+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
22
  Halála előtt négy nappal jelent meg Hawking testamentumnak is beillő tanulmánya
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
szerző: Vajna Tamás

Stephen Hawking még halála előtt levezette a világvégét és a párhuzamos univerzumok létezését. A Kivezetés az inflációs elméletből? (A Smooth Exit from Eternal Inflation?) címen a Leuveni Katolikus Egyetem elméletifizika-professzorával, Thomas Hertoggal közösen jegyzett dolgozat – a Business Insider vagy a digitaltrends komentárjai szerint – a párhuzamos világok felfedezését lehetővé tevő elméleti alapokat írja le, helyére téve a sokat vitatott kozmikus infláció teóriáját. Az ősrobbanás-elméletet kiterjesztő, az univerzum exponenciális tágulását, majd annak lassulását leíró modell tapasztalati bizonyítása eddig nem volt megoldott.A szóban forgó tanulmány a párhuzamos világokat feltételező multiverzum-elmélet beemelésével olyan metódust javasol, amellyel megszerezhető a bizonyosság. Hawking és Hertog azt állítja, hogy az ősrobbanás során létrejött többi világegyetem nyomot hagyott a ma ismert univerzumban jelen lévő háttérsugárzáson, a jelek pedig megfelelő műszerrel mérhetőek. A tanulmány levezeti azt is, hogy az emberiség által ismert látható univerzum a teljes sötétséggel ér véget, miután a csillagok kifogytak a fűtőanyagból.

Mint azt az életművét öszefoglaló nekrológunkban megírtuk, Hawking 2006-ban Hertoggal közösen már kifejtette, hogy a világegyetem kiindulópontját nem egyetlen abszolút kezdetként kell értelmezni, hanem több, jóformán azonos eséllyel lehetséges kezdeti pont összességeként.

forrás:/qubit.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
22
  Manapság a pénz az érzelmi biztonság helyettesítője
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza
szerző: Földi Miklós pszichológus

Ha egy családban drasztikusan sokfélén gondolkodnak a pénzről, az viharos konfliktusokat okozhat. A pénzzel való bánásmódunk azonban jóval több, mint hasznos vagy káros szokás: árulkodó tünet arról, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Egyszer megkeresett egy ötvenes éveiben járó asszony, hogy erősen szorong, egyre boldogtalanabbul érzi magát. Hamar kiderült, hogy mostani párja mellett – akit nagyon szeret – úgy érzi, kezd megfulladni, mivel partnere nem enged semmire sem költeni, úgy fogja a pénzt, mintha minden cent az életüket jelentené. Mindezt amellett, hogy jómódban éltek, külföldi ingatlanjaik, vastag bankszámláik voltak.
Emellett a párja beteges gyűjtő volt, akár a spájzról volt szó, ahol hosszú háborúra elegendő élelmiszercsomagokat gyűjtött már össze, vagy bútorokról, limlomokról, egyszóval mindent felhalmozott. Nem szeretett emberek közé járni, és ha nem volt muszáj, nem fizetett ki semmit.

Az asszony kétségbe volt esve, úgy érezte, nem tud már sokáig így élni.

A pénz az pénz
A modern gazdaságpszichológiai kutatások az utóbbi harminc évben azt bizonyítják, hogy a pénz elsősorban az érzelmi biztonság elérésének eszköze lett. A hétköznapi életben betöltött központi szerepe révén, tudatosan használva, teljesebb, boldogabb életet élhetünk vele, segíti érzelmi biztonságunk kialakítását. A gond akkor kezdődik, ha ebből az eszközből az érzelmi biztonság helyettesítője lesz.

Egyre kevésbé fontosak a többiek
A belső bizonytalanság oka, amit a pénzzel próbálunk elnyomni, elsősorban megváltozott társadalmi normáinkban és elvárásainkban keresendő. Megszűntek a régi, mindenkire vonatkozó alapértékek és hiedelemrendszerek, mindenki önmaga dönthet, mit tart igaznak, mit gondol a világ működéséről és céljáról, és ezzel egy időben önmaga is dönt a sorsáról.

Ez a szabadság – a döntés és választás szabadsága – óriási felelősséggel nyomja az embert. Én döntök magamról, jól kell döntenem, mert különben csak magamat hibáztathatom. Ettől aztán lehet szorongani. De egyszerűbb ezt félretenni, bízni az anyagiakban, hiszen „azok nem csapnak be”, „a pénz az pénz”, az a tuti.

De minél inkább az anyagiak jelentik a biztonságot, annál kevésbé lesznek fontosak a minket körülvevők – akár a család biztonságot adó jelenléte –, és egyre inkább saját anyagi helyzetünktől tesszük függővé boldogságunkat és önmagunkról alkotott képünket.

Ugrás a szakadékba

A fanatikus takarékoskodás elsősorban arról szól, hogy félünk önmagunk lenni, megélni a vágyainkat, boldognak lenni, jól érezni magunkat. Minél inkább eluralkodik ez az érzés az életünkön, annál szélsőségesebb formájában jelentkezik a fukarság. A legtöbb konfliktushelyzetet az extrém spórolás okozta félelmek és kontrollmánia okozza.

Személyes támadás
A spórolós retteg a pénzköltéstől, olyan az, mintha szakadékba kellene ugrania, és ha mégis költeni kényszerül, például a családja többi tagja miatt, azt szinte személyes támadásnak éli meg.

Ezért mindent megtesz, hogy távol tartsa magát az ilyen helyzetektől, aminek az a legegyszerűbb módja, ha a környezetét is megpróbálja „letiltani” róla.

A valós okok
A pénzügyi viselkedés sohasem oka valaminek, hanem a tünete. Ezért a legelső lépés a gyógyulásban, ha feltárjuk a valós okokat. Gyakori eset, amikor a pénzhez való hozzáállást hozzuk magunkkal kapcsolatba. Ilyenkor érdemes megnéznünk, hogy párunk szülei, családja mennyiben gondolkodik hasonlóan a pénzügyekben. Ha igen, tudhatjuk, hogy családi mintáról van szó, amit nem lesz egyszerű megváltoztatnunk. Amennyiben nem látunk ilyet, akkor elképzelhető, hogy a párunk valamelyik múltbéli kapcsolata vagy rossz tapasztalata alapján vette fel ezt a viselkedést. Ilyenkor egy-egy jó beszélgetés sok mindent elindíthat.

Kapcsolódva a világhoz
Ha alapvető értékeink különböznek, az állandó vita forrása lehet egy kapcsolatban. Az ilyen típusú pénzügyi szokás a gyermekek életére is erősen kihathat.

Önmagunk leértékelése
A szülők közti éles különbség – például az egyik elhalmozza mindennel a gyereket, míg a másik túlzott takarékosságra neveli – komoly problémákat okozhat. A pénz a gyermekek számára nem jelent semmit, értékét és jelentőségét a szülők és a társas közeg által felruházott szerepe adja.

Ha azt közvetítjük, hogy a szeretet megszerzésének eszköze, akkor a pénz jelenti majd a szeretetet, később érzelmi és kötődési problémákat okozva. Ha azt mutatjuk, hogy a pénz gonosz, rossz dolog, kialakíthatjuk a gyerekben a félelmet a pénztől, és megalapozhatjuk, hogy később lelkiismeret-furdalása legyen, ha magát jutalmazza. Ha a pénzről azt tanítjuk, hogy nem szabad elkölteni, azzal önmagunk leértékelését tanítjuk meg neki.

A pénz tehát jóval több mint fizetőeszköz. Személyiségünk, érzelmeink, a világhoz kapcsolódásunk kifejeződése. És hogy mi történt az ötvenéves hölggyel? Megtanulta vállalni saját magát, elkezdett a kedve szerint költekezni, és rávette a párját is, mondván: másként nem élet az élet.

Forrás:/hvg extra/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
20
  A Kepler-űrtávcső kezd kifogyni az üzemanyagából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Juhász Áron

Majd egy évtizednyi működést követően a Kepler-űrtávcső küldetésének végéhez közeledik. A NASA egy frissen megjelent sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat (és a csillagászat számos más területét is) forradalmasító űreszköz életéből.

A többszöri halasztást követően 2009. március 7-én pályára állított Kepler eredeti és elsődleges feladata a fedési módszerekkel történő exobolygókutatás volt. Erőssége a hasonló feladatú elődeihez képest, hogy nem Föld körüli, hanem távoli Föld-követő (Nap körüli) pályára tervezték, így mentesült bolygónk zavaró hatásaitól. Ebből kifolyólag elérhetetlen messzeségben is van tőlünk (ellentétben a Hubble-űrtávcsővel, amit öt alkalommal is meglátogattak szervizküldetések során), és hacsak nem találunk egy kozmikus benzinkutat, hamarosan örökre befejezi működését.

4 évvel az indítását követően, miután a második stabilizáló célú lendkereke is meghibásodott, 2013 májusában idő előtt felfüggesztették az eszköz működését. A műszert eredetileg négy ilyen lendkerékkel látták el, amelyek feladata a távcső folyamatos irányban tartása volt, és úgy tervezték, hogy három ilyen eszköz képes legyen ezt a feladatot ellátni. A mérések 2014 júniusában a K2 misszió keretében kezdődtek újra, és azóta is folynak.

A K2 misszió működése, irányban tartás a Nap sugárnyomásának segítségével. (forrás: NASA Ames/W. Stenzel)

A kieső lendkerekek stabilizáló hatását a Nap sugárnyomásából származó forgatónyomaték minél egyenletesebb térbeli elosztásával, a távcső ekliptika felé irányításával pótolták. Ez a pozíció egy instabil egyensúlyi helyzetet jelent, amelyet a szonda hajtóműveinek időnkénti rövid bekapcsolásával már könnyű korrigálni.

A mérési kampányok során egy-egy égterületet nagyjából három hónapon keresztül képes megfigyelni, mielőtt egy másik irányba kénytelenek elfordítani. Eredetileg csak 10 ilyen kampányra készültek, de a távcső köszöni szépen, nemrég kezdte el a 17. menetet, és egészen addig folytatni fogja, amíg a készletei ezt megengedik. Azonban a kutatóknak a tudományos adatok Földre való visszasugárzására is gondolniuk kell, amihez szintén üzemanyagra van szükség.

“Üzemanyagszint-jelző nélkül figyeljük meg az űreszköz figyelmeztető jeleit, így az üzemanyagtartály nyomásának hirtelen esését, vagy változásokat a fúvókák tolóerejének teljesítményében. Így pusztán becsléseink vannak, nem pontos ismereteink.” – nyilatkozta Charlie Sobeck, a Kepler misszió egyik vezető mérnöke. “Kicsit olyan, mint amikor megpróbáljuk eldönteni, mikor álljunk meg tankolni az autónkkal. Megálljunk most, vagy még elérünk a következő benzinkútig? Esetünkben azonban nincs következő kút, vagyis addig kell befejezzük a méréseket, amíg még kényelmesen van elég kapacitásunk az adatok Földre való visszajuttatására.”Fantáziakép a hamarosan leköszönő Kepler-űrtávcsőről. (forrás: NASA)

Nagyon sok űrmisszió esetén kell üzemanyagot tartalékolni az utolsó manőverekhez. Például egy Föld körül keringő műhold esetében el kell kerülni a más űreszközökkel való ütközés vagy a Földön lakott területre becsapódás lehetőségét. A NASA a Cassini esetében az utolsó üzemanyag-tartalékokkal inkább a Szaturnuszba irányította az űreszközt, mintsem hogy a kontrollálatlan keringéssel kockáztassa a bolygó valamelyik (potenciálisan akár életet hordozó) holdjába való becsapódás (és beszennyezés) esetleges veszélyét. A Keplerhez hasonló űrcsillagászati missziók esetében (amelyek közelében nincsenek védendő környezetek, vagy más eszközökkel való ütközés veszélye) erre szerencsére nem kell figyelni, így az utolsó csepp üzemanyagot is a mérésekre, illetve az adatok visszajuttatására fordíthatjuk. Ki tudja, milyen új tudományos felfedezések lehetnek a Kepler Földre sugárzandó legutolsó adataiban?

Miközben a Kepler folytatja az utolsó adatainak összegyűjtését, már készítik a következő generációs űrfotometriai misszió indulását. A TESS-űrtávcső (Transiting Exoplanet Survey Satellite) várhatóan április 16-án indul a floridai Cape Canaveral űrközpontból. A szonda a teljes égboltot vizsgálva elsődlegesen a 300 fényévnél közelebbi fényesebb csillagokra fog fókuszálni, átvéve az exobolygókutatások lángját, az azt majd egy évtizeden keresztül tápláló Kepler-űrtávcsőtől.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: 1200 új exobolygót fedeztek fel Katt ide!
Katasztrofális véget jósol az exobolygók felfedezése? Katt ide!
Mégis egy idegen civilizáció nyomára bukkantunk? Katt ide!
Az első igazi kép a Föld-szerű bolygókat tartalmazó rendszerről Katt ide!
Rendkívüli sajtótájékoztatót tart a NASA, miután egy távcső felfedezett valamit az űrben Katt ide!
Csaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel a Kepler-űrteleszkóppal Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
20
  Felderítetlen a digitális pénzek bevezetésének kockázata
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az 1930-ban alapított, bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) attól tart, hogy a kriptovaluták hatással lehetnek a pénzügyi stabilitásra, ha azokat a jegybankok túl gyorsan vezetik be. A kérdés két okból került előtérbe: egyrészt napjainkban népszerűvé váltak a digitális pénzek, másrészt kiszivárgott, hogy a svéd központi bank az elektronikus korona megalkotásán dolgozik. A BIS a kérdéssel foglalkozó bizottsága úgy vélte, hogy a digitális jegybanki fizetőeszközök kibocsátása jelenleg még komoly kockázatokat hordoz magában, ezért az intézmény óvatosságra intette a központi bankokat a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Benoît Couré, a Nemzetközi Fizetések Bankja Fizetési és Piaci Infrastruktúra Bizottságának (BIS CPMI) elnöke szerint a digitális pénzek bevezetése előtt még sok kutatásra és tesztelési szakaszra van szükség.

A szakember elismerte, hogy a jegybankok által kibocsátott virtuális fizetőeszközöknek alapvetően komoly előnyeik vannak, többek között az értékpapír- és devizaüzletek is sokkal hatékonyabban bonyolíthatók le a segítségükkel.

A BIS testülete a digitális pénzek két formáját különbözteti meg: az egyiknél a valutát csak a kiválasztott hitelintézetek kaphatják meg, míg a másik esetben a fizetőeszközt bárki használhatja.

A virtuális fizetőeszközök hatékony megoldások lehetnek, de nem szabad siettetni a bevezetésüket és az alkalmazásukat.

Az utóbbi általános alternatíva Benoît Couré szerint megváltoztathatja a pénzügyi rendszer jelentőségét, valamint annak a módját, ahogy a központi bankok biztosítják a pénzt, de ez még egy ismeretlen terep felderítetlen kockázatokkal.

Jacqueline Loh, a Szingapúri Pénzpolitikai Hivatal igazgatóhelyettese arra figyelmeztetett, hogy visszaüthet a pénzügyi stabilitásra az, ha egy digitális fizetőeszköz hatással lesz a kereskedelmi bankok betéteire. A menedzser azt viszont elismerte, hogy a kriptovaluták fontos eszközök lehetnének a központi bankok kezében.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó:Saját kriptovalutát hoz forgalomba a Marshall-szigetek Katt ide!
Rejtélyes valutából gazdagodna meg a fél világ Katt ide!
Kriptovaluta orvbányászaton kapták a kazah pénzügyminisztérium informatikusait Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
20
  Olyat tett a mesterséges intelligencia, ami a tudósokat is meglepte: úgy csalt, ahogy ember még soha
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A gépi tanulással kapcsolatos több korábbi eredmény eltörpülni látszik egy német fejlesztésű mesterséges intelligencia viselkedése mellett. A különleges program teljesítménye a fölötte bábáskodó kutatókat is meglepte.

Az, hogy a mesterséges intelligencia lassan minden téren túlszárnyalja a humán teljesítményt, ma már alapvető tény. Ám míg a gépek fejlődése a külső szemlélő számára több szempontból is előnyös dolognak hat, korunk legnagyobb gondolkodói egyre hangosabban kongatják azt a bizonyos vészharangot. A legélesebb kritikusok egyike a brit asztrofizikus, Stephen Hawking, aki ijesztő jóslatában arról értekezik, hogy ha nem vigyázunk, a mesterséges intelligencia előbb-utóbb az emberiség végét okozhatja.

A terület közben pedig szüntelenül fejlődik, és már nem csak a számítógépeknél tapasztalhatók különféle előnyei. Nemrég az AI-modullal felvértezett Huawei Mate 10 Próról derült ki, hogy akár egy autó elvezetésével is elboldogul, miután a szakemberek sikeresen megtanították rá. Egy német fejlesztés is hasonló eredményekkel büszkélkedhet, már ami a gépi tanulásos módszert illeti.

A Freiburgi Egyetem kutatói több Ataritól származó retrójátékra is „ráeresztették” a már említett modult, a lassan 30 éves múltú Q*bertnél azonban szokatlan dolgot tapasztaltak: az általuk gondozott AI egyfelől elsajátította a játék fontosabb szabályait, idővel pedig kiismerte annak gyenge pontjait is.

És ez még semmi, a nemrég publikált tanulmányuk szerint a mesterséges intelligencia ezután fogta magát és az ember által alkotott program hibás részéből kinyert adatok alapján „elkészítette” saját, nyerő stratégiáját. A német AI ezt követően a kutatók számára értelmezhetetlen lépéseket használva sorra állította fel az újabb, játékon belüli rekordokat, mígnem az elképzelhetetlennek tűnő egymilliós ponthatárig el nem jutott. Bár ilyen értelmezésben csalásról van szó, az evolúciós algoritmusok kategóriájába illő fejlesztés hatalmas előrelépésről tanúskodik: nemcsak detektálta a játék készítői előtt eddig ismeretlen hibát, képes volt megérteni és megtanulni, hogyan tudja azt saját előnyére fordítani.

A szakemberek elsődlegesen úgy tekintenek rá, mint egy jövőbeni mentőövre, amely számos területen lehet majd hasznosítható, akár a hasonló programozói bakik kiküszöbölése terén is. Ezzel együtt viszont jó lesz vigyázni: más jövőkutatók szerint ugyanis az igazi veszélyt nem is a lázadó gépek, sokkal inkább az emberek jelentik, illetve az, hogy rossz célokra használják majd az olyan, alapvetően jószándékú eszközöket is, mint amilyen a németek fejlesztette AI.

forrás:/hvg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
18
  Neukum-kráter a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Both Előd

Krátert neveztek el a Marson Gerhard Neukumról. A német fizikus és planetológus a Mars Express HRSC kamerájának vezető kutatója volt.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) névadással foglalkozó munkacsoportja tavaly szeptemberben hagyta jóvá, hogy a Mars Noachis Terra területén egy 102 kilométer átmérőjű krátert a 2014-ben elhunyt német fizikusról és bolygókutatóról, Gerhard Neukum professzorról nevezzék el.

Gerhard Neukum (1944–2014), a berlini Freie Universität Földtudományi Intézetének professzora, a Mars Express HRSC kamerájának vezető kutatója volt. Számítógépe képernyőjén a Mars domborzati térképe látható, amelyet a HRSC kamera felvételei alapján állítottak össze. (kép: Erik Möller / Wikipedia)

Neukum javaslatára került az ESA Mars Express űrszondája műszerei közé a nagy felbontású sztereókamera (HRSC, High-Resolution Stereo Camera), majd ő irányította a kamera fejlesztését és ő volt a HRSC vezető kutatója.

A Neukum-kráter a Mars kráterekkel sűrűn borított Noachis Terra területén, a Mars legnagyobb becsapódásos medencéje, a Hellas Basin nyugati peremétől mintegy 800 kilométerre található.

A Noachis Terra a Mars egyik legősibb, mintegy 3,9 milliárd éves területe, felszíne a Mars geológiai történetének legkorábbi időszakában, a noachi korban alakult ki, ezt tükrözi a terület elnevezése, ahol a kráterek sokasága is abból az ősi időszakból származik.

A terület sok kráterének a belsejében találhatók dűnemezők, a Neukum-kráter esetében ez körülbelül 12 × 17 km kiterjedésű, és a kráter délnyugati részén helyezkedik el.

A 102 kilométer átmérőjű Neukum-kráter belsejében két sekélyebb mélyedés és dűnemező található. A képet a Mars Express HRSC kamerájával 2005. december 31-én, 2007. május 24-én és 2007. május 27-én készített felvételeiből állították össze. A képen észak jobbra van. (kép: ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az egyes dűnék észak-déli irányban húzódnak, alakjuk aszimmetriája azt jelzi, hogy az uralkodó szélirány keleti volt. A szél a sötétebb homokot a kráter nyugati és északi részébe sodorta, ami arra utal, hogy a keleti és időnként délies szél igen erős lehetett.

A dűnemezőtől nyugatra látható, világosabb tónusú üledék eredete ismeretlen, esetleg nagyobb sziklatömbök vagy a kráter sziklás belseje eróziójának maradványa lehet. A kráter sekély belsejét története során feltöltötte az üledék. Két jellegzetes, szabálytalan alakú bemélyedés is található a kráter belsejében, amiből arra következtetnek, hogy esetleg a környező, puhább anyag könnyebben erodálódott, meghagyva az ellenállóbb anyag szigeteit. Az idők során a kráter pereme különböző mértékben beomlott, a távlati képen láthatók a földcsuszamlások nyomai.

A Neukum-kráter és közvetlen környezetének domborzati képe. A jobb felső sarokban látható színskálának megfelelően a fehér, barna és vörös színek a magasabban, a kék és a lila a mélyebben fekvő területeket jelölik. (kép: ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kráterperemen és a belsejében sok kisebb, újabb kráter található.

Az immár 15. éve a vörös bolygó körül dolgozó Mars Express HRS kamerája a szonda 25 kilométeres keringési magasságából 2,3 méter/pixel felbontású képeket készít, az egyes felvételek 2,35 km2 területet örökítenek meg. A kamera átlagos felbontása 10 méter, de egyes területekről az 1 méter körüli gyújtótávolságú teleobjektívvel 2–3 méter felbontású képek is készültek.

Gerhard Neukum a Mars Expressen kívül több más űrküldetésben is dolgozott. Részt vett a Cassini, a Rosetta és a Dawn munkájában. Róla nevezték el a 6150 Neukum kisbolygót.


forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
18
  Őrületes sikere van a pucér kiállításnak
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza
szerző: Jánossy Villő


Nem először lehet meztelenül múzeumba menni, de Franciaországban csak most próbálkoznak hasonló programmal a Palais de Tokyóban (Tokió-palota). A Párizsi Naturisták Egyesülete május 5-én várja a leglelkesebb nudistákat, hogy egy szintén ruhátlan tárlatvezetővel menjenek végig a múzeum kiválasztott képein. Összesen nyolc művésztől néznek majd képeket, olyanoktól, mint a brit George Henry Longly és a francia Kader Attia és Jean-Jacques Lebel.

A múzeum egyébként egy nagyon menő plakátot is tervezett az eseménynek, de külön nem hirdették, azt mondták a Guardiannak, hogy az egyesület tud többet mesélni az egészről, bár ők keresték meg a naturistákat. Ennek oka az is lehet, hogy akkora érdeklődés volt a pucér délelőtt iránt, hogy hamar le kellett lőni az eseményt, rengetegen maradtak a várólistán. Majdnem kétmillióan látták a Facebook eventet, és több mint 21 ezren regisztráltak.Illusztráció (kép: CM Dixon/Print Collector/Getty Images)

Az egyesület azt is kiemelte a közleményükben, hogy a lehetőség ellenére, még mindig túl kevés helyen lehet pucérkodni.

Ha nem tudja elképzelni, milyen lehet ruha nélkül, idegenekkel kulturálódni, érdemes visszaolvasni egy 2015-ös beszámolót egy ausztráliai kezdeményezésről a theguardian.com archívjában.


forrás:/24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
18
  Halottként kell élnie az életét – legalábbis egy darabig – egy romániai férfinek
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Halottnak nyilvánítottak egy élő férfit Romániában, aki ezért perelt, de elvesztette a pert – szóval most élőhalott. Egyelőre bizonytalan, meddig kell még halottként élnie életét.

Nem mindennapi dolog történt meg a román Constantin Reliuval, ugyanis elvesztette a halottá nyilvánítása ellen indított perét.

A bíróság szóvivője szerint a 63 éves férfi túl későn indítványozta, hogy nyilvánítsák élővé, ezért – legalábbis egy darabig – holtan kell élnie az életét mert túl későn indítványozta, hogy nyilvánítsák élővé.

Constantin Reliu papíron már nem él pedig a valóságban nagyon is él, friss fotót is készítettek róla szerdán az észak-romániai Vászló (Vaslui) bíróságának tárgyalóterme előtt.(fotó: © MTI/AP/Adevarul/Simona Voicu)

Az „élőhalott” 1992-ben Törökországba ment dolgozni, ám megszakadt a kapcsolata a családjával, így 2016-ban sikeresen halottá nyilváníttatta a felesége, aki a férfi minden javának birtokába került. A törökök 2018-ban toloncolták haza Reliut, mert kiderült, hogy papírjainak érvényessége lejárt. Akkor tudta meg, hogy már halottnak nyilvánították, amikor hazaérkezett, legalábbis a román hatóságok szerint már nem él.

forrás:/mti/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
17
  Újabb próba előtt Einstein elmélete
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Sódor Ádám

Albert Einstein 1915-ben publikált általános relativitáselmélete a gravitáció legpontosabb ismert leírása. Az elméletet megszületése óta számtalan próbának vetették alá, ám eddig senkinek sem sikerült rajta fogást találnia. Az általános relativitáselmélet eddig sikeresen kiállt minden kísérleti tesztet. Ám a fizikusok és csillagászok folyton újabb és újabb próbatételeken törik a fejüket. Ezúttal az elmélet szerinti gravitációs vöröseltolódás jelenségét szeretnék megfigyelni egy Tejútrendszerbeli csillagon.

Einstein elmélete értelmében a fény gravitációs vöröseltolódást szenved, ha gravitációs potenciálgödörből kell kijutnia, azaz hogyha erős gravitációs térből ered. Mint minden galaxisnak, a Tejútrendszernek a közepén is egy szupernagy tömegű fekete lyuk van. Ez működteti a Sagittarius A* jelű rádióforrást is. A központi fekete lyuk közelében, ahol különösen erős a gravitációs tér, jónéhány csillag kering, amelyek alkalmas célpontok lehetnek a gravitációs vöröseltolódás hatásának a kimutatására. Ezek egyike, az S0–2 jelű csillag különösen ígéretesnek tűnik. Ez az elnyúlt pályájú fiatal kék óriáscsillag 2018 tavaszán közelíti meg legerősebben a központi szupernagy tömegű fekete lyukat, így a gravitációs vöröseltolódás hatása a várakozások szerint ekkor lesz a legerősebb. Mivel ekkor hat majd rá a legerősebb gravitáció, így az Einstein elméletétől való esetleges eltérések is ekkor volnának a legkönnyebben kimutathatóak.

Az S0–2 (világoskékkel) és néhány társának pályája a Tejútrendszer központi szupernagy tömegű fekete lyuka körül a Keck távcső felvételén. Figyelemre méltó a rendkívül kicsi, mindössze kb. 1×1 ívmásodperces látómező. (forrás: S. Sakai/A. Ghez/W. M. Keck Observatory/UCLA Galactic Center Group).

A csillagászok a nevezetes megközelítésre felkészülve 2017-ben alaposan megvizsgálták az S0–2 csillagot. A Hawaii-szigetek Mauna Kea vulkánjának csúcsán működő W. M. Keck távcső OSIRIS spektrográfját használva Devin Chu csillagász hallgató (University of California, Los Angeles – UCLA) és munkatársai, az UCLA Galactic Center kutatócsoport tagjai megállapították, hogy az S0–2-nek nincs kimutatható kísérője. Ez jó hír abból a szempontból, hogy ez a csillag így különösen alkalmas tesztobjektum a gravitációs vöröseltolódás hatásának a kimutatására.

„Tizenhat éve várunk erre az eseményre.” – emeli ki Chu – „Így izgatottan várjuk, hogyan fog viselkedni ez a csillag a fekete lyuk erőteljes vonzásának hatására. Vajon az S0–2 követni fogja Einstein elméletének előrejelzését, vagy ellenszegül a jelenleg ismert gravitációs törvénynek? Hamarosan megtudjuk!”

Ez a vizsgálat felveti az S0–2 és az őt magába foglaló S-halmaz különleges eredetének kérdését is. Már maga a tény is meglepő, hogy ezek a fiatal csillagok ilyen közel léteznek a szupernagy tömegű központi fekete lyukhoz. Nem tudjuk, miként jöhettek létre ebben a kedvezőtlen környezetben. A fekete lyuk árapályerői könnyedén szétszaggatnak egy gázfelhőt, még mielőtt az csillagokká állhatna össze. Az S0–2 tehát más úton keletkezett. Egy lehetséges, ám most megcáfolt magyarázat lehetett volna, hogy ez a csillag egy kettős rendszer tagjaként jött létre.

„Az S0–2-höz hasonló nagy tömegű csillagoknak szinte mindig van kísérőjük. Szerencsénk, hogy az S0–2 mégis magányos, mert így könnyebb dolgunk lesz a relativisztikus hatások vizsgálatakor. Ugyanakkor a csillag eredete így még rejtélyesebb.” – Magyarázza Tuan Do, az UCLA kutatója, a Galactic Center kutatócsoport vezetője. A csoport tervei közt szerepel az S-halmaz további csillagainak vizsgálata, hogy magyarázatot találjanak azok eredetére, illetve az S0–2 kísérőjének hiányára.


forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Megerősítette egy műhold Einstein relativitáselméletét, mégpedig... Katt ide!
Einstein segített: a relativitáselmélet alapján számították ki egy csillag pontos tömegét Katt ide!
Gigantikus galaxisgyűrű kérdőjelezi meg Einstein elméletét Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
17
  Húsvét körül zuhan ránk a Mennyei Palota – szó szerint
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A legfrissebb számítások szerint 3-4 héten belül csapódik a Földbe a kínai űrállomás. Európát is elkaphatja. A Tienkung-1, azaz a Mennyei Palota névre keresztelt űrlabort Kína 2011-ben bocsátotta fel, több sikeres manővert is végrehajtott, míg 2016-ban megszakadt vele a kapcsolat. Ezután már csak idő kérdése volt, mikor zuhan vissza a földre a 8,5 tonnás monstrum. Pontosabban annak részei, az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

Az Európai Űrhivatal mérnökei most úgy számolják: valamikor március 29. és április 9. között lép majd be bolygónk atmoszférájába.

A szerkezet nagy része elég majd a levegővel való súrlódás miatt, ám a maradék, akár száz kiló feletti darabok hatalmas kozmikus rakétaként csapódnak majd a földbe körülbelül 1000-1200 kilométer sugarú körben szétszóródva.

Azt még nem tudni pontosan hova érkezik, a szakértők egy óriási területet adtak meg lehetséges „helyszínként”, az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térséget.

A kínai 8 tonnás Tiangong-1, amely várhatóan március 29. és április 9. között esik a Földre (űrkutatóművészi illusztráció, forrás: CMSE)

A hatalmas terület magában foglalja az egész Egyesült Államokat, Afrikát, Dél-Amerikát, Dél-Európát, Ausztráliát és Dél-Ázsiát.
Annak az esélye, hogy a darabok egy városban pusztítsanak, netán egyetlen embert találjanak el, meglehetősen kicsi.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Mindjárt ránk zuhan a 8500 kilós Mennyei Palota Katt ide!
Van egy kis gond: éppen a Föld felé zuhan a 8500 kilós, irányíthatatlanná vált űrállomás Katt ide!
Áttörésre készülnek a kínaiak az űrversenyben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák