja World Monuments Fund nevű szervezet szakembere.


A restauráláshoz 150-150 ezer euróval hozzájárult II. Abdalláh jordániai király és Mahmúd Abbász palesztin elnök is.
A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végezte el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítettek.

A szentély a világ egyik legősibb templomának a szívében, a Szent Sír-bazilika hatalmas kupolája alatt található.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Fél évezred után felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Erős távcsővé alakítaná a Napot a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A NASA még múlt hónapban rendezte meg Washingtonban a Planetary Science Vision 2050 Workshop nevű rendezvényt. Kutatók egy csoportja itt állt elő az ötlettel, hogy hatalmas teleszkóppá alakíthatnánk a csillagunkat. Egy, a Napot gravitációs lencseként felhasználó távcső képes lenne ezerszer tisztább képet adni a távoli égitestekről, mint amilyet a mai technológiánkkal láthatunk.

A gravitációs lencse egy meglehetősen egyedi fizikai jelenség, amely szorosan kapcsolódik Einstein általános relativitáselméletéhez.
Ha a téridőt úgy képzeljük el, mint egy szövetdarabot, azt mondhatjuk, számtalan nagy tömegű objektum létezik, amely megnyújthatja ezt az anyagot. Ez azt is eredményezi, hogy az érintett égitest közelében egyenesen elhaladó fény elgörbül, az objektum így egyfajta lencseként viselkedik.

Bár Einstein forradalmi, 1936-os publikációjában formálisan is megmagyarázta a folyamatot, már több évtizeddel korábban is kutatták a gravitációs lencséket. 1919-ben például egy angol asztrofizikus, Sir Arthur Eddington kísérletezett a tengeren a jelenséggel. Megfigyeléseiből később “Jelentés a gravitáció relativitás elméletéről” címmel jelentetett meg cikket.

Gravitációs lencsehatás: egy távoli forrásról érkező fény útját az előtte lévő nagy tömegű objektum meggörbíti.(forrás:Wikipedia)

Gyakorlatilag ez volt az első olyan fizikai vizsgálat, amely bizonyította Einstein elmélet, mely szerint a fény nem minden esetben utazik egyenes vonalban. Eddington egy Afrika nyugati partjaitól igen távol található szigetre utazott, hogy megfigyeljen egy teljes napfogyatkozást. A jelenségről számtalan fénykép készült, egyes fotókon olyan fényes foltokat lehetett felfedezni, melyeket a szakember később a Hyadok nyílthalmazként azonosított.

Mivel a csillagcsoport ekkor a Nap mögött helyezkedett el, a kísérlet bebizonyította, hogy a Nap hatalmas tömege képes volt olyan mértékben meghajlítani a téridőt, hogy ezzel a Hyadok fényét is elgörbítette, így az a Földről is látható volt.illusztráció: A Hyadok nyílt csillaghalmaz (foto: Jerry Lodriguss, forrás:danspace77.com)

Most, közel egy évszázaddal később a Jet Propulsion Laboratory kutatói arra jutottak, a jelenséget felhasználhatnák távoli égitestek vizsgálatához is. Hogy az elképzelés megvalósítható-e, idővel kiderül, igaz, maga az ötlet is elképesztő. Mai tudásunk szerint nem tudnánk létrehozni egy ilyen távcsövet. A Naprendszer egyéb égitestjeinek hatása miatt ugyanis a gravitációs lencsére épülő teleszkóp csak akkor működhetne, ha a Plútónál 14-szer messzebb helyezkedne el.

Egyelőre egyetlen ember alkotta eszköz sem volt képes elérni ezt az elképesztő távolságot. Éppen ezért nem túl valószínű, hogy az elkövetkező években létrehozhatnánk a NASA szakértői által kigondolt teleszkópot.


forrás:/24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Elon Musk 100 nap alatt megoldaná egész Dél-Ausztrália áramproblémáját
Nem akármilyen kihívásba ment bele a Tesla alapítója, Elon Musk. Azt állítja, hogy meg tudja oldani egész Dél-Ausztrália áramellátási problémáját mindössze 100 nap alatt. Ha nem sikerül, akkor ingyen adja az akkumulátorfarmot.

Dél-Ausztráliában elszálltak az energiaárak és sorozatos áramkimaradásoktól szenvednek a helyiek. Ezt Látva a Tesla energia üzletágának vezetője, Lyndon Rive azt állította, hogy a Tesla 100-300 100 MWh kapacitású akkumulátoraival meg tudnák oldani az áramproblémákat.

Köszönhetően a Tesla Nevadában felállított gigagyárának, mindössze 100 nap leforgása alatt telepíteni tudnának egy 100MWh rendszert a Tesla szerint. A hitetlenkedőknek Elon Musk Twitteren válaszolt, felajánlotta, hogy ha nem sikerül 100 napon belül telepíteni és üzembe helyezni az akkumulátorokat, akkor ingyen adják őket.

Elon Musk (fotó: Shannon Stapleton / Reuters)

Egy ausztrál politikusnő, Sarah Hanson-Young kapott is a lehetőségen és válaszolt Elon Musknak, hogy beszélni akar vele.
A Tesla nemrég fejezett be egy 80MWh akkumulátormfarmot Dél-Kaliforniában, mindössze 90 nap alatt, aminek teljes költsége 100 millió dollár volt. Ez alapján valóban nem lehetetlen küldetés a ausztrál projekt.Lyndon Rive, Elon Musk unokatestvére alapította a SolarCity nevű, főleg napenergiával foglalkozó vállalatot. A céget tavaly vásárolta fel a Tesla, kibővítve az elektromos autókat gyártó cég energia-üzletágát.


forrás:/portfolio.hu/(The Guardian)/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Stephen Hawking az űrbe megy
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Űrutazáson fog részt venni Stephen Hawking – jelentette be a tudós a Good Morning Britain című televíziós műsorban.

A világhírű fizikus a Virgin Galactic cég vezetőjének, Richard Bransonnak az űrhajójával fogja elhagyni a Földet. „Sosem hittem volna, hogy egyszer kijutok az űrbe, de Richard Branson felajánlott egy helyet a Virgin Galactic fedélzetén, és én azonnal igent mondtam” – mesélte Hawking.

Branson vállalata a kereskedelmi célú űrutazás keretében űrturistákat fog szállítani járműveivel. Az első küldetés 2009-ben indult volna, de a tesztek kedvezőtlen eredményei miatt ezt végül elhalasztották 2017-re.

Stephen Hawking (forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jemal Countess)

A Virgin Galactic történetét ráadásul egy tragikus baleset is beárnyékolja: 2014-ben egy próbarepülés során lezuhant a cég kísérleti űrrepülőgépe. A SpaceShipTwo utasokat nem szállított, de a gép két pilótája közül az egyik meghalt, a másik súlyosan megsérült.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
20
  Senki sem tudja, mi lehet az űr sötétjében bujkáló valami
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az űr sötétjében bolyong magányosan egy objektum, amelyről mostanáig a csillagászok azt hitték, egy bolygó, amely valamilyen módon kivetődött a neki otthont adó naprendszerből. A legújabb megfigyelések azonban kétségbe vonják ezt az elképzelést. A tudósoknak egyelőre fogalmuk sincs, mi is lehet valójában a rejtélyes égitest.


2012-ben csillagászok egy csoportja egy furcsa, elszigetelt objektumot figyelt meg Földünktől mintegy 100 fényévre – egy olyan égitestet, amely nagyobb tömegű a Jupiternél, és nagy valószínűséggel az egyik legközelebbi kóbor bolygó, amit a tudósok valaha felfedeztek. Csillagközi bolygónak vagy kóbor bolygónak nevezünk minden olyan bolygótömegű égitestet, amely nem kering egyetlen csillag körül sem, hanem a csillagközi térben szabadon halad.

A legújabb kutatások szerint azonban úgy tűnik, a nem túl fantáziadús CFBDSIR 2149-0403 névvel illetett objektum olyan tulajdonságokat mutat, amik alapján elképzelhető, hogy nem is bolygóról van szó, hanem talán valami egészen másfajta égitestről – olvasható a Science Alert tudományos portál cikkében.

Mit gondoltak róla eddig? - A csillagközi bolygókkal kapcsolatban mindig nehéz megállapítani, hogy klasszikus bolygókról van-e szó, vagy úgynevezett barna törpékről. Utóbbiak olyan égitestek, amelyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak.

A számítások alapján a CFBDSIR 2149-0403 tömege körülbelül négy-hétszerese a Jupiterének, ami alapján azt lehet mondani, inkább egy kóbor bolygóról van szó, mintsem barna törpéről (jelenlegi ismereteink szerint a barna törpék általában 13 jupitertömegnél kezdődnek).

Korábban úgy vélték, a feltételezett csillagközi bolygó az úgynevezett AB Doradus mozgó csoport tagjaként „utazott" a világűrben. Ez a csoport nagyjából harminc, azonos korú és összetételű objektumból áll, amelyek együttesen haladnak a kozmoszban, és valószínűleg azonos helyen is keletkeztek. E feltételezés alapján a CFBDSIR 2149-0403 különösen fiatal, mindössze 50–120 millió év között lehet.

Sokan megkérdőjelezték az első eredményeket
Egyetlen probléma adódott csupán: az elgondolás, amely vándorbolygónak vélte az égitestet, pusztán néhány kezdeti megfigyelésen alapult, így a tudományos közösség nagy része nem vette készpénznek az objektum felfedezői által eléjük tárt eredményeket.

Illusztráció a rejtélyes, bolygószerű objektumról
Forrás: ESO/L. Calçada/P. Delorme/R. Saito/VVV Consortium


Különösen arra nem sikerült bizonyítékot találni, hogy az égitest valóban bolygóként keletkezett, és kilökődött bármilyen csillagrendszerből.
Hogy kiderüljön az igazság, az objektumot eredetileg felfedező csillagászok egyike, Philippe Delorme (Grenoble Alpes Egyetem) és kutatócsoportja az elmúlt pár évben folyamatosan figyelte a CFBDSIR 2149-0403-at, a munkában különböző hullámhosszakon működő távcsöveket alkalmaztak.

Az is lehet, hogy valami teljesen új dolgot sikerült felfedezni
Az új megfigyelésekkel a kutatók pontosabban kiszámították az égitest helyzetét és mozgását. Ebből kiderült, hogy a korábbi hipotézisekkel ellentétben a CFBDSIR 2149-0403 mégsem lehet az AB Doradus vagy más ismert, fiatal mozgó csoport tagja – olvasható az egyelőre lektorálatlan tanulmányt közlő arXiv.org oldalán. Ez a kutatók szerint egyszerre jó és rossz hír. Jó, mert új információkkal gazdagodtunk az objektumról, rossz, mert az egyik legfontosabb paraméter, az égitest kora vált bizonytalanná, megnehezítve a kategorizálást.

A kutatócsoport új megfigyelései szerint az objektumnak vagy gyenge a gravitációs ereje, vagy magas a fémtartalma, tehát a szakértők nem tudják már egyáltalán megmondani, hogy milyen égitestről is beszélhetünk.

Az új eredmények fényében az objektum különösebb, mint azt eddig gondolták.
Sőt, már a CFBDSIR 2149-0403 tömegében sem biztosak a szakemberek.(kép:spynet.ru)


Jelenleg két lehetőséget tartanak valószínűnek: az egyik, hogy a CFBDSIR 2149-0403 egy fiatal (vagyis 500 millió évnél ifjabb) vándorbolygó, amelynek tömege 2-13 jupitertömeg között van. A másik, hogy egy sokkal idősebb (2-3 milliárd éves), magas fémtartalmú barna törpe, tömege pedig a Jupiter tömegének akár 40-szerese is lehet. Természetesen a harmadik opció sem kizárt, miszerint egy teljesen új, korábban nem ismert égitesttípust sikerült megfigyelni.

Szerencsére a CFBDSIR 2149-0403 közelsége miatt viszonylag könnyen kutatható, így a tudósok várhatóan tovább folytatják a megfigyelését.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák