+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  ---
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Lézeres felvételek segíthetik a Notre-Dame helyre­állítását
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A párizsi Notre-Dame-székesegyházról 2013-ban készített lézerszkennerrel felvételeket az időközben elhunyt Andrew Tallon professzor. Stephen Murray professzor, a Columbia Egyetem művészettörténésze arra a kérdésre, hogy az adatok segíthetnek-e a Notre-Dame újjáépítésében, azt válaszolta, hogy: "Igen" és hozzátette, hogy az információk nagyon fontosak.Aligha gondolták a szakemberek, hogy a rögzített információk mennyire hasznosak lehetnek a néhány nappal ezelőtt leégett székesegyház rekonstrukciójához ( videó inditásához Katt ide! )

Tallon és Murray 2011-ben indították el a Mapping Gothic France nevű nyílt forráskódú projektet, amely az egyes épületek építészete, a geopolitikai tér, s az építők és a felhasználók közötti társadalmi kapcsolat összefüggéseit tanulmányozza. Lindsay Cook, Tallon kollégája kiemelte, hogy a professzor továbbfejlesztette a restaurációs technikát, többek között a lézerszkennerrel készített képek és a panorámafotók ötvözésével. Cook szerint a elkészített felvételek hihetetlenek. Tallon a munka során a Leica Geosystems egyik lézerszkennerét alkalmazta, amely akár egy teljes épületet is feltérképezhet.

Tallon kollégái tanulmányozták a szakember kutatásait, hogy lássák, mennyire lehetnek hasznosak a Notre-Dame helyreállításában a 2013-ban rögzített adatok. Cook úgy véli, hogy az adatok felhasználhatók a jövőbeli renderelésekhez. A kutató hangsúlyozta, hogy Tallon a technológiát nem konzerválási célokra akarta felhasználni, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértse a gótikus struktúrák történetét. Ennek ellenére komoly figyelmet szentelt a Notre-Dame megőrzésének és a társalapítója, illetve igazgatója volt a Friends of Notre-Dame nevű jótékonysági szervezetnek, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a francia hatóságok igényt tartanak-e Tallon adataira.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Az elektromos autók nem lassítják a globális felmelegedést
Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) megállapította, hogy az elektromos járművek forgalomba állítása nem járul hozzá számottevő mértékben a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. Ehelyett a közlekedésben sokkal inkább a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok elterjesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. Németországban az áramtermelési energia-mixet és az akkumulátorgyártás áramigényét is figyelembe véve az akkumulátor-üzemű teljesen elektromos járművek összesített járulékos szén-dioxid kibocsátása még a legjobb esetben is kissé meghaladja a dízelmotorokét, sőt átlagban magasabb annál.Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez
a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint

Az ifo gazdaságkutató intézet jelentése a kölni egyetem és a müncheni egyetem már kereskedelmi forgalomban lévő elektromos és modern dízelautókkal végzett konkrét kísérleteire és számításaira alapuló tanulmányát idézi. A tanulmány az akkumulátorgyártás áramigénye mellett figyelembe vette az alternatív energiahordozókra épülő áramtermelés szerepét is az elektromos járművek összesített szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásában. A számítások kimutatták, hogy a földgázüzemű autók már a ma rendelkezésre álló technológiával is mintegy harmadával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a dízeles járművek.

Hosszabb távon mindemellett a hidrogén üzemű járművek kínálhatnak további előnyöket azáltal, hogy a hidrogén alkalmas a szél- és naperőművek által csúcsidőben termelt áram "tárolására" és későbbi felhasználására. Márpedig a csúcsidőben termelt áram tárolására egyre inkább szükség lesz azzal párhuzamosan, ahogy a technológia részaránya növekszik az energiamixben.

Az ifo által idézett tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. A forgalomban lévő elektromos autókat pedig a rendelkezésre álló energia-mix alapján termelt árammal töltik fel.

A tanulmány szerint a szén-dioxid-kibocsátás tényleges és hatékony csökkentéséhez a hagyományos belsőégésű motorokkal először földgázüzemre, majd később a valóban "zéró" szén-dioxid-mérleggel rendelkező bio-metánra kellene átállni.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
16
  Izrael megint megpróbál leszállni a Holdon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Morris Kahn dél-afrikai-izraeli üzletember szerint Beresit 2 néven újabb űreszközt építenek, hogy leszálljanak a Holdon
Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót”– nyilatkozta Kahn, aki az első űrszonda megépítését 40 millió dollárral (több mint 11 milliárd forinttal) támogatta.
A Beresit az égitest mágneses mezejét mérte volna, és egy zászló mellett egy kapszulában Izrael számára fontos tárgyakat is vitt volna a Holdra. A Beresit a Biblia első, Teremtés című könyvének a héber neve.
Nem sikerült a Holdra szállás Izraelnek - Legközelebb jobban sikerül, mondta Netanjahu,
miután elvesztették a kapcsolatot a szondával.

A csütörtök esti leszállás során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt. Röviddel később azonban végleg abbamaradt a kommunikáció, egyelőre nem tudják, mi okozhatta a meghibásodást.

Az Israel Aerospace Industries állami gyár vasárnap közölte, hogy ismét együttműködik az újabb űrprogramban a SpaceIL magánvállalattal, amely az első izraeli holdszondát is finanszírozta.

Eddig három országnak sikerült landolnia a Holdon: az Egyesült Államoknak, a Szovjetuniónak és Kínának. Izrael lehet a negyedik ország, amely képes hasonló sikert elérni, ráadásul jelentősen kisebb összegből, ugyanis a Beresit mindössze százmillió dollárba került. Ez a költségvetés töredéke a nagyhatalmak űrprogramokra költött összegeinek.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Közelebb a Holdhoz a Beresit Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
16
  Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe, ami akkora, mint két másik
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Sikeres szűzrepülést hajtott végre szombaton a Stratolaunch. A hat hajtóművel felszerelt repülő olyan nagy, hogy a tervek szerint űrjárműveket indíthatnak róla.
A Mojave Légi- és Űrkikötőből felszállt óriásgép a vállalat közlése szerint 2,5 órán át repült a sivatag fölött. A szűzrepülés során mintegy 5180 méteres magasságba is emelkedett, legnagyobb sebessége 304 km/h volt.
A gép tömege pedig több mint 226 ezer kilogramm a videó inditásához Katt ide!

A Stratolaunch a tavaly októberben meghalt Microsoft-társalapító, Paul Allen utolsó nagyszabású projektje. A repülőt nem utasszállításhoz tervezték, hanem mobil kilövőállomásként. A 117 méteres szárnyfesztávolságú gép alaposan megerősített középső szárnyrészét alakították ki úgy, hogy űrjármű is elférjen rajta, melyet aztán a levegőből, repülés közben lehet útjára indítani.

A gép tömege pedig több mint 226 ezer kilogramm, de bőven elbír még egyszer ennyit: a maximális felszállási tömeg 590 tonna. Ennek fényében nem csoda, hogy a leszálláskor 28 kerékkel ér földet a futómű.
A Stratolaunch azután végezhette el szűzrepülését, hogy a mérnökök még a földön alaposan letesztelték hajtóműveit.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
13
  A barna törpék eredetére találhattak magyarázatot kutatók
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kutatók eddig nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, honnan származnak ezek a különleges égitestek. A Heidelbergi Egyetem csillagászai azonban választ találhattak a kérdésre. Felfedezték, hogy az Tejútrendszerben lévő Nu Ophiuchi nevű csillag körül két barna törpe kering, amelyek nagy valószínűséggel a csillaggal együtt gázból és porból fejlődtek ki ugyanúgy, ahogy általában a bolygók. A tudósok eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be.


A barna törpék a csillagok és a jóval kisebb bolygók, két nagyon különböző csillagászati objektum
közötti átmenetet képviselik.

A barna törpék vagy egy csillag körül keringenek, vagy a Tejútrendszerben magányosan utaznak. Legalább 13-szor nagyobb tömegűek, mint a Jupiter, ez a tömeg elegendő ahhoz, hogy legalább ideiglenesen energiát generáljon a magban magfúzió révén. Ugyanakkor ez nem elég nagy tömeg ahhoz, hogy lángra lobbantsa a magban lévő hidrogént, ebből kifolyólag nincs saját fénye. A csillagászok helyüket hő alapján tudják meghatározni, melyet a kialakulásuk után továbbra is sugároznak magukból. A becslések szerint mintegy 100 milliárd barna törpe "lakik" a Tejútrendszerben.

A Heidelbergi Egyetem Csillagászati Központjának munkatársai Andreas Quirrenbach vezetésével elemezték a Nu Ophiuchi radiális sebességének változásait. Amerikai és japán teleszkópok segítségével 11 éven át figyelték a csillag radiális sebességét. A csillag tömege 2,5-szer nagyobb, mint a Napé és a Földtől mintegy 150 fényévnyi távolságra található a Kígyótartó csillagképben. A heidelbergi kutatócsoport az adatokban észrevett egy mintázatot, hasonlót ahhoz, amelyet keringő bolygók vagy kettős csillagok esetén lehet észlelni. Az adatok alapján megállapították, hogy a Nu Ophiuchi körül két barna törpe kering, amelyek keringési periódusa 530, illetve 3185 nap. A közelebbi barna törpe tehát hatszor megkerüli a csillagot, mialatt a távolabbi barna törpe csak egyszer - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A felfedezés teljesen új fényt vet a barna törpék fejlődésére. A hat az egyhez együttható miatt jóval valószínűbb az a forgatókönyv, hogy az anyacsillagot a fejlődése korai szakaszában körülvevő gáz- és porfelhőből álló úgynevezett protoplanetáris lemezben alakulhattak ki a barna törpék, mint az, hogy kizárólag úgy alakulhatnak ki, mint a csillagok a csillagközi felhőkben. Csak az előbbi esetben tud az újonnan kialakult barna törpe keringése ráállni egy stabil pályára az évmilliók során - fejtette ki Quirrenbach. Erre utal a Nu Ophiuchi rendszerének elemzése. Ez a szuperplanetáris rendszer az első olyan, amely határozottan azt az elképzelést erősíti, miszerint a barna törpék a protoplanetáris lemezben formálódnak - emelte ki Quirrenbach.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
13
  Jaj nekünk - Mind meghalunk... Áder János is megfenyegette a magyar embereket
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A köztársasági elnök Pécsre utazott, ahol a klímaváltozásról tartott előadást, valamint megnézte az év európai fáját.....De nem volt zökkenőmentes Áder pécsi látogatása. A Népszava tudósítása szerint a köztársasági elnököt az épület előtt 25 tüntető várta, akik – többek között - azt skandálták, hogy:
Bábu vagy, János! ...Ne írj alá, János! ...Elnök van, köztársaság nincs! ...Nem bízunk benned, János! ...Hoztunk neked gerincet!
"Hiába tombol és ordít a nép a törvényeket aláírtam, melyeket a Kormány minden körülmények között vére fog hajtani.
Azt ajánlom a lázadóknak és az ellenzéknek maradjanak csendben, mert zavarják a munkánkat.
Hagyják abba a tüntetésekkel a lejáratásunkat, mert amennyiben nem teszik, kénytelen leszek erőszakot alkalmazni!"

„Míg a 20. század az olaj évszázada volt, addig a 21. század a víz évszázada lesz” – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán Pécsett. Az államfő a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak Fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórán kiemelte: a Föld népessége az elmúlt száz évben három és félszeresére nőtt, miközben a vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan növekedett, mint ahogy a népességszám. Ma a világon 2,5 milliárd ember él súlyosan vízhiányos területen – hívta fel a figyelmet Áder János. Megjegyezte: ha nem változtatunk vízkezelési szokásainkon, akkor 2050-re, az akkori – jelenleg 10 milliárdosra becsült – népesség fele fog súlyosan vízhiányos területen élni.

forrás:/mareggel/

kapcsolódó: Orbán Viktor megfenyegette a magyar embereket Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
11
  Először alkottak képet egy fekete lyukról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Európai Déli Csillagvizsgáló (ESO) ALMA és APEX antennái is részt vettek a távoli M87 galaxis centrumát uraló szupernagy tömegű fekete lyuk paradigmaváltó észlelésében.
Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett bolygóméretű hálózata, amelyet arra terveztek, hogy képet alkossanak egy fekete lyukról. A mai napon az EHT kutatói világszerte egybehangolt sajtókonferenciákon jelentették be, hogy sikerrel jártak, bemutatva egy szupernagy tömegű fekete lyuk és árnyékának első látható bizonyítékát.Egy fekete lyukról alkotott első kép.
Az objektum az M87 katalógusjelű óriás elliptikus galaxis centrumában helyezkedik el. (kép:EHT)

“Először alkottunk képet egy fekete lyukról” – mondja az EHT projekt igazgatója, Sheperd S. Doeleman (Center of Astrophysics | Harvard & Smithsonian). “A hatalmas tudományos előrelépés egy kétszáznál is több kutatóból álló csapat munkájának eredménye.”

A létrehozott kép a Virgo galaxishalmaz centrumát uraló M87 galaxis központjában helyet foglaló fekete lyukat fedi fel, amely 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

forrás:/csllagászat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
09
  A japán űrszonda bombát dobott a Ryugu kisbolygóra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Csaba

A japán űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája robannóanyaggal töltött, kúp alakú lövedéket bocsátott a tőle 500 méterre haladó Ryugu kisbolygóra. Az aszteroida 300 millió kilométerre tartózkodik a Földtől. A küldetés célja, hogy a robbanás hatására kirepülő port és törmeléket begyűjtve az űrkutatók tanulmányozni tudják a kisbolygó összetételét.

A robbanótöltet akkora volt, mint egy baseball-labda, a teljes behatoló egység tömege, amely főként rézből készült, nagyjából 9,5 kilogramm volt. Efféle drámai kísérletet még sohasem hajtottak végre az űrkutatás történetében. A Hajabusza-2 a bomba ledobása után biztonságos távolságba vonult a kisbolygó másik oldalára. A robbanótöltetet úgy időzítették, hogy a ledobás után 40 perccel lépjen működésbe.

A Hajabusza-2 a menekülés előtt a célpont fölött hagyott egy kamerát, amelynek a becsapódás és a detonáció rögzítése volt a feladata. Az egyelőre nem világos, hogy a kamera rögzítette-e a robbanást, volt-e robbanás egyáltalán, és a képeket képes-e a Földre sugározni.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) által 2019. április 5-én közreadott számítógépes grafika a Hajabusza-2 (vándorsólyom) űrszondát ábrázolja a Rjugu kisbolygó felett. Ezen a napon a szonda robbanófejének, egy kicsiny kúpformájú eszköznek (Small Carry-on Impactor, SCI) valószínűleg sikerült krátert robbantania az aszteroida felszínén, a hír megerősítése azonban csak április végén várható.

A kutatók arra számítanak, hogy a bombatámadás következtében egy nagyjából 10 méter átmérőjű új kráter jön létre a kisbolygó felszínén. A mostani lövedék csak egyike a Hajabusza-2 számos leválasztható tartozékainak. Tavaly már két landolóegységet bocsátott az aszteroida felszínére, amelyek ugrálva közlekedtek a sziklák között.


forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
09
  Orbán Viktor megfenyegette a magyar embereket:
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Orbán Viktor Miniszterelnök Úr valami oknál fogva megelégelte a közösségi oldalon való őt ért támadásokat, mert a következő bejelentést hozta nyilvánosságra,mellyel megfenyegette az embereket:
" Elegem van abból, hogy hazugságokkal van tele a Facebook, melyek rólam szólnak. Nem mintha félnék bárkitől is, de nem fogom tovább tűrni, hogy beszennyezzék nevemet pusztán azért, mert tudatlanok az emberek.
"Amennyiben továbbra is támadnak a Facebookon, számítsanak arra, hogy....

Olyan hatalom birtokában vagyok, amit bár nem akartam kihasználni, de minden gondolkodás nélkül meg fogok tenni.
Minden olyan profilt töröltetek, ahol engem gyaláznak, hisz ezzel lejáratják Magyarországot.
Önök által sikerült 70%-os győzelmet elérnünk, tehát nem fogom hagyni, hogy ellenem szóló uszítások megjelenhessenek többé.

Engem nem csak országunkban, de külföldön is tisztelnek, ezért olyan szankcióhoz kell nyúlnom, ami megakadályozza a további lejáratásokat.
Tudom, hogy a tiszteletet nem kiharcolni, mint inkább megszolgálni kell, amit én már régen elértem."

forrás./maregge/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
.
---