+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
21
  Megszakadt a kapcsolat az orosz rádióteleszkóppal
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Roszkozmosz bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat (pontosabban, nem sikerült a kapcsolat ismételt felvétele) az ország egyetlen, az űrben dolgozó rádióteleszkópjával, azt követően, hogy a múlt héten először észlelték a problémát. Az eszköz az előzetes menetrend szerint az M106 galaxist figyelte volna meg, ez azonban egyelőre nem indult el.Nincs azonban minden veszve, mert adatokból egyáltalán nincs hiány.

A bejelentés szerint a Spektr-R (RadioAstron) nem felelt az irányítóközpontból érkező utasításokra, bár a tudományos jellegű adatok még ekkor is folyamatosan érkeztek be. A 2011-ben fellőtt teleszkóp ekkor már bőven túl volt az eredetileg tervezett, 5 évre szóló üzemelési időn, de a szakemberek nem adták fel, hiszen maradt még remény arra, hogy helyre tudják állítani a kapcsolatot. További részleteket nem közöltek a probléma természetéről, azt azonban elárulták, hogy amennyiben az erőfeszítések nem járnak sikerrel, a teljes projektet leállítják, ezzel tehát végleg búcsút intenek az eszköznek. Az aktív galaxismagok, a mágneses mezők, a legfényesebb kvazárok, pulzárok, valamint a csillagközi anyag megfigyelése tehát ezzel véget érne, ez azonban egyáltalán nem jelent teljes kudarcot.

Az illetékesek ugyanis azt is közölték, hogy már eddig is több évre elegendő adat gyűlt össze, vagyis ezek kielemzése hosszú ideig eltart majd. Az orosz projekt ennek fényében akár komoly sikerként is értékelhető, annak ellenére, hogy az űrteleszkóp eredetileg még 2004 vagy 2005 során rajtolt volna el, ezt azonban hosszas késés és több halasztás követte, bár ez gyakorlatilag minden szereplő számára megszokott jelenség, mondhatni, már a mindennapok része, legalábbis az űrkutatás területén. Az elkövetkező években tehát számíthatunk a további bejelentésekre, attól függetlenül, hogy végül sikerül-e újra felvenni a kapcsolatot a teleszkóppal (és egyben folytatni a megfigyelést).

A kanadai CHIME eközben gyors rádiókitöréseket észlelt, a kutatások története során mindössze második alkalommal (ezúttal egyszerre 13 példányt), a projekt munkatársai azonban azt remélik, hogy a hamarosan teljes funkcionalitását harcba vető rádióteleszkóp több száz ilyen jelenséget figyel majd meg.

forrás./sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
21
  Egy orosz startup világító hirdetéseket lőne fel az űrbe
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Horváth Bence

Az orosz startup, a StarRocket elképzelése az, hogy hirdetéseket engednének fel az égboltra, melyek aztán sötétedés után nagyvárosok egén hirdetnének cégeket vagy jelenítenének meg logókat.
Az Orbital Display névre keresztelt technológia alacsony Föld körüli pályára állított műholdak együttesére épül: a Földtől 430 kilométeres távolságra keringő apró műholdak egy előre beállított mintába rendeződve vernék vissza a napfényt. A cég szerint nemcsak logókat és rövid hirdetéseket tudnának így fényesen visszatükrözni, de szükség esetén kormányok üzenhetnének is így az embereknek, például egy vészhelyzet során.


A vállalat tervei szerint az első tesztfellövés idén nyáron megtörténhetne, és a projekt 2021-től kapcsolna teljes működésre, persze ha sikerül addig elég pénzt összeszedniük. A startup alapítója, Vladilen Sitnikov szerint az emberi alaptermészet része, hogy mindent hirdetni akarunk, és szerinte a márkák egy csodálatos részét teszik ki az emberiség teljesítményének. Magát Elon Muskhoz hasonlította.Vannak kutatók, akik eleve szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy egy tényleg kivitelezhető ötletről van-e szó, és nem csak egy ügyes marketinghúzás az egész. Szerintük ugyanis a kinézett műholdakat nagyon nehéz úgy formációban tartani, hogy tisztán kivehető maradjon egy felirat vagy egy logó

Csillagászok azt is megjegyezték, hogy az Orbital Display nem lenne mindig látható sötétedés után sem, és a kiválasztott pályától függne, hogy mely napokon tűnne fel az égbolton.
Ugyanakkor nem meglepő módon, a csillagászok egyáltalán nincsenek oda az ötletért. A nagyvárosok égboltja már így is rettentően fényszennyezett, ha pedig az égbe is fényt visszaverő és így világító tárgyakat kezdünk el fellőni, sokkal rosszabb lehet a helyzet.

A projektről beszámoló astronomy.com újságírója mégis azt találta, hogy az összes általa megkérdezett csillagász attól tart, ha nem is pont ez a projekt, de valami hasonlóan a megjelenése a közeljövőben elkerülhetetlen lesz. Vannak műholdak, melyek már most is sok fényt vernek vissza, de a direkt fényességre kitalált és ezért fellőtt műholdak egy új szintet jelentenének.

Problémát jelent az is, hogy az űr a Föld körül kezd nagyon zsúfolt lenni, jelenleg is több mint 20 ezer tárgy kering ott, ami nehezíti a tudományos célú műholdak működését is. Csillagászok szerint a Földön zajló kutatást is komolyan zavarhatja, ha további fényes testeket lövünk fel az űrbe, főleg ha mindez csak kereskedelmi célokból történik.
Sitnikov szerint viszont egy-egy hirdetés csak hat percre bukkanna fel az égen, ennyi ideig kapnának ugyanis a műholdak úgy napfényt, hogy az látszódjon idelenn is, ez pedig gyakorlatilag egy kávészünetnyi idő csak.

forrás:/ Astronomy/444.hu/

kapcsolódó: Katt ide! Fellőtték a „kozmikus tűzijátékot” előidéző japán műholdat
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Továbbra is az oroszok viszik fel a NASA űrhajósait az űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Kész fogadni következő oroszországi látogatásakor Jim Bridenstine-t, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatóját Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, függetlenül attól hogy az amerikai tisztségviselő visszavonta az orosz állami űripari vállalat első emberének meghívását. Ezt Rogozin az RBK című orosz gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjújában jelentette ki. "Kész vagyok fogadni Jim Bridenstine hivatalvezetőt Oroszországban, akivel most meg kell beszélnünk, hogyan tovább" - fogalmazott.
Rogozin a korábbi tervek szerint Bridenstine meghívására, februárban utazott volna az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy ott "feketelistán" szerepel a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolásában - akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben - játszott szerepe miatt.

Jim Bridenstine és Dmitrij Rogozin

Az orosz tisztségviselő beutazására vonatkozó tilalmat a vizit idejére felfüggesztették. A Rogozin-vizit "elhalasztását" a NASA igazgatója nem közvetlenül Roszkoszmosszal közölte, hanem a The Washington Post című napilap szombati számában jelentette be. A döntést - amelyről az orosz vállalat csütörtökig nem kapott hivatalos értesítést - azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki a Roszkoszmosz-vezér tervezett látogatása miatt.

Rogozin azt mondta, hogy a washingtoni találkozó meghiúsulása miatt a Roszkoszmosz oroszországi prezentációra hívta meg a potenciális amerikai üzleti megrendelőket is. A Rosszija 24 hírtelevízió által csütörtökön sugárzott interjújában úgy fogalmazott, hogy az egyesült államokbeli látogatásának törlése "a második amerikai polgárháború", a kongresszus és Donald Trump elnök közötti küzdelem következménye. Egyúttal készségét fejezte ki a NASA-val való együttműködésre. Mint mondta, a NASA továbbra is Szojuz űrhajókkal szállíttatja majd asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra, az erre vonatkozó megrendelések már megérkeztek. (Bridenstine korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok 2018 után már nem kívánja meghosszabbítani az erről szóló szerződést.)

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője szerdán a Kommerszant című napilapnak nyilatkozva cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz fél nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a NASA-val a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomásról. Rogozin korábban azt mondta, hogy a Roszkoszmosz érdeklődik a nemzetközinek szánt amerikai projekt iránt, de azzal kapcsolatban saját elvárásai és javaslatai vannak. A Roszkoszmosz-vezér közölte: a NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Rogozin egyébként elégtelennek nevezte a Roszkoszmosz finanszírozását, rámutatva, hogy az csak huszada annak, amit a NASA kap.

Arról is szólt, hogy Oroszország 2020-ban küldi majd a Nemzetközi Űrállomásra a Nauka (Tudomány) elnevezésű, többfunkciós laboratórium-modult, amelyet 2022-ben egy új dokkoló és egy energetikai modul fog követni. Mint mondta, 2020 után a Roszkoszmosz Szojuz űrhajóin ismét turistákat készült az világűrbe feljuttatni, egyebek között az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve. A Roszkoszmosz vezérigazgatója szerint az orosz vezetés az elkövetkező hetekben kap majd jelentést arról, hogy mitől keletkezett a lyuk a Szojuz MSz-09-es űrhajó falában. Mint mondta, a Földre visszajuttatott "bizonyítékokat" szakértők vizsgálják.

Az orosz űripari vállalat sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a Roszkoszmosz és a NASA két helyettes vezetője, Szergej Szaveljev és Al Condes hamarosan telekonferencián folytat majd eszmecserét egymással. A megbeszélés témájáról nem hangzott el tájékoztatás.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Elpusztult az első holdlakó
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az elmúlt napokban nagy lelkesedéssel számolt be arról a külföldi és hazai sajtó egyaránt, hogy sikeresen kihajtott a kínai kutatók által a Holdra juttatott magvak egyike. Sajnos a kicsiny növény nem sokáig bírta a Hold mostoha környezetét – alig egy nappal a kikelés után elpusztult a gyapot.

Amennyiben a Holdon tartósan meg szeretnénk vetni a lábunkat, szükség van arra, hogy növényeket termesszünk az égitesten. Ennek egyik próbája volt a Csang'o-4 küldetése: az űreszköz magvakat vitt egy apró tartályban égi kísérőnkre. A 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy az organizmusok életfolyamatai beinduljanak.Kezdetben valóban minden jól alakult, a napfény hatására az egyik gyapotmag kihajtott, ám mikor az éjszaka eljött,
a kicsiny növény megadta magát a – 170 Celsius-fokos, brutális hidegnek.

A kutatók ugyanakkor nem lettek szomorúak az eredménytől, körülbelül erre a forgatókönyvre számítottak.
A konténerben az élet nem élheti túl a holdbéli éjszakát – nyilatkozta Hszie Genghszin, a kutatás vezetője.
Az éjszaka beköszöntével a Csang'o-4 is álomba szenderült. A Holdon az éjszaka nagyjából két hétig tart, a napfelkeltével a kutatóeszköz is újra aktivizálja magát.

A Csang'o-4 többek között gyapotot, burgonyát, lúdfüvet, muslicapetéket, valamint élesztőt vitt a Holdra. A szakértők abban reménykedtek, hogy a növények oxigént állítanak elő a muslicák számára, akik az élesztőt elfogyasztva szén-dioxidot biztosítanak a fotoszintetizáló szervezeteknek. Arról, hogy a többi mag és a peték sorsa mi lett, a Kínai Űrkutatási Hivatal nem közölt információkat.

forrás:/origo/Guardian/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Fellőtték a „kozmikus tűzijátékot” előidéző japán műholdat
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi

Sikeresen felbocsátották pénteken azt a japán műholdat, amely a világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport szórakoztató célú égi látványosságként.
A tokiói székhelyű ALE Co. startup 60 centiméter széles, 80 centiméter magas és csaknem 65 kilogrammos műholdját a délnyugat-japán Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpontból az Epsilon-4 japán fejlesztésű rakétával lőtték fel 500 kilométeres magasságba.
Az űreszköz 400 apró fémgolyócskát rejt magában, amelyeket bő egy év múlva fog kiengedni, amikor 400 kilométeres magasságig süllyed. A mindössze egy centiméter átmérőjű golyók teljesen el fognak égni a légkörben, olyan látványt nyújtva, mintha meteoreső hullana a Földre. A 400 pirotechnikai golyó 20-30 meteorzápor megrendezésére lesz elegendő. A műhold fedélzetén három szenzor fog gondoskodni arról, hogy a különböző színű fémgolyók a megfelelő irányba hulljanak.

Az égi jelenséget Hirosima prefektúra part menti régiójában, a Szeto-beltenger mentén, egy 200 kilométeres körzetben lehet megcsodálni 2020 tavaszán. A cég szerint a „kozmikus tűzijátékot” milliók láthatják majd, még olyan távoli és fényszennyezett nagyvárosokban is, mint Tokió.

A cég reményei szerint az általuk generált csillaghullás segíteni fogja a meteorok és meteoritok vizsgálatára irányuló kutatásokat és egyszersmind örömteli pillanatokat szerez az embereknek. Az ALE Co. nemcsak Japánban, hanem szerte a világon kínálni akarja a szórakoztató célú kozmikus tűzijátékot, e célból fél év múlva újabb műholdat bocsátanak fel. Árakat egyelőre nem közöltek.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
17
  Bemutatkozott a SpaceX óriásrakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A tesztekre hamarosan sor kerülhet, miközben a cég már leépít. Elon Musk cége kapcsán jó ideje tudjuk, hogy a jelenleg használt Falcon 9 és Falcon Heavy típusok nem a végső állomást jelentik, a szakemberek egy része ugyanis gőzerővel dolgozik egy sokkal nagyobb változaton, amely bolygók közötti utazásokra is alkalmas lesz. Ez utóbbi mutatkozott most be az első képen, amelyet hamarosan a tesztek követnek.

A korábban csak BFR néven emlegetett szuperrakéta első, immár teljes mértékben összeszerelt példánya vehető szemügyre a Musk által megosztott felvételen, amely némileg különbözik a korábban felvillantott rendertől.

Egyértelművé vált ugyanis, hogy a külsőn ráncok jelennek meg, ez azonban a cégvezető magyarázata szerint azért van, mert ezt a példányt szuborbitális „ugrásokra”, vagyis rövidebb tesztekre tervezték, míg a végleges változat már vastagabb borítást kap, amely jóval simább felületet biztosítana, a rakéta pedig egyben hosszabb is lenne.

A BFR (Big Falcon Rocket) a Musk által megosztott felvételen

Arról még nem esett szó, hogy pontosan mikor indulnak a kísérletek, mivel azonban a hosszú távú tervek szerint később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne ez a típus (vagy annak továbbfejlesztett verziója), a BFR nevet felváltja a „Starship” elnevezés. Az első példány tehát bevetésre készen áll, így 1-2 hónapon belül jöhetnek a tesztek.

A SpaceX háza táján egyéb hírek is megjelentek a napokban, ezekből megtudhattuk, hogy a Crew Dragon első tesztjét a NASA februárra tolta át. A pontos indoklást nem ismerjük, eközben azonban a cég végrehajtotta az első nemzetbiztonsági küldetést, valamint jelezték, hogy a teljes létszám mintegy 10 százalékát - vagyis durván 600 főt - leépítenek.A BFR (Big Falcon Rocket) később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne

A magyarázat szerint egy karcsúbb vállalatra van szükség ahhoz, hogy átvészeljék az előttük álló különösen nehéz időszakot, ez pedig némileg egybevág a Tesla háza táján korábban elhatározott intézkedéssel, igaz, ez utóbbi cég esetében még júniusban jelentették be, hogy 9 százalékos létszámcsökkentést hajtanak végre.

A Starship néhány éven belül a Holdat és a Marsot veheti majd célba, addig azonban számos tesztre kerül majd sor, hogy igazolják a teljesítményt és a biztonsági szintet.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Sikeresen kilőtték a világ legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavy-t Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
17
  Will Smith új filmje mérföldkő a mozi történetében
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Saját maga – pontosabban fiatalabb klónja – üldözi a Will Smith alakította bérgyilkost a Gemini Man című sci-fi thrillerben, amelyek az Oscar-díjas Ang Lee rendezett (Tigris és Sárkány, Brokeback Mountain – Túl a barátságon, Pi élete, Értelem és érzelem). A sci-fi trhiller nem csupán a története miatt érdekes, hanem mert technikai értelemben is mérföldkő a mozitörténelemben.

Eddig egy másodpernyi filmidő 24 képkockát jelentett, a Gemini Man azonban 120 képkockát röpít el a néző szeme előtt egy másodperc alatt.
„Amikor Ang felkért, hogy legyek a filmjének operatőre, kíváncsi lettem, miért akar ebben a formátumban forgatni – mondja az Oscar-díjas Dion Beebe (Egy gésa naplója, Chicago). – Aztán megértettem. A 120 képkocka per másodperc új távlatokat nyit a mozizásban. Az extrém sebesség miatt nincsen elmosódott mozgás, minden olyan, mint a valóságban, amire a 3D csak rátesz egy lapáttal. Mintha egy hatalmas ablakon keresztül kukkantanál be egy másik világba. Ez most szenzációnak számít, de biztos vagyok benne, hogy pár év múlva a 120/sec lesz a norma, sőt nincs messze a 240/sec sebesség sem. Mindez a videójátékok világából jön, ahol ez a felbontás nem rendkívüli.

A rendező, Ang Lee új távlatokat nyit különleges forgatási módszerével.Will Smith.
(Fotó: Camera Press)


Ang korábban azt mondta, nem vagyunk elég érettek ehhez a formátumhoz, mert nem tudunk róla eleget. Ebben igaza van, hosszú út áll még előttünk.”

A Gemini Man további főszereplői Mary Elizabeth Winstead (Cloverfield Lane 10., Die Hard – Drágább, mint az életed) és Clive Owen (Közelebb – Oscar-jelölés, Elizabeth – Az Aranykor, Golyózápor).

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Különös jelek érkeztek az űrből
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A gyors rádiókitörések (FBR-ek) nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.
A szakértők az elmúlt évek során több tucat gyors rádiókitörést érzékeltek, pontos forrásukat azonban egyelőre nem ismerik, csupán annyit tudni, hogy valahonnan a Tejútrendszerből érkeztek. Kanadai kutatók most újabb 13 FBR-t mutattak ki – számol be az IFLScience.
Felhasznált foto: Lionel Majzik Photography

A csapat egy új teleszkóp, a CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) segítségével fedezte fel a jeleket. A 13 új kitörésből hét olyan alacsony frekvenciába esett, hogy a CHIME éppen csak érzékelni tudta őket. Ez azt sugallja, hogy ennél alacsonyabb frekvenciájú FBR-ek is lehetnek. Arun Naidu, a McGill Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint érdekes látni, hogy milyen széles frekvenciatartományban mozognak a kitörések.

A kutatók az új vizsgálat során találtak egy ismétlődő jelet, ezzel kettőre növekedett az ismert ismétlődő gyors rádiókitörések száma. Az FRB 180814 jelű kitörés forrása jóval közelebb van, mint a másik ismétlődő jelé. Az FRB 180814 azonosítása megerősíti azt az elképzelést, hogy további ismétlődő kitörések várnak felfedezésre.

A most azonosított jelekben a szakértők komoly szóródást mutattak ki, ez azt sugallja, hogy az FBR-ek olyan környezetekben – talán egy szupernóva maradványánál vagy egy fekete lyuk közelében – alakultak ki, melyek komoly nyomokat hagynak a rádióhullámokon.

Az új eredmények segíthetnek jobban megérteni az FBR-ek természetét, igaz, így is sok még a kérdés a rejtélyes kitörésekkel kapcsolatban.

forrás:/IFLScience/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Eltolódott a Föld mágneses pólusa, át kellett kalibrálni a navigációs rendszereket
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A Föld mágneses mezejének északi sarka gyors tempóban tolódik el, és a kutatók tanácstalanok a jelenséggel kapcsolatban. A mágneses mező változása miatt a globális navigációs rendszereket is át kellett kalibrálni, hogy pontosak maradjanak.

A nemzetközileg használt tájékozódási rendszer adatainak felülvizsgálatára azért volt szükség, mert egy váratlan geomágneses hullám okozott eltérést 2016-ban, Dél-Amerika földkérge alatt, valamint az elmúlt 40 évben az északi pólus egyre gyorsabb ütemben tolódik el Szibéria felé.Olyan ütemben tolódott el a Föld mágneses pólusa, hogy azonnal át kellett kalibrálni a globális navigációs rendszereket (kép: UniversalImagesGroup / Getty Images)

A jelenkori tájékozódásunk a mágneses mező alapján történik, ezen alapszik a nemzetközi repülők és hajók útvonala, a Google Maps és az okostelefonok iránytűje is. Emiatt a kutatók 5 évente időközönként áttekinti az adatokat, hogy az északi pólus, amihez mindent igazít az emberiség, pontosan merre található. Legutóbb 2015-ben volt ilyen átkalibrálás, azonban most nem tudtak 2020-ig várni az új adatok felvitelével, mivel ennél gyorsabban alakult át a mágneses mező.

A Földet egy olyan mágneses tér veszi körbe, ami megvédi a bolygót és a rajta létező életet a napszél és a világűr sugárzásának káros hatásaitól. A mező keletkezéséhez szükséges folyamat kb. 3000 kilométerre a földfelszín alatt zajlik, itt kavarog az olvadt vasból és nikkelből álló külső mag. A kutatások szerint a mágneses mező mintegy 94 százalékát adja ez a dinamó-mechanizmusnak is nevezett jelenség, a maradékot pedig részben a Földet körülvevő elektromos áramlatok, illetve a földkéreg külső rétegében, a litoszférában található mágneses kőzetek adják.

forrás:/index.hu/

kapcsolódó: Kötelékben a geomágneses tér vizsgálatára Katt ide!
Katasztrófa lehet, ha megcserélődik az északi és a déli pólus Katt ide!
Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus? Katt ide!
Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Katt ide!
Különleges gömbbel készülnek a Föld nagy katasztrófájára Katt ide!
Mágneses pólusváltás a földön? Katt ide!
2012 – mágneses pólusváltás Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Jön a Tesla örökgaranciás, rezsit nullára csökkentő napelemes cserepe!
Nem csak olcsóbbak lesznek egy hagyományos cserépnél, de örök garanciát is vállalnak rájuk! Aki hamarosan építkezik, várja meg, érdemes lesz!
A Tesla bejelentette: előrendelhetővé váltak azok a különleges napelemes cserepek, melyek nem csak az építőipart, de az egész hétköznapi életünket is megváltoztathatják.


A cserép különleges anyagból lesz, ráadásul olyan erős, hogy egy hatalmas masszív jégdarab becsapódását is ki fogja bírni.
Ez utóbbit le is tesztelték, és ténylegesen bírta a gyűrődést…
Új szupercserép. Egy 177 km/h-val száguldó jéglabdával demonstrálták, hogy mennyivel nagyobb ütést kibír bármilyen más tetőszerkezetnél.

Ez még nem minden. Olcsóbb is lesz, mint egy hagyományos cserép, és mivel napelemes, így az egész háztartás áramellátását képes lesz majd biztosítani.
Ráadásul a Tesla örökgaranciát vállal rájuk. Azaz ha elromlanak, egyszerűen, ingyen, és bérmentve lehet majd őket cseréltetni.
A világ bármely pontjára kiszállítják majd és akár olcsóbb lehet, mintha sima cseréptetővel dolgoznánk.

Maga Elon Musk, a Tesla vezér jelentette be, és tartott róla egy bemutatót is.
A videó indításához: Katt ide!


Az első kiszállítások természetesen az USA-ban fognak megtörténni, valamikor az év vége felé, Európában körülbelül 2019 év elejével lehet számolni.
Teljesen hihetetlenül hangzik, viszont 100%-ban igaz, a Tesla oldalán is feltüntették: “Az napelemes tetőelemek annyira strapabíróak, hogy egy egész életen át tartó garanciát vállalunk érte, amíg a ház áll.”

A rezsit egy egész tetőszerkezetre alkalmazva gyakorlatilag nullára képes csökkenteni.
Így soha többé nem kell villanyszámlát fizetnünk, ha beruházunk ezekre a cserepekre.

Csak remélni merjük, hogy idehaza a nagy energetikai cégek ezt ne fogják zokon venni, és nem próbálnak majd keresztbe tenni a Tesla terveinek.

forrás:/magyarokvagyunk.com/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
---
-
.....