Hír: Disznó-majom hibrideket hoztak létre Kínában
(Kategória: Hogy mik vannak ?!...)
Küldte: nordi
szerda 18 december 2019 - 08:57:46

A hónap elején jelentek meg beszámolók arról, hogy egy kínai orvoscsoport disznóembriókban elhelyezett majomsejtek segítségével hozott létre mesterséges állatokat, egy közelebbről meg nem határozott céllal, minden bizonnyal az emberi sejtek alkalmazásával kapcsolatos szabályok megkerülésének szándékával.
Az eredmény nem túl biztató, a keveredési ráta rendkívül alacsonynak bizonyult, az így létrehozott kevert állatok pedig nem sokáig éltek.
A kimérák azonban nem sokáig éltek, így a cél elérése még messzinek tűnik. (a kép illusztráció)

A New Scientist oldalán arról adtak hírt, hogy a csoport több mint 4 ezer embriót módosított, mégpedig majmokból származó minták segítségével létrehozott sejtkultúrák, valamint az azokból kinyert őssejtek felhasználásával – ezen őssejteket ugyanis később disznóembriókba juttatták be, mindössze 5 nappal a megtermékenyítést követően. Az eredmény kissé lesújtó, ugyanis végül alig 10 malac jött a világra, ebből pedig mindössze 2 volt kiméra, amelyek egyes belső szerveiben (így például a májban, a szívben, a tüdőben, valamint a bőrben – majomsejtek is megtalálhatók voltak, igaz, ezek is nagyon alacsony arányban, hiszen minden ezredik, illetve minden tízezredik sejt volt ilyen.

Mindkét példány alig egy hetet élt, ezután elpusztultak, a kutatók pedig egyelőre nem tudják ennek pontos okát. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan mit is szeretnének elérni ezen kísérletekkel, de nagyon valószínű, hogy a szervátültetések állandóan jelen lévő problémáját, vagyis a az átültetésre alkalmas szervek folyamatos hiányát enyhítenék, a következő lépés ugyanis emberi és állati sejtek vegyítése lenne, jóllehet ez bizonyos etikai, morális, illetve részben jogi akadályok miatt egyelőre nem tűnik elérhetőnek. A rágcsálóknál mindenesetre a korábbi kutatások és kísérletek már részben sikerrel jártak, itt egy 2010-es példát hoznak fel a patkányok és egerek vegyítésére, miközben egy 2017-es kaliforniai munka, amely ember és disznó hibridének létrehozását célozta meg, minden százezredik sejt esetében igazolta az emberi eredetet, ezen módosított embriókat azonban egy hónap után elpusztították.

Ugyanezen kísérlet lefolytatója most szintén Kínában dolgozik, ők állítólag már az ember-majom kimérákat is létrehozták, a pontos eredményeket azonban eddig még nem közölték a nyilvánossággal.

forrás:/sg.hu/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8772 )