+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
19
  Száznál is több műholdat vitt fel egyszerre az űrbe India
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egyetlen misszióval 104 műholdat juttatott a világűrbe szerdán India, ami az ország űrügynöksége szerint világrekord.A felvitt 104-ből 101 külföldi szatellit volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedét szeretne a 330 milliárd dolláros, azaz 96 ezer milliárd forintos globális űriparból.Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) irányította az indulást, amely zavartalanul folyt, a helyi hírcsatornák élőben közvetítették. Narendra Modi államfő a Twitteren gratulált: "India üdvözli a tudósait!".

Modi optimistán tekint India űrprogramjára, dicsérte a tudósok munkáját, akik három éve kis költségvetésű misszió keretében szondát küldtek a Marsra, mely első próbálkozásra a vörös bolygó körüli pályára állt.

Az ISRO alacsony árai miatt tavaly 75 műholdat lőttek fel nemzetközi ügyfelek kérésére az Andhra Prades állambeli Szriharikotából.

A most felvitt 104 műhold együttesen 650 kilogrammot nyomott. A 101 kicsi külföldi műhold közül 96 amerikai, egy-egy izraeli, kazahsztáni, holland, svájci és egyesült arab emírségekbeli volt.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
19
  Meg­törte a csen­det a NASA: Fel­hí­vást tett közzé a 9. boly­gó­ról
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Gaál József

A csillagászok kicsivel több, mint egy éve rendelkeznek közvetett bizonyítékokkal arról, hogy Naprendszerünk peremén létezik egy misztikus 9. bolygó. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján az égitest vélelmezett helye 149 milliárd kilométerre található a Naptól, 75-ször távolabb, mint a Plútó.Ez­út­tal se­gít­sé­get kér az űr­ku­ta­tási hi­va­tal. Bárki be­kap­cso­lód­hat a kü­lö­nös prog­ramba.

„Ha létezik is a 9. planéta azt nem lesz egyszerű megtalálni. Becslések szerint az égitest 10-szer akkora, mint a Föld. Viszont olyan távol van, hogy a Nap fénye már nem ér el odáig, így szemünk elől eddig rejtve volt”
- mondja Adam Schneider, az Arizonai Állami Egyetem vezető csillagásza, aki arra kéri a hobbi csillagászokat és mindenkit, aki érdeklődik az űrkutatás iránt, hogy segítsen megtalálni a 9. bolygót.

A NASA 2009 végén lőtte fel és és állította Föld körüli pályára a WISE nevű műholdat. Ez az eszköz infravörös tartományban készített több millió nagy felbontású képet az űr érintett területéről - ezek kielemzése viszont meghaladja az űrkutatási szervezet kapacitását. A fotók elemzésével segíthetünk a NASA-nak.

A WISE műhold égboltról készült felvételein a számítások szerint meg kell jelennie a vélelmezett kilencedik bolygónak. Azonban Földtől való távolsága és a háttérsugárzás miatt csak zavaros képeket készíthetett róla az űreszköz.
A túl szemcsés felvételeket a számítógépes szoftverek nem képesek meggyőzően elemezni, mert ilyen minőség esetén túl magas hibahatárral dolgoznak.

Az emberi szem azonban képes lehet arra, hogy a 3-4 képkockás videókban kiszúrja az olyan mozgó objektumot, mely akár a 9. bolygó is lehet.
Schneider és csapata egy interneten hozzáférhető programot hozott létre, hogy bárki segíthessen a kutatásban, akár otthonról is, a programhoz, Katt ide!

Elképesztő mennyiségű, több, mint 10 millió képet kell átfésülni, és ezeken kell adott esetben megjelölni a gyanús elemeket. Csakhogy nincs hozzá elég emberi erőforrás! Ebben az irdatlan munkában lehet segíteni a NASA tudósainak.

A Backyard Worlds: Planet 9 nevű projekt - amely 9. bolygót keresi - honlapján alapos leírást találsz, Katt ide! és arra is hogyan tudsz segíteni. Jó vadászatot!

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
19
  Trump újra embert küldene a Holdra
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Mindenképp emberes Hold-expedíciót szeretne Donald Trump, mégpedig még első ciklusában. A NASA ügyvezetője, Robert Lightfoot arról tájékoztatta munkatársait, hogy az új kormányzat számára nagyon fontosak az űrkutatásban elért sikerek - főleg azért, hogy lenyomják a lendületesen fejlődő kínaiakat. Először csak megkerülnék a Holdat, bár ez se volt tervben.

Az amerikai űrügynökség egyébként 2018-ban tervezi új hordozórakétája, az SLS indítását az Orion kapszulával, Hold körüli pályára. Ez lenne az új űrhajó, amely négy személy befogadására képes, ám az eredeti terv szerint először automatikus üzemmódban, személyzet nélkül repülne.Koncepciórajz az Orion leválásáról (Fotó: NASA)

Ezt a küldetést módosíthatják úgy, hogy már az első repülést is űrhajósokkal tegyék meg. Ennek kétségtelenül vannak kockázatai, ám a hírek szerint Trump tanácsadói amúgy is panaszkodnak, hogy a NASA túlságosan kockázatkerülő lett.

A Hold felszínére való visszatérés kétségtelenül szenzáció lehetne, hiszen 1972 óta nem járt ember az égitesten. Erre azonban gyakorlatilag biztosan nem kerülhet sor négy éven belül, tehát Trumpnak meg kellene nyernie még egy választást ahhoz, hogy ezt a dicsőséget learathassa. Kérdés, hogy ehhez elég lesz-e egy Hold körüli űrrepülés kierőszakolása.

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Ismét űrhajósokat toboroz a NASA Katt ide!
Egy lépéssel messzebb... lezajlott az új Orion EFT-1 jelű első tesztrepülése. Katt ide!
A Mars helyett a Holdat kellene céloznia a NASA-nak Katt ide!
„Ellopna”, majd a Hold körül keringetne egy kődarabot a NASA Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
19
  Rápörgött a Mars-utazás ötletére az Emirátusok
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
2117-re elkészül az első emberi település a vörös bolygón – jelentette be Mohamed bin Rasíd Ál-Maktúm alelnök egy dubaji konferencián. Egyelőre viszont a cél azon lehetőségek megtalálása, amelyek biztosítják az ember számára a túlélést a Marson. Ebben fontos többek között az energia és a táplálék előállítása. A projekt az öböl menti államok vezetésével indul.Száz éven belül embereket költöztetne a Marsra az Egyesült Arab Emírségek egy Dubajban bemutatott terv szerint.

Nem az emírségek az első, amely települések létrehozását tervezi a vörös bolygón. A Mars One elnevezésű holland privát űrutazási programot szervező cég célja, hogy tíz éven belül embereket küldjön a Marsra. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Mars One tervet 2012-ben indította útjára Bas Lansdorp holland vállalkozó.

A kezdetben 140 ország csaknem 200 ezer kalandorát felvillanyozó projekt keretében 24 felfedezőt akarnak küldeni egy évtizeden belül a Marsra. A költségek egy részét a vállalkozást bemutató televíziós valóságshowból finanszírozzák.

Mostanáig mindössze a NASA robotmissziói jutottak el sikeresen a vörös bolygóra és az amerikai űrkutatási hivatal nem is tervez embert küldeni a Marsra egészen a 2030-as évekig.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
19
  Elsüllyedt városra bukkantak Bosznia-Hercegovinában
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő. A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.Romok a Ramsko-tó medrében

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt. A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban. Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki.


A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Ivo Ilcic vendéglátós az N1 csatornának arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben. A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz ki, mint a szomorú múlt emlékeztetője - tette hozzá.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
18
  Újabb víznyomokat találtak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A dublini Trinity College kutatói olyan talajdarabot fedeztek fel a Mars egyik ősi völgyében, amely vizet tartalmazhatott a nem túl távoli múltban. A kutatás fontos lépés lehet a vörös bolygón egykor előforduló élet keresésében.

A Geophysical Research Letters-ben megjelent tanulmány vezetői Mary Bourke, a Trinity College, illetve Heather Viles, az Oxfordi Egyetem szakértői voltak.
Bourke szerint ahogy a Föld sivatagi dűnéit is eláraszthatja az ingadozó talajvíz, illetve a közelben található tengerek, folyók és tavak vizei, úgy a vörös bolygón is megfigyelhető lehet hasonló jelenség.
Ezek a rendszeres áradások árulkodó mintákat hagynak hátra – állapította meg a kutató. Bourke hozzátette, nagyon megörültek, amikor a Mars felszínén is felfedezték a bolygónkról is ismert nyomokat, melyek a közelmúltban jelenlévő vízre utalnak.

Dr. Mary Bourke a namíbiai sivatagban fotózott képei hasonlítanak egy folthoz, amely megtalálható a Marson. (forrás: thesun.co.uk)

Egy, a Namíbiai-sivatagban elvégzett távérzékelési vizsgálat során a tudósok már korábban azonosították ezeket a mintákat a vándorló homokdűnék közt.

Bourke csapata arra jutott, hogy a Marson a Földön megfigyelt mintákhoz hasonló struktúrák vannak, melyek az ingadozó sós talajvízre utalnak.
A szakértők szerint a barázdák egy olyan korban alakult ki, amikor a bolygó dűnéi még aktívan vándoroltak a völgyben.

A felfedezés igen jelentős. Az eredmények azt sugallják, hogy a víz a vörös bolygó egyenlítőjének közelében is mozgásban volt a nem túl messzi múltban, a most megtalált terület ráadásul új célpont lehet a mára eltűnt marsi élet kutatásában.A helyszíni munkálatok később kimutatták, hogy a jellegzetes barázdák úgy jöttek létre, hogy a víz által hátrahagyott sók összetapasztották az üledéket.

A vörös bolygó vizének egykori létezésére régóta vannak bizonyítékok – ilyenek például a folyóvölgyek maradványai. 2015-ben azonban a NASA a napjainkban is folyékony vizet is felfedezte, ez igen fontos előrelépés volt a Mars tanulmányozásának történetében.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Egy egész óceánt elvesztett az egykor kék Mars Katt ide!
Szabad szemmel is látható a Mars a következő napokban Katt ide!
Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról :: Viz a Marson ? Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
18
  Egy olasz kutató megfejtette da Vinci igazi kódját
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A drágakövek bibliai jelentését elemezte egy olasz kutató Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményén, a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának freskóján. Elisabetta Sangalli tanulmánya, a Leonardo e le dodici pietre del Paradiso (Leonardo és a mennyek tizenkét köve) először vizsgálta meg a reneszánsz művész alkotását az azon felbukkanó drágakövek bibliai szimbolikája szempontjából.

Ludovico Sforza, Milánó hercege udvarában az előkelőségek drágakőgombokkal díszítették kabátjaikat és bundáikat, a kutató szerint ez adta az alapot a freskó szereplőin látható ékkövek elhelyezéséhez.Leonardo da Vinci Utolsó vacsora

“Igen valószínű, hogy Leonardo személyes értelmet adott a freskóra festett drágaköveknek, a viselőjüket jellemző erényeket asszociálva mindegyikhez” – magyarázta Sangalli. A Jézus ruháján látható smaragd Sangalli magyarázata szerint a béke hozója és az újjászületés szimbóluma, Szent János öltözékét gyémánt díszíti, ami “világos utalás a szeretett apostol fénylő spiritualitására és tiszta szívére”. András ruhájának kék drágaköve leginkább arra a középkori hagyományra utal, mely az apostolhoz a zafírt kapcsolta, a Jelenések könyvének 21. fejezetében leírt, az eljövendő “új Jeruzsálem” kőfalának alapjait ékesítő egyik drágakövet.

forrás:/mti/
kapcsolódó: Az elhallgatott Jézus Katt ide!
Nő volt a messiás? - Évszázados összeesküvés II.rész Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
18
  Személyszállító drón Dubai-ban már idén valóság
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Júliustól már személyszállító drónok repülnek a dubai felhőkarcolók felett, jelentette be a dubai közlekedési és repülési ügynökség. A BBC és a Business Insider mai híre szerint a kínai EHANG184 nem csak modell, hanem a Burj-al-Arab ikonikus hotel felett túl is van az első tesztrepülésen.Majdnem három órát és 30 mérföldet lesz képes megtenni a kínai repülő csoda, 2 órás töltési idő után. Drónokat csomagszállításhoz már az Amazon is bevetett, a személyszállító drón azonban egy új korszak kezdete. A köztudat eddig egy oldalúan az olajra támaszkodó országokként azonosította a térséget, az elmúlt években a tudásalapú társadalom formálása felé vezető úton technológiában, és nemzetközi nyitottságban a térség országai újra és újra bizonyítanak.


A Hyperloop új közlekedési forma, a szélenergia a jövőről való fenntartható gondolkodás és megújulás útjának fontos állomásai. A 2020-as Dubai Expo-n lesz mit mutatnia a gyöngyhalászat-tól induló Dubai-nak a világ számára.

forrás:/brandtrend.hu/

kapcsolódó: Mindenhol levegőben lévő drónok tömegére készülnek Katt ide!
Könnyen vezethető, integrált kamerával ellátott újabb profi drón Katt ide!
Repül a legrondább drón, Kalapácsfej akcióban Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
18
  Rejtőzködő marslakókra bukkantak a Curiosity rover fotóin
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A NASA Curiosity marsjárójának legfrisebb nagyfelbontású fotóin újabb érdekes anomáliákat fedeztek fel az UFO-vadászok. Vajon tényleg marslakók követik a rovert?

A vörös bolygón vándorló marsjárók fotóit bárki kedvére böngészheti a NASA weboldalain, sőt, felkerültek a gigapan nevű weboldalra is, ahol kényelmesen, és alaposan böngészhetjük őket, kedvünkre ránagyítva egy-egy érdekesebb részre.

Az egyik ilyen fotón vett észre több furcsa anomáliát egy UFO-kutató. Több olyan alakzatra is felfigyelt, amelyek leginkább valamilyen humanoid alakú élőlényre hasonlítanak, akik a marsi sziklák mögül figyelik a rover minden mozdulatát.

Ha ez igaz, akkor igen nehéz dolguk lehet az apró marslakóknak, hiszen sziklától-szikláig kell lopózniuk, és ügyelniük kell arra is, hogy ne kerüljenek a kamerák látószögébe. Jelen esetben úgy fest, ez nem mindíg sikerül nekik.

Már a marslakókban sem bizhatunk...(nordi)

Az ufókat és a földönkívüli életet kétségbe vonó tudósok már csak legyintenek az ehhez hasonló “felfedezésekre”. Szerintük azért látnak mindehol arcokat és alakokat az UFO-vadászok a marsi fotókon, mert egy, az emberben az ősi időkből visszamaradt egy képesség, ami tudat alatt is azonnal észreveszi a veszélyes, élőlényre hasonlító formákat. Alighanem ezért is maradt fenn az emberiség… A modern időkben ez a képesség azonban már hasztalan… legfeljebb az UFO-vadászok használják, de ők is rosszul.


Persze ez még nem magyarázat a több száz, hasonló jelenségre, amelyeket szintén a marsjárók fotóin vettek észre… Némelyik egészen elképesztő!

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
17
  1,6 millió hideg objektum az égen
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Marton Gábor-Kiss Csaba

Megjelent az eddigi legnagyobb, távoli-infravörös, valamint szubmilliméteres objektumok adatait tartalmazó csillagászati katalógus. A Herschel-űrtávcső SPIRE műszerének hivatalos katalógusa nemzetközi összefogásban készült, melyben az Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársai kulcsszerepet játszottak.

A SPIRE (Spectral and Photometric Imaging Receiver) műszer a Herschel-űrtávcső fedélzetén 2009 és 2013 között végzett méréseket a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontjában, mintegy 150 millió km-re a Földtől. A mérések elsődleges célpontja a távoli galaxisokban, valamint a Tejútrendszerben található por feltérképezése volt. A csillagközi anyagban nagy mennyiségű hideg por található, amely alacsony hőmérséklete miatt (10K – 50K) túlnyomó részben csak az infravörös, valamint az annál is hosszabb hullámhosszú szubmilliméteres fényben figyelhető meg.

A pontforrások térképe az egész égbolton(ESA)

A Herschel-űrtávcső műszerei közül kettő volt képalkotó berendezés, ezek közül a SPIRE három sávban, 250, 350 és 500 μm-en térképezte fel az ég kb. 9%-át. Az űrtávcső 3,5 méter átmérőjű tükrének, valamint az extrém érzékeny detektoroknak köszönhetően ezeken a képeken olyan részletességgel vizsgálhatjuk a távoli galaxisokat, valamint a Tejútrendszerben található por struktúráját, amire korábban nem volt példa.

A SPIRE Pontforrás Katalógust azzal a céllal hozták létre, hogy egy egységes, a csillagász közösség által könnyen használható szubmilliméteres adatbázist biztosítsanak, ami fontos információkat szolgáltat az egyedi égitestek fizikai tulajdonságairól, valamint statisztikai vizsgálatokat tesz lehetővé a katalógusban található objektumok tulajdonságainak összehasonlításával.
A katalógus elkészítéséhez a SPIRE műszerrel készített összes megfigyelést felhasználták, ami hullámhosszsávonként 6878 térképet jelent. A térképek számos megfigyelési program keretében készültek, melyek között voltak kozmológiai célpontok, távoli galaxisok, valamint a galaktikus fősík strukturált csillagkeletkezési területeit tartalmazó mezők is. A katalógusba a térképeken azonosítható pontszerű, tehát nem kiterjedt források kerültek bele, szigorú minőségellenőrzés után.Az európai Herschel űrtávcső. (forrás: ESA/PACS & SPIRE Consortia, T. Hill, F. Motte, Laboratoire AIM Paris-Saclay, CEA/IRFU – CNRS/INSU – Uni. Paris Diderot, HOBYS Key Programme Consortium

A California Institute of Technology-n található NASA Herschel Science Center, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (Marton Gábor, Kiss Csaba és Varga-Verebélyi Erika), az Európai Űrhivatal (ESA), valamint az ELTE (Pintér Sándor, Tóth L. Viktor) közös munkájának eredménye február 8-án vált elérhetővé a csillagászok számára. A három adatbázis (megfigyelési sávonként egy) 950 688, 524 737 és 218 296 db objektumot tartalmaz, és elérhetőek az ESA honlapján, vagy az IRSA adatbázison keresztül.

forrás:/csillagaszat.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák