+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
30
  Megvan a legközelebbi lakható bolygó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy csillagászok egy csoportja egy izgalmas felfedezés bejelentésére készül, hiszen rábukkantak az eddigi legközelebbi lakható bolygóra. A bejelentés most be is futott, az Európai Déli Obszervatórium teleszkópjait használó csoport pedig abban bízik, hogy a nem túl távoli jövőben akár útra is kelhetünk.


Bejelentették a legközelebbi lakható exobolygó megtalálását, ezt már talán el is érjük majd.

Egészen pontosan egy, a Proxima Centauri csillag körül keringő bolygóról van szó, amely a Proxima b nevet kapta. A Nature magazinban a hónap végén megjelenő tanulmány szerint a tőlünk alig négy fényévnyi távolságra lévő (és egyben hozzánk legközelebbi szomszédos) csillag körül keringő égitest tömegét tekintve alig haladja meg a Földet, mérete azonban akár többszöröse is lehet. Mivel egy vörös törpéről van szó, nem meglepő, hogy a bolygó nagyon közel, alig 7 millió kilométerre kering ettől, ez azonban még így is bőven a lakható zónán belül van. Az első erre utaló jeleket ugyan már 2013-ban megkapták, az idei év első feléig kellett azonban várni arra, hogy a tökéletesített módszerrel, a HARPS spektrográf, az ESO teleszkópja, valamint egyéb eszközök felhasználásával visszaigazolják a bolygó létezését.

A Proxima b tömegére és méretére vonatkozó becslések a csillag mozgásának megfigyelése alapján születtek meg. Kiderült, hogy a vörös törpe egyes időszakokban sétálósebességgel, vagyis nagyjából 5 km/h-val közelít a Földhöz, máskor pedig ugyanilyen sebességgel távolodik tőlünk – a változás 11,2 naponta következik be.


A Pale Red Dot kampány keretében mintegy fél éven keresztül figyelték a csillagot, így sikerült végül pontosabb becsléseket felállítani az exobolygó jelenlétéről és pályájáról, és míg a klímát taglaló egyik anyagban arról írnak, hogy a folyékony víz jelenlétét nem lehet kizárni, a másik papír szerint ez valószínűleg csak a legmelegebb régiókban fordulhat elő. A csillagról érkező erős sugárzás miatt mindenképpen nagyon eltérő klímáról lehet szó, az évszakok jelenlétét pedig valószínűtlennek tartják.
A megfigyelés természetesen folytatódik, itt további teleszkópok, így például a European Extremely Large Telescope (E-ELT), bevonására is sort kerítenek majd.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lakható bolygó lehet az Alpha Centauri rendszer legkisebb csillaga körül Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
30
  Nehéz az élet....
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Egy tízes skálán nyolcas erősségű másnaposságom van. Tegnap gyümölcs napom volt a diétában, nem tudom mennyit fogytam, de hét barack és két körte után már nem is érdekelt... Kicsit kivagyok... Ülök itthon, iszom a Neocitránt, eszem az aszpirint.. Próbálom magam összeszedni.Hangom sincs egy szál se, .
Csörög a telefonom, ismeretlen szám...Mondom veszi fel a facom, úgyse értené amit mondok..Végig csörget, aztán megint és megint...Gondolom fontos lehet...


Mégis felveszem.Mielőtt beleszólhatnék egy még nálam is rosszabb hangú hímtag ordítja le a fejem...-Józsika a kurva anyádat, gyere már értünk mert itt állunk anyáddal és kiolvad a Mirelit...Próbálok megszólalni de nem jön ki hang a torkomon...Azt mondja a jóember ..-Ne brekegj baszd meg hanem gyere, mit képzelsz, hogy itt felejtesz minket az Auchanban?...

Azzal rám teszi a telefont...Teljesen kétségbe vagyok esve. Mert vagy Józsika vagyok és elfelejtettem.Ami még ennél is rosszabb arra se emlékszem, hogy hova vittem anyámékat, az pláne bántó, hogy a fater kurvázza a muteromat... Vagy nem vagyok Józsika de akkor meg nem tudok neki szólni, hogy rossz számot hívott.Így ha lehet megragadnám a közösség erejét...Tehát Józsika ha vélhetően ott felejtetted a szüleid egy bevásárló központban, édesanyád az ősi mesterséget űzi és olvasod ezt, akkor légyszi menj már értük, ne engem baszogassanak! Köszi

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
29
  Burkini pro (most nincs kontra)
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Georg Spöttle

Nagyon felkorbácsolta a kedélyeket a burkini tiltása, visszavonása és a tapló rendőrök viselkedése Franciaországban.
A hétvégén párommal is sokat beszélgettünk a burkáról, burkiniről és a vallási szimbólumokról.
Szerintünk a burkini, talán az első lépése a közel-keleti nők "felszabadulásának". Az Afghanistanban és más iszlkám országokban eltöltött idő alatt bepillantottam a helyi családok életébe. Sajna, a legtöbb helyen a nőknek sansza sincs egyedül kimenni a városba, sportolni, barátokkal találkozni, úszni,...
A burkini legalább lehetőséget ad a sportolásra és szociális kapcsolatok létesítésére.

A nők kimozdulhatnak és nem csak a gyermeknevelés és a házimunka marad, hanem önmagukra is fordíthatnak időt. Uszodát amúgy is inkább a felvilágosult, integrációs készséggel rendelkező lányok és nők látogatnak, ergo nem hinném, hogy a burkini visszavetné az integrációt, sőt talán az első lépés a mi kulturális közegünk felé. Az integrációt amúgy sem szabad összemosni az asszimilációval. Nem hiszem, hogy csak akkor válik valaki egy ország hasznos, megbecsült tagjává, ha feladja hazulról hozott vallását értékrendjét. Amíg nem akarja ezeket ránk erőltetni, vagy a mi társadalmi berendezkedésünket megváltoztatni addig ezzel nincs is baj.
Sajnos a migrációs hullám alapfélelmeket hoz ki a legtöbb emberből. Ezt minden terrortámadás csak erősíti és ezért is lángolt fel ilyen élesen a vita a burkiniről. Én ezt sokkal lazábban látom, nem hinném hogy egy pancsoló arab lányból terrorista lesz, és a sportolás örömét se vegyük el tőlük, mert azzal csak a nők izolációját idéznénk elő.

forrás: /facebook/Georg Spöttle /

kapcsolódó: Nógrádi: még strandolni sem tudunk együtt Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
27
  Eladná az ISS-t a NASA - azért, hogy a kutatások a finanszírozás lezárulta után is folytatódjanak.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy a NASA számára egyre inkább a Mars kerül a középpontba, ahogy az ügynökség lassan, fokozatosan készül az emberi küldetések (illetve az aszteroida-elfogás) lebonyolítására. A napokban megerősítették, hogy a kormányzati finanszírozás után is szeretnék folytatni a Nemzetközi Űrállomáson zajló kutatásokat, ezért az eladáson gondolkodnak.
A NASA már a jóval korábban meghirdetett Journey to Mars program keretében megemlítette az ISS esetleges eladását, most azonban egy sajtótájékoztatón elhangzott konkrét kérdésre válaszolva is megerősítették az elképzelés létezését. A problémát az jelenti, hogy a jelenlegi helyzet szerint az amerikai kormányzat részéről egy 2024-ig terjedő finanszírozási menetrend van érvényben, márpedig az emberi küldetések lebonyolításához itt még további megfigyelésekre lesz szükség.

A szakembereket természetesen elsősorban az érdekli, hogy a hosszabb űrutazás milyen hatásokat gyakorol az emberi szervezetre. Ennek megfigyelésére kiválóan alkalmas az ISS, amely alacsony orbitális pályán kering, az esetleges problémák esetén pedig ennek elérése jóval könnyebb feladatot jelent. Az amerikai kormányzati finanszírozás lezárulta esetén a működtetés költségeit egy magáncég vagy valamilyen már szervezet vehetné át, amely ezzel segítő kezet nyújtana a NASA-nak, mielőtt a harmincas években nekilátnak az első küldetések lebonyolításához. Nyilván az sincs kizárva, hogy a kormányzat meghosszabbítja majd a finanszírozást, erre azonban nem vehetnek mérget.

Az még nem világos, hogy milyen feltételekkel kerülhetne magánkézbe az űrállomás, amelybe más országok, így Oroszország, Kanada, Japán, valamint az EU is milliárdokat ölt.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
27
  Nógrádi: még strandolni sem tudunk együtt
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Még a strandokon sem megy a multikulturális együttműködés, hatalmas vita várható a burkiniről – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az elemző arról is beszélt, szerinte a német kancellár és a V4-országok vezetőinek varsói találkozóján az álláspontok a kulcskérdésekben nem fognak közeledni.

A német lakosság 6 százaléka ért egyet teljes mértékben Angela Merkel kancellár menekültpolitikájával, 26 százalék pedig elfogadja, vagyis összesen a németek 32 százalék támogatja azt, míg kétharmada ellenzi – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az elemző szerint a következő tartományi választásokon a kormánypárt CDU újabb vereségeket fog szenvedni, a jövő évi az országos választásokat követően pedig döntő változások várhatók, amikor újra lehet tervezni, hogy az elkövetkező négy évben milyen kormánya legyen Németországnak – tette hozzá.

Az elemző megjegyezte, nyáron a német államfő, a nagy presztízsű Joachim Gauck evangélikus lelkész is elhatárolódott a kancellár politikájától. Merkel Németországon így belül is elszigetelődik, és a külföldi vezetőkkel sem tud egyetértésre jutni.

Ez nem sikerült a francia és olasz vezetőkkel , és várhatóan a V4-államokkal sem lesz másképp, akiknek a képviselőivel pénteken Varsóban találkozik a kancellár. Az álláspontok a kulcskérdésekben nem fognak közeledni – mondta Nógrádi György. Megjegyezte, hogy a csehek már előző nap kerek-perec megmondták, hogy nem hajlandók migránsokat befogadni.

Már másképp látják a merényleteket

Nógrádi György arról is beszélt, hogy korábban mindenki, aki számít Németországban, köztük a titkosszolgálati vezetők, azt mondták, a rendőrség és a titkosszolgálat jó munkája valamint a szerencse miatt kerülték el a merényletek a hazájukat. A nem sokkal később egymás után következő terrortámadásokkal azonban ez a korszak véget ért. A merénylőkre eleinte rá akarták bizonyítani, hogy elmebetegek, semmi közük a terrorizmushoz, aztán kiderült, hogy kőkemény terrorcselekményekről van szó – fogalmazott.

forrás;/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
27
  Suttógó szélenergia - Környezetbarát szélenergia-rendszer
A szelet már évszázadok óta használják energiaforrásnak. Michael Le Messurier, a RESA kereskedelmi igazgatója ennek a végtelen energiaforrásnak a lehető legjobb kiaknázására törekedve látta meg a lehetőséget, hogy tervezői forradalmat indítson a szélenergia területén.

Gyermekkorában Michael Le Messurier képes volt órákon keresztül figyelni a fel- és leszálló repülőgépeket. Ez a szél iránti csodálat és a megújuló energia iránt érzett szenvedély vezette, hogy részt vegyen az Eco Whisper Turbine fejlesztésében.

Le Messurier víziójában minden ház vagy kereskedelmi egység hasznosít valamilyen megújuló energiát. Tisztában van a fosszilis tüzelőanyag hasznosításának korlátaival, és a megoldást a különböző megújuló energiák megfelelő helyen való halmazati együttműködésében látja.

Csendes forradalom

Az energia legtöbb hagyományos formája nem megújuló forrásból származik, és ezek az energiatípusok a környezetet is károsíthatják. Le Messurier azzal a szándékkal érkezett a megújulóenergia-szektorba, hogy változást érjen el a világban és környezetünkben. Le Messurier és csapata eltökélten próbálta a szélturbinák zaj- és környezetszennyező hatását csökkenteni, hogy biztosítsák a méretezhetőséget – így hozták létre az Eco Whisper Turbine-t.

Ez egy olyan turbina, amely követi a szelet, azaz mindig próbál széllel szembe fordulni – magyarázza Le Messurier.

– Alapvetően a szél forgatja a lapátokat, és az egész közvetlenül csatlakozik a generátorra. A generátorban keletkező energia egy konvertálási folyamat után felhasználható a helyszínen, tárolható akkumulátorokban, vagy be lehet táplálni a hálózatba.”

Az Eco Whisper forradalmi újítása az, hogy a lapátok csúcsa köré helyezett külső gyűrűnek köszönhetően gyakorlatilag hangtalan. Le Messurier a koncepció szemléltetéséhez egy asztali vagy plafonra szerelhető ventilátorral von párhuzamot: „Ahogy a sebesség egyre nő, a zaj is növekszik, amint egyre több levegő törik meg a lapátok csúcsán. A külső gyűrű viszont megakadályozza ezt.”


Az Eco Whisper Turbine ráadásul a hagyományos kettő vagy három helyett 30 lapátot használ. Ez lehetővé teszi, hogy már a legkisebb fuvallatra is elkezdjen forogni, és beinduljon az áramtermelés. Mindezeket a tényezőket kombinálva az Eco Whisper Turbine a hagyományos háromlapátos kialakításoknál 30%-kal több energia termelését teszi lehetővé.

Voltak olyan aggodalmak, hogy a szélturbinák károsítják az egészséget, vagy környezetkárosító hatásuk van, de Le Messurier szerint „az Eco Whisper Turbine minderre rácáfol”. Lényegében hangtalan, nincs hatással a madarak életére, a kialakítása pedig teljesen egyedi. Az embereknek tetszik, és szeretnének kapcsolatba kerülni vele.”

Forrás: /Autodesk /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
26
  Lakható bolygó lehet az Alpha Centauri rendszer legkisebb csillaga körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Földhöz hasonló bolygó kering a Naprendszerhez egyik legközelebb eső rendszer legkisebb csillaga, a Proxima Centauri körül, amely akár lakható is lehet – jelentették be szerdán egy nemzetközi tudóscsapat kutatói egy chilei teleszkóp adataira alapozva. A kutatás részletei a Nature folyóiratban jelentek meg. Az exobolygó 4,3 fényévre van, tömege a Földével egyezik és a lakható zónában kering.- Ez egy sziklás bolygó, mint a Föld – magyarázta a felfedezést Tim de Zeeuw, az ESO űrkutatási intézet vezetője. – A lakható zónában van, a víz folyékony marad rajta, vagyis elképzelhető olyan folyamat, amely életet hoz létre, ahogy a Földön is történt. És ha ez a Tejút egészében elterjedt, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e élet máshol az univerzumban, egy másik bolygón? Ez lehet akár minden idők legnagyobb felfedezése.

Már korábban is találtak Föld méretű bolygót az Alpha Centauri rendszerben, az egy Nappal megegyező méretű csillag körül keringett, de a felszíne túl forró volt. A mostani eredmény két év kutatásának eredménye, amely elsősorban színképelemzést jelent.

forrás:/euronews/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
26
  Módosul a szlovák-magyar államhatár és egyúttal ezentúl állandó lesz
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A szlovák kormány tavaly júniusban hagyta jóvá a Szlovákia és Magyarország közti új államközi szerződés tervezetét, mely szerint azokon a helyeken, ahol folyók képezik az államhatárt, ezentúl nem a folyók medréhez igazodik majd, hanem stabil lesz. Ez indokolja az alkotmánymódosítást is, amelyet Robert Fico terjeszt majd be a parlament elé, és Robert Kaliňáknak kell indokolnia.

A szerződéstervezet azokat a több alkalommal kiegészített és mára nehezen átláthatóvá vált dokumentumokat helyettesítheti majd, amelyek eredetijei még a múlt század húszas éveiben készültek, és már nem felelnek meg a földrajzi dokumentációkra vonatkozó európai uniós irányelveknek. A jelenlegi gyakorlat hosszadalmas jogi megoldásokat igényel minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik.A törvény akkor lép majd hatályba, amikor képviselők jóváhagyják a Szlovákia és Magyarország közti egyezményt, amelyet januárban írtak alá Amszterdamban.

Marta Fabianová, a belügyminisztérium sajtószóvivője közölte, hogy az egyezménnyel területcsere is történik 1:1 arányban.

Az alkotmánymódosítás elfogadásához 90 képviselő jóváhagyására lesz szükség a parlamentben, de mivel két ország közti megállapodásról van szó, ennek nem szabadna problémát jelentenie.

A szerződéstervezet azokat a több alkalommal kiegészített és mára nehezen átláthatóvá vált dokumentumokat helyettesítheti majd, amelyek eredetijei még a múlt század húszas éveiben készültek, és már nem felelnek meg a földrajzi dokumentációkra vonatkozó európai uniós irányelveknek. A jelenlegi gyakorlat hosszadalmas jogi megoldásokat igényel minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik.

forrás:/oarameter/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
26
  Péntek 13
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Papp Gábor

Már csütörtök este elfogyasztottam kilenc cikk fokhagymát és kilenc bukfencet vetettem az előszobában. Kasza Blanka jóasszony komoly és eléggé sötét arccal és hangnemmel felhívta a figyelmemet , hogy pénteken 13-án ,vigyázzak ,mert nagy bajba fogok kerülni és , ha én is szeretném meg kell, óvjon a rám leselkedő veszélytől. – '' Nagy veszély fenyegeti, mert a rám böjtölt fekete mágiások nagyon megdolgozták a sorsomat... De egy kis anyagi áldozattal visszafordítom rájuk a mágiát, ha csak – mondta sokatmondóan és cinkoson rám kacsintott.

– Ha csak?– kapaszkodtam az utolsó reményt öntő szavába.
– Hajlandó a másik szobában található asztalon elhelyezett feszület alá egy pár Caragiale-t tenni...
– Mennyit? – kérdeztem és felvillant bennem a gondolat, hogy milyen szépen kereshetnek a jósasszonyok.
– Nagy a veszély, nagy az összeg – mondta és meglátszott rajta a megvetés, a suta kérdésemre.
– Mennyi?- kérdeztem félénken, rosszat sejtve.
– Tizenöt – mondta röviden és nagy szakértelemmel meggyújtott egy gyertyát.
Megkönnyebbülve mentem haza és vártam az estét. A kilenc cikk fokhagyma megtette hatását akkor este: egyedül hagytak a szobámban. Péntek reggel jobb lábbal léptem ki az ágyból és a jósasszony előírása szerint három bukfenccel a fürdőszobába értem. Ott , szintén az indikációk szerint jobbról kellett a tükör elé állnom és kilencszer a jobb ,majd a bal szememmel kellet saját magamra kacsintanom a tükörbe , közben minden kacsintás pillanatában a '' fújj , Sátán , tűnj el előlem '' öt szót kellett mondjam hangosan és ugyan annyiszor le kellett köpnöm a tükröt …

A lépcsőház előtt elfutott előttem egy szürke (nem teljesen fekete) macska. Azonnal felhívtam Kasza Blanka asszonyt és lihegve mondtam a mobilba:– Egy macska futott át a sétányon előttem…
– Milyen színű? – kérdezte rejtélyesen.
– Szürke.
– Akkor, nincs nagy veszély – nyugtatott meg. Mit keres a sétányon? – kérdezte szigorúan.
– Az kocsimmal készülök a kiautózni…
– Akkor tegye a következőt… – és megmondta, mit tegyek.
– Értettem – súgtam kedvetlenül és elkezdtem a legfrissebb előírások szerint háttal közeledni a parkolóhoz.

A kocsimhoz érve kilencszer hátrálva körbejártam azt, majd ugyanannyiszor oldalra haladva körbejártam a kis kedvencemet és minden kerekéhez érve rá kellett köpjek a karosszériára a már ismert szöveg elmondása közben. Sikerült elindulnom, de az első kereszteződésnél túl óvatos voltam és a zölden még tétováztam egy kicsit, amikor a hátamnál álló autó tulajdonosa hozzám szaladt és rám kiáltott – '' Mozogjon tata, ennél már zöldebb nem lesz...''

Nagy nehezen elértem a határátkelőhelyhez. Nos, ott a mi vámosunknak felhívta a szomszéd vámos a figyelmét – '' Kolléga ezt az autót nem engedhetjük át ... Nézd milyen furcsa a színe. Nem egyezik meg az iratokban feltüntetett eredeti színnel '' – mondta és az autóra száradt köpésekre mutatott.
– Álljon ki a sorból – uram mondta hivatalosan a vámtisztviselő – forduljon vissza.
Megfordultam, azonnal felhívtam Kasza Blankát és majdnem sírva fakadva elmondtam a történteket…
– Ne forduljon vissza – parancsolt rám nagy hangon. Akkor minden hiába… Pénteken magának tilos visszafordulni…
Mit tehettem? Megvártam a szombatot és felkészültem a következő találkozóra Kasza Blankánál. Csak először megvárom a postást a nyugdíjammal...

forrás: /facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
25
  Indul a NASA aszteroida-küldetése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA már jó ideje készül az OSIRIS-REx névre keresztelt küldetés elindulására, erre pedig most, pontosabban szeptember folyamán kerül majd sor. Az elsődleges cél a mintagyűjtés, illetve a minták visszaszállítása, ez azonban éveket vesz majd igénybe.Az amerikai ügynökség most először venne mintát egy aszteroidáról.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy a 2110 kg-ot nyomó szonda szeptember 8-án indul majd el a floridai Cape Canaveral légibázisról. A csaknem 2 milliárd kilométeres út megtételéhez két évre lesz szükség, 2018-ban azonban végre elérjük majd az 101955 Bennu aszteroidát, amelynek pályája egyébként további érdekességeket tartogat a kutatók és a nagyközönség számára. Ez az objektum 2135-ben mindössze 300 ezer kilométerre közelíti majd meg a Földet, vagyis a Holdnál is közelebb lesz hozzánk, azt azonban még nem tudjuk, hogy mekkora eséllyel csapódna be otthonunkba.

A szonda egy robotkar segítségével legfeljebb három mintát gyűjt majd be az aszteroida felszínéről, amelyek választ adhatnak a Naprendszer kialakulásával, illetve az élet Földön való megjelenésével kapcsolatos kérdésekre. Itt a szakemberek szerint többek között aminosavakat találhatunk majd, a minták hazaszállítása azonban szintén éveket vesz majd igénybe, a szonda által elengedett kapszula pedig csak valamikor 2023-ban kerülhet majd a kezünkbe. A két utazás közti időszakban természetesen az aszteroida belső szerkezetét és összetételét is igyekeznek majd szemügyre venni, de azt is megvizsgálnák, hogy pontosan hogyan alakulna az objektum pályája – és mennyiben lesz szükség egy esetleges korrekcióra, amennyiben ez konkrét veszélyt jelentene később a Földre nézve.


A japán JAXA egyébként megelőzte az amerikai felet, a Hayabusa ugyanis már 2010-ben visszatért a 25143 Itokawa aszteroidán begyűjtött mintákkal. Ez ugyan összetételénél fogva kevésbé volt érdekes, mint a Bennu vizsgálata, a 2019-ben útnak induló Hayabusa-2 azonban már egy évre rá visszahozná saját mintáit, mégpedig egy, a Bennuhoz hasonló aszteroidáról, vagyis néhány éven belül két különböző objektumról származó anyagokat vizsgálhatunk majd meg.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák