Hír: Olyan objektumot fedeztek fel a világűrben, ami a fizika határait feszegeti
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
csütörtök 19 szeptember 2019 - 04:38:04

Az eddig észlelt legnagyobb tömegű neutroncsillag felfedezéséről számoltak be csillagászok, olyanról, amely lényegében nem is létezhetne – írja a CNN.
A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok, ezek elviekben a legkisebb csillagok az univerzumban. Átmérőjüket általában a szakemberek egy-egy város méretéhez hasonlítják, például Chicagóhoz vagy Atlantához. Hihetetlenül sűrűek, tömegük pedig nagyobb mint a Napé.
Az újonnan felismert J0740+6620 neutroncsillag esetében a Föld tömegének a 333 ezerszereséről, a Nap tömegének pedig 2,17 tizedszereséről van szó. 4600 fényévre van a Földtől, gyorsan forog. Pulzárról beszélhetünk, hiszen rádióhullámot bocsát ki a mágneses pólusokból.(kép:aerospacedefencetalks)

A most felfedezett neutroncsillagot a Green Bank távcső észlelte Nyugat-Virginiában. Kutatók nem kifejezetten keresték ezt a csillagot, akkor észlelték, amikor gravitációs hullámokat kerestek.
Titokzatos természetük miatt a csillagászok még sok kérdésre keresik a választ a neutroncsillagokkal kapcsolatban, ezért ez az egyedülálló felfedezés ezen is segíthet. Arra is kíváncsiak például, hogy a zúzott neutronok úgynevezett szuperfolyadékká válnak-e, vagy hogy néz ki a bontásuk.

forrás:/narancs.hu /


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8697 )