Hír: JCSAT-18/Kacific-1
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
szerda 18 december 2019 - 09:09:09

szerző: Szentpéteri László

December 17-én, magyar idő szerint 1:10-kor startolt a SpaceX vállalat Falcon-9 Block 5 (1056.3 számú) rakétája a Cape Canaveral-i űrközpont SLC-40-es indítóállásáról, hogy hasznos terhét geostacionárius átmeneti pályára állítsa. A rakomány a közel 7 tonna starttömegű JCSAT-18/Kacific-1 távközlési műhold volt. A kettős elnevezés oka az, hogy az űreszköznek két tulajdonosa van, a japán SKY Perfect JSAT Corp. és a szingapúri Kacific Broadband Satellites Pte. Ltd.Fantázikép a geostacionárius pályán lévő műholdról. (Kép: Boeing)

A műholdat az amerikai Boeing építette a már jól bevált BSS-702MP platformon. Ez a műholdbusz 1,5 és 6,1 tonna közötti induló tömeggel rendelkező, 3–18 kW közötti maximális teljesítményű műholdak kialakítására alkalmas. (A BSS-702MP platformra épített holdakat Atlas-5, Ariane-5, Delta-4, Falcon-9, Proton vagy Sea Launch Zenyit-3SL rakéták indíthatják.)

A most indított legújabb BSS-702MP műhold, azaz a JCSAT-18/Kacific-1 tervezett élettartama 15 év, és a 150°-os keleti hosszúságnál levő geostacionárius pozícióban állomásoztatják majd. Az űreszközön összesen 56 Ku-, és Ka-sávú transzponder van, melyekkel az ázsiai és csendes-óceáni térséget – beleértve még Oroszország távol-keleti területeit is – fogják kiszolgálni.

A startot követően a Falcon-9 rakéta első fokozata a terveknek megfelelően a vállalat ASDA OCISLY (Autonomous Spaceport Drone Ship – Of Course I Still Love You) úszó platformján hajtott végre sima leszállást. A két visszahulló orrburkolati elemet a GO Ms. Chief és a GO Ms. Tree hajó fogta volna be hálóval, a korábban már látott módon, de épp hogy elvétették. A vízből kihalászott elemeket azért a SpaceX valószínűleg hasznosítani tudja majd egy későbbi Falcon-9 indításnál.

forrás:/urvilag/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8773 )