+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Gigantikus galaxisgyűrű kérdőjelezi meg Einstein elméletét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Pesthy Gábor

A csillagászok felfedezték, hogy egy 10 millió fényév széles, több galaxisból álló gigantikus galaxisgyűrű olyan gyorsan távolodik a mi galaxisunktól, hogy arra nem tudnak magyarázatot adni a jelenlegi fizikai modelljeink.


Ez a kis galaxisokból álló hatalmas gyűrű olyan gyorsan tágul, mintha egy mini Big Bang játszódna le. A csoport úgy véli, hogy a miénkkel szomszédos galaxis, az Androméda valaha olyan közel repült el galaxisunk mellett, hogy majdnem összeütköztek, és ennek hatására több kis galaxis repült szanaszét, mintha parittyából lőtték volna ki őket.

Jelenleg egymás felé tart a két galaxis
Az egyetlen gond az, hogy az eredmények ellentmondásban állnak az Einstein-féle relativitáselmélet által megjósolt feltételekkel.

„Ha Einstein gravitációs elmélete helyes, akkor a galaxisunk soha nem kerülhetett olyan közel az Andromedához, hogy bármit szétszórjon ilyen sebességgel” – mondta Hongsheng Zhao, a csoport egyik tagja, a skóciai St. Andrews Egyetem munkatársa.

Tejútrendszer (forrás: Photo by Brett A. McGuire. Foreground: P. Brandon Carroll)

Zhao és csoportja az univerzum Lokális galaxiscsoport nevű részén lévő kis galaxisok alkotta gyűrű mozgásait vizsgálta. A Lokális galaxiscsoport (LGCs) legalább 54 galaxis alkotta csoport, amelynek két legnagyobb galaxisa – a Tejútrendszer és az Androméda galaxis – nagyjából a középpontjában helyezkedik el.

A Tejútrendszer jelenleg nagyjából 2,5 millió fényévnyire van az Andromedától, de a szomszédos galaxis hozzávetőleg 402 336 km/óra sebességgel sodródik felénk. Einstein relativitáselméletére támaszkodva a csillagászok úgy becsülik, hogy mostantól számítva 3,75 milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Androméda galaxis összeütközik, és az ezt követő évmilliárdokban a kettő szétszakad, és egy teljesen új galaxist alkot.

Korábban már majdnem összeütközött a két galaxis?
2013-ban Zhao és munkatársai felvetették, hogy 7–11 milliárd éve a Tejútrendszer és az Androméda galaxis már ijesztően közel került egymáshoz, ami cunamiszerű hullámot generált az űrben, és ez kirepítette a kisebb galaxisokat a jelenlegi helyzetükbe.

A jelenlegi modellek nem magyarázzák a nagy sebességet
A hipotézist tovább vizsgálva, a csoport most azt állítja, hogy ezeknek a galaxisoknak a jelenlegi sebessége megfelel a vázolt szcenáriónak, azaz úgy tűnik, hogy olyan gyorsan távolodnak tőlünk, hogy arra a jelenlegi fizikai modelljeink nem tudnak magyarázatot adni.

„A Lokális galaxiscsoportba tartozó egyes galaxisok nagy galaktocentrikus radiális sebességét olyan rájuk ható erőknek kell okozniuk, amelyekkel a modellünk nem számol” – vonják le a következtetést a szerzők a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelent cikkükben.

A képen egy ilyen esemény időben jóval közelebbi példáját láthatjuk, amikor majdnem összeütközött egymással az NGC 5426 és az NGC 5427 spirálgalaxis.

Az NGC 5426 és az NGC 5427 spirálgalaxis (forrás: Gemini Observatory)

Gondot okoz a sötét anyag
„A galaxisok gyűrűszerű eloszlása nagyon különleges. E kis galaxisok [elhelyezkedése] olyan, mint amikor egy pörgő esernyőről leválik az esőcseppek sora” – mondta a kutatók egyike, Indranil Banik. „Azt találtam, hogy 1 a 640-hez az esélye annak, hogy a galaxisok a megfigyelt módon sorakozzanak fel.
Egy dinamikus eseményre vezettem vissza az eredetüket, ami az univerzum feleennyi idős korában játszódott le.”

Ezzel a forgatókönyvvel nemcsak az a baj, hogy Einstein relativitáselmélete nem tudja megmagyarázni e galaxisoknak a sebességét, hanem az is, hogy azt állítja, hogy ennek a majdnem ütközésnek a Tejútrendszer és az Androméda galaxis összeolvadását kellett volna eredményeznie több milliárd éve – ami nyilvánvalóan sosem történt meg.Legközelebbi csillagváros szomszédunk, az Androméda-galaxis 2,5 millió fényévre fekszik a Naptól (forrás: Adam Evans/M 31)

Felül kell vizsgálni a gravitációs elméletet?
A jelenlegi gravitációs modellünk Einstein teóriájának egyik legellentmondásosabb része – a sötét anyag feltételezése – miatt követeli meg a fentiek megtörténtét.

Einstein gravitációs paradigmájában mindig szerepelt a hipotetikus sötét anyag” – mondta Banik. „Ilyen hatalmas sebesség 60-szor akkora tömeget követel meg, mint amennyi a Tejútrendszer és az Androméda összes csillagában fellelhető. A hozzájuk tartozó sötét anyag nagy halói közti súrlódás azonban inkább az összeolvadásukat okozná ahelyett, hogy 2,5 millió fényévnyire szétrepülnének, ahogy az megtörtént.”

Zhao és csoportja szerint két lehetőséget kell mérlegelni ebben az esetben. Az egyik, hogy nincs semmi gond Einstein relativitáselméletével, és valami más magyarázat létezik arra, miért száguld ez a galaxisgyűrű ilyen gyorsan (és miért nem tudjuk detektálni a sötét anyagot). A másik lehetőség viszont az, hogy a jelenlegi gravitációs modellünk hibás, és alapos felülvizsgálatnak kell alávetni.


forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Masszív féregjárat lehet a Tejútrendszerben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Halott földönkívülit fotózott a Curiosity rover a Marson
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Egy termékeny anomália-vadász különös dologra bukkant a Curiosity marsjáró fotóin. Szerinte egy halott földönkívüli tetemét sikerült véletlenül megörökíteni.
Sokan hobbiként nézegetik a Marsról érkező NASA fotókat, amelyekhez bárki hozzá férhet az interneten keresztül, lévén, hogy közkincsnek számítanak. Általában a köves pusztaságon kívül semi érdekeset nem látnak. De a gyakorlott szemlélők folyton kiszúrnak különös dolgokat… Ezúttal a mars egyik dombjának tetején véltek felfedezni egy érdekes alakzatot.
Egyesek szerint ez leginkább egy hason fekvő, halott földönkívüli tetemének tűnik. A videó inditásához : Katt ide!

A Streetcap1 nevű felhasználó még egy kisebb videót is rittyentett a felfedezése köré. Állítása szerint a videó közzététele után különféle hírszerző ügynökségek kezdték zaklatni a kérdéseikkel. Úgy tűnik valamibe alaposan beletrafálhatott…

A földönkívüliekre vadászó közösségek szerint biztos, hogy egy idegen lény tetemét fedezte fel. A szkeptikusok pedig válltig állítják, hogy csak egy érdekes alakú szikla van a képeken, hiszen ha valódi hulla lett volna, alighanem már réges-régen lebomlott volna… Erre a magyarázat, hogy a halott idegen megkövült halála után, ezért nem hullott porrá… Az igazság alighanem sosem fog már kiderülni.

forrás:/napiufo/disclose.tv/


lapcsolódó: Idegen anyahajót találtak a Marson? Katt ide!
Miért fedeztek fel másodjára is kanalat a Marson? Katt ide!
Buddha-szobrot is találtak a Marson... Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Befejezték a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Húsvét előtt befejezték a görög szakemberek a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában. A keresztény hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus testét egy sziklasírban helyezték el. A sír fölé a 19. század elején, egy tűzvész után márványból új szentélyt építettek, amely napjainkra veszélyessé vált.

Lekerült a szentélyről a támasztószerkezet, és ismét régi pompájában ragyog a sír azután, hogy megtisztították az évszázadok alatt rárakódott koromtól - jelentette a Ynet.

Az athéni műszaki egyetem szakemberei leszedték a homlokzatról a burkolólapokat, habarcscsövekkel megerősítették az alapfalakat, és egyenként megtisztítottak minden márványlapot. Megerősítették az épület szerkezetét, és megtisztították a szentély freskóját és festett kupoláját is.

Felnyitották a sziklasírt fedő márványlapot, amely alatt egy fehér rózsa márványlapot találtak egy belevésett kereszttel, amelyet a 14. századra, a keresztes időszakra datáltak.

Az alatt egy még régebbi, a sziklát védő szürke márványlap és habarcs bújt meg, amelyet a tudósok 4. századinak határoztak meg. Ezt még I. (Nagy) Konstantin római császár idején, a legősibb ottani keresztény templom építésekor helyezhették a sírhelyhez.
A restaurátorok ablakot vágtak a szentély márványfalába, ahol a zarándokok ezentúl - első alkalommal - láthatják majd az eredeti kősziklát is, az ősi temetkezési barlang kövét.

Szerdán ünnepélyesen átadják a felújított szentélyt, és már összejött a pénz a munkálatok folytatásához is: rendbe hozzák a sír környékén a vízelvezető és a szennyvíz vezetékeket, hogy ezzel is stabilizálják az építményt.

"Ha nem történt volna meg a beavatkozás, a szentély nagy eséllyel összeomlott volna" - jelentette ki Bonnie Burnham, a kulturális örökség építészeti védelmével foglalkozó Jézus sírja World Monuments Fund nevű szervezet szakembere.


A restauráláshoz 150-150 ezer euróval hozzájárult II. Abdalláh jordániai király és Mahmúd Abbász palesztin elnök is.
A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végezte el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítettek.

A szentély a világ egyik legősibb templomának a szívében, a Szent Sír-bazilika hatalmas kupolája alatt található.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Fél évezred után felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Erős távcsővé alakítaná a Napot a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A NASA még múlt hónapban rendezte meg Washingtonban a Planetary Science Vision 2050 Workshop nevű rendezvényt. Kutatók egy csoportja itt állt elő az ötlettel, hogy hatalmas teleszkóppá alakíthatnánk a csillagunkat. Egy, a Napot gravitációs lencseként felhasználó távcső képes lenne ezerszer tisztább képet adni a távoli égitestekről, mint amilyet a mai technológiánkkal láthatunk.

A gravitációs lencse egy meglehetősen egyedi fizikai jelenség, amely szorosan kapcsolódik Einstein általános relativitáselméletéhez.
Ha a téridőt úgy képzeljük el, mint egy szövetdarabot, azt mondhatjuk, számtalan nagy tömegű objektum létezik, amely megnyújthatja ezt az anyagot. Ez azt is eredményezi, hogy az érintett égitest közelében egyenesen elhaladó fény elgörbül, az objektum így egyfajta lencseként viselkedik.

Bár Einstein forradalmi, 1936-os publikációjában formálisan is megmagyarázta a folyamatot, már több évtizeddel korábban is kutatták a gravitációs lencséket. 1919-ben például egy angol asztrofizikus, Sir Arthur Eddington kísérletezett a tengeren a jelenséggel. Megfigyeléseiből később “Jelentés a gravitáció relativitás elméletéről” címmel jelentetett meg cikket.

Gravitációs lencsehatás: egy távoli forrásról érkező fény útját az előtte lévő nagy tömegű objektum meggörbíti.(forrás:Wikipedia)

Gyakorlatilag ez volt az első olyan fizikai vizsgálat, amely bizonyította Einstein elmélet, mely szerint a fény nem minden esetben utazik egyenes vonalban. Eddington egy Afrika nyugati partjaitól igen távol található szigetre utazott, hogy megfigyeljen egy teljes napfogyatkozást. A jelenségről számtalan fénykép készült, egyes fotókon olyan fényes foltokat lehetett felfedezni, melyeket a szakember később a Hyadok nyílthalmazként azonosított.

Mivel a csillagcsoport ekkor a Nap mögött helyezkedett el, a kísérlet bebizonyította, hogy a Nap hatalmas tömege képes volt olyan mértékben meghajlítani a téridőt, hogy ezzel a Hyadok fényét is elgörbítette, így az a Földről is látható volt.illusztráció: A Hyadok nyílt csillaghalmaz (foto: Jerry Lodriguss, forrás:danspace77.com)

Most, közel egy évszázaddal később a Jet Propulsion Laboratory kutatói arra jutottak, a jelenséget felhasználhatnák távoli égitestek vizsgálatához is. Hogy az elképzelés megvalósítható-e, idővel kiderül, igaz, maga az ötlet is elképesztő. Mai tudásunk szerint nem tudnánk létrehozni egy ilyen távcsövet. A Naprendszer egyéb égitestjeinek hatása miatt ugyanis a gravitációs lencsére épülő teleszkóp csak akkor működhetne, ha a Plútónál 14-szer messzebb helyezkedne el.

Egyelőre egyetlen ember alkotta eszköz sem volt képes elérni ezt az elképesztő távolságot. Éppen ezért nem túl valószínű, hogy az elkövetkező években létrehozhatnánk a NASA szakértői által kigondolt teleszkópot.


forrás:/24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Elon Musk 100 nap alatt megoldaná egész Dél-Ausztrália áramproblémáját
Nem akármilyen kihívásba ment bele a Tesla alapítója, Elon Musk. Azt állítja, hogy meg tudja oldani egész Dél-Ausztrália áramellátási problémáját mindössze 100 nap alatt. Ha nem sikerül, akkor ingyen adja az akkumulátorfarmot.

Dél-Ausztráliában elszálltak az energiaárak és sorozatos áramkimaradásoktól szenvednek a helyiek. Ezt Látva a Tesla energia üzletágának vezetője, Lyndon Rive azt állította, hogy a Tesla 100-300 100 MWh kapacitású akkumulátoraival meg tudnák oldani az áramproblémákat.

Köszönhetően a Tesla Nevadában felállított gigagyárának, mindössze 100 nap leforgása alatt telepíteni tudnának egy 100MWh rendszert a Tesla szerint. A hitetlenkedőknek Elon Musk Twitteren válaszolt, felajánlotta, hogy ha nem sikerül 100 napon belül telepíteni és üzembe helyezni az akkumulátorokat, akkor ingyen adják őket.

Elon Musk (fotó: Shannon Stapleton / Reuters)

Egy ausztrál politikusnő, Sarah Hanson-Young kapott is a lehetőségen és válaszolt Elon Musknak, hogy beszélni akar vele.
A Tesla nemrég fejezett be egy 80MWh akkumulátormfarmot Dél-Kaliforniában, mindössze 90 nap alatt, aminek teljes költsége 100 millió dollár volt. Ez alapján valóban nem lehetetlen küldetés a ausztrál projekt.Lyndon Rive, Elon Musk unokatestvére alapította a SolarCity nevű, főleg napenergiával foglalkozó vállalatot. A céget tavaly vásárolta fel a Tesla, kibővítve az elektromos autókat gyártó cég energia-üzletágát.


forrás:/portfolio.hu/(The Guardian)/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
21
  Stephen Hawking az űrbe megy
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Űrutazáson fog részt venni Stephen Hawking – jelentette be a tudós a Good Morning Britain című televíziós műsorban.

A világhírű fizikus a Virgin Galactic cég vezetőjének, Richard Bransonnak az űrhajójával fogja elhagyni a Földet. „Sosem hittem volna, hogy egyszer kijutok az űrbe, de Richard Branson felajánlott egy helyet a Virgin Galactic fedélzetén, és én azonnal igent mondtam” – mesélte Hawking.

Branson vállalata a kereskedelmi célú űrutazás keretében űrturistákat fog szállítani járműveivel. Az első küldetés 2009-ben indult volna, de a tesztek kedvezőtlen eredményei miatt ezt végül elhalasztották 2017-re.

Stephen Hawking (forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jemal Countess)

A Virgin Galactic történetét ráadásul egy tragikus baleset is beárnyékolja: 2014-ben egy próbarepülés során lezuhant a cég kísérleti űrrepülőgépe. A SpaceShipTwo utasokat nem szállított, de a gép két pilótája közül az egyik meghalt, a másik súlyosan megsérült.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
20
  Senki sem tudja, mi lehet az űr sötétjében bujkáló valami
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az űr sötétjében bolyong magányosan egy objektum, amelyről mostanáig a csillagászok azt hitték, egy bolygó, amely valamilyen módon kivetődött a neki otthont adó naprendszerből. A legújabb megfigyelések azonban kétségbe vonják ezt az elképzelést. A tudósoknak egyelőre fogalmuk sincs, mi is lehet valójában a rejtélyes égitest.


2012-ben csillagászok egy csoportja egy furcsa, elszigetelt objektumot figyelt meg Földünktől mintegy 100 fényévre – egy olyan égitestet, amely nagyobb tömegű a Jupiternél, és nagy valószínűséggel az egyik legközelebbi kóbor bolygó, amit a tudósok valaha felfedeztek. Csillagközi bolygónak vagy kóbor bolygónak nevezünk minden olyan bolygótömegű égitestet, amely nem kering egyetlen csillag körül sem, hanem a csillagközi térben szabadon halad.

A legújabb kutatások szerint azonban úgy tűnik, a nem túl fantáziadús CFBDSIR 2149-0403 névvel illetett objektum olyan tulajdonságokat mutat, amik alapján elképzelhető, hogy nem is bolygóról van szó, hanem talán valami egészen másfajta égitestről – olvasható a Science Alert tudományos portál cikkében.

Mit gondoltak róla eddig? - A csillagközi bolygókkal kapcsolatban mindig nehéz megállapítani, hogy klasszikus bolygókról van-e szó, vagy úgynevezett barna törpékről. Utóbbiak olyan égitestek, amelyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak.

A számítások alapján a CFBDSIR 2149-0403 tömege körülbelül négy-hétszerese a Jupiterének, ami alapján azt lehet mondani, inkább egy kóbor bolygóról van szó, mintsem barna törpéről (jelenlegi ismereteink szerint a barna törpék általában 13 jupitertömegnél kezdődnek).

Korábban úgy vélték, a feltételezett csillagközi bolygó az úgynevezett AB Doradus mozgó csoport tagjaként „utazott" a világűrben. Ez a csoport nagyjából harminc, azonos korú és összetételű objektumból áll, amelyek együttesen haladnak a kozmoszban, és valószínűleg azonos helyen is keletkeztek. E feltételezés alapján a CFBDSIR 2149-0403 különösen fiatal, mindössze 50–120 millió év között lehet.

Sokan megkérdőjelezték az első eredményeket
Egyetlen probléma adódott csupán: az elgondolás, amely vándorbolygónak vélte az égitestet, pusztán néhány kezdeti megfigyelésen alapult, így a tudományos közösség nagy része nem vette készpénznek az objektum felfedezői által eléjük tárt eredményeket.

Illusztráció a rejtélyes, bolygószerű objektumról
Forrás: ESO/L. Calçada/P. Delorme/R. Saito/VVV Consortium


Különösen arra nem sikerült bizonyítékot találni, hogy az égitest valóban bolygóként keletkezett, és kilökődött bármilyen csillagrendszerből.
Hogy kiderüljön az igazság, az objektumot eredetileg felfedező csillagászok egyike, Philippe Delorme (Grenoble Alpes Egyetem) és kutatócsoportja az elmúlt pár évben folyamatosan figyelte a CFBDSIR 2149-0403-at, a munkában különböző hullámhosszakon működő távcsöveket alkalmaztak.

Az is lehet, hogy valami teljesen új dolgot sikerült felfedezni
Az új megfigyelésekkel a kutatók pontosabban kiszámították az égitest helyzetét és mozgását. Ebből kiderült, hogy a korábbi hipotézisekkel ellentétben a CFBDSIR 2149-0403 mégsem lehet az AB Doradus vagy más ismert, fiatal mozgó csoport tagja – olvasható az egyelőre lektorálatlan tanulmányt közlő arXiv.org oldalán. Ez a kutatók szerint egyszerre jó és rossz hír. Jó, mert új információkkal gazdagodtunk az objektumról, rossz, mert az egyik legfontosabb paraméter, az égitest kora vált bizonytalanná, megnehezítve a kategorizálást.

A kutatócsoport új megfigyelései szerint az objektumnak vagy gyenge a gravitációs ereje, vagy magas a fémtartalma, tehát a szakértők nem tudják már egyáltalán megmondani, hogy milyen égitestről is beszélhetünk.

Az új eredmények fényében az objektum különösebb, mint azt eddig gondolták.
Sőt, már a CFBDSIR 2149-0403 tömegében sem biztosak a szakemberek.(kép:spynet.ru)


Jelenleg két lehetőséget tartanak valószínűnek: az egyik, hogy a CFBDSIR 2149-0403 egy fiatal (vagyis 500 millió évnél ifjabb) vándorbolygó, amelynek tömege 2-13 jupitertömeg között van. A másik, hogy egy sokkal idősebb (2-3 milliárd éves), magas fémtartalmú barna törpe, tömege pedig a Jupiter tömegének akár 40-szerese is lehet. Természetesen a harmadik opció sem kizárt, miszerint egy teljesen új, korábban nem ismert égitesttípust sikerült megfigyelni.

Szerencsére a CFBDSIR 2149-0403 közelsége miatt viszonylag könnyen kutatható, így a tudósok várhatóan tovább folytatják a megfigyelését.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
20
  A Holdra készülnek az oroszok
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Megkezdődött a Fegyeracija (Szövetség) típusú, a Föld-közeli pályán való repülésre és holdutazásra is alkalmas új orosz űrhajó építése - közölte pénteken Koroljovban Vlagyimir Szolncev, az Energija űrrakéta-építő vállalat vezérigazgatója.

Önállóan harminc napot repülhet az űrben - "A munka aktív szakaszába lépett. Elkészült az egész tervdokumentáció, most az egyes részegységeket építjük meg" - mondta.Emlékeztetett, hogy az első, a tervek szerint 2021-re elkészülő Fegyeraciját Föld-közeli pályán való repülésre tervezték.

A négyfős legénység szállítására alkalmas űrhajót 80 százalékban kompozit anyagokból, a leszálló egységét pedig 1570C típusú, új alumíniumötvözetből fogják megépíteni.

Az űrhajó önállóan repülve 30 napig, egy űrállomás részeként pedig egy évig tartózkodhat a világűrben. A Fegyeraciját Angara-A5V és Angara-A5P típusú hordozórakéták állítják majd Föld körüli pályára.

az oroszok intenziven készülődnek a holdra-szállásra... zászló kitüzése már remekül megy, bár a landolásnál még vannak problémák (nordi szerint)

Az űrhajó első automatikus repülését 2021-re ütemezték be, az első űrhajósok pedig 2023 szállhatnak majd fel rajta.

Űrhajósokat toboroznak az orosz holdutazáshoz - A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat kedden jelentette be, hogy nyílt pályázaton keres űrhajósokat a holdutazáshoz.

A feladatra olyan, 35 évnél fiatalabb orosz állampolgárok jelentkezését várják, akik mérnöki, tudományos vagy repülési szakdiplomával rendelkeznek, valamint tapasztalatokat szereztek a repülőgép- és a rakétagyártásban, illetve az űriparban.Nordi is jelentkezett, ő már az amerikaiak holdraszállásnál is komoly tapasztalatokat szerzett (paramoral)

A Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem ugyancsak kedden közölte, hogy szeptembertől mintegy 100 hallgatót vesz fel űrkutatási szakára. A kar összehangolja majd tevékenységét a szakterületen működő cégekkel és intézményekkel, többek között a Roszkoszmosszal, az Energijával és az Űrkutatási Intézettel.

A Lomonoszov tavaly novemberben jelentette be, hogy űrkutatási szakot készül indítani, amelyen űrhajósokat és más szakembereket fognak képezni az ágazat számára.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Idegen űrhajókat hajthatnak a rejtélyes kozmikus felvillanások
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Pesthy Gábor

A bizarr kozmikus fényfelvillanásokat valójában fejlett idegen civilizációk is létrehozhatják akkor, amikor óriási sebességre gyorsítják fel a csillagközi űrjárműveiket, fejtegeti egy új tanulmány.
Nem, nem korai áprilisi tréfáról vagy valamilyen, egy ufómagazinban megjelent „tanulmányról" van szó. A Harvard Egyetem asztrofizikusai vetették fel ezt az elképzelést egy közleményben, és cikkük előzetese is olvasható már a The Astrophysical Journal Letters folyóiratban.


A földönkívüli intelligencia keresésekor az idegen élet sok különféle jelét figyelik a rádióadásoktól kezdve a lézerfelvillanásokig. Ezek a kutatások azonban mindeddig eredménytelenek maradtak.

Gyors rádiókitörések és az idegenek

Egy újonnan publikált kutatás azonban azt veti fel, hogy egy rejtélyes jelenség, amelyet gyors rádiókitöréseknek (Fast Radio Burst – FRB) neveznek, fejlett idegen technika jele lehet. Nem kevesebbet állítanak a kutatók, mint hogy ezek a kitörések a távoli galaxisokban közlekedő csillagközi szondákat meghajtó, bolygó méretű transzmitterek „szivárgásából" eredhetnek.

Fantáziarajz az FRB 121102 ismétlődő kitörésének megfigyeléséről az új-mexikói VLA rádiótávcső-hálózattal (forrás: Danielle Futselaar)

„A gyors rádiókitörések rendkívül fényesek ahhoz képest, milyen rövid az időtartamuk, és milyen messziről érkeznek. Ráadásul semmilyen lehetséges természetes forrást nem sikerült meghatározni, ami kicsit is meggyőző lenne" – mondta Avi Loeb, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ teoretikusa. Érdemes tehát megfontolni és ellenőrizni ezek mesterséges eredetét."

Amint a neve is jelzi, a gyors rádiókitörések milliszekundumos időtartamú kozmikus rádióhullámok nagyon erős löketei. A 2007-ben felfedezett jelenségből azóta kevesebb mint két tucatot detektáltak olyan gigantikus rádiótávcsövekkel, amilyen az ausztrál Parkes Obszervatórium vagy a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Úgy gondolják, hogy több milliárd fényévnyire lévő galaxisokból származnak.

Megépíthető egy alkalmas szerkezet

Loeb és szerzőtársa, Manasvi Lingam (Harvard University) megvizsgálta, mekkora a valószínűsége egy olyan erős rádiótranszmitter létrehozásának, amely elég erős jelet hoz létre ahhoz, hogy ilyen hatalmas távolságból észlelni lehessen.
Azt találták, hogy ha a transzmitter energiáját nap szolgáltatja, és a napfény egy, a Földnél kétszer nagyobb bolygó területére esik, ez elegendő lenne a szükséges energia létrehozására.
Ilyen hatalmas építési projekt persze jóval meghaladja a mi technológiánkat, de a fizika törvényszerűségei szerint nem lehetetlen a megvalósítása.Fényvitorlás művészi elképzelése, amelynek hajtóerejét egy bolygó felszínén generált rádióhullám (piros) szolgáltatja
(forrás: M. Weiss/CfA)

Akár utasokkal teli űrhajót is meghajthatna

Lingam és Loeb annak a lehetőségét is megvizsgálták, hogy egy ilyen transzmitter életképes lenne-e mérnöki szempontból, illetve hogy a szóban forgó hatalmas energia nem olvasztaná-e meg magát a szerkezetet. Ismét csak azt találták, hogy egy, a Földnél kétszer nagyobb szerkezet vízhűtéssel kibírná a hőt.

Ezután azt a kérdést tették fel, mi lenne a fő oka egy ilyen szerkezet építésének.
Úgy érveltek, hogy az ilyen energia legkézenfekvőbb felhasználása a csillagközi fényvitorlások meghajtása lehet. Az energiamennyiség elegendő lenne egymillió tonnányi teher, vagyis a legnagyobb földi utasszállító hajó 20-szorosának megfelelő súly meglökésére.

„Ez elég nagy ahhoz, hogy élő utasokat szállítsanak csillagközi, sőt akár intergalaktikus távolságokra" – tette hozzá Lingam.Breakthrough Starshot Nanocraft napvitorlás fantáziarajza
(forrás: Breakthrough Prize Foundation/Livestream)

Eddig még csak spekuláció

Egy fényvitorlás meghajtásához a transzmitternek folyamatosan rá kell irányítania egy sugarat. A földi megfigyelők csak egy rövid felvillanást látnának, mivel a vitorlás és az anyabolygója, csillaga és galaxisa mozog hozzánk képest. Ennek következtében a fénynyaláb végigsöpör az égen és csak egy pillanatra irányul felénk. A sugár ismételt megjelenése – amit megfigyeltek, de nem lehet katasztrofális asztrofizikai eseményekkel magyarázni – fontos támpontot szolgáltathat a mesterséges eredetére vonatkozóan.

Loeb elismerte, hogy a munka spekulatív.
Amikor megkérdezték tőle, vajon valóban hiszi-e, hogy bármelyik gyors rádiókitörés az idegeneknek köszönhető, kitérő választ adott:
„A tudomány nem hit kérdése, hanem a bizonyítékoké. El kell dönteni, mi az, ami előrébb helyezkedik el a lehetőségek sorában. Érdemes gondolatokat fölvetni, és az adatokra hagyni, hogy azok döntsenek" – mondta a kutató.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Idegen civilizáció építménye helyett inkább kozmikus ütközésről lehet szó. Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Beigazolódott az ufológusok gyanúja: Tényleg idegenek bázisai vannak a Holdon!
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Különös felfedezést tettek az amatőr kutatók egy régi Apollo-programból származó Hold-fotón, és egy új műholdas képen. Lényegében mindkettőn ugyanaz látható, viszont egyiken sem szabadna ott lennie!

A Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda 2009 óta kering a Hold körül, folyamatosan pásztázva azt műszereivel. A lézeres magasságmérő berendezésének adatai alapján a Hold pontos háromdimenziós modelljét állítják elő a NASA-nál. A nagy felbontású ultraibolya-, a hőkemaera és távoli ultraibolya-kamera pedig sötétben is remek képeket készítenek a felszínről az egyre részletesebb Holdtérképek előállításához.

A SecureTeam10 UFO-vadász portál szerkesztői nemrégiben igen érdekes megfigyelést tettek ennek az űrszondának néhány fotóján. Ezek a Holdnak ugyanarról a területéről készültek, mint az Apollo-program több évtizeddel ezelőtt fotózott, kevésbé jó felbontású képei…

Különös tárgyat fedeztek fel a NASA fotóján: Valami figyelte a marsjárót!

Ráadásul valami furcsa dolgog is látható rajtuk, aminek elméletileg nem kellene ott lennie.
Mivel időben több fotón is szerepel, az UFO-vadászok szerint egészen biztosan, hogy nem hamisítványról van szó, hiszen ezek a NASA fotói. De vajon mi van rajtuk?

A felvételeken egy tányér alakú objektum látható, amelyből úgy tűnik, hogy egy hatalmas csőszerű dolgog áll ki. Mintha egy gigantikus kémény lenne, vagy talán egy a felszín alatt megbúvó hatalmas bánya, vagy holdbázis szellőző nyílása.Az objektum a régi, és a friss képeken is jól látszik.

A SecureTeam10 szerint a képek bizonyítják, hogy idegen bázisok találhatóak a Holdon. A legújabb összeesküvés-elméletek tükrében viszont kérdéses, hogy földönkívüliek építették-e, vagy az amerikaiak titkos űrprogramjának keretében emelték azokat évtizedekkel ezelőtt. Még Scott C. Waring az ufosightingsdaily.com a népszerű UFO-portál szerkesztője is valódinak tartja a felvételeket, hiszen két különböző forrásból származnak.


Emellett más anomáliák is előkerültek. Többek közt egy szinte szabályos háromszögletű alakzat. Ez is inkább tűnik mesterséges dolognak, mint egy becsapódott meteorit kráterének… Most már biztos, hogy valakik szorgalmasan tevékenykedtek, vagy még most is tevékenykednek a Holdunkon… Csak idő kérdése, hogy kiderüljön az igazság…

forrás:/napiufo/

(+)horpad (admin):
"Az alábbi térkép segí­tségével izgalmas kirándulásokat tehetünk a Hold felszínén Katt ide!
Aki megbarátkozik a használatával, felkeresheti az Apollo leszállóhelyeket is... - és meggyőződhet róla, hogy a járgányokat még senki nem lopta el." (paramoral)


kapcsolódó: Élet a Holdon, amit a NASA és a kormányok eltitkolnak Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák