+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
18
  Meglepő felfedezésre jutottak a Voyager szondák
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kutatók a Naprendszer peremén lévő részecskék viselkedését akarták felmérni a szondák segítségével – írja a ScienceAlert. Jamie Rankin, a Princeton Egyetem munkatársa szerint az elemzés során arra jutottak, hogy a régióban a vártnál jóval nagyobb a nyomás, úgy tűnik, eddig nem számoltak bizonyos faktorokkal. Lehetséges, hogy sok, korábban figyelmen kívül hagyott rész található rendszerünk határán, vagy a régió forróbb a véltnél.A NASA csillagászai a Voyager űrszondák adatait vizsgálták, hogy jobban megismerhessék a
Naprendszer határát. Kép: NASA/JPL-Caltech

Ahogy a Napból a plazma napszél formájában távozik, egy buborékot hoz létre. Ezt nevezik helioszférának. A csillagtól mintegy 14 milliárd kilométerre a napszél elgyengül, a részecskék pedig lelassulnak. A helioszféra peremén a részecskék sűrűsége és a mágneses erő is csökken. Ezt követően, a heliopauzában a Nap részecskéi már szép lassan elvesznek. A csillagközi űr és a Nap nyomása elvileg itt kiegyenlíti egymást, a szakértők legalábbis eddig így hitték.

A Voyager-1 immár a csillagközi térben halad, a Voyager-2 pedig nem sokkal van lemaradva, így adataik segítségével a kutatók példátlanul közelről tanulmányozhatják a régiót. Bár a helyi nyomás a földi érték töredéke, így is többszöröse az elvártnak.

A kutatók bíznak benne, hogy az adatok további elemzésével jobban megérthetik ezt a különleges környezetet.

forrás:/nat-geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
18
  Kína repülő csészealjat épít
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Különleges légi szerkezet tartja izgalomban a katonai repülő gépezetek iránt érdeklődőket. Az 5. Tiencsini Nemzetközi Helikopter Expón bemutattak egy kissé még szedett-vetettnek tűnő prototípust, ami leginkább az alakjával keltett feltűnést: a Nagy Fehér Cápa névre keresztelt kísérleti helikopter nagy mértékben megidézi az ötvenes-hatvan évek fordulóján futott szupertitkos kanadai fejlesztésű Avro Canada VZ-9 Avrocart (a fiatalabb internetezők szemében pedig a Roomba robotporszívókat).A statikus kiállításon lévő, négy dobozra állított szerkezet leginkább egy középen jókora lekvárkupaccal megrakott fánkra hasonlít, és a neten keringő képek szerint a lekvárkupac a pilótafülke, ahol a kétfős személyzet ül: a pilóta és a fegyverrendszerek kezelője. Ez utóbbi már jelzi is, hogy nem békés célú városnéző légitaxi fejlesztésén dolgozik a meg nem nevezett cég.
A kiállított példány melletti információs tábla hevenyészett fordítása szerint a Nagy Fehér Cápa egy gépágyúkkal felszerelt, elsősorban földi célpontok elleni támadó helikopter (helicopter gunship).

A láthatólag még röpképtelen prototípus – vagy leginkább 1:1 arányú makett – szintjén létező szerkezetről ennél többet nem nagyon tudni. Sem azt, hogy melyik cég fejleszti (feltehetően az expó társszervezője, az Aviation Industry Corporation of China, az AVIC egyik leányvállalata), és hogy a hadsereg mely ága számára, annyi azonban biztosnak tűnik, a kínaiak bíznak benne, a sikertelen Avrocarhoz képest az ő ötletük életképesebb lesz.Ha hinni lehet az expón közzétett adatoknak és a kínai internetezők közt terjedő metszeti rajznak, a kompozit anyagokból épített test egyrészt középen egy nagy rotort rejt, ami a függőleges felszálláshoz és landoláshoz elengedhetetlen, míg az oldalába épített két kisebb – valószínűleg gázturbinás – hajtómű az előrehaladáshoz szolgáltat tolóerőt. A klasszikus repülő csészealj formájú gép törzse rejti a fegyverzetet, a gépágyú(ka)t, és rakétákat, bombákat is. A 7,6 méter átmérőjű, 3,5 tonnás repülő csészealj elvileg 2,5 tonna terhet (üzemanyag és fegyverzet) tud hatezer méteres magasságig vinni, 16,65 méter/másodperccel tud emelkedni és akár 650 km/órás sebességgel is képes előre repülni, 2950 kilométeres hatótávolság mellett.

A repüléstörténetben nem a Nagy Fehér Cápa az első UFO formájú repülőgép, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján a kanadai Avro fejleszett az amerikaiak megbízásából hasonló szerkezetet. A titkosítás alól pár éve feloldott projektet az amerikai légierő és a hadsereg is támogatta, az előbbi egy alacsony repülésre, lebegésre, majd hangsebesség fölötti száguldásra is képes támadó repülőgépet, az utóbbi bármilyen terepen bevethető csapatszállító és földi támogatást nyújtó gépet szeretett volna. Az Avro Canada igyekezett mindkét fél egymástól gyökeresen eltérő igényeit szem előtt tartani, aminek természetesen nem lett jó vége: az Avrocar néhány tesztrepülés után lapátra került, a projektet kudarcként könyvelték el. A Nagy Fehér Cápa első repülését – ha lesz egyáltalán ilyen – kíváncsian várjuk.

forrás:/index/


kapcsolódó: Valódi repülő csészealjról készítettek felvételt Katt ide!
Tesla elképesztő UFO-ja Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
18
  Tíz évig egy pincében várta a világvégét egy holland család
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A rendőrség az ország keleti részén fekvő Ruinerwold egy eldugott családi gazdaságának pincéjében bukkant rá a családra - közölték kedden sajtótájékoztatón. A holland rádió híradása szerint a férfi és hat 16-25 év közötti gyermeke a világ végét várta a pincében.
A közeli fogadó tulajdonosa hétfőn riasztotta a rendőrséget, amikor egy rémült fiatal férfivel találkozott, aki elmondta neki, hogy már kilenc éve nem volt kinn a pincéből. "Közölte, hogy megszökött és segítségre van szüksége" - mondta a fogadós.
A világvégére várva mintegy tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva egy holland férfi hat gyermekével.

A rendőrség a farmon hat embert talált, akiket gondozásba vett - közölte a testület szóvivője. Arról nem szólt, milyen állapotba találták meg őket, és milyen körülmények között éltek a pincében, mondván még teljes erővel folyik a nyomozás. Elmondta, azt is, hogy őrizetbe vettek egy 58 éves férfitt, aki nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

Holland médiaértesülések szerint a farmon lévő ház szobájának szekrénye mögött találtak rá a rendőrök egy lépcsőre, amely a pincébe vezetett, ahol az apa és a gyerekek éltek. Azt nem tudni, hogy anyjuk hol lehet.

A helyieket sokkolták a történtek. Újságíróknak elmondták, hogy a farmon mindig csak egy férfit láttak, nem is tudták, hogy van családja. A farm a településtől mintegy 200 méterre, egy fás terület mögött fekszik. A sajtójelentések szerint egy nagy veteményes kert található rajta és kecskék is legelnek ott, ami lehetővé tehette a család önellátását éveken keresztül.

forrás:/MTI/

kapcsolódó: Nyakunkon az újabb világvége Katt ide!
Tartós tejet már ne vegyél, január 22-én itt a világvége! Katt ide!
Ezért nem volt világvége: Módosított a jóslatán az önjelölt próféta Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
15
  Nem sikerült a Mars megfúrása
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Insight névre keresztelt új marsjáró még a tavalyi év végén landolt a szomszédos bolygó felszínén, majd pedig decemberben kezdte meg ottani működését. Áprilisban már az első marsrengést is regisztrálták a szakemberek, azóta azonban elmaradtak a várt eredmények.A NASA új trükkel próbálkozik, hogy áthatoljanak a kemény rétegen

Az 1 milliárd dollárt felemésztő egység ugyanis 7 hónapja igyekszik megfúrni a Mars talaját, ami eddig nem sok sikert hozott. Az erre kijelölt, a marsjárótól kisebb távolságra elhelyezett műszer a tervek szerint 5 méter mélyre fúrna le (ezt azért helyezték el némileg távolabb magától a szondától, hogy annak árnyéka később ne befolyásolja a mérés eredményét), hogy megmérje a bolygó belsejéből folyamatosan elszökő hő hozzávetőleges mennyiségét, itt viszont eddig mindössze 35 centiméterre sikerült lehatolni, amit a mérnökök a kamera segítségével igyekeztek megmagyarázni. A hivatalos közlemény szerint az eredeti gyanú beigazolódott, itt az amerikai és német szakemberek pedig egy áthidaló megoldással álltak elő, ami az egyik robotkart vonja be a munkába, hogy megfelelő módon rögzítse a fúróegységet.

A robotkar ugyan a távolság és a kihajlás miatt nem tud nagy erőt kifejteni, ez azonban elegendő lehet ahhoz, hogy a lyuk túlsó pereméhez szorítsa a fúrót, így növelve a súrlódást, egyben pedig megelőzve az egy helyben való ugrálást, ami a vártnál keményebb talajba való ütközés eredménye volt (a fúró tehát hónapokon keresztül hiába próbált áthatolni a keményebb rétegen, amelyet korábban nem figyeltek meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy a fúróegységet nem arra tervezték, hogy a munka megkezdése után újból felemelkedjen, felhagyva az ásással (erre azonban szükség volt, hogy a kamerával megfigyeljék a célpontot), az áthidaló megoldás révén viszont sikerülhet a trükk és mélyebbre juthatnak majd le a talajban.

A most segítségre siető csapat tagjai korábban a Spirit és az Opportunity esetében is több alkalommal kényszerültek hasonló alternatív megoldás kidolgozására, így a tapasztalat rendelkezésre áll, a remények szerint pedig néhány héten belül elérhető lesz az áttörés.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
15
  A globális átlagnál gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében
A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, és ez fenyegetést jelent a régió élelmiszer- és vízkészleteire – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.
„Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike”– mondta Nasser Kamel, a Mediterrán Unió főtitkára, a több mint 600 kutatót tömörítő Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC) nevű szervezet által készített tanulmány ismertetésekor.
Az iparosodás előtti korszakhoz képest mostanra 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a térségben, ami meghaladja az 1,1 Celsius-fokos globális átlagot.

A Földközi-tenger térsége három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika egyes részeit foglalja magába. A régióra enyhe, esős telek és forró, száraz nyarak jellemzőek.
A kutatók előrejelzései szerint 2040-re 2,2 Celsius-fok lesz az átlaghőmérséklet emelkedése a térségben, és a század közepére a régió bizonyos részein akár a 3,8 Celsius-fokot is elérheti. Emellett rendszeresebbé, illetve intenzívebbé válnak az aszályok.


A hőmérséklet-növekedéssel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökkenni fog a következő évtizedekben. Egyes területeken, például a Balkánon és Törökországban akár 30 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben a heves esőzések gyakoribbá válhatnak.
Az emelkedő hőmérséklet és a csapadék hiánya hozzájárul a kiszáradáshoz, ami fenyegetést jelent a térség élelmiszer- és vízkészleteire nézve.

A térségben élő vízszegény emberek száma a 2013-ban becsült 180 millióról várhatóan eléri és akár meg is haladja a 250 milliót a következő két évtizedben. A terményekre a gyengülő talajminőség, az aszályok és hőhullámok, míg a tengeri élővilágra a túlhalászat és az egyes fajok eltűnéséhez vezető melegedő tengervíz jelent fenyegetést.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
12
  Pályán az ICON
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Az ICON (Ionospheric Connection Explorer) az amerikai űrügynökség Explorers programjának keretében épült. A tudományos program a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) vezetésével zajlik. A kis műhold tömege 281 kg, tervezett működési élettartama 2 év. Feladata a földi légkör felső, főleg ionizált részecskékből álló rétegének vizsgálata, napi és évszakos változásainak felmérése. Az ICON adatai segítségével a földi időjárás és a naptevékenység hatására alakuló űridőjárás közötti kapcsolatot igyekeznek felderíteni a kutatók. Az eredményektől azt remélik, hogy a rádiós távközlés és szintén rádióhullámokon alapuló műholdas helymeghatározás (GPS) javulását is elősegíthetik majd.

Korábban azt gondolták, hogy az ionoszféra állapotát elsősorban a közvetlenül a Napból érkező ultraibolya sugárzás és a napszél részecskéi határozzák meg. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az alatta levő légrétegek mozgása is jelentős befolyással van az ionoszféra. Az ICON fedélzetén négy tudományos műszercsomag kapott helyet. Ezek a semleges részecskék mozgási sebességét és a termoszféra hőmérsékletét, az ionoszféra vastagságát és összetételét és a műhold környezetében az elektromágneses teret mérik.Repülőgépről, egy Pegasus-XL rakétával állt pályára a NASA műholdja, hogy a légkör és a világűr határvidékét kutassa. A 288 kg tömegű ICON műhold. (Fantáziakép: NASA)

A NASA 2014-ben választotta az Orbital Sciences (jelenleg már Northrop Grumman Innovation Systems) légi indítású Pegasus-XL rakétáját az ICON pályára állításához. Magának az űreszköznek az építésére is az Orbital Sciences kapott megbízást. A műhold 575 km magasságban, 27°-os hajlásszögű pályán működik majd. A rakéta a Stargazer nevű, Lockheed L-1011 típusú repülőgép aljára erősítve hagyta el a földet, pontosabban a floridai Cape Canaveral katonai bázis futópályáját. Az Atlanti-óceán fölött végrehajtott indítás időpontja október 11-én, magyar idő szerint 3:59 volt. Az indítás rendkívül sokat késett. Tavaly november elején például már a levegőben való repülés közben (!) fújták le a startot.

Az eredetileg még 2018. júniusra beütemezett start a rakétával kapcsolatos problémák miatt elmaradt. Mindez akkor derült ki, amikor a tervezett starthelyszínre, a csendes-óceáni Kwajelein-atollra (Marshall-szigetek), az ottani amerikai légitámaszpontra szállították a hordozóeszközt és a műholdat. A NASA és a Northrop Grumman akkor úgy döntött, hogy további tesztelés céljából visszaviszik a Pegasust Kaliforniába. A Pegasus-XL elektronikus rendszerével felmerült problémák a jelek szerint igen makacsnak bizonyultak, emiatt húzódott ennyit a start.
Indulás Kaliforniából a Kwajelein-atoll felé. A műhold 2018. június 14-ére tervezett startját végül el kellett halasztani, és időközben a helyszín is átkerült Floridába. (Kép: UC Berkeley)

Pegasus rakétával 1990 óta 43 indítást végeztek, a legutóbbit 2016-ban. Az előző 29 próbálkozás mind sikeres volt, az utolsó szerencsétlen kimenetelű start még 1996-ban történt. A Northrop Grumman megrendelései közt egy sincs Pegasus rakétára az ICON után.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
11
  A sör egészségesebb, mint gondolnád: a szívrohamtól is megvéd
Kategória: Életmód - Közzétette: nordi
szerző: Gyergyai-Szabó Mariann

Az alkoholfogyasztást sokan egészségkárosító tevékenységként aposztrofálják, a visszafogott mennyiségben elszürcsölt italok azonban jótékony hatással is rendelkezhetnek. A vörösbor kedvező tulajdonságait már régóta ismerjük, itt az ideje lerántani a leplet a sör hasonló hatásairól. A habos nedű ugyanis nemcsak a szívrohamtól véd meg, hanem még a csontokat is erősíti. De lássuk csak sorban a részleteket! - Mi mindentől véd meg minket a sör?

A vesekőtől - A sörfogyasztás és a vesekő kialakulásának fordított arányosságára hívják fel a figyelmünket a Helsinki Egészségügyi Intézet finn kutatói, akik 27.000 középkorú férfit vizsgáltak. Megállapították, hogy minden egyes elfogyasztott üveg sör 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának rizikóját, hiszen a sörben található víz és az alkohol egyaránt növeli a vizeletáramlást, ezáltal csökkentve a kő kialakulásának veszélyét. Az alkohol ráadásul fokozza a kalciumkiválasztást, amely a vesekő egyik fő alkotója.A szívrohamtól - A sörfogyasztás felére csökkentheti a szívroham esélyét. Ezt támasztja alá az a – 2016-os, 80.000 felnőtt részvételével, a pennsylvaniai Scranton Egyetemen végzett – kísérlet, amely szerint napi egy-két üveg sör csökkenti a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét

A stroke-tól - A stroke leggyakoribb típusa akkor alakul ki, ha vérrögök akadályozzák a vér és az oxigén agyba áramlását. Ha sört iszunk, az erek rugalmasak maradnak és jelentősen javul a véráramlás. Ez alapján a Harvard Egyetem és az Amerikai Stroke Társaság munkatársai is rámutattak arra, hogy a mértékletes sörivók akár 50%-kal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét.

A csonttöréstől - Bár a sör magas szilíciumtartalma segíti a csontnövekedést, érdemes mértékletességre törekednünk. A massachussettsi Tufts Egyetem tanárai hangsúlyozzák, hogy míg napi egy-két pohár sör jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét, ennél nagyobb mennyiség már pont ellenkező hatást fejt ki.


A diabétesztől - A Harvard kutatói 2011-ben megállapították, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi egy-két pohár sört isznak, 25%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A sör továbbá jó forrása az oldódó rostoknak, amelyek jelentős szerepet játszanak a vércukorszint kontrollálásában

Az Alzheimer-kórtól - Már 1977-ben kimutatták, hogy az absztinensekhez képest a sörfogyasztóknál 23%-kal kisebb mértékben alakul ki a kognitív képességek romlása, Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formája. Ennek hátterében az állhat, hogy a sörfogyasztás kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ez kihat a jó koleszterinszintre, ezáltal javul a vérkeringés, illetve az agy működése. A sör szilíciumtartalma védelmet biztosít az agy számára az alumíniummal szemben, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért tehető felelőssé.

Az álmatlanságtól - A sör az egyik legtermészetesebb altató, mert serkenti a dopamintermelést. Az Indianai Orvosi Egyetem kutatói úgy látják, már egyetlen korty, egész pontosan 15 ml, vagyis egy evőkanálnyi sör elegendő ahhoz, hogy megemelkedjen az agyban a dopaminszint és az ember nyugodtabbnak érezze magát.

A hályogtól -Ha túl sok alkoholt iszunk, könnyen elhomályosulhat a látásunk. Viszont ha sikerül eltalálnunk a megfelelő mennyiséget, az jótékonyan hat szemeink egészségére. A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói szerint a sörben található antioxidáns megvéd a mitokondriális károsodásoktól. Hályog pedig akkor alakul ki, amikor megsérül a szemlencse mitokondriuma.A gyulladásos betegségektől -Meglepően hangzik, ugye? Az Idahoi Egyetem munkatársai szerint viszont még ez is lehetséges, mert a komlóban található savak képesek megállítani a baktériumok szaporodását és a betegségek terjedését. A tudósok remélik, hogy sikerül kinyerni azt az összetevőt, amely a jövőben aktív szerepet játszhat a gyulladásos és daganatos betegségek kezelésében.

A súlygyarapodástól -Gyakran halljuk, hogy az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat a vonalainkra, az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint azonban segítségünkre lehet egy-két pohár sör, ha le szeretnénk dobni néhány kilót. A kutatók olyan anyagot találtak a komlóban, amely csökkenti a metabolikus szindróma kialakulását. A rossz hír az, hogy több mint 1750 liter sört kellene meginnunk naponta a kívánt hatás eléréséhez.

Hiba lenne az alkoholt egészségünk zálogának tekinteni. Ennek ellenére érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mértékletes sörfogyasztás kedvező hatást is kifejthet testi jóllétünkre. Természetesen a pozitív tulajdonságok nem helyettesítik az orvosi diagnózist és terápiát, ezért minden esetben kövesd orvosod tanácsait!

forrás:/life/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
11
  Megvan a Mátrix 4 főszereplője
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Yahya Abdul-Mateen II lesz a Mátrix negyedik részének egyik kiemelt szereplője, erről számolt be a minap a Variety - a színész Keanu Reeves-hez és Carrie-Anne Mosshoz csatlakozik, akik vissza fognak térni az eredeti trilógiából. Arról természetesen már nem szól a hír, hogy milyen karaktere lesz az Aquamanből és a Miből ismert színésznek, akit nemsokára a Kampókézben is láthatunk.A majd 20 éve bemutatott akció sci-fi, ha valaki nem látta volna egy disztópikus jövőt mutat be, amelyben az emberiség mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkotta szimulált valóságban él, ahol az embereket csak arra használják, hogy a gépek energiaforrásai legyenek. Thomas Anderson számítógép programozó azonban felismeri ezt az elnyomott létet, és az emberiség első számú reményévé válik az elnyomók megdöntésében.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
07
  14 friss projektet finanszíroz a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az amerikai űrügynökség kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy önálló robotot küldenek a Titánra, ez azonban még hosszú évekre van a megvalósítástól. Mivel jelen pillanatban a Hold van a célkeresztben, nem meglepő, hogy most további projektek finanszírozását jelentették be, amelyek között ide irányuló kezdeményezések is helyet kaptak, a SpaceX viszont már saját óriás-rakétáját is tesztelné.A Hold-program elősegítése közben azonban a SpaceX már az óriás-rakétát tesztelné.

A hivatalos bejelentésből megtudhatjuk, hogy összesen 14 további projektet finanszíroznának, ez pedig a Tipping Point névre keresztelt program sorrendben negyedik állomását jelenti. A legnagyobb összeget, 10 millió dollárt, a Blue Origin kapja meg, hogy a Holdon is előállítható üzemanyagot teszteljenek, a SpaceX pedig 3 millió dollárhoz jut, hogy az újratöltési rendszert tökéletesítsék saját megoldásukkal. A Skyre a Holdon található jeget szeretné felhasználni az üzemanyag helyi előállításához, ehhez szintén hozzájárulnak, míg a többi partner a fenntartható energiatermelés, a költségek lefaragása, az önálló navigáció és egyéb tevékenységek kidolgozása, a miniatűr műholdak, valamint a lakómodulok jobb monitorozása terén próbálkozhat további projektekkel, maximum 25 százalékos önrészt biztosítva.Elon Musk eközben újabb beszámolót tartott... a videó inditasához: Katt ide!

Elon Musk eközben újabb beszámolót tartott, a fent beágyazott élő közvetítés során már megemlítve, hogy a hatalmas Starship akár 6 hónapon belül orbitális pályára emelkedhet, hogy ott további teszteket végezzenek el. Ezt persze a kisebb, kontrollált próbálkozások előzik majd meg, legfeljebb 20 kilométeres magasságban, ahogy az a kisebb prototípus esetében is történt, miközben a Raptor névre keresztelt hajtóműveket is demonstrálták, statikus teszt, valamint számítógépes szimulációk formájában. Ami a cég és a NASA között nemrég felmerült némi feszültséget illeti, Musk leszögezte, hogy az erőforrások jó része továbbra is a Falcon-rakéták, valamint a Crew Dragon területén marad, tehát a Starship ezt nem befolyásolja hátrányosan.

Megemlékeztek a Falcon 1 2008-as első repüléséről, amely nélkül a SpaceX valószínűleg eltűnt volna a süllyesztőben – ezt reményeik szerint további sikerek követik majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
07
  Fabula
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Papp Gábor

Történt ,- nem is olyan régen - ,hogy megrohamozták és elözönlötték a hatalmas erdőt a migránsadejoszojék (egy újfajta, génmutáción átesett faj). Elszántságukban betörnek az erdőkerülő tiltakozására is . A helybéli őzek megriadva gyűltek össze az erdő bölcse elé .A junkerfarkas (egy génmutáción, néha a korláton is ) átesett ordas meghallgatta az erdőlakókat és bölcs döntésre határozta el magát : engedjétek be őket.

Fogadjátok be barlangotokba és ne nézzetek arra ,amikor randalíroznak. Tűrjetek és ne féljetek . Ne ijedjetek meg, ha átharapott (elmetszett) torokkal látjátok valamelyik erdőlakót. És attól se féljetek , hogy erőszak áldozatai lesztek , hiszen frissíteni kell a vért és a fajt…
– Nem kérünk belőlük, hangoztatják egyes erdőlakók, akik bölcsebben gondolkoznak, mint a junkerfarkas és falkája. A mi erdőrészünk a miénk, és másak nem telepedhetnek le ide , mert azok az idegen erdőből jött fajták , csak rombolást és szomorúságot hoznak be hozzánk…

Túl a ''Nagy vizeken'' él (még mindig ) egy kiöregedett, két mutáción átment gazdag sárkány ,aki elindította ezt a folyamatot. Riadás , terror , szemfogak kattogása érződik , hallatszik az erdő legbelsőbb bozótjaiból. Az őzikék , már-már egybeverődnek és sokan közülük kelet felé tekintve , ösztönösen várják a felszabadító medvét …

forrás:/FB/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák