+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
25
  Megpillantották a New Horizons új célját
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A NASA New Horizons szondája, a Plútót maga mögött hagyva, a Kuiper-öv egyik objektuma felé tart, amelyet azonban csak 2019-ben ér majd el. Addig is a csapat nagy része az új célpontot igyekszik jobban felmérni, hogy felkészüljenek az esetleges akadályokra. Most sikerült a pontosabb megfigyelés, mégpedig kisebb távcsövek segítségével.

A hivatalos bejelentés szerint a csapat tagjai Argentína távoli részére utaztak el, ahol arra a kitűnő alkalomra vártak, hogy egy csillag előtt való áthaladással a 2014 MU69 még pontosabban kirajzolódjon a teleszkópok képein. Ez július 17-én be is következett, a helyi gazdálkodók segítségével pedig 24 hordozható teleszkóppal igyekeztek megpillantani a távoli objektumot, amely végül 5 esetben végződött sikerrel.
A hideg és az erős szél ellen többek között teherautókból összeállított „védővonal” óvta az értékes eszközöket, az 5 visszaigazolt megfigyelés pedig azt jelenti, hogy a szakemberek még jobban felmérhetik az objektum méretét és környezetének főbb jellemzőit.

A távoli objektum egy csillag előtt haladt át, így most jobban megfigyelhették. A középen lévő csillag pislantását kell figyelni, melyet egy a Földtől 4,1 milliárd mérföldre lévő objektum, a 2014 MU69 okoz (forrás: NASA/JHUAPL/SwRI)

Erre azért van szükség, mert nem igazán tudjuk, mire számíthatunk, amikor a New Horizons 2019 első napján megérkezik a helyszínre. Könnyen lehet, hogy a 22-40 kilométer átmérőjű objektum körül törmelék jelent majd veszélyt a szondára, itt azonban az eredmények kiértékelése még néhány hetet vesz igénybe.

Ez volt sorrendben a harmadik nagy kísérlet a 2014 MU69 pontosabb megfigyelésére, bár korábban a Hubble űrteleszkóp és a Gaia műhold is közrejátszott ebben – többek között a pontos időpont megbecslésében.
A helyiek segítsége szintén nagyon fontos volt, itt egy autópályát 2 órára lezártak, hogy a reflektorok fénye ne zavarja a megfigyelést, de egy településen még az utcai világítást is lekapcsolták, ideális körülményeket biztosítva.A New Horizons űrszonda, fantáziakép (szerző: Johns Hopkins Egyetem )

Most a kiértékelés van soron, 17 hónap múlva pedig, 2019. január 1-jén a helyszínen folytatódik a megfigyelés és az adatok rögzítése.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Megvan a New Horizons legújabb célpontja Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz