+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
19
  Sokkal veszélyesebb lehet a Nap, mint eddig hittük
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egy friss tanulmány szerint a Naphoz hasonló idősebb csillagok még képesek nagy energiájú kitörésekre, úgynevezett szuperflerekre – írja a Space.com. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a jelenség csak fiatalabb objektumoknál figyelhetőek meg, az új adatok alapján azonban a Naphoz hasonló csillagok is meglepően aktívak.Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor fog kialakulni a következő szuperfler.

Yuta Notsu, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a távoli múltban az események nem okoztak problémát, hiszen akkoriban még nem használtak elektromos rendszereket. Napjainkban viszont a Napból érkező és a légkörbe belépő töltött részecskék súlyos károkat idézhetnek elő.

A kutatók egy ideje tudják, hogy a naptevékenység képes megzavarni az elektromos infrastruktúrát, egy szuperfler viszont sokkal komolyabb következményekkel is járhat.

Az új vizsgálatban a szakértők a Kepler űrtávcső 2009-2018 között gyűjtött adatait elemezték. Az űreszköz számos csillagot megfigyelt, miközben idegen bolygók jelét kereste. A kutatók később a csillagok mozgását és fényességét vizsgáló Gaia űrtávcső és az Apache Point Csillagvizsgáló információit is analizálták. Az eszközök összesen 43 szuperflert mutattak ki Naphoz hasonló korú objektumoknál.

forrás;/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
19
  Ősapa
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Fekete Zsolt „Vizuális történetmesélő”


Tegnap délután, valamikor a kilencedik doboz sör környékén kezdett újfent rám törni az üldözési mánia: Oké, hogy a Föld lapos, és Ausztrália nem létezik. Tiszta sor! De miért érzem magam néha ilyen furán?
A bennem felerősödő, nyugtalanító belső hangok sugallták, hogy valami nincs rendben, valami váratlan közeleg!
Felkeccintettem még egy sört, majd telepatikus úton értesítettem a kedves űrlény ismerőseimet, odakint a végtelen galaxisban.Idegen barátaimmal sikerült végül megfejtenünk a DNS-láncolatomba kódolt titkos üzenetet…

Azonnal a segítségemre siettek. Egy különös műszert (amolyan… kódleolvasót) helyeztek a fejemre, közben itallal kínáltam őket, és mondtam nekik, hogy tudják, merre van a hűtő, nyugodtan szolgálják ki magukat!
Amikor üzembe lépett az a bigyó a kobakomon, különös képek jelentek meg, afféle víziók, és a Földünk történelme pár pillanat alatt lepergett előttem. Láttam a dinoszauruszok és mamutok tragédiáját, az ősemberek vesződését a tűzgyújtással, hogyan keverték a festéket a barlangrajzokhoz. A piramisok építése… igen, hát… nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű.

Befejeződött fejemben a film vetítése. Megittam az utolsó korty italomat, összenyomtam a dobozt, és a sarokba hajítottam, majd rákérdeztem a barátaimra, hogy én, milyen szerepet töltök be ezekben a zagyvalékos, kesze-kusza látomásokban, egyszóval: miért pont én? Miért engem zaklatnak a hangok?
Köpetmintát vettek tőlem, az agyamból leolvasott adatokat letöltötték egy merevlemezre, és lefuttatták egy nagyon komoly gépezetben. A hűtőmhöz közelebb álló űrbéli spanomat megkértem, hogy legyen szíves, és bontson nekem még egy sort, amíg felállítják a diagnózist, mert az időbeni utazgatásom során, teljesen kiszáradt a torkom.

Kortyoltam a hideg sörömet, Ők pedig összedugták a fejüket… A nyálmintám alkotóelemeit tüzetesebben átvizsgálták: komló; maláta; és némi erjesztett vegyes gyümölcskivonat.
Rövid úton kivonták belőle az alkoholt és a többi, oda nem illő származékokat. Hamarosan meg is fejtették a furcsa jelenséget velem kapcsolatban: „Ősapa”!
– Tessék? Mi van? Milyen ősapa? Be vagytok rúgva?

Azt válaszolták, én vagyok kijelölve egy egészen magasztos feladatra! Ugyanis, a Földünk történelmének újraindításakor /reboot/, szükség lesz az új civilizáció létrehozásánál egy különleges és teljesen egyedi személyiségre (kiválasztott), aki mindenkinek az „ősapja” lesz, és a vérvonal legtetején áll majd, egészen a következő „idők végezetéig”.
Még csak meg sem voltam lepődve: Milyen megtisztelő! Már mindent értek.
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
15
  Megtalálhatták a NASA 50 éve elveszett űreszközét, a Snoopyt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Apollo–10 elveszett holdkompját régóta keresik, egy Nick Howes nevű csillagász és csapata most azonban azt állítja, 98 százalékig biztosak benne, hogy azonosították az űrben keringő eszközt.
A holdra szállás történelmi pillanata előtt a NASA egy Apollo–10 nevű missziót is útjára indított, amelynek résztvevői lényegében próbarepülést végeztek, mielőtt a nagy eseményre sor került volna. Egy brit csillagász vezette csapat most azt állítja, rábukkantak a küldetés során eltűnt holdkompra.
A Snoopy nevű űreszközt 1969 májusában, két hónappal Neil Armstrong utazása előtt vetették be Thomas Stafford és Eugene Cernan asztronauták. Miután a főpróba előtti küldetés sikerrel zárult, leválasztották a holdkompot, amely ezután Nap körüli pályára állva eltűnt az űrhajósok szeme elől.

A Snoopy jelei után hosszú éveken keresztül kutattak amatőr és profi csillagászok, sőt, egy különleges projekt keretében még brit iskolásokat is bevontak az űrhajózástörténet egyik legfontosabb ereklyének megtalálásába. Köztük volt Nick Howes csillagász is, aki 2011 óta vadászik az űrjárműre. Az eltelt évek során sem lankadt a lelkesedése, még úgy sem, hogy saját bevallása szerint is csekély az esélye, hogy valaha rábukkan.

Most azonban mégis sikerülhetett.
A Sky News azt írja, a brit szakember és csapata 98 százalékig biztos benne, hogy rátaláltak a Snoopyra. A kutatók rengeteg csillagászati adatot elemezve számították ki a holdkomp lehetséges pozícióját, de mivel közeli megfigyelésre jelenleg nincs lehetőség (az objektum leghamarabb 2037-ben közelíti meg a Földet), Howes szerint nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a Snoopyt "látják". A csapat már 2015-ben is azt hitte, hogy azonosította a híres holdkompot, de később kiderült, egy egész más misszió eszközére bukkantak.

forrás: hvg.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
15
  Románia 2019: kiloptak egy alkatrészt a pilótafülkéből, nem tudott felszállni a repülő
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Ryanair fapados légitársaság Bukarest–Temesvár járata csütörtökön reggel azért nem tudott felszállni a fővárosból, mert kiloptak egy alkatrészt a pilótafülkéből.
„Azt mondták, hogy a pilótafülkéből elloptak egy alkatrészt, és nem tud felszállni a gép. Ezért más gépet küldenek 10 óra körül. Még nem hallottam olyat, hogy valamit ellopjanak a pilótafülkéből” – fogalmazott egy utas.
A reptér üzemeltetői elismerték, hogy a gépnek műszaki problémái adódtak, de a lopás tényét nem erősítették meg. Ellenben a határrendészet vizsgálatot indított az esetleges lopás ügyében. Az utasszállító végül négyórás késéssel – 6.30 helyett 10.29 perckor – tudott csak felszállni a bukaresti Otopeni repülőtérről.


forrás:/ Főtér.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
15
  Zacher Gábor a Mokkában: „ezt meg ki a fasz találta ki?”
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Gyulai Bence


A drogok és az alkohol csábításában töltik a nyarat a fiatalok
– ezzel a mondattal kezdődik az alábbi videó, és ez a mondat Zacher Gábor szereplését volt hivatott felvezetni a Mokka ma reggeli adásában a TV2-n. A problémát még csak nem is az okozta, hogy ebben a formában ez alapvetően egy értelmetlen mondat, de minimum képzavar, hanem az vezetett káromkodáshoz, hogy az addiktológus a mondat által sugallt tartalommal sem ért egyet. Már a felkonf közben lehet hallani, hogy méltatlankodva maga elé morog, aztán amikor szót kap, kimondja fennhangon is, igaz, a trágárságot félig lenyelve:
Ezt meg ki a fasz találta ki...? Ezt a hülye mondatot?( Avideo inditásához Katt ide!

Zacher Gábor azzal válaszol erre a felvetésre, hogy Magyarországon 800 ezer alkoholista van, akiknek a zöme nem fiatal – azaz az alkoholfüggőség jellemzően nem a fiatalokat érinti hazánkban. Igaz, hogy a kifogásolt mondat ezt nem is állította (csak sugallta), az pedig igaz, hogy az alkohol a fiatalokat egész nyáron csábítja, hiszen amíg elérhető, addig az alkohol mindig, egész évben, mindenkit csábít. Valószínűleg a „bűvöletében” szót szerették volna beletenni ebbe a bizonyos felkonfba, csak pont nem jutott eszükbe.

Na de a fogalmazási nehézségeknél fontosabb, hogy Zacher Gábor úgy véli, hogy az alkohol és a drogok helyett a fiatalokat leginkább a közösségi médiától kell félteni. A közösségi média számszakilag sokkal több embert érint a szakértő szerint, Magyarországon 1,25 millió ember él függőségben olyan oldalaktól-alkalmazásoktól, mint a Facebook, az Instagram és a többi. Zacher Gábor arra buzdítja a fiatalokat, hogy próbáljanak ott lenni a jelenben, ne a telefonjukkal legyenek elfoglalva a nyár legszebb pillanataiban.

forrás:/velvet/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
12
  Sötét anyag uralja a magányos galaxis szívét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Ujhelyi Borbála

A NASA Chandra röntgenobszervatóriumának adatai alapján egy több milliárd évig elszigetelt, a magjában a vártnál sokkal több sötét anyaggal rendelkező galaxist azonosítottak a Kaliforniai Egyetem kutatói.
A Markarian 1216 (Mrk 1216) jelzéssel ellátott galaxisban vannak csillagok, amelyek majdnem egyidősek a Világegyetemmel. A kutatók rájöttek, hogy ez a csillagváros más evolúciós utat járt be, mint egy átlagos galaxis mind a csillagok, mind a láthatatlan sötét anyag szempontjából, ami gravitációja révén egyben tartja. A sötét anyag a Világegyetem anyagának mintegy 85 százalékát teszi ki, ennek ellenére csak közvetett módon érzékelhető.
Az Mrk 1216 jelzésű galaxis a Chandra röntgenobszervatórium felvételén (balra), illetve a Hubble-teleszkóp képén (jobbra). (Forrás: NASA/CXC/Univ. of CA Irvine/D. Buote (röntgen); NASA/STScI (optikai))
Az Mrk 1216 az elliptikus galaxisok családjába tartozik, amelyek jellemzője, hogy központjukban sokkal sűrűbben helyezkednek el a csillagok, mint más galaxisokéban. A csillagászok szerint vöröses, kompakt galaxisokból, úgynevezett „vörös rögökből” (az angol szakkifejezés: “red nuggets”) származnak, amelyek az Ősrobbanás után egymilliárd évvel alakultak ki, majd 10 milliárd éve megállt a növekedésük.


Ha ez a magyarázat helytálló, akkor az Mrk 1216-ban és galaxistestvéreiben található sötét anyagnak is sűrűnek kell lennie. Az elképzelés tesztelését a csillagászok azzal kezdték, hogy megvizsgálták az Mrk 1216 központjától különböző távolságokra lévő forró gáz röntgensugárzását és hőmérsékletét. Így meg tudták határozni, mennyi sötét anyag van a galaxis közepén.

„Amikor összehasonlítottuk a Chandra adatait a számítógépes modelljeinkkel, azt találtuk, hogy sokkal nagyobb koncentrációban kell lennie benne a sötét anyagnak, mint más, hasonló tömegű galaxisokban.” – mondta David Buote (Kaliforniai Egyetem). „Eszerint az Mrk 1216 története különbözik az átlagos galaxisokétól. Lényegében minden csillaga és sötét anyaga már régen összeállt, és az elmúlt 10 milliárd évben csak kevéssel gazdagodott.”

Az új elmélet szerint az Mrk 1216 központja körül az Ősrobbanás után három- vagy négymilliárd évvel kialakult egy sötét anyagból álló halo. E halo kiterjedésének nagyobbnak kellene lennie, mint a galaxis csillagai által elfoglalt térrész. A ma ismert elliptikus galaxisok széles körére jellemző, hogy vörös rög galaxisokból alakultak ki. Az Nrk 1216-al ellentétben a legtöbb óriás elliptikus galaxis fokozatosan egyre nagyobb lett, ahogy kisebb galaxisok egyesültek velük.

„Az Mrk 1216-hoz hasonló kompakt elliptikus galaxisokban lévő csillagok idős kora és sűrű elhelyezkedése az első kulcsfontosságú bizonyíték arra, hogy ezek a nagy távolságokban látott vörös rög galaxisok leszármazottai.” – mondta Aaron Barth (Californiai Egyetem). „Úgy gondoljuk, hogy a sötét anyagból álló halo kompakt mérete ezt az elméletet támogatja.”A csillagászok korábban úgy gondolták, hogy az Mrk 1216-ban lévő szupernehéz fekete lyuk sokkal nagyobb tömegű, mint ami egy hasonló galaxisban várható. A legújabb kutatás eredménye azonban az, hogy a fekete lyuk tömege nagy valószínűséggel nem éri el a Nap tömegének négymilliárdszorosát. Ez soknak hangzik, de nem szokatlan egy olyan galaxis esetében, mint az Mrk 1216(Kép: NASA0

A kutatók a galaxis központjában lévő szupernehéz fekete lyuk kitöréseire is kerestek bizonyítékot. Találtak olyan jeleket, amelyek a forró gázban lévő üregekre utalnak. Ilyeneket észleltek már korábban más nagy tömegű galaxisokban és galaxishalmazokban, például a Perseus-galaxishalmazban is, de további adatokra van szükség a megerősítésükhöz.

Az Mrk 1216 adatai a sötét anyaggal kapcsolatban is hasznos információkkal szolgálnak. Mivel a sötét anyagot közvetlenül még sosem figyelték meg, egyes kutatók még a létezését is kétségbe vonják. Buote és Barth mind a standard newtoni gravitációs modell, mind pedig a sötét anyag szükségességét kizáró, módosított newtoni dinamika alapján értelmezte a Chandra adatait. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét gravitációs elmélet rendkívüli mennyiségű sötét anyagot feltételez az Mrk 1216 központjában, így szükségtelenné vált a módosított newtoni dinamika nyújtotta magyarázat.

„Remélhetőleg a jövőben még egy lépéssel tovább mehetünk, és megvizsgálhatjuk a sötét anyag természetét.” – mondta Buote. „A sötét anyag sűrűsödése az Mrk 1216 központjában érdekes próba elé állítja a nem hagyományos teóriákat, amelyek kevésbé koncentrált sötét anyagot jósolnak, például olyan sötét anyag részecskék feltételezésével, amelyek a gravitáción kívül más módon is kölcsönhatnak.”

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
12
  A román fociultrák magyaroztak egy jóízűt… de miért Máltán?
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Jean St'Ay

Valószínűleg már ott is magyarveszélyt sejtenek. Na de talán nem is történt semmi, hiszen a román sajtó nagy része szemérmesen hallgat a mocskolódásról.
A sporthír a következő: Románia nemzeti válogatottja hétfőn négy gólos győzelemmel pályába döngölte Málta nemzeti válogatottját, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzésén. A találkozóra Máltán került sor.„Ki a magyarokkal az országból!” román biztatás EB selejtező mérkőzésén....Máltán (foto T-kom sport)

Oké, szép volt fiúk, hajrá! Igen ám, de szokás szerint a román nemzeti válogatott hű román nemzeti szurkolói (több mint 1000) elkísérték a fiúkat az aprócska szigetországba. És ahogy ez lenni szokott, a nemzeti szurkolók között ultrák is voltak. És ahogy ez lenni szokott, az ultrák fáklyákat gyújtogattak és különböző nemzeti mondatokat ordítoztak.
Na és itt jön az, ami nem annyira szokott lenni. Ugyanis a román nemzeti ultrák többek közt azt a mondatot is ordítozták, hogy: „Ki a máltaiakkal az országból!”
Ja, bocsánat, nem, ez még talán kevésbé hülye lett volna, az adott helyzetben. Szóval, ezt ordítozták:
„Ki a magyarokkal az országból!”

Most persze el lehet gondolkodni azon, hogy: Magyarország időközben leigázta Máltát? Az épp ott nyaraló magyar nemzetiségű turistákra gondoltak a kedves román nemzeti ultrás fiúk? Vagy esetleg az Úzvölgyéből érkeztek, és a még friss élmény hatására skandáltak mellé? Mérget venni egyik hipotézisre se merünk.

Az itthoni román sajtó természetesen üdvrivalgással fogadta a nagy győzelmet. Érdekes módon azonban az ominózus magyarozásról többnyire megfeledkeztek. Lehet kattintgatni.. Persze reménykedünk, hogy a helyzet változik, mert elvégre civilizált ország ez a Románia, ahol példaértékű a kisebbségvédelem, megmondta az államelnök úr is.

A magunk részéről csak az Adevărul oldal egyik cikkében találtunk idevágó információt arról, hogy az utóbbi időben megsokasodtak a román futball gondjai a focihuligánok miatt. 2018-ban Romániát két zárt ajtós meccsre büntették emiatt, és a máltai balhé miatt kinéz egy újabb.

Így van ez, ha az ember (az ország) nem tud vigyázni az ultráira. De talán az lehet a magyarázat, hogy a derék román ultrák valamiféle hallucinogén szert szednek mostanság, és minden zöld pályán, ahol 22 ember kerget egy labdát, magyarokat látnak az ellenség soraiban. Másképp hogy is lehetne magyarázni, hogy a Norvégia elleni múlt pénteki Eb-selejtezőn is a fenti mondatot ordítozták.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
10
  Hamarosan útnak indul a LightSail-2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Pár nap múlva, június 22-re tervezik azt a Falcon Heavy indítást, amelynek során a Planetary Society fényvitorlása, a LightSail-2 is a világűrbe jut majd más műholdak társaságában.
A fényvitorlás prototípusa 2015-ben sikeres tesztrepülésen bizonyította az elgondolás életképességét, az alig 5 kg tömegű űrjármű egy 3 egységből álló CubeSat típusú műhold, amelyet a Georgiai Műszaki Egyetem egységébe, a Prox-1-be integrálva visznek majd 720km magasságba.


A LightSail-2 innen indul a nap fénynyomása (a fotonok által kifejtett mechanikai erőhatás) segítségével Föld körüli útjára. A kibocsátást követően pár nap alatt a műhold végigteszteli a műszereit, majd kinyitja a napelemeit, ezt kb. egy nappal követi majd a mylar anyagból készült fényvitorla kitárása (ez az az anyag, amelyből azok az arany meg ezüstszínű lufik készülnek, amelyek talán a legkárosabbak a környezetre, ugyanis iszonyúan nehezen bomlik le… a napvitorlás céljára azonban pont ezen ellenállóképessége teszi ideális alapanyaggá.).Animáció az űreszközről a videó inditásához Katt ide!

A fénynyomás elvét még Johannes Kepler vetette fel először, amikor az üstökösök csóvájának nappal ellentétes állását magyarázta. Maga a hatás ugyan aprócska, de összeadódik, a LightSail-2 például néhány hét alatt majd kissé magasabb pályára emelkedik ennek köszönhetően. A vitorla állását a napfény irányához igazítva érik majd el, hogy a tervek szerint akár naponta 1km-rel magasabbra emelkedhet majd az űreszköz. Nagyobb időtartamú utak során lényegesen nagyobb a hatása, pl. a Viking műhold 15.000 km-rel elvétette volna a Marsot, ha nem számítják be a pályaadataiba a fénynyomást.

A LightSail-2 feladata az lesz, hogy az egyre nagyobb teret kapó CubeSat nanoműholdak meghajthatóságát teszteljék e módszerrel, egyébként az eszköz maga nem sokban különbözik a 2015-ös elődjétől. A LightSail elkészítését legnagyobb részben magánemberek adományaiból finanszírozta a Planetary Society (amelynek 1980-ban alapítója volt Carl Sagan, s a jelenlegi elnöke Bill Nye). Az első LightSail esetében voltak problémák, feltehetően az akkumulátorral, de a vitorlát némi késéssel sikerült kinyitni. Annak a pályája akkor alacsonyabban volt, és a napfény nyomása nem tudta még legyőzni a (mégoly ritka, de jelen lévő) légköri fékezőhatást. A mostani esetben a nagyobb pályamagasság és az időben kinyitott vitorla remélhetőleg túllép majd e problémán. Az első műhold láthatósága erősen határeset volt, az alapfényessége +7 magnitúdó körül járt, de voltak villanásai, amelyek elérték a +1/ +2 magnitúdót is. Valószínűleg hasonlót várhatunk a 2-es jelű eszköztől is, így pontos pályaadatok ismeretében akár majd fotózható is lehet.

forrás;/Égen-Földön/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
10
  Majd a Youtube megmondja...
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Saját megfogalmazásuk szerint az úgynevezett gyűlöletbeszéd ellen kívánnak még erőteljesebben, hatékonyabban fellépni, azonban még mindig nem tisztázott pontosan, hogy mi számít gyűlöletkeltésnek. Igazából tudjuk: minden, ami a videómegosztó portál által favorizált politikai- gazdasági- közéleti nézeteivel szemben áll. Innentől kezdve tehát egyszerű a dolgunk, hiszen tudjuk, hogy kizárólag olyan tartalmakat tölthetünk fel, ami illeszkedik a globalizált, szép új világrend világszemléletéhez, ideológiájához. Minden, ami ezen kívül esik, azt ők gyűlölik, tehát gyűlöletkeltésre alkalmasak. Tiszta sor.

A Youtube megemlített néhány konkrét példát, amik esetében biztosan szankcionálni és törölni fogják a sérelmes tartalmakat. Érthető módon nem tűrik meg a továbbiakban a nácizmust, illetve a fehér felsőbbrendűséget dicsőítő, valamint az egyéb, szélsőséges nézeteket terjesztő tartalmakat. (Utóbbi esetben azért nem ártana egyértelművé tenni, hogy szerintük mi számít szélsőségesnek, hiszen a valóságtagadás kultúrájában ez nem annyira világos…)

Külön kitértek arra, hogy a „bizonyíthatóan megtörtént eseményeket tagadó” videókat is kisöprik, példaként említették a Sandy Hook-i mészárlást, illetve a 9/11-es eseményeket másként értelmező narratívákat. Ezekben az esetekben az a furfangos, hogy valóban megtörténtek, ebben nincs vita. Pusztán az elkövetők személye és indítékai váltak kérdésessé sokak szemében – méghozzá jó okkal.
Úgy tűnik, a Youtube nem tűri tovább a vélemények sokféleségét, a vitákat és egyfajta gondolatrendőrséget vet be a mainstream vélemények elhallgattatása érdekében.

A demokrácia és tolerancia jegyében, ez csak természetes...

Azt is bejelentették, hogy több erőforrást mozgósítanak az álhírek és összeesküvés-elméletek terjedésének elkerülése érdekében. És persze a Youtube fogja eldönteni, hogy mi számít álhírnek és mi alaptalan konteó…

forrás:/Hihetetlen /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  Start a Sárga-tengerről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Kína először hajtott végre műholdindítást egy tengeren úszó mobil platformról. Egy Hosszú Menetelés-11 típusú rakétával hét kisebb űreszköz állt pályára.
Az indítás a Sárga-tenger vizéről történt. Általában az cél ilyenkor, hogy a hordozórakétát az Egyenlítőhöz közelebbi helyről felbocsátva jobban ki tudják használni a Föld forgásából adódó kerületi sebességet, ami az Egyenlítőnél a legnagyobb. Egyelőre (?) viszonylag magas, 35° körüli északi szélességnél próbálták ki a módszert a kínaiak. A sikeres start időpontja május 5-én, magyar idő szerint 6:06-kor volt.
A kínai Hosszú Menetelés-11 rakéta startja, először a tengerről. A platform 34,90° északi szélességnél és 121,19° keleti hosszúságnál horgonyzott. (a videó CCTV/SciNews inditásához) Katt ide!

A Hosszú Menetelés-11 egy viszonylag gyorsan bevethető, kis tolóerejű, korszerű, szilárd hajtóanyagú kínai hordozóeszköz, a CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) fejlesztése. Alacsony (700 km-es magasságú pályára) 350 kg hasznos terhet képes eljuttatni. A rakéta nem túlságosan rég, 2015 decemberében mutatkozott be.

A rakéta hasznos terhében két Pufeng (Bufeng) műhold volt, az 1A és 1B jelűek. Ezek a kísérleti űreszközök kötelékben repülve a tenegerfelszín fölött fújó szél sebességét is irányát fogják mérni. Fejlesztőjük a CAST (Chinese Academy of Spaceflight Technology). A Hsziaohsziang-1-04 (Xiaoxiang-1-04) egy 6 egységes (6U) CubeSat, földmegfigyelési céllal. Felszíni felbontása 5 m-es, repülés közben 80 km széles sávokat tud leképezni. A hét közül a negyedik műhold, a Tiencsi-3 (Tianqi-3) egy kísérleti alacsony pályás távközlési műhold, amelynek a fedélzetén oktatási célból egy kamerát is elhelyeztek. Ugyancsak kommunikációs kísérleti céllal, Ka-sávú távközlési kapcsolat létesítésére készült a CETGC (China Electronics Technology Group Corporation) két kis műholdja.

Végül egy földmegfigyelő műhold, a Csilin-1 (Jilin-1) konstelláció legújabb nagy felbontású (03A jelű) tagja állt pályára az első kínai tengeri indítás alkalmával. A 42 kg-os űreszköz 1 m-es felbontású műholdfelvételeket készít majd, 17 km széles felszíni sávokat lefedve. Pályamagassága közel 580 km. Az első Csilin holdak 2015 októberében álltak pályára, azóta több indítás is történt. Legutóbb a Csilin-1 hiperspektrális távérzékelő műholdtípusából indítottak kettőt, idén januárban – ugyancsak egy Hosszú Menetelés-11 rakétával, de a szárazföldről. A tervek szerint 2019 végéig 16 Csilin űreszközből álló flottát szeretnének üzemeltetni. Ezek az egész Földet három-négy óránként meg tudják figyelni. A 2020-tól 60 daraborsa bővítendő konstellációval viszont már mindössze fél órás visszatérési időt is elérhetnek. A 2030-as évektől pedig 138 műholddal, több hullámsávban, lényegében valós időben (10 percen belül) mindent meg tudnak majd figyelni, ami a felszínen történik.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
.
---