+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Új Beidou navigációs hold Kínából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Egy geostacionárius pályára szánt űreszközzel folytatódott a Beidou konstelláció bővítése.
A Beidou sorozat G8 (GEO-8) jelzésű tagja május 17-én, magyar idő szerint 17:49-kor startolt Hszicsang (Xichang) űrközpontból, Szecsuán tartományból. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3C volt. A műhold másik, a sorozatszámra utaló jelölése Beidou-45.
Az ígéretek szerint 2020-ra lehet teljes a rendszer, összesen 27 közepes magasságú pályán keringő, 5 geostacionárius és 3, az egyenlítői síkhoz képest 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron pályán levő, navigációs rádiójeleket sugárzó műholddal. (Kép: Beidou)

Kína saját, az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az európai Galileóhoz hasonlóan globális lefedettségűre tervezett navigációs műholdrendszere a többiektől megszokott közepes magasságú pályák mellett geoszinkron és geostacionárius (vagyis az egyenlítői sík közelében keringő geoszinkron) űreszközöket is tartalmaz. Ez utóbbiak közül állították most pályára a legújabb példányt.

Tavaly nagy számban bővítették a pontos hely- és időmeghatározásra alkalmas kínai műholdrendszert. A legutóbbi, már idei Beodou start április 20-án volt, ugyancsak Hszicsangból. A rendszer mostanihoz hasonlóan geostacionárius pályára szánt tagja legutóbb 2016 júniusában indult (Beidou-2G7, avagy Beidou-23 néven).

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Elkészült az örökké újrahasznosítható műanyag
A műanyag hulladékok veszélyeiről korábban már mi is beszámoltunk, legutóbb pedig arról írtunk, hogy a mikroműanyagokat már állatok ürülékében is megtalálták, ami szintén jól jelzi számunkra a probléma komolyságát. Kutatók egy csoportja most egy új anyaggal állt elő, ami reményeik szerint elhozhatja a gyakorlatilag végtelenített újrahasznosítást.Az adalékanyagok könnyű eltávolítása révén szabadulhatunk meg a komoly problémától.

Az amerikai energiaügyi minisztérium alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai tették közzé az eddigi kísérletek eredményeit, amelyek kifejezetten biztatóak. Eszerint sikerült összeállítani egy olyan új műanyagot, amelynél a különböző adalékanyagok (így például a színezékek és a terméket megerősítő kemikáliák) eltávolítása nem ütközik komoly akadályokba, vagyis a több alkalommal való újrafelhasználás egy erős, nagyjából 12 órán át tartó savfürdővel megoldható lenne. Ez azért jelent komoly áttörést, mert jelen pillanatban éppen ez jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen a molekulalánchoz kapcsolódó egyéb anyagok eltávolítása számos esetben bizonyul nehéznek, illetve teljesen lehetetlen feladatnak. A polydiketoenamin (PDK) esetében viszont ezek a kapcsolatok visszafejthetők, így az adalékokat viszonylag könnyen leválaszthatjuk, magát a műanyagot pedig újrahasznosíthatjuk.

A bolygón felhalmozódó műanyag hulladék egyre nagyobb fejfájást okoz, az ellenlépések azonban még messze vannak az ideális szinttől. Egyes országok ugyan számos lépést megtettek már, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a legzöldebb államok egyszerűen kiszervezik a piszkos folyamatokat az ázsiai régióba, így szabadulva meg annak terheitől (és a kellemetlen statisztikai adatoktól), miközben mások szinte semmilyen intézkedést nem hoztak meg a hulladékhegyek megfelelő kezelése érdekében. Az újrahasznosítás aránya globálisan néhány százalékra becsülhető, ez a legjobb helyeken sem haladja meg a 25 százalékot, a fenti új anyag elterjedésével azonban radikális módon csökkenthető lenne a probléma mérete. Ehhez persze a kereskedelmi forgalomban való megjelenés kell, ami viszont további teszteket igényel, ehhez ugyanis nem elég azt igazolni, hogy a savfürdőben a különböző adalékanyagok hozzáadása nem jelent akadályt (eddig ezt sikerült kimutatni, többek között színezékekkel és tűzálló anyagok kipróbálásával).

Belátható időn belül kiderül, hogy a PDK mennyiben jelent megváltást, a további fejleményekről mi is hírt adunk majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  "Rosszhiszemű szélhámos a vízüzemű motor feltalálója"
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) soha nem adott pozitív szakvéleményt gróf Spanyol Zoltán vízzel működtethető robbanómotorok megalkotására alkalmas szabadalmáról" - közölte Hartlein Károly, a BME Fizikai Intézet mérnöke.
Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.


"Ez az ember rosszhiszemű szélhámos, az egyetem jogi lépéseket is fontolgat ellene a közvélemény félrevezetése miatt. Többszöri kérésünkre sem volt hajlandó a honlapján szereplő megtévesztő állításait módosítani. A fentiek ismeretében különösen irritáló, hogy az adófizetők személyi jövedelemadójának egy százalékát is kéri a Vízenergia Alapítvány egy tudományosan megalapozatlan képtelenségre" - mondta Hartlein Károly. Az egyetem két kutatójának - a legkevésbé sem elismerő - véleménye egyébként olvasható a Katt ide! című honlapon

Dr. Kálmán Péter, fizikus, egyetemi docens írásában a következő olvasható:"a feltaláló azt állítja, hogy a víz belső nukleáris energiáját hasznosítja, miközben a felsorolt mikrofolyamatok mindegyike kémiai és egyike sem magfizikai".

A fizikus arról is írt, hogy a feltalálóval személyesen is beszélgetett, ami a találmánnyal kapcsolatos kétségeit tovább növelte.

Dr. Palkovics László, a gépjárművek szakértője kereken elutasítja a szabadalom hasznosítását, mivel az a fizika alapvető törvényeit hagyja figyelmen kívül:"a feltaláló a természet legfontosabb törvényét az anyag- és energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagyta."

A honlapon sok más információ is megtalálható, alapfogalmak, interjúk, riportok és annak a plazmavágónak az internetes címe is, amelyről a feltaláló a saját találmányaként beszél. A honlapon az olvasható, hogy a találmányt orosz szabadalom védi.

Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.

Hartlein Károly a Német Szabadalmi Hivataltól megkérte a feltaláló szabadalmát, amiről azt mondta: "nem tartalmaz újdonságot, a számítások középiskolai fizika tankönyvekben megtalálhatók, az egyik ábrán pedig egy négyütemű, négyhengeres motor működése látható. Arról szó sem esik, hogyan valósítható meg a vízzel működtethető robbanómotor."

Gróf Spanyol Zoltán találmányát a Német Szabadalmi Hivatal 1992-ben elfogadta. Magyarországon a találmányról pozitív értékelést a Miskolci Egyetem két oktatója írt. Szavaik szerint a szabadalom "elgondolkodtató" és "felvillantja a reményt egy elfogadható megoldásra".

Dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem állásfoglalását eljuttatta az MTI-hez, amelyben a következő áll: "A Miskolci Egyetem a találmánnyal kapcsolatban semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott és szakmai állásfoglalást nem alakított ki. Egy, Gróf Spanyol Zoltán által bejelentett és Németországban elfogadott szabadalommal kapcsolatban állásfoglalásra kérték egyetemünk két nyugállományú docensét, akik a műszaki tudományok kandidátusaként szakmai véleményt adtak a szabadalomról. Mivel a felkérés személyre szólt (nevezettek közalkalmazotti jogviszonya 5 évvel korábban megszűnt), így szakvéleményük egyéni vélemény, és nem tükrözi a Miskolci Egyetem álláspontját."

forrás:/mti/

Miért nem lehet ví­zautót épí­teni

Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
16
  A Holdra megy a Blue Origin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az immár a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos másik cége eddig nagyon rövid, vertikális repüléseket valósított meg saját kisebb rakétájával (legutóbb egy ugyanilyen tesztet hajtottak végre), most azonban lerántották a leplet a hosszabb távú elképzelésekről, amelyek között a Holdon való megtelepedés is helyet kapott.

Az üzletember az amerikai fővárosban tartott hosszabb előadást, amelyet egy rövidebb animáció kísért. Ezt ugyan Elon Musk rögtön kifigurázta, maga a bemutató azonban érdekesre sikerült, hiszen megtudhattuk, hogy a Blue Origin egy új, jóval erősebb hajtóművel és rakétával készül a következő fázisra, eközben azonban dolgoznak az új landolóegységen is, amely a Földön 15 tonnát nyomna, a Holdról pedig 3,6 tonnás súllyal indulna vissza, idővel akár az ottani jeget (pontosabban hidrogént) felhasználva, hogy ne fussanak ki az üzemanyagból. A folyékony hidrogénre és üzemanyagcellákra támaszkodó landoló emellett a Hold körüli pályára szánt szondákat, valamint holdjárókat is magával vinne, de készül az embereknek otthont adó modul is, hogy 2024-ig megvalósítsák a jelenlegi adminisztráció Holdra való visszatéréssel kapcsolatos álmát. Tekintettel arra, hogy a landolón már 2016 óta dolgoznak, ez Bezos szerint még a határidő előtt megvalósulhat.A NASA-val ellentétben nekik még össze is jöhet az 5 éven belüli siker...(fantáziarajz a landolásról)

A Blue Origin első embere a Holdon való megtelepedést jelölte meg végleges célként, szerinte idővel akár emberek milliárdjai is eljuthatnak majd a kozmoszba. Ettől persze még picit messze vagyunk, nem beszélve arról, hogy a NASA hasonló, szintén 2024-es határidőt megjelölő projektje nem áll túl jól. Erről egy bizottsági meghallgatáson beszélt egy demokrata képviselő, aki szerint az említett dátum kapkodásra kényszeríti az ügynökséget, amely jelen pillanatban a kellő anyagi háttérrel sem rendelkezik, ezért új költségvetési javaslattal kell majd előállniuk, amelyet ezután a Kongresszusnak kellene jóváhagynia – áprilisban a NASA vezetője még arról tett említést, hogy a program extra költsége nem haladja majd meg az évi 8 milliárd dollárt. Erősen kérdéses tehát, hogy 5 éven belül eljutnak a Holdra, ezért előtérbe kerülhetnek a magáncégek, amelyek közül a SpaceX és a Blue Origin párosa emelkedhet majd ki.

A Blue Moon landolóegység esetében az újrafelhasználható jelleget emelik ki, ezáltal csökkenhetnek a költségek és jóval gyakrabban utazhatnánk égi kísérőnkre (és térhetnénk onnan vissza ugyanazon eszközzel). A cégnek most az új hajtóművet és rakétát kell majd tesztelnie, ezt követné a sorban maga a landolóegység, az elkövetkező években lesz tehát miről beszámolni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
16
  Megfejtették az eddig érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A rejtélyes kéziratról hitték már azt, hogy kódolva van, vagy hogy valamilyen egzotikus nyelven írták, de eddig mindenkinek beletört a bicskája. Most végre kiderült, hogy milyen nyelven írták.
A bristoli egyetem egyik munkatársa egy folyóriatban megjelent cikkében azt állítja, hogy megfejtette a középkori Voynich-kódex nyelvét – írja a BBC.


A kódex 234 darab 15 centiméter széles és 23 centiméter magas lapból áll, de 42 lap hiányzik az oldalszámozás szerint. A radiokarbonos meghatározás szerint a XV. században, 1420 körül készülhetett, de ismeretlen írásjelekkel, és eddig arra sem jött rá senki, hogy milyen nyelven.A könyvben számos ábra is található, köztük sok növényábrázolás és néhány asztronómiai jellegű rajz, a kutatók így azt feltételezik, hogy valamifajta herbáriumról lehet szó (foto© AFP / Cesar Manso)

A kódex Wilfird Michael Voynich könyvkereskedőről kapta a nevét, aki a XX. század elején vette meg a művet, de 1969-ben az amerikai Yale Egyetem könyvtárának adományozták, azóta ott őrzik. A kutatók egészen eddig azt gondolták, hogy a könyv rejtjelezéssel íródott, vagy valamilyen egzotikus, esetleg mesterséges nyelven. Gerard Cheshire azonban most megállapította, hogya kézirat protoromán nyelven íródott, amely a mai újlatin, vagy más néven román nyelvek (spanyol, portugál, francia, olasz, román, katalán és galíciai) elődje volt.

Cheshire a BBC-nek azt mondta, a könyvet dominikánus apácák írták Kasztíliai Máriának, Aragónia királynőjének, aki Aragóniai Katalin nagy-nagynénje volt. A könyvben a kutató szerint gyógynövényekről, terápiás fürdőkről, asztrológiáról van szó elsősorban a női egészséggel és a gyerekneveléssel kapcsolatban.

A kutató elmondása szerint nem túlzás azt mondani, hogy a román nyelvészet egyik legfontosabb fejlődésének bizonyítéka a könyv, ugyanis a protorománt bár sokan beszélték a Mediterráneumban a középkorban, írni latinul írtak, így nem maradtak fent írásos emlékei, és el is veszett maga a nyelv.

Cheshire elmondta, a könyv egy mára már kihalt nyelven íródott, amelynek nem volt saját abc-je sem, a könyvben így ismerős és kevésbé ismerős jelekkel próbálták megörökíteni. Nincs benne központozás, csupa kisbetűvel írták, és hiányoznak belőle a kettős mássalhangzók is, de néhány betűn vannak valamiféle szimbólumok, amelyek a központozást vagy a hangsúlyokat jelzik.
Elmondása szerint a következő lépés az lesz, hogy lefordítják az egész művet.

forrás:/hvg/

kapcsolódó: Egy kutató állítja, hogy megfejtette a Voynich-kézirat titkát Katt ide!
500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Katt ide!
Van logika a világ legrejtélyesebb szövegében Katt ide!
Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak? Katt ide!
Mexikói növények lehetnek a Voynich-kód kulcsai Katt ide!
Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
15
  Egy lépéssel közelebb az űrutazáshoz a Blue Origin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Blue Origin kapcsán hónapok óta nem számoltunk be komolyabb fejleményről, bár időközben már a Virgin Galactic is elérte a világűrt. Most a New Shepard egy újabb fellövésére került sor, ahol már több műszert vitt magával a rakéta, a NASA kívánságát teljesítve.

A sorrendben 11-ik küldetés ezúttal is élőben volt megtekinthető, a célkitűzés azonban a megszokottól némileg eltérő volt, hiszen összesen 38 különböző műszert vittek a magasba, hogy a mikrogravitációs környezetben tanulmányozzák többek között a 3D-nyomtatás ottani megvalósíthatóságát (ami a később, jóval hosszabb küldetések során lehet majd hasznos), az űr- és holdpor viselkedését, valamint az élettel és a különböző organizmusokkal kapcsolatos további részleteket. A rakéta ezúttal is vertikális pályán mozgott, 105 km-es maximális magasságot érve el, ahonnan szép lassan, majd pedig egyre gyorsulva tért vissza a felszínre, egy darabban landolva a kiindulási ponton. Probléma nem akadt a repülés során, a tervek szerint az első űrturisták még az év vége előtt elindulhatnak majd a néhány perces utazásra.Jeff Bezos cége mellett a SpaceX és a Rocket Lab is friss hírekkel szolgált A videó indtásához Katt ide!

A SpaceX eközben a Nemzetközi Űrállomásra igyekezett egy újabb teherhajót elindítani, ezt azonban az ISS-n észlelt technikai hiba miatt kellett elhalasztani. A küldetés végül mégis lezajlott, a hét második felében így végre elstartolhatott a Dragon kapszula, hogy két nappal ezt követően, hétfő délután, elérje magát az állomást, majd pedig később visszatérjen onnan. A cég tovább vizsgálódik a Crew Dragon nemrég bekövetkezett balesete kapcsán, itt további fejleményről egyelőre nem adhatunk hírt, a hivatalos csatornákon keresztül ugyanis semmi új nem hangzott még el.

Az új-zélandi és amerikai illetőségű Rocket Lab május 4-én kénytelen volt elhalasztani az Electron újabb startját, a légierő által fellőni kívánt 3 műholdnak otthont adó rakteret ugyanis még gyorsan átvizsgálták, hogy kizárjanak minden problémaforrást. A fellövésre végül vasárnap hajnalban került sor, ez teljes sikerrel zárult.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
15
  Drake-képlet máshogy
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Galántai Zoltán

A Drake-képlet az 1960-as évek elején jelent meg, és az lett volna a célja, hogy egyfajta értelmezési keretrendszert biztosítson a hipotetikus idegen civilizációk számának megbecsüléséhez.
Mivel azonban magán hordja a korabeli tudományos feltételezések és elvárások lenyomatát, ezért időnként érdemes újragondolni a paramétereit. Miként nemrégiben a SETI Institute is tette.


Seth Shostak a témát tárgyalva – és persze a fontosságát hangsúlyozandó – azzal kezdi, hogy ez a „második legnevesebb egyenlet … csak Einstein E=mc2-e halványítja el”. A valóság azonban az, hogy a Google mintegy 291 ezer találatot ad rá. Arra viszont, hogy Maxwell-egyenlet, 361 ezret; az „Einstein-egyenlet” kifejezésre 578 ezret, és magára a tömeg–energia ekvivalencia képletre közel 3,5 milliót. Vagyis a Drake-képlet dobogós ismertségére/népszerűségére vonatkozó állítást is érdemes újragondolni – mint ahogy egyes paramétereinek értelmezését is.Drake-képlet máshogy ..Idegen civilizációk.. (Illusztráció: SETI Institute)

Egyfelől ugyanis az eredeti elképzelések szerint és a több mint ötven évvel ezelőtti tudományos elképzeléseknek megfelelően Drake az élet „otthonaként” kizárólag bolygókkal számolt – ma viszont nagyon is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az különböző holdak tavaiban vagy óceánjaiban is kialakulhat például a jég alatt. Ami, mondja Shostak, csupán „szemantikai változtatás”, és a lényeget nem érinti (és amivel persze vagy egyetértünk, vagy nem).

Másfelől viszont – és ez jóval fontosabb –, „ha az élet vagy az értelmes élet tova tud terjedni [a szülőhelyéről], akkor az életbarát megjelölés nem különösebben fontos, mivel [a későbbiekben] azok a helyek is alkalmasak lehetnek a számára, ahol nem tud létrejönni”. Értsd: a pánspermia (az élet bolygó- vagy éppen csillagközi terjedése), illetve a világűr kolonizációja irrelevánssá teheti az eredetileg élet- vagy értelemhordozó helyek számát, és ezen a ponton nem nehéz arra a következtetésre jutnunk, hogy Drake egyszerűen megfeledkezett arról, hogy az időben állandó természeti törvényekkel ellentétben mind az élet, mind pedig az értelmes élet fejlődésének vannak időbeli dimenziói is. A Föld négy milliárd éve nem lett volna alkalmas a mai élet számára, és hasonlóképpen: az olyan felfedezések, mint a tűz meg a ruházat, alapvetően megváltoztatták, hogy hol tudunk megtelepedni vagy éppen terjeszkedni.

Végezetül hadd tegyem hozzá, hogy a Drake-képlettel kapcsolatban azt sem árt észben tartani, hogy kizárólag olyan dolgokhoz tudunk valószínűséget rendelni, amiknek tudjuk a valószínűségét (bármennyire is tautológiának hangozzék ez), és mivel ez esetben több olyan paraméter is van, amelynél erről sejtelmünk sincs, a Drake-képlet legfeljebb azt tudja megmutatni, hogy mi mit gondolunk – azt azonban nem, hogy mi a valóság. Vagyis ha azt olvassuk valahol, hogy a földönkívüli értelem létének x százalék a valószínűsége, akkor elkezdhetünk gyanakodni arra, hogy aki ezt írta, az nem ért a témához.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
13
  Pénzhamisítás miatt vették elő a Kétfarkú Párt vezetőit
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Botos Tamás

"Ismeretlen személy pénzutánzatra vonatkozó szabályok megszegése szabálysértési ügyében” rendelte be a Nemzeti Adó – és Vámhivatal a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökségét, írja a Népszava.
Kovács Gergely pártelnök szerint a Soros-pénzek miatt vették elő őket. A viccpárt Soros György fejével készített tízezresre hajazó álbankót.

Kovács a lapnak elmondta, hogy :"viszonylag sokat, körülbelül százezret osztogattunk szét, sőt el is adtunk belőle jó párat. Mielőtt elkezdtük az akciót, megkérdeztünk egy ügyvédet."

forrás:/444/

Friss: Úgy tűnik, mehetünk a NAV-hoz a Sorospénzek miatt. Ez ugye az a pénz, amit kormányunk is rendszeresen emleget, amit Soros György küld a magyar ellenzéknek, hogy ebből finanszírozzuk az illegális bevándorlást, az MKKP pedig vállalta a disztribúciót.

Érdekesség, hogy Vaterán a 20 000-es még ugyan nem, de az 500-as Sorosbankó már értékesebb a forintnál, 800 forintért lehet beszerezni. Szóval ez egy ilyen furcsa pénz, aminek a forinthoz mért árfolyama attól függ, hogy mekkora címletről van szó.

forrás:/ketfarkukutya.mkkp/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
11
  A lövés nyoma
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Both Előd

A japán Hayabusa–2 szonda felvételein jól láthatók annak a becsapódásnak a nyomai, amelyet áprilisban tudományos céllal hoztak létre a Ryugu kisbolygón.
A Hayabusa–2 már túljutott másfél évig tartó küldetése felén, amelyet a Ryugu kisbolygó térségében tölt. Februárban sikeresen végrehajtotta az első mintavételt a kisbolygó felszínét alkotó anyagból. Ezután a japán űrszonda az aszteroida másik része fölé manőverezte magát, majd április 4-én kilőtt egy lövedéket (impaktor), hogy a felszín alatti ősi anyag is a felszínre kerüljön, és így a következő hetekben azt is meg tudja vizsgálni.
A Hayabusa–2 sikeresen végrehajtotta az első mintavételt a kisbolygó felszínét alkotó anyagból (Animáció: JAXA)

A 30 centiméteres, rézből készített lövedéket egy robbanó töltet indította útnak, olyan sebességgel, hogy a becsapódás a vártnál nagyobb, mintegy 20 méter átmérőjű nyomot hagyott a Ryugu felszínén (a kutatók csak fele ekkora nyomra számítottak). A szonda április 25-én továbbította az első felvételeket a becsapódás helyéről. A felvételre azért kellett ennyit várni, mert az impaktor szabadon bocsátása után a Hayabusa átment a Ryugu átellenes oldalára, mintegy 20 kilométerre az égitesttől, nehogy a becsapódás során kidobódó törmelék szemcséi kárt tegyenek a szerkezetben. A Ryugu az impaktorral együtt egy kamerát is otthagyott, amelynek a képén látható volt a kidobódó részecskezápor. Ez megerősítette, hogy a lövedékkel sikerült eltalálni az aszteroidát, a felvételek alapján azonban nem lehetett megállapítani, mekkora a kráter.

Ezután április második felében a JAXA irányítóközpontjából a Ryugu közelébe vezették a Hayabusát, így az mintegy 1,6 km távolságból tudta lefényképezni a becsapódás helyét. Ezen látható, hogy a felszín körülbelül 20 méter kiterjedésű területen változott meg. Vélhetően a kisbolygó mélyéről olyan anyag is a felszínre került, amelyet nem ért a Nap sugárzása, kisebb hőmérséklet-változásoknak volt kitéve, és az egyéb erodáló hatások is mérsékeltebbek lehettek. A repülés irányítói remélik, hogy hamarosan a becsapódás nyomán felszínre került ősi anyagból is mintát tudnak venni.A Ryugu felszínén az égitest meglövése előtt és után készített felvételeket összehasonlítva jól látható a becsapódás nyoma. (Animáció: JAXA)

Az impaktor és a kamera együttese csak az egyike volt azoknak a leválasztható egységeknek, amelyeket a Hayabusa–2 a 900 méter átmérőjű Ryuguhoz vitt. A Hayabusa tavaly júniusban érkezett meg célpontjához. Mint emlékezetes, tavaly három kisebb leszállóegységet juttatott az égitest felszínére (kapcsolódó híreink itt, itt és itt olvashatók). Az űrszonda év végén, novemberben vagy decemberben indul vissza a Föld felé, a gyűjtött mintákat tartó kapszula 2020 decemberében ejtőernyővel Ausztráliában fog földet érni.

forrás:/urvilag/

kapcsolódó : Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Készül a japán Hayabusa-2 Katt ide!
Leszálltak a japán miniszondák az aszteroidán Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
11
  A dinoszauruszok olyan civilizációt építhettek volna, mint az emberek... lehet, meg is tették
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Egy paleontológus eljátszott a gondolattal, mi lett volna, ha nem halnak ki a dinoszauruszok 65 millió éve… Elképesztő következtetésre jutott. Mint köztudott, a dinoszauruszok nagy része mintegy 65,5 millió éve pusztult ki, amikor egy (újabb adatok szerint) 14 kilométeres aszteroida csapódott be a mai Mexikói-öböl környékén. De vajon mi lett volna, ha az aszteroida egy órával később érkezik és elkerüli az ütközést a Földdel? Vajon hogyan és hová fejlődtek volna a dinoszauruszok?A skót paleontológus, Douglas Dixon szerint ha a dinoszauruszok tovább fejlődhettek volna még pár millió évig, akár emberszerű civilizációt is alkothattak volna.

Ötlete nem egyedülálló. Évekkel ezelőtt Dale Russell, a Kanadai Nemzeti Természettudományi Múzeum munkatársa is kutakodott egy kicsit. Szerinte ha dinoszauruszok fejlődése még 60 millió éven át folytatódott volna, minden bizonnyal kialakult volna egy olyan intelligens faj, amely képes lett volna civilizációt építeni, ráadásul testfelépítésük is humanoid lett volna.

Ezek a kevésbé ismert dínó a Stenonychosaurus inaequalis-ból fejlődhettek volna ki, amely nagy aggyal, és szembefordítható ujjakkal büszkélkedhetett, továbbá nagyon emberi lábnyomával és sztereó látásával szinte egyenlő szinten lehetett a később kifejlődött korai emberfélékkel. A Stenonychosaurus körülbelül 12 millió éve élt a dinoszaurusz korszak vége előtt, és Russell szerint olyan intelligens volt, mint az első emberek lehettek.

Douglas Dixon paleontológus lényei viszont egy kis növényevő dinó-ból, a „Sarahsaurus aurifontanalis”-ből alakulhattak volna ki, amely Észak-Amerika kontinensében élet 200 millió évvel ezelőtt. Ennek az élőlénynek manipulatív melső végtagjai voltak, amelyek mérete hasonló volt az emberi kézhez. A paleontológusok tanulmányai szerint a teremtmény “keze” nagy erőt és hatalmas előnyt adott neki kortársaival szemben.Nincsenek megbízható információink arról, hogy milyen eszesek lehettek a dinoszauruszok, csak néhány durva becslés.

De mivel több, mint 100 millió évig az állatvilág domináns fajai voltak a Földön, alighanem akadtak köztük intelligensebb fajok is. Összehasonlításképpen, az emberek csak egy millió éve léteznek. Ha lett volna még idejük a dínóknak, minden bizonnyal olyan civilizációt hozhattak volna létre, mint az emberek.

Egyes elméletek szerint néhány dínó faj túlélte a 65 millió évvel ezelőtti kataklizmát, pont azért, mert intelligensek voltak, és megtalálták a módját annak, hogyan maradjanak életben a nehéz körülmények közt is. Evolúciójuk pedig éppen ezen körülményeknek köszönhetően felgyorsult, és testalkatuk humanoid alakot vett fel. Vagyis két lábon járnak, két kezük van, szinte emberiek lettek. Mivel a földalatti életformához alkalmazkodtak a nem túl biztonságos felszínnel szemben, nem is hagytak maguk után felismerhető régészeti nyomokat. Legfeljebb az óceáni népek mítoszaiban bukkannak fel, különös, gyík-hal-ember szerű démonok képében.Érdekesség, hogy a sumér mitológiában is szerepet kapott egy hasonló hüllő-hal-ember lény, amely az óceánból jött elő, és adta át a tudást az akkor még állati sorban tengődő emberiségnek.

“A teremtés után, Babilónia partjánál a tengerből az Óannész nevű „szörnyállat” emelkedett ki. A teste, mint a halé, de a halfej alól egy másik fej, a farkánál meg emberi láb kandikált ki, s e „halnak” emberi hangja volt. A Kr. e. III. században, Bérosszosz korában a babiloni Ésagila templomban a papok még mutogatták hitelesnek tartott, kőbe vésett képét. Óannész a legenda szerint Enki isten parancsára érkezett az emberek közé, hogy tanítsa, okítsa, vagyis civilizálja őket.”

Az UFO-hívők közt akadnak, akik a hüllőszerű Reptiliánokban, vagy drakonidákban látják a dinoszauruszok leszármazottait. Érdekes belegondolni, hogy a korai emberek még tudhattak a föld mélyén, vagy az óceánokban élő dínó-lényekről. Talán nem véletlen az a mélyen gyökerező ősi irtózat és ellenszenv, amit az emberekben rejtőzik mindenféle hüllővel szemben.

Lehetséges, hogy valóban civilizálódtak a dinoszauruszok? Ha igen, elképzelhető, hogy a mai napig együtt élünk velük? Ők okozzák az UFO-jeleséget? Vajon ők lehetnek az a rejtőzködő háttér hatalom, amely irányítani próbálja modern emberi világot?

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
.
---