+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
27
  Fekete lyukakat vizsgálna az új kínai teleszkóp
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az állami hírügynökség számolt be arról, hogy az első kínai csillagászati műhold már úton van a számára kijelölt pozíció felé, a sikeres fellövést követően pedig a teleszkóp hamarosan munkába állhat. Fontos célokat tűztek itt ki az illetékesek, az eredményeket a teljes csillagásztársadalom izgatottan várja.

A beszámoló szerint a Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT) névre keresztelt, sokszor azonban csak az „Insight” néven emlegetett műhold gond nélkül rajtolt el a Hosszú Menetelés 4B típusú rakéta segítségével. A Góbi-sivatagban végrehajtott fellövés azt jelenti, hogy az értékes eszköz hamarosan pályára állhat, itt pedig 550 kilométeres magasságban figyeli majd azon távoli események által generált röntgensugarakat, amelyeket a felszínről nem tudnánk regisztrálni és megvizsgálni – ehhez ugyanis a légkör szűrőhatása miatt magasba emelkedő ballonokat vagy űrteleszkópokat kell igénybe vennünk. Négy éven keresztül zajlik majd a megfigyelés, ezt pedig egy még újabb teleszkóp követi majd.Ahogy említettük, a HXMT fekete lyukakat, gamma-kitöréseket és pulzárokat figyel majd, a remények szerint pedig több ezer új forrást rögzítenek a munka során. A csillagászközösség máris üdvözölte a fellövést, amit többek között azzal magyaráznak, hogy ezen jelenségek, valamint a mögöttük álló folyamatok még részletes felderítésre várnak, itt sok még az ismeretlen részlet. A kínai fél számára egyébként gondot jelent, hogy az ötéves tervek egy-egy meghatározott összeget irányoznak elő az adott időszakra, aminek eredményeként egyszerre több projektet kell elrajtoltatni és részleteiben kidolgozni egy jóval rövidebb periódus, nagyjából másfél év alatt, ez pedig visszaveti a hatékonyságot – itt többször elhangzott már, hogy jobban járnának a rövidebb időközönként kiutalt összegekkel, amelyek specifikusan egy-egy projektet érintenek, de változás egyelőre nem történt ezen a téren.

Az érintettek mindenesetre örülhetnek annak, hogy az újabb ötéves terv keretében is megkapják a támogatást, itt további négy küldetésre kerül majd sor 2020 és 2022 között. Ezek között szerepel majd a HXMT utódja is, amely többek között a mostani küldetés eredményeire építene.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
27
  Anonymus: A NASA hamarosan bejelenti, hogy megtalálták az idegeneket
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Meglehetősen hihetetlen információkat szellőztetett meg az Anonymus hackercsoport, amely szerint a NASA hamarosan bejelenti, hogy idegen életet találtak. A Science Alert tudományos portál összeállítása szerint azonban a bejelentésnek vajmi kevés valós alapja van.

A hírhedt hackercsoport bejelentése a Kepler-űrteleszkóp legutóbbi felfedezésén és a NASA tudományos adminisztrátora, Thomas Zurbuchen áprilisi meghallgatásán alapul.

Figyelembe véve az összes különböző tevékenységet és küldetést, amelyek a földön kívüli élet bizonyítékait keresik, úgy vélem, a történelem egyik legjelentősebb, példa nélküli felfedezése előtt állunk" – mondta Zurbuchen az április 26-i kongresszusi meghallgatáson, ami az „Előrelépések az élet keresésében" címet viselte. Emellett a Kepler legutóbbi felfedezése is rendkívül fellelkesítette a kutatót. Az elmúlt héten nyilvánosságra hozott friss katalógus 219 új bolygójelöltet tartalmaz, melyek közül 10 szülőbolygónkhoz hasonló lehet.

(forrás: AFP/Roslan Rahman)

Az Anonymus Zurbuchen meghallgatására és a Kepler eredményeire építette szenzációsnak tűnő bejelentését, kiegészítve azt néhány egykori asztronauta és ufókutató véleményével. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy hiába várunk bármiféle eget rengető hivatalos közleményre az amerikai űrügynökség részéről.

Nem „úgy" kell érteni
Ha kiemeljük a szövegkörnyezetből, Zurbuchen beszéde valóban izgalmasnak hangzik. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy ha a tudomány emberei ilyen állításokat fogalmaznak meg, rendszerint a Földön kívüli élet keresésének technikai hátteréről, annak fejlesztéséről értekeznek és nem arról, hogy konkrét bizonyítékok lennének a kutatók kezei között.

Elég csak a Kepler űrtávcső eddigi pályafutását végigkövetnünk. A kutatóeszközt 2009-ben bocsátották fel, célja a nagy valószínűséggel lakható, Földhöz hasonló méretű bolygók felfedezése.

A Kepler első bevetése, melynek során az északi félteke egének egy részét vizsgálta csak, 2013-ban ért véget, majd több hiba kijavítása után kezdődött a K2-misszió, amely során az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb csillagok, úgynevezett vörös törpék nagyobb hányadát megvizsgálni. Mivel az ilyen csillagok a Naphoz hasonlóknál sokkal gyakoribbak a Tejútrendszerben, a közeli csillagok nagy valószínűséggel vörös törpék lesznek.

A Kepler mostanáig több mint 4000 bolygójelöltet talált a Naprendszeren kívül, 30 közülük a Földhöz hasonló méretű és az úgynevezett lakhatósági zónában kering, azaz folyékony víz – és ez által élet – lehet a felszínén.

Közeli bolygórendszer is táplálja a reményeket
Szintén nagy reményeket keltett az év elején egy másik NASA bejelentés, miszerint egy hét, Föld-nagyságú bolygót tartalmazó rendszert találtak tőlünk „mindössze" 39 fényévre.

„A TRAPPIST-1 rendszer csak 39 fényévre van tőlünk, felfedezése azt mutatja, hogy rengeteg bolygókeletkezéshez szükséges anyag van a Naprendszerünk sarkában, a Föld-szerű bolygók tehát közelebb lehetnek hozzánk, mint azt eredetileg gondoltuk. A bolygórendszert célzó további kutatások kideríthetik, hogy az élethez alkalmas feltételek uralkodnak-e ezeken a bolygókon" – mondta Zurbuchen az áprilisi meghallgatáson.

Művészi illusztráció a Trappist-1f bolygó felszínéről (forrás: NASA/JPL-Caltech)

Azóta persze kiderült egy s más az említett rendszerről, például az, hogy nem biztosít túl barátságos környezetet az élőlények számára.
Az egyik probléma, hogy a planétáknak csupán az egyik oldalát éri a csillag fénye a kötött tengelyforgás miatt. Ennek következtében az egyik oldalon örök nappal és forróság, a másikon véget nem érő éjszaka és zord hideg uralkodhat. Amennyiben van légkör, akkor folyamatosan működő energiacsere valósul meg a bolygók két oldala között, ez pedig óriási szélviharokkal jár együtt. Az élet fennmaradása szempontjából ugyancsak nem szerencsés, hogy bár a bolygók mérete a Földéhez hasonló, a távolság közöttük nagyon kicsi, így minden bizonnyal valósággal "rángatják egymást" gravitációs vonzerejükkel, brutális árapályt idézve elő az égitesteken.A Kepler-űrteleszkóp exobolygók után kutat a Tejútrendszerben (forrás: NASA/JPL/Caltech)

Mindezek persze nem kell, hogy kedvünket szegjék, a felfedezés ugyanis bizonyítja, hogy rengeteg, miénkhez hasonló naprendszer lehet a közelben, vélik a Science Alert cikk szerzője.

Biztatóak az eredmények a Naprendszeren belül is, de az Anonymus videója ettől nem lesz hitelesebb
Az igazi áttörést a NASA James Webb űrtávcsöve hozhatja meg, amit jövő évben terveznek felküldeni a világűrbe. Ez a szerkezet minden eddiginél érzékenyebb bolygóvadász eszköz lesz. Képessé válik arra, hogy kémiai jeleket (vizet, metánt, oxigént, ózont) érzékeljen a Naprendszeren túli égitestek atmoszférájában, ami segíthet kideríteni, az adott bolygó alkalmas lehet-e az élet hordozására, vagy sem.

Az idegen élet kereséséhez természetesen nem kell az univerzum távoli szegletébe tekinteni, elég saját szűkebb otthonunkat szemlélni. A Szaturnusz apró holdja, az Enceladus felszín alatti óceánjából például hidrogén tör fel, ami azt jelenti, hogy a holdon megvan az élethez szükséges víz, kémiai feltételek és az energiaforrások.


Összegzésképpen elmondható, hogy az Anonymusnak bizonyos szempontból igaza van: a NASA tényleg egyre közelebb van ahhoz, hogy rendelkezzen az élet nyomainak megtalálásához szükséges eszközökkel, ám azt, hogy kézzel fogható bizonyítékai lennének a Földön kívüli élet létezéséről, egyáltalán nem bizonyítja semmi.


forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Az Anonymus szerint a NASA a földönkívüliek létezését fogja bejelenteni? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
27
  Hawking: 200 évünk van hátra a Földön
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Éppen ezért a bolygó elhagyásán és a szomszédos rendszer felderítésén kell dolgoznunk.
Még tavaly számoltunk be azon érdekes kezdeményezésről, amelynek keretében nanorobotok segítségével derítenék fel a hozzánk legközelebb lévő exobolygót, amely az életre alkalmas feltételeket is biztosíthat. Stephen Hawking, a világszerte ismert fizikus, most egy új beszédben emelte ki ennek fontosságát, hozzátéve, hogy már nem sok időnk maradt a Föld elhagyására.


A Starmus Festival alatt elhangzott beszédben többek között arról esett szó, hogy talán azért nem léptünk még kapcsolatba egyetlen más civilizációval sem, mert ezek idővel elpusztítják saját magukat – akár fegyveres úton, akár környezeti vagy kozmikus katasztrófák által. Az erőforrások gyors felélése miatt nekünk is gondolkodnunk kell a lehetséges alternatívákon, éppen ezért ő egy olyan megoldást javasol, amely a fénysebesség egyötödével száguldana az űrben, ezáltal pedig alig 20 év alatt elérné a szomszédos naprendszert, ahol a Proxima b tűnik alkalmas helynek az emberiség túlélése szempontjából. Továbbra is egy nanoszondáról van szó, amelyet lézerek segítségével gyorsítanának fel a kívánt sebességre, ez pedig az Alpha Centauri rendszerbe érkezve mérné fel a pontos helyzetet és küldene vissza nekünk egy lézeres üzenetet.

Természetesen a Star Chip nem jelent megoldást az emberiség (vagy annak akár egy apró szeletének) átköltöztetésére, hiszen itt a méreten kívül az is problémát jelent, hogy a nanoszonda még megállni sem tudna. Amennyiben azonban képeket kapnánk egy szomszédos rendszerből (amely további 4 évet venne igénybe, vagyis a startot követően nagyjából 25 év múlva futnának be az adatok), minden korábbinál messzebbre jutnánk - igaz, a csillagközi űrutazás csak 200-500 év múlva valósulhat meg. Ami az intelligens élet felfedezését illeti, Hawking szerint ez valószínűleg ritka (egyesek szerint még a Földön is várnunk kell erre), de nem zárható ki, hogy a Star Chip is az élet valamilyen formáját fedezné fel szomszédunkban.

A Hold és a Mars a légkör és a mágneses mező hiánya miatt tűnik rossz választásnak, bár a következő évtizedben megindulhat a holdbázis kiépítése, illetve első alkalommal küldhetnénk embereket a Marsra. Ez szintén nem jelent megoldást, a nanoszonda révén azonban legalább felmérhetnénk az alternatív opciót.


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Stephen Hawking szerint rövidesen el kéne hagynunk a bolygót Katt ide!
Stephen Hawking: Megsemmisítheti magát az emberiség.., de egy világkormány... Katt ide!
Stephen Hawking világhírű brit asztrofizikust fogadta Ferenc pápa a Vatikánban Katt ide!
Hawking ezer évet sem ad az emberiségnek Katt ide!
Stephen Hawking az űrbe megy Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
26
  A MAVEN marsszonda tíz legfontosabb eredménye
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kovács József

2017. június 17-én a NASA MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) űrszondája az ezredik földi napot töltötte a vörös bolygó körüli pályán. A 2014. szeptemberi pályára állása óta a MAVEN felderítette a vörös bolygó felsőlégkörét, feltárva többek között azt is, hogy a napszél hogyan fújta el a Mars atmoszférájának nagy részét, kietlen, sivatagos világgá változtatva az egykor talán a primitív létformák számára is kedvező feltételeket biztosító bolygót. Bruce Jakosky (University of Colorado, Boulder), a MAVEN vezető kutatója szerint a szonda rengeteg felfedezést tett a Mars felsőlégkörével kapcsolatban, amelyek nemcsak az atmoszféra mai viselkedésének jobb megértését teszik lehetővé, de annak vizsgálatát is, hogy az hogyan változott az idők során.

Ezer földi napnyi keringése során a MAVEN izgalmas eredmények tömegével szolgált, ezek közül a 10 legfontosabb a következő:

10. A nitrogén-oxid és az ózon légkörbeli eloszlásának feltérképezése nem várt viselkedésre utal, azt jelzi, hogy valamilyen dinamikus keveredési mechanizmus működik az alsó- és a felsőlégkör között, amelynek lényegét jelenleg még nem értjük.

Fantáziakép a Mars körül keringő MAVEN űrszondáról. (forrás:NASA)

9. A napszél részecskéinek egy része nem várt mélységig képes behatolni a felsőlégkörbe, ahelyett, hogy a Mars ionoszférája a bolygó köré terelné azokat. Ezt az ionoszférában zajló kémiai reakciók okozzák, amelyek eredményeként a napszél töltött részecskéiből semleges atomok keletkeznek, ezek pedig tényleg képesek mélyen behatolni a felsőlégkörbe.

8. A MAVEN először észlelt fémionokból álló réteget a Mars ionoszférájában. A fémionok a légkör és a bolygóközi porrészecskék kölcsönhatásából származnak. A réteg állandóan jelen van, de drámai módon megvastagodott, amikor 2014 szeptemberében a Siding Spring üstökös a bolygó mellett haladt el.

7. A MAVEN két új típusú sarki fényt azonosított, az ún. “diffúz” és a “proton” aurórát, de ezek a földitől eltérően sem globális, sem lokális mágneses térrel nincsenek kapcsolatban.

6. A sarki fényeket a különböző fajta napviharok során kidobódott részecskék beáramlása okozza. Amikor a napviharokból származó részecskék a Mars légkörébe ütköznek, akár egy nagyságrenddel megnövelhetik a légköri gázok világűrbe távozásának ütemét.

5. A napszél és a bolygó közötti kölcsönhatás nem várt módon összetettnek bizonyult. Ez annak eredménye, hogy a Marsnak nincs saját, globális mágneses tere, de a kéregnek vannak lokálisan mágnesezett régiói, ez pedig a bejövő napszélre helyi és regionális skálán is hatással lehet. A kölcsönhatásból eredő magnetoszféra rövid időskálákon változik, ennek köszönhetően pedig figyelemre méltóan “csomós”.

4. A MAVEN a felsőlégkörbeli hidrogén teljes szezonális ciklusát megfigyelte, és megerősítette, hogy annak mennyisége az év során akár egy nagyságrendnyit is változhat. A hidrogén forrása végső soron az alsólégkörben lévő víz, amelynek molekuláit a napsugárzás hidrogénre és oxigénre bontja. A változás váratlan és egyelőre nem is értjük pontosan.

3. A MAVEN a felsőlégkör izotópjainak mérése alapján meghatározta, hogy az idők folyamán mennyi gáz távozott az atmoszférából a világűrbe. Az eredmény az, hogy a Mars a légkörének legalább 2/3 részét elveszítette az évmilliárdok során.

2. A MAVEN azt is megmérte, hogy a napsugárzás és a napszél ma milyen ütemben fújja a világűrbe a Mars légkörét alkotó gázokat, illetve a folyamat részleteit is feltárta. A jelenlegi párolgási ütemnek azokra a régmúltbeli időpontokra vonatkozó extrapolációja, amikor még a Nap ultraibolya sugárzása és a napszél is sokkal intenzívebb volt, azt mutatja, hogy a bolygó története során nagy mennyiségű gázt veszített.

1. A Mars légkörének nagy részét az elmúlt évmilliárdok során a napsugárzás és a napszél elfújta, így a bolygónak a története korai időszakát jellemző meleg, nedves éghajlata mára hideg, száraz klímává alakult.fantáziarajz a Mars körül keringő MAVEN űrszondáról. (NASA Goddard Space Flight Center)

A MAVEN projekt kutatója, Gina DiBraccio (NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Maryland) szerint az üzemeltetők nagyon lelkesek, hogy a MAVEN a második marsi évében is tovább folytatja a megfigyeléseket, amelyekkel elsősorban azt szeretnék kideríteni, hogy az évszakos változások és a napciklus milyen hatást gyakorol a rendszerre.

A MAVEN elsődleges tudományos küldetését 2014 novemberében kezdte mint az első űreszköz, amelyet teljes egészében a marsi felsőlégkör vizsgálatára terveztek és építettek. A küldetés fő célja annak kiderítése, hogy az atmoszféra párolgása hogyan befolyásolta a Mars éghajlatának hosszú időskálájú változását. A MAVEN a felsőlégkör tetejétől az atmoszféra alsó részéig annak összes rétegét tanulmányozza, így a régiók közötti kapcsolatok is felderíthetők.


forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó:
Már mér a MAVEN - A NASA Mars körüli új űrszondája megkezdte kutatóprogramját Katt ide!
A MAVEN a Marsnál Katt ide!
A Mars, ahogyan még soha nem láttuk Katt ide!
Most érkezik a Marshoz a NASA óriás űrszondája Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
26
  Az Anonymus szerint a NASA a földönkívüliek létezését fogja bejelenteni?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
A világ legnagyobb hackercsoportja az Anonymus szerint közeleg a nagy bejelentés, amire mindenki vár. Tényleg elérkeztünk a végéhez? A NASA valóban előáll a teljes igazsággal, és bejelenti a földönkívüliek létezését?

Az Anonymus állításai szerint nem légből kapott információk állnak a szivárogtatása mögött, hanem komoly dokumentumok, feljegyzések és email beszélgetések, melyekhez a NASA rendszereinek megfigyelésével, szervereik feltörésével jutottak hozzá.

Szerintük az amerikai űrügynökség már nem tarthatja sokáig titokban az idegenek létét, és ezt ők is nagyon jól tudják.

Már évek óta zajlik egy folyamat, egy felvilágosodás a vezetőségen belül, mely teret enged annak a nézetnek, hogy az embereknek tudniuk kell az igazságról, és épp itt lenne az ideje, hogy elmondják nekik. Hosszú évek komoly munkája és tervezése volt abban, hogy lassan is, de egy paradigmaváltás induljon meg a NASA berkein belül.

Ezt sokan észrevették, hogy a NASA egyre többet beszélt a földönkívüli élet lehetőségéről, és "hirtelen" egyre több helyen találták meg élet nyomait a Naprendszerben, és már a Marson is lehet élet szerintük, holott pár éve még a folyékony víz ősi jelenlétéről sem akartak hallani.

Valójában azonban ezeket már rég tudják, csupán most indult meg az információ csepegtetés, és az emberek felkészítése a nagy, végső bejelentésre.

Az Anonymus információi szerint a legutóbbi Amerikai Tudományos és Technológiai ülésen a NASA egyik embere, Thomas Zurbuchen azt mondta, hogy az emberi civilizáció a földönkívüli élet felfedezésének hajnalán van.
Minden arra utal, hogy valami nagy dolgot akarnak előkészíteni, mert úgy érzik, eljöhetett a megfelelő idő az emberiség történelmében. Egyes belső források is olyan, váratlan, nagy horderejű bejelentésről beszélnek, mely minden ember életszemléletét meg fogja változtatni. Korábban már többször volt szó róla, hogy 2 hónapon belül valami nagyot jelentenek be, de ez nem történt meg.

Egyesek szerint azért nem, mert a világban hatalmas konfliktusok húzódnak meg, érdekellentétek, és egy ilyen bejelentés annyira felborzolhatná a kedélyeket, hogy nem csak polgárháború, de világháború robbanhatna ki. Azonban ezen ellentétek lecsitulásával pár hónapra, vagy néhány évre lehetünk maximum a nagy bejelentéstől - állítják.Az Anonymus csoport azt is hozzátette, hogy rengeteg dologról nem tudunk, és az adófizetők pénzét hihetetlen mértékben költik, aminek nem véletlenül nem láttuk eddig túl sok eredményét. Szerintük ugyanis rejtett missziókra mentek el ezek az összegek.

Egyre több olyan dolgot szivárogtatnak ki, egyre inkább a földönkívüli élet lehetőségét felvető állásponton vannak, ami rengeteget elárul a szándékukról.
Csak az elmúlt időszakban több száz exobolygót fedeztek fel, melyek közül állításuk szerint legalább 10 olyan van, melyen élet is lehet. Eddig összesen legalább 50 Földszerű bolygót fedeztek fel, és ez a szám folyamatosan növekszik. A nagy bejelentés pedig minden nappal egyre közelebb kerül hozzánk.


forrás:/avilagtitkai/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
26
  Kozmikus üzenetet hordoz az 5200 éves hieroglifa
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Ezek az eddig ismert legrégebbi monumentális hieroglifák – írja a Live Science tudományos portál.
Az El-Khawy közelében felfedezett sziklaalkotások a korai hieroglifák legrégebbi – és legnagyobb – szimbólumai, amelyek információkat szolgáltatnak arról, hogyan fejlesztették ki az ősi egyiptomiak egyedülálló írásrendszerüket – mondta John Darnell, a Yale Egyetem kutatója a kiadott sajtóközleményben.
Az eredményeket az Egyiptomi Antikvitás Minisztérium június 22-én jelentette be.


Nyilatkozat a világegyetem rendjéről

A négy korai hieroglif jelet nagyjából Kr.e. 3250-ben alkották meg. A szimbólumok 70 centiméteresek és frissen vájva eredetileg világosnak, csaknem fehér színűnek látszottak a barna kőzeten.

A készítők a kutatók szerint vélhetően egyfajta „közleménynek" szánták művüket.
Az egyik jel egy bika fejét szimbolizálja egy rövid cölöpön. „A bikafej az uralkodói hatalmat képviselte az egyiptomi állam korai szakaszában" – mondta Darnell. A másik három kép két, egymásnak háttal álló gólyát ábrázol, közöttük egy kopasz íbisszel.

A gólya, íbisz, gólya elrendezés a kozmoszról tesz kinyilatkoztatást a napcikluson keresztül - állítja Darnell, aki hasonlóképpen elrendezett szimbólumokat Egyiptom más ásatási helyszínein is felfedezett már.
És hogy mit jelképez a négy szimbólum együttvéve. „Valószínűleg a királyi hatalmat a rendezett kozmosz felett" – mondta Darnell.
A régész szerint az alkotást minden Elkab városát meglátogató és azt elhagyó utazó láthatta és érthette.

Vemhes állatok ábrázolása

Az archeológusok egy másik vésetet is találtak, ami egy elefántcsordát ábrázol és nagyjából Kr.e. 4000 – Kr.e. 3500 között készült. Az alkotáson az egyik felnőtt elefánt testében egy kisebb borjú van, ami a vemhes állatok ábrázolásának egy rendkívül ritka módja – magyarázta Darnell.Csupán néhány ilyen jellegű képet ismernek az ókori Egyiptomból a szakemberek: egy Abydos környékén talált váza például egy vemhes vízilovat ábrázol.


forrás:/kalohirek.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
25
  Rejtélyes bolygóra akadtak a csillagászok a Plútón túl
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Elképzelhető, hogy egy 10. bolygó kering a Nap körül a Naprendszer Plutón túli részén. Lehet, hogy a Halálcsillag? Bolygóméretű objektum keringhet a Nap körül a Naprendszer Plútón túli jeges régiójában: ez lehet a Naprendszer 10. bolygója.

Az Arizonai Egyetem csillagászati laboratóriumának (LPL) tudósai megállapították, hogy egy egyelőre nem látható objektum rejtőzhet a Kuiper-övben, a Neptunusz mögötti kisbolygóövben, ahol többezernyi jeges aszteroida, üstökös és törpebolygó is található. Tömege a Föld és a Mars közötti lehet - olvasható a Space.com hírportálon.

2016 januárjában egy másik kutatócsoport egy Neptunusz-méretű bolygó létét vetette fel, amely a Nap körül, messze a Pluto mögött kering - becsléseik szerint mintegy 25-ször távolabb a Naptól, mint a Pluto. Ezt a feltételezett bolygót a "kilencedik bolygóként" emlegetik.

Naprendszerünk sötét külső elágazása új bolygót rejthet (kép New Scientist )

Az LPL szakértői szerint úgy tűnik, az objektum hatással van a Kuiper-öv jeges aszteroidáinak pályáira. A kisbolygóöv távoli objektumai nyújtott pályán keringenek a Nap körül. A Naprendszer szerkezetének egyik alapvető vonása, hogy benne az anyag közel egy síkban, a Laplace-féle invariábilis sík közelében helyezkedik el. Ez a Naprendszer szimmetriasíkja.

A Kuiper-öv legtávolabbi objektumainak pályája azonban átlagosan 8 fokkal eltér a szimmetriasíktól, ami egy olyan nagy tömegű objektum jelenlétét jelzi, amely gravitációs mezőjével meghajlítja környezetét - fejtették ki a kutatók, akik eredményeiket a The Astronomical Journal című szaklapban mutatják be.

Eredményeink legelfogadhatóbb magyarázata az, hogy van ott valamilyen láthatatlan tömeg. Számításaink szerint egy a Marséhoz hasonló tömeggel rendelkező objektum szükséges ahhoz, hogy akkora elhajlást okozzon, mint amekkorát mértünk" - mondta el Kat Volk, az LPL munkatársa.

Az arizonai kutatók által bemutatott objektum hasonlónak tűnhet, mint a "kilencedik bolygó", ám az úgynevezett bolygóméretű objektum túl közel van és túl kicsi a tömege ahhoz, hogy ugyanaz az égitest legyen.

Fantáziarajz a feltételezett kilencedik bolygóról. Az új, jobb adatok igazolják a 9. bolygó létezését (kép: Caltech/R. Hurt (IPAC))

A "kilencedik bolygó" 500-700 asztronómiai egységre (AU) van a Földtől, tömege a Földének tízszerese. (Egy asztronómiai egység a Nap és a Föld távolsága, azaz csaknem 150 millió kilométer. A Pluto-Nap maximális távolsága kisebb, mint 50 AU.)

Volk szerint a "kilencedik bolygó" túl messze van ahhoz, hogy befolyásolja a Kuiper-öv érintett objektumait. "Száz AU-nál jóval közelebb kell lennie ahhoz, hogy ilyen mértékben befolyásolja a Kuiper-öv égitesteit" - tette hozzá.A 10. bolygó? A Mars-méretű bolygó valószínűleg megdönti Kuiper övét - ez még nem a kilencedik bolygó, mégis várja a megerősítést (kép: Patto Faustiano)

Bár egyelőre egy bolygóméretű objektumot sem észleltek közvetlenül a Kuiper-övben, a kutatók optimisták. Remélik, hogy a Nagy szinoptikus felmérő távcső (Large Synoptic Survey Telescope - LSST), mely jelenleg Chilében épül, segít majd felfedezni ezeket a rejtett világokat. "Arra számítunk, hogy az LSST a Kuiper-öv megfigyelt objektumainak számát a jelenlegi 2000-ről 40 ezerre emeli" - mondta Renu Malhotra, az LPL professzora.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Bolygó, ami nem is létezhetne? Katt ide!
Az egész bolygórendszert felbillenthette a kilencedik bolygó Katt ide!
A kilencedik bolygó keresése közben nagyon távoli új objektumokat találtak Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
25
  A laboratóriumban garázdálkodó kísértet titka
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
szerző: Elter Tamás, Szomor Anikó

Az infrahanghatás összefüggésbe hozható kísértetészlelésekkel is. Vic Tandy, az angliai Coventry University professzorának kutatása szerint bizonyos szellemlátásokért a 19 Hz körüli infrahangok tehetők felelőssé.

Warwickban volt egy laboratórium, amelyről az a szóbeszéd járta - pedig a tudósok többnyire nem hisznek a kísértetekben –, hogy időnként szellemek bukkannak fel ezen a számukra korántsem szokványos helyen, hiszen egy magára valamit is adó brit kísértetnek az ódon kastélyokban vagy udvarházakban, nem pedig egy laboratóriumban van a helye.

Tandy professzor az egyik éjszaka a kísértetjárta laboratóriumban dolgozott, amikor hirtelen nyugtalan lett, és meglátott egy elmosódó szürke foltot a szeme sarkában.

Vic Tandy professzor (forrás:mushroom-magazine.com)

Amikor a „kísértet" felé fordult, az eltűnt. A professzor még jól emlékezett arra a NASA kiadásában publikált fiziológiai tanulmányra, amely az emberi szem 19 hertzes rezonanciafrekvenciájáról értekezett. A „kísértetjárta" laboratóriumban az egyik berendezés pont ilyen frekvenciájú infrahangot adott ki, és a szellemszerű szürke foltot a szem rezgése keletkeztette.

Szétrombolhatja a belső szerveket, és a falakon is áthatol
Mivel az ember vérkeringésének saját frekvenciája 8 hertz, a 8 Hz rezgésszámú infrahang interferenciát okoz, ami miatt az egész érrendszer megsérülhet, a szervek károsodhatnak, vagy akár le is szakadhatnak.
Az agy alfahullámainak a saját frekvenciája 7, ezért a 7 hertzes infrahang erős fejfájást, látási zavarokat,
figyelmetlenséget okoz. Általában azokat a 20-16 hertz alatti frekvenciájú hangokat tekintik infrahangnak, amelyeket az emberi fül már nem érzékel.
Az infrahang főleg azért veszélyes, mert nem érzékeljük közvetlenül. Ha a tünetek miatt felmerül az infrahanghatás gyanúja, a hangforrást műszerrel kutatják fel.Vic Tandy professzor fedte fel, hogy a szellemjelenségek hátterének egy részében is az infrahanghatás állhat (forrás: Moline Skeptics)

Ez történt egy marseilles-i kutatóintézetben is. Az ott dolgozó kutatók már hosszabb ideje nem tudták rendesen elvégezni a munkájukat, mert alighogy bementek az intézetbe, megmagyarázhatatlan fáradtság lett úrrá rajtuk, és semmire sem tudtak figyelni.

Csak a műszeres vizsgálatnak sikerült kiderítenie, hogy a szomszéd épület szellőzőkészüléke okozta a bajt, mivel működés közben 7 Hz frekvenciájú hanghullámokat bocsátott ki. Figyelemmel arra, hogy az infrahang rezgésszáma alacsony, igen nehéz meggátolni a terjedését, és könnyen áthatol a házfalakon is.

- folytatjuk-


forrás:/origo.hu/


kapcsolódó: Ez állhat a Bermuda-rejtély és a kísértetházak titkai mögött Katt ide!
A Bermuda-háromszög rejtélye és az infrahangok Katt ide!
Halottlátók és szellemvadászok is kerültek különös helyzetbe Katt ide!
Kommunikáció a Spirituális Mesterekkel Katt ide!
10 jel, hogy szimulált világban élünk (1.rész) Katt ide!
Öt hátborzongató hely a világon, amikről még nem hallottál Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
25
  Sokkal korábban jelent meg a modern ember
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Egy marokkói lelet 100 ezer évvel előzi meg a Homo sapiens legkorábbi előfordulását.
Az ember eredetével és fejlődésével kapcsolatban több új anyagot is olvashattunk az utóbbi hónapokban, itt többek között az is felmerült, hogy az afrikai eredetről szóló elmélet téves. Most a Homo sapiens megjelenésének hozzávetőleges dátumát vonják kétségbe, mégpedig egy új marokkói lelet kapcsán.


A Nature magazin oldalán közzétett tanulmányban arról írnak, hogy egy kutatócsoport Jebel Irhoud mellett talált további leleteket, ahol 1961-ben egy teljes emberi koponya nyújtott betekintést korai történetünkbe.
Ezt eleinte 40 ezer évesre becsülték és a neandervölgyi ember afrikai változatának tartották, később azonban kiderült, hogy a Homo sapiens 160 ezer éves nyomáról beszélhetünk, bár itt bizonyos tekintetben némileg primitívebb vonásokat is megfigyeltek.

Német szakemberek most ugyanitt, a bányászati tevékenység által nem háborgatott területen kutattak további leletek után, amelyekből nem is volt hiány – ezek azonban egy 300 ezer évesre becsült rétegből kerültek elő, ami azért érdekes, mert az eddig ismert legkorábbi példányok Etiópiából, 160 és 195 ezer éves múltra visszatekintő rétegből származtak.

Amennyiben beigazolódik, hogy a most előkerült leletek valóban a Homo sapiens maradványai, ez nagyjából 100 ezer évvel korábbra tolná ki az intervallumot.

A marokkói ásatások (szerző: Martin Meister/Bild: GEO/blendle.com; fotó:Glene Glover és Mark Steinmetz)

A munkát elvégző kutatók egyelőre annyit állítanak, hogy a modern ember nem Kelet-Afrikában, hanem az afrikai kontinens több pontján jelent meg, ez tehát egy jóval bonyolultabb és összetettebb folyamat volt.

A 2004 óta tartó ásatások során több koponyacsont is előkerült, ezeket pedig egyszerűbb eszközök, így például lándzsára emlékeztető fegyverek egészítették ki, amelyek némelyike megégett, ez pedig a tűz használatára utal.
Az anatómiai jellemzők alapján nem sok eltérés látszik a ma élő emberekhez képest, az agy azonban hosszúkás formát öltött, ami primitívebb vonás, és a korábban élt fajokra emlékeztet.

Más munkákban – így például egy részletes DNS-vizsgálatban - arra utaló jelek mutatkoztak, hogy a Homo sapiens legalább 260 ezer éves, a különböző csoportok szétválása nagyjából ekkor indulhatott el.
Dél-Afrikában előkerült egy szintén 260 ezer évesre becsült koponya, ezt azonban a Homo heidelbergensis fajba sorolták be, a dátumot pedig nem mindenki fogadja el.

A legkorábbi ismert Homo sapiens fosszíliák kompozit rekonstrukciója Jebel Irhoud (Marokkó), többszörös eredeti fosszíliák mikroszámított tomográfiai vizsgálata alapján. 300 ezer évvel ezelőtt ezek a korai Homo sapiensek már modern megjelenésű arccal rendelkeznek, amely a ma élő emberek változatossága alá esik. Az agykürt (kék) arcaikus kinézetű virtuális lenyomatja azonban azt jelzi, hogy az agy alakja és esetleg az agyműködés a Homo sapiens családon belül fejlődött ki.

A marokkói Jebel Irhoud mellett talált Homo sapiens rekonstruált koponyája. A videó indításához: Katt ide!

A Max Planck Intézet egy másik kutatócsoportja szerint a spanyol Sima de los Huesos környékén előkerült leletek azt mutatják, hogy a Homo sapiens és a neandervölgyi ember szétválása 500 ezer évvel ezelőtt ment végbe, vagyis itt még rábukkanhatunk korábbi leletekre.


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
24
  A vártnál is idősebb a Jupiter
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Egy új tanulmány szerint a gázóriás nagyon korán kezdett el kialakulni.
Legutóbb május végén számoltunk be a Jupiter kapcsán újabb érdekességről, amelyet akkor a közeli megfigyelés szolgáltatott. Most egy újabb tanulmányban foglalkoznak a gázóriással, pontosabban annak kialakulásával, ez pedig szintén okoz némi meglepetést.


A részletes anyagban ugyanis arról írnak, hogy a Jupiter már nagyon korán, a Naprendszer hajnalán, alig 1 millió évvel az első események után elkezdett formát ölteni. Tekintettel arra, hogy 4,5 milliárdos múltról beszélünk, ez valóban nagyon gyors startot jelent, bár azt már korábban is sejtettük, hogy a gázóriás öregebb lehet a többi szomszédunknál, kialakulása pedig nagyjából 10 millió évvel a Naprendszer megszületése után indulhatott el.
A most közzétett tanulmányban azonban a becsléseket konkrét adatok váltják fel, a szakemberek ugyanis azt vették szemügyre, hogy a folyamatban komoly szerepet játszó különböző gázok mikor voltak jelen nagy mennyiségben.

A forró Jupiter, fantáziakép (forrás:universetoday)

A kutatók az aszteroidaövből származó meteoritokból vettek mintákat, ezt követően pedig az ezekben található fémizotópokat vették szemügyre. Egészen pontosan a volfrám és a molibdén volt számukra fontos, ez utóbbi például elárulhatja az adott minta Naprendszeren belüli származási helyét (vagy legalábbis jelzi, hogy mely mintáknak van közük egymáshoz).
A meteoritokat az eredmények alapján két csoportra osztották, az első a Jupiteren túlról ered, a második tagjai pedig jóval közelebb lehettek a Naphoz – a volfrám bevonásával azonban a köztük lévő korkülönbséget is meg tudták határozni, ami rámutatott a két csoport közötti átfedésekre. Ez igazolta, hogy nem pusztán eltérő korú, hanem valóban eltérő területekről származó kövekről van szó, a szétválasztás okozója pedig nagy valószínűséggel egy gázóriás, vagyis maga a Jupiter lehetett.
Mivel a két csoport egymástól függetlenül formálódott a Naprendszer születési idejét követő 1-4 millió évben, a Jupiter már ekkor jelen lehetett.Amennyiben valóban a Jupiter volt az elválasztó tényező, a bolygó még idősebb, mint azt eddig gondoltuk, ez pedig a Naprendszer formálódásának és fejlődésének folyamatába is betekintést enged. Ez egyébként megakadályozhatta további lakható bolygók kialakulását is, egyetlen jelöltet (a Földet) hagyva meg a zónában.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A Juno bepillantott a Jupiter felhőtakarója alá Katt ide!
Titokzatos tárgy a Jupiter közelében, ami a Föld felé tart! Katt ide!
Biztonsági módba kapcsolt a Juno Katt ide!
Ennél jobb fotók még nem készültek a Jupiterről Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák