+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
31
  Adaptert kap az ISS a magáncégek kapszulái miatt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Már jó ideje tudjuk, hogy a NASA bizonyos amerikai magáncégek bevonásával szeretné pótolni a 2011-ben végleg nyugdíjba küldött űrsiklókat, pontosabban azok eddig hiányzó funkcióját. Most bejelentették, hogy a nyár folyamán egy új adapterrel bővül a Nemzetközi Űrállomás, amely ezen cégeknek is lehetővé teszi a legénység bedokkolását.

Egészen pontosan a SpaceX és a Boeing által fejlesztett kapszulákat érinti az adapter, a Dragon második változata, valamint a Starliner ugyanis enélkül nem tudna bedokkolni az űrállomásra. Mivel 2017 (esetleg 2018) során kezdenék meg az űrhajósok helyszínre szállítását, mindenképpen szükség van az adapter felszerelésére, ezért ezt már július közepén megvalósítanák. Megjegyezik, hogy mindezt eredetileg tavaly júniusban tervezték, ám a SpaceX rakétájának balesete miatt az első példány megsemmisült, így most tulajdonképpen annak pótlásáról van szó.Hamarosan elkezdődik az amerikai űrsiklók pótlása, ehhez azonban egy adapter is kell.

A két szükséges adapter első példánya júliusban érkezik tehát meg az ISS-re, ahol azt a Dextre névre keresztelt robot emeli majd ki a Dragon teherkapszula rakteréből. Ezt az egyik dokkolóállomás közelébe húzzák majd, az állomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok pedig egy hosszabb űrséta keretében fejezik be a csatlakoztatást, hogy ezután meginduljon annak alkalmazása. Az még nem teljesen világos, hogy ez utóbbira pontosan mikor kerülne sor, nyilván sok múlik majd azon, hogy a két cég milyen ütemben és milyen sikerrel fejezi be saját próbáit.

Az indulással egyben az orosz félre való ráutaltság is megszűnne, így az amerikai illetékeseknek kevésbé kell majd szem előtt tartaniuk a partner igényeit, illetve esetleges ellenvetéseit.

forrás;/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
31
  Dubajban kinyomtattak egy 250 négyzetméteres házat
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Hegyeshalmi Richárd

3d nyomtatóval minden nehézséget át lehet hidalni, bizony. Lehet vele gyártani motorkerékpárt, lőfegyvert, rakétamotort - és, mint most kiderült, egész épületeket is. Az építészetben eddig keveset használták a technológiát, de Dubajban egy egész házat húztak fel vele.

A Museum of the Future projekt részeként felhúzott épület alapterülete 250 négyzetméter. A múzeum vezetői azt állítják, hogy ez a világ első, 3d nyomtatóval készült épülete, de Kínában már 2015 elején bemutattak egy hasonló épületet. A 2015 júniusában bejelentett háznyomtatás-projekttel az Egyesült Arab Emírségek a 3d nyomtatában rejlő lehetőségeket akarták megmutatni, illetve az ország elkötelezettségét a modern technológia mellett.

Végrehajtjuk, amit elterveztünk; intézkedésekben gondolkozunk, nem elméletekben. A gyorsan változó világ megköveteli, hogy felgyorsítsuk a fejlődés ütemét. A történelem nem jegyzi fel a terveket, csak az eredményeket.
– mondta Maktúm bin Rásid Ál Maktúm sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke.

A nyomtatott épülethez egy speciális cementkeveréket használtak; az épületet ebből építették föl, rétegenként. A teljes művelet 17 napig tartott, és 140 000 dollárba, azaz valamivel kevesebb mint 40 millió forintba került. Az ár már tartalmazza a belső és külső dizájnelemeket is. Az építkezés során egy személy figyelte a 3d nyomtató munkáját, heten felügyelték az építőelemek megfelelő elhelyezését, és tíz villanyszerelő és más specialista végezte a mérnöki munkát. A munkaerő költsége a felét tette ki egy hagyományos építkezésének.


A nyitott terű irodaépületet átmenetileg a Dubai Future Foundation fogja használni, de a jövőben kiállításokat, workshopokat és egyéb rendezvényeket is tarthatnak benne.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
31
  A hőt is hasznosítja egy új napelem
A hagyományos napelemek a fel nem használt fényt hő formájában bocsátják ki, így ez tulajdonképpen elvész számunkra, azonban az MIT szakemberei szerint mindez belátható időn belül megváltozhat, hiszen sikerült előállítaniuk egy olyan alternatív megoldást, amely a hőt is hasznosítja.


A fény mellett az eddig kibocsátott hőt is hasznosítja az MIT kutatónak új fejlesztése

A hivatalos oldalon megjelent közlemény, valamint a Nature Energy magazinban közzétett tanulmány egy olyan új napelemet ír le, amely egy további, eddig nem látott komponenssel egészült ki. A termo-fotovoltaikus (STPV) napelem ugyanis egy olyan speciális réteget tartalmaz, amelynek nanofotonikus kristályai a hevítés hatására fényt bocsátanak ki, ráadásul a napelem számára ideális hullámhosszon, így a megoldás optimális hatékonysággal működhet.

A jelenleg rendelkezésre álló becslések szerint a fejlesztés révén akár meg is duplázhatnánk a napelemek hatékonyságával kapcsolatban eddig ismert elméleti határt, ezt pedig számos különböző területen felhasználhatnánk. A problémát egyelőre az jelenti, hogy mindezt pusztán laboratóriumi körülmények között sikerült megvalósítaniuk (ráadásul egy igen alacsony hatékonyságú napelemmel, így a teljes rendszer hatékonysága mindössze 6,8 százalék volt), a szakemberek ezért most azon dolgoznak, hogy a skálázhatóságot is biztosítsák, vagyis hogy a jövőben a mindennapokban is elérhetővé váljon a technológia - itt nyilván a nagyobb naperőművek is szóba jönnek, vagyis bőven van még mit elérniük.


A kutatócsoport egy rövidebb videót is közzétett az eddigi munkáról, remélhetőleg nem kell sokat majd várni arra, hogy további eredményekről is beszámoljanak.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
27
  Izgalomba jöttek a világ fizikusai: magyar kutatók megtalálták az 5. erőt
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Valami nagyon különleges dolgot fedezhettek fel Debrecenben: a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének kísérleti eredményeit világszerte próbálják majd megismételni.

Krasznahorkay Attila és munkatársai egy elektron-pozitron spektrométerrel vizsgálták a nagyenergiás atommag-átmenetekben keletkező elektron-pozitron párok szögkorrelációját, és az előrejelzésekhez képest egy olyan eltérést tapasztaltak, amit a jelenlegi magfizikai ismeretek alapján nem lehet értelmezni.
A megfigyelés ugyanakkor összhangban van egy új, kis tömegű semleges részecske feltételezésével, aminek a tulajdonságai egyeznek az elméletileg várható sötét fotonéval. A sötét fotont a sötét anyag részecskéi közötti kölcsönhatás leírására vezették be.

Debrecenben egy elektron-pozitron spektrométerrel vizsgálták a nagyenergiás atommag-átmenetekben keletkező elektron-pozitron párok szögkorrelációját,

A magyar kutatók által elvégzett kísérlet a Nature beszámolója alapján felkeltette a nemzetközi kutató közösség figyelmét, az elméleti és a kísérleti szakemberekét egyaránt. Azonban azt gyanítják, hogy nem sötét fotont sikerült kimutatni, hanem egy új, ötödik erőt, vagyis a természet ötödik alapvető kölcsönhatását (a gravitáción, az elektromágneses kölcsönhatáson, az erős és a gyenge magerőn kívül). Az Akadémia híre szerint bejelentésre felbolydult a fizikus közösség, és világszerte független méréseket fognak elvégezni nagyhírű laboratóriumok, hogy a debreceni MTA Atomki megfigyeléseit megerősítsék vagy megcáfolják.

Krasznahorkay Attila szerint kísérletükben ők a sötét kölcsönhatás közvetítő részecskéjét, a sötét fotont keresték. Valójában ez egy ötödik erő, az úgynevezett sötét erő felfedezését jelentené, aminek a kutatása jelenleg nagy erőkkel folyik a világ nagy részecskefizikai laboratóriumaiban. A sötét foton létezésének elméletét az elmúlt években részletesen kidolgozták. Egy ugyanolyan (U1) szimmetriával rendelkező részecske lehetne, mint a foton, a látható fény kvantuma, ami az elektromágneses kölcsönhatást közvetíti. Ha azonban két egyforma szimmetriával (U1) rendelkező részecske van a természetben, akkor az elmélet szerint azok kölcsönhatása is lehetséges. Ezen kölcsönhatás erősségét a korábbi kísérleti adatok (a müon g-2 anomáliájának illesztése) alapján meg tudták határozni.


A sötét foton létezésének elméletét az elmúlt években részletesen kidolgozták.

A debreceni kísérletben felfedezett részecske csatolási állandója azonban csak az elméletileg várható érték kb. tizedrészének adódott. A történetet színesíti, hogy az elmúlt év végén a sötét fotonra előre jelzett csatolási állandó tartományt kísérletileg kizárták, de ez a kizárás a Debrecenben felfedezett részecskét nem érintette. Ezt a furcsa, kis csatolási állandóval rendelkező részecskét az amerikai elméleti fizikusok egy csoportja egy speciális tulajdonságokkal rendelkező (protonokhoz kevésbé csatolódó, protonfóbiásnak nevezett) ötödik kölcsönhatásként értelmezte. Ez keltette fel a Nature újságírójának a figyelmét.

„A méréseinket természetesen mi is folytatni fogjuk az MTA Atomki új Tandetron gyorsítójánál, egy új elektron-pozitron spektrométer segítségével. Az atommag, mint egy nagyon speciális femto-laboratórium tartalmazza az összes eddig ismert kölcsönhatást, sőt valószínűleg az eddig ismeretlen ötödik kölcsönhatást is. Ez biztosítja számunkra, hogy erre az új kölcsönhatásra további információkat szerezzünk” – mondta Krasznahorkay Attila.

forrás:/hvg/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
27
  Mindannyian csomaggal érkezünk – Olyan mellett dönts, aki segít kicsomagolni
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Király Eszter

Nem kifizetődő ma sebezhetőnek lenni. A sebezhetőség felismerése a legtöbb ember számára zavarba ejtő és ijesztő. Pedig a sebezhetőség nem lehet kategorizálni, nem jó vagy rossz dolog, nem sötét, leplezni való érzelem, és nem felemelő, pozitív élmény.

Sebezhetőnek lenni ugyanannyi, mint érezni, és ha ilyen vagyok, akkor mélyen, intenzíven élem érzéseimet. A sebezhetőség ma leplezni, titkolni való gyengeség, bizonytalanság, és érzelmi kiszolgáltatottság. Ma az egyetlen elfogadható szemlélet a pozitív, boldog világlátás, a múlt mielőbbi, könnyed és katartikus elengedése, mintha csak papírhajó volna az csöndes vizeken. Elzárkózunk tulajdon érzelmi életünktől, mert túl nagy a sérülés kockázata.

A sebezhetőséget gyakran sötét érzelmekkel kötjük össze, mint a félelem, a szégyen, a gyász, a szomorúság, és csalódás. Olyan érzelmekkel, amelyeket nem vagyunk hajlandók kibeszélni, pedig gyökeresen meghatározzák azt, hogy ahogy élünk, vagy szeretünk. Ha tiszta érzelmekre vágyunk a sebezhetőség, a fedetlen, retusálatlan, igazi arcunk, és a kipakolt múltcsomagunk az egyetlen út. Sebezhetőség az is, hogy felkelünk nap, mint nap úgy, hogy szeretünk valakit, aki nem is biztos, hogy viszontszeret, aki nem tudja garantálni az érzelmi biztonságunkat, aki el is hagyhat minket egy figyelmeztető szó nélkül, aki vagy hű lesz halála napjáig, vagy elárul minket holnap. Ha szeretünk, elkerülhetetlen, hogy érzelmileg kiszolgáltatottá váljunk, és ijesztő, de az élet normális rendje. Kitárt karokkal, vehemensen rohanunk oda, ahol nem tudhatjuk, mi vár, vagy véget ér ott az út, vagy beteljesült boldogság talál ránk.

A túlzott védekezés, a túlreagálás az, ami megöl minket. Az arcunkra simított álarcok, a kirakatéletek, az üres kagylóhéj kapcsolatok, amik felemésztenek, és valójában több energiát fektetünk a látszat fenntartásába, mint egyre fojtóbb társas magányunk megszüntetésébe. A kagylóhéj üresen tátong, régóta nem a részünk, nem a miénk. Hét lakat alatt őrzünk titkokat őrzünk hetedik szobákban, pedig a múlt emlékei nem söpörhetők fel a földről és nem tuszkolhatók szemeteszsákba. nem zárhatók be titkok dobozába. Elsuttogható a gyóntatószék rácsos félhomályában, de nem érkezik azonnal igazi feloldozás. A csomagot csak cipeljük, egyik állomásról a másikra, azt képzeljük, valami abnormálist, ijesztőt, kompromittálót rejtegetünk, mert sehogyan sem illünk a pozitív, konvencionális, elvárt sablonba.

A túlzott védekezés, a megfelelni akarás, és az elfogadásért való könyörgés fog megölni minket egyszer.
Mondd ki, ami voltál: ez voltam, ezt tettem, így bánt el velem az élet, és már tisztán látok, hol rontottam el, hogy nekem is benne volt a kezem, bűnrészes voltam az életem félresiklásánál. Kár az időt olyanra vesztegetni, aki az idő múlásával is képtelen kimondani ezeket a szavakat, aki a törött darabokat még mindig a háta mögött rejtegeti. Aki leteszi végre a csomagjait a küszöbön, és engedi belőle kipakolni az összes csalódást, szívfájdalmat, hazudozást, és megaláztatást, őt minden nap egyre közelebb engedhetjük, neki elegendő helyet kell hagynunk, hogy leüljön az asztalunknál. Önmagunk ellen vétünk, ha összehasonlítjuk magunkat másokkal, ez felesleges, céltalan harc és önbüntetés, ezzel akadályozzuk leginkább, hogy saját értékrendünkhöz, mércénkhez, tehetségünkhöz mérten éljük az életet.

A múltban semmi mellett nem érdemes elmenni, jobb vakmerőn farkasszemet nézni a múlt szellemeivel, nyugodtan vendégeljük meg őket fehér asztalnál. A visszahúzó energiák mindenkiben ott vannak, de ne engedjük, hogy az irányításuk alá vonjanak. Ami volt, az kizárólag már csak a fejünkben él, és a mindenfélével teletömött csomagban, amit húzunk-vonunk, és képtelenek vagyunk letenni, el a kezekkel tőle, nem érhet hozzá, aki illetéktelen. A magyarázkodás fölösleges időhúzás, akkor és addig szokás így védekezni, amíg magunk sem értjük, mi történik velünk, mi zajlik bennünk és körülöttünk. Mély belső igényre van szükség, hogy megbocsáss, megértsd, hogy mi miért történt. Olyan ember mellett döntsünk, aki a lerakott csomagunk mellé térdel, és óvatos kezekkel, szeretettel segít végre kicsomagolni, kipakolni a léleknyomorítót, a felejteni valót. És a sokadik együtt ébredésünkkor egyszer csak rádöbbenünk, hogy könnyű lett a szívünk, kitakart arccal, lecsupaszított lélekkel állunk a másik ember előtt, és már nem bánjuk, többé nem gyanakszunk, és nem félünk. A korábban lélegezni sem hagyó emlékek kénes lánggal maguktól elégtek, megsemmisültek.

forrás:/esterlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
27
  Megtalálták Arisztotelész sírját
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az ókori görög városban, Sztageirában ásatásokat végző görög régészek bejelentették, hogy megtalálták Arisztotelész sírját.

