Hír: A Jáde Nyúl megkezdte a Hold felderítését
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
péntek 08 november 2019 - 10:47:20

A Csang'o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 (Yutu-2) nevű holdjárója 318,62 métert tett meg a Hold távoli oldalán, és tudományos kísérleteket végzett az érintetlen területen - közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.Mind a holdjáró, mind az űrszonda befejezte a 11. holdi nappalra kitűzött munkáját, és alvó módra váltott át. A Yutu-2 jelenleg a leszállóegységtől 218,11 méter távolságra van északnyugatra.A Jáde Nyúl-2 eltávolodik a Csang'o-4 kínai űrszondától (kép: CNSA)

A 2018 decemberében útnak indult Csang'o-4 volt az első űrszonda, mely puha landolást hajtott végre a Déli-sark-Aitken-medence Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterében január 3-án.

Egy holdi nap és egy holdi éjjel 14-14 földi napnak felel meg. A napenergia hiánya miatt a holdi éjjeleken a Csang'o-4 alvó módozatra kapcsol.
A 11. holdi nap során a holdjáró és a leszállóegység tudományos műszerei is remekül működtek a közlés szerint, egy újabb adag tudományos adatot küldtek le a központi kutatócsoportnak elemzésre.
A kutatók jelenleg a rover következő felfedezőútjainak útvonalát tervezik.

forrás:/origo/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8741 )