Az ókori görög filozófusról a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián mutatták be feltárásaikat a szakemberek, hangsúlyozva, hogy a 2400 éves sír feltárása a térségben 20 éve folyó régészeti kutatások legfontosabb eredménye - adta hírül csütörtökön a The Greek Repoerter görög napilap honlapja. Arisztotelész a közép-makedóniai térségben fekvő Sztageira városában született Kr.e. 384-ben és Khalkiszban halt meg Kr.e. 322-ben. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy Khalkiszban temették el őt, de a régészek bizonyosak abban, hogy a Sztageira ásatási helyen feltárt sír a görög filozófusé. Két irodalmi forrásban is utalások vannak arra, hogy szülővárosának lakói hamvait elhozták Khalkiszból.A kupolával borított dombsírnak vagy egy márvány szintje a hellén korból. A sír az egykori Sztageira központjában, az agora közelében fekszik. A régészek szerint a nyilvánvalóan középület jellegű síremléket sietősen húzták fel, és csak később építették minőségi anyagokból a márványszintet. A síron kívül található egy oltár is. A sír kupolája 10 méter magas, a négyzet alapú szintet egy bizánci torony öleli körül. A félkör alakú fal két méter magas. A sír bejáratához egy járda vezet azok számára, akik le akarták róni kegyeletüket a görög filozófus előtt. A feltáráson találtak továbbá agyagedényeket és ötven darab pénzérmét Nagy Sándor korából.

A bizánciak megsemmisítették a sír épületét és egy négyzet alapú tornyot építettek helyére. Arisztotelész a modern európai tudomány atyja és előfutára. Mesterével, Platónnal együtt a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói között tartják számon. Ő volt a makedón hadvezér, Nagy Sándor nevelője.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
25
  Szabad szemmel is látható a Mars a következő napokban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Tizenegy év elteltével idén májusban közelíti meg legjobban a negyedik bolygó a Földet. A hónap vége felé szabad szemmel és távcsővel is megfigyelhető.
A felszínformák elemzésével egyre inkább úgy tűnik, hogy sokkal vizesebb bolygó volt a régmúltban, légköre is sűrűbb lehetett, de a kicsi gravitáció miatt mindez elszökött róla .


A napokban zajló eseménysorozat, a Mars Nappal való szembenállása május 22-én, majd Földközelsége május 30-án mind lehetőséget ad rá, hogy este, felnézve a Hold felé, megcsodálhassuk a fényes, vörös planétát. Jelenleg az egész égbolton a Nap, a Hold és a Jupiter után, a Mars látszik legfényesebben.

A szakember kifejtette, egy új elképzelés szerint a felszínformáknál beazonosíthatóak becsapódások keltette, nagy hullámzásoknak nyomai. Régen, a mai elképzelések szerint a bolygó körülbelül fele víz volt, másik fele száraz. Ami biztosnak látszik, hogy a felszín alatt jeges régió (krioszféra) található, adott esetben csak néhány centiméterrel, méterrel. Úgy tűnik, vízből állhat, ezért is a felfokozott érdeklődés.

Az emberes űrutazás egyik problémája a Mars kapcsán, hogy a bolygón nincsen légkör. A másik kevésbé közismert probléma, hogy nincsen a földihez hasonló globális mágneses tere. Ez a mágneses védőburok megvéd minket a kozmikus sugárzástól.

A Mars Terra Meridiani régiója pompázik a NASA fotóján. (Fotó: Reuters/NASA/Greg Shirah) A Mars Terra Meridiani régiója pompázik a NASA fotóján. (Fotó: Reuters/NASA/Greg Shirah)

A Marsnak viszont már nincsen belső mágneses dinamója, mint anyabolygónkon, mert belseje jobban kihűlt. Van ugyan mágneses tér, piciny, mágneses buborékokként képzelhető el a felszínen. A töltött részecskéktől védő ernyő viszont hiányzik. A hosszú távú emberi élet a felszín alatt képzelhető el – magyarázta.

A megfigyeléssel kapcsolatban kifejtette, tíz óra és éjfél között érdemes kitekinteni dél-délkeleti irányba, a horizont felett alacsonyan nagyon fényesen és vörösen látszik a Mars. Mellette, balra lent egy halványabb vörös folt, az Antares, a Skorpió legfényesebb csillaga, még lejjebb pedig a Szaturnusz függeszkedik.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
25
  Leszállították az új amerikai rombolót
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Utoljára tavaly decemberben írtunk az amerikai rombolók új osztályáról, pontosabban az osztály első képviselőjéről, amely a Zumwalt nevet kapta. A hajót most szállította le a gyártó cég, a hivatalos szolgálatba lépésig azonban októberig várni kell.
A General Dynamics Bath Iron Works kifejezetten a lopakodó jellegre és a nagyobb automatizálásra helyezte a hangsúlyt a 16 ezer tonnás Zumwalt (DDG-1000) esetében, de a sorozat másik két példánya, a Michael Moonsor (DDG-1001) és a Lyndon B. Johnson (DDG-1002) is bőven részesül majd ebből.

A különleges kialakítás szintén ezzel magyarázható, bár azt megjegyzik, hogy hasonló formájú hajók már száz évvel ezelőtt is felbukkantak a tengereken, ezek a példányok pedig hajlamosak voltak felborulni a viharos vizeken - a vadonatúj fejlesztés erre valószínűleg jóval kevésbé érzékeny.

A James Kirk kapitány (igen, mint a Star Trek parancsnoka...) által vezetett legénység már át is vette a hajót, az októberig tartó időszakban pedig igyekeznek majd hozzászokni új otthonukhoz, mielőtt az egység a Baltimore-i bázison hivatalosan is hadrendbe áll majd.

Az elektromos meghajtásért felelős hajtóművek nem pusztán a hajó mozgatásért felelősek, ezek egy komplett elektromos hálózatot üzemeltetnek, így a szakemberek szerint további kiegészítő rendszerek is a hajóra kerülhetnek.

A USS Zumwalt októberben áll szolgálatba, addig a legénység teszteli az új hajót.


Jelen pillanatban rakéták és egy 155 mm-es iker-löveg alkotja a fegyverzetet, ez utóbbi speciális vezérelt lövedékeket kapott, de a jövőben a lézerek alkalmazása is elérhetővé válik majd.
A három egységből álló osztály összesen 22 milliárd dollárba kerül, a másik két példány jelenleg is építés alatt áll.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
25
  Székelyföldi terrorvád: Az ügyészség szerint bombát lehetett volna gyártani a petárdákból
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) merényletkísérlettel vádolt székelyföldi vezetőinél találtak a nyomozók.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) múlt szerdán emelt vádat a decemberben letartóztatott Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi, és Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi szervezetének elnöke ellen. Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

A vádiratot a Maszol.ro portál kérte ki az ügyészségtől, és tette közzé hétfőn. A több mint hetven oldalas dokumentumból kiderül, hogy a Kézdivásárhelyen tartott házkutatások során lefoglalt pirotechnikai eszközökkel az Országos Kriminalisztikai Intézet végzett kísérleteteket. Az intézet megállapította, hogy a vásárolt petárdák összesen 1,546 kilogramm robbanóanyagot tartalmaztak, melynek tíz százaléka is egy MK2 kézigránátnak megfelelő robbanást okozhatott volna - állítja az ügyészség.
A vádiratban a DIICOT arra kéri az igazságszolgáltatást, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM), valamint a Romániában is bejegyzett Szent László Serege Egyesületet, amelyek tevékenységei és jelképei tiltottak Románia területén.

A DIICOT szerint a képen a bomba időzítőjét rakja össze Beke István. Az nem derül ki a vádiratból, hogy a fotót mikor és ki készítette. Elképzelhető, hogy az ügy rekonstruálásakor készült.

„A történelem pedig bebizonyította, hogy Magyarország védelmet biztosít a Romániában vád alá helyezett személyeknek”.

A Maszol.ro megállapította: az ügyészek a közvélemény érzelmeire is jócskán hatni próbálnak azzal, hogy folyamatosan a vádlottak román- és Románia-ellenességét, és Nagy-Magyarország visszaállításának a veszélyét hangoztatják. Ennek illusztrálására Vesszen Trianon feliratokkal felvonuló fiatalokról vagy maszkos férfiak gyakorlatozásáról készült fotókat használnak. A dokumentumban olyan fotók is előfordulnak, amelyeknek az ügyhöz csak érintőlegesen van köze. Felbukkan például egy román zászlóval menetelő óvodás gyerek képe közvetlenül ott, ahol a petárdákból összeszerelhető robbanószerkezet erejét ecsetelik az ügyészek.

Szerintük Szőcs Zoltán és Beke István azzal a céllal terjesztett szélsőséges eszméket, hogy „megnehezítsék/megakadályozzák az államhatalom gyakorlását az úgynevezett Székelyföldön”, akár „a román etnikumú közösségek és ezek javaik elleni erőszakos cselekedetekkel”.

Mint a vádiratban írják, a magyar szélsőségesek nyelvi leleményességgel játsszák ki a román jogszabályokat: nem felvonulást, hanem megemlékezéseket szerveznek, utóbbihoz pedig nincs szükség hatósági engedélyre. A vádirat szerint a szélsőséges szervezetek rendezvényeinek - ahova katalán, baszk, észak-ír politikusokat hívnak meg - az a célja, hogy románellenes érzelmeket keltsenek a magyar közösségben. A DIICOT a vádirat illusztrálására a Székely Szabadság Napjának a marosvásárhelyi rendezvényén készült fotókat is felhasznált.Aláírásgyűjtés Beke István és Szőcs Zoltán védelmében

A háttérből nem hiányoznak az 1990-es marosvásárhelyi események, de az 1984-es sepsiszentgyörgyi robbantás sem, amelynek célpontja a Mihály vajda lovasszobra, áldozata pedig egy magyar gyermek volt. A vádirat szerint utólag a tettes Magyarországra menekült, "a történelem pedig bebizonyította, hogy Magyarország védelmet biztosít a Romániában vád alá helyezett személyeknek".

Az egyik lehallgatott tanácskozáson részt vesz STI iniciálékkal jelölt személy is, aki „A szabadságharcos kézikönyve” című kiadványát mutatja be. Elhangzik az is, hogy jó lenne, ha a könyv szerzője pár napot eltöltene Székelyföldön, amikor „egy-két receptet ki is lehetne próbálni”. A vádirathoz: Katt ide!

forrás:/magyarhirlap/

kapcsolódó Aljas hazugságoknak tartja a HVIM a DIICOT vádjait Katt ide!
Lezárták a vádiratot Beke István és Szőcs Zoltán ügyében Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
22
  Űrhajósokat küldene a Marshoz a Lockheed Martin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Jó ideje tudjuk, hogy a NASA már dolgozik az újgenerációs rakétarendszeren és az ehhez társuló kapszulákon is, ezt pedig külső partnerek bevonásával végzik. Az egyik ilyen partner saját elképzeléssel állt elő, amivel szerintük a bolygón történő leszállást is megkönnyítenék.

A Lockheed Martin, amely többek között az új Orion kapszula véglegesítésén munkálkodik, a napokban egy marsi űrlabor összeállításának ötletével állt elő, amely a meglévő, jelenleg is rendelkezésünkre álló technológiákra építene. Mindezt a Humans to Mars konferencián ismertették, ahol beszéltek az elképzelés előnyeiről és annak főbb részleteiről is. A cég szerint a 2018-as első éles próbát nemcsak a 2023-ra előirányzott küldetések követhetnék, de akár egy marsi kutatólabort is pályára állíthatnánk a vörös bolygó körül, ahol az űrhajósok 10-11 hónapot tölthetnének el, távvezérlésű eszközökkel derítve fel az égitestet.
Ehhez nem lenne szükség új technológiákra, a szükséges elemek ugyanis már rendelkezésünkre állnak, bár a Lockheed Martin jelenleg is dolgozik az említett kapszulán, amelyet nagyobb bázisok és laboratóriumok egészítenének ki.

Két Orion kapszulát kapcsolnának össze a nagyobb lakómodullal és a munkahelyként szolgáló laborokkal, a későbbiekben azonban a bolygón való landoláshoz szükséges modulokat is a helyszínre küldhetnénk, amelyek egyben a bázishoz való visszatérést és a Földre történő visszautat is lehetővé tennék.


Az új űrkapszulán dolgozó cég egy laboratóriumot is összeállítana a helyszíni megfigyelésekhez.

Az előnyök között szerepel a Mars és a Föld közötti rádióforgalom 20 perces késésének kiiktatása, az űrhajósok ugyanis valós időben mozgathatnák az erre szánt eszközöket, így olyan részletekre is felfigyelhetnének, amelyeket a földi irányítóközpontban esetleg elmulasztanának. Kijelölhetnék a későbbi leszállásokhoz ideális terepet, de akár mintákat is gyűjthetnének, amelyeket később a laborban vizsgálnának meg. Jelentkezőkből nincs hiány, de a terv valóra váltásához a NASA jóváhagyása is szükséges lesz.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák