Hír: A háromból egy kiszállt
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
szombat 03 augusztus 2019 - 05:50:33

szerző: Frey Sándor

A NASA alig két hónapja szerződött három amerikai céggel, akikkel tudományos berendezéseit szeretné eljuttatni a Hold felszínére.A három közül az egyik, az OrbitBeyond most felmondta a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében az űrhivatallal kötött 97 millió dolláros megállapodását. A cégnél belső problémákra hivatkoztak, de ezek részletei nem ismertek.A Z-01 holdi leszálló szonda. (Fantáziakép: Orbit Beyond)

Az OrbitBeyond mellett másik két vállalkozás, az Astrobotic és az Intuitive Machines állapodott meg a NASA-val az együttműködésről. Ennek értelmében a Holdra tervezett leszállóegységeiken helyet kapnak az űrhivatal egyelőre pontosabban meg nem jelölt műszerei. Sorrendben az OrbitBeyond Z-01 jelű szondája repült volna először, a SpaceX Falcon-9 rakétájával jövő szeptemberben szerették volna elindítani a Hold felé, fedélzetén a NASA négy műszerével. Az ő szerződéses összegük volt a legmagasabb a három közül. A másik két cég 2021-es repüléseket tervez.

Az amerikai űrhivatal tisztában van azzal, hogy a CLPS rejt kockázatokat is, a sikert pedig nem lehet garantálni. De a céljuk minél hamarabb felpörgetni a Hold kutatását, s ennek érdekében kockázatokat is hajlandók vállalni.

Korábban a NASA kilenc céget nevezett meg, mint lehetséges partnereket a Hold automata űrszondás kutatásában – és egyben az Artemis nevű új emberes programja előkészítésében. További feladatokra a következő pályázati kiírás nyár végére vagy ősz elejére várható, ezen az OrbitBeyond is újra indulhat. Hamarosan lehetővé válik az is, hogy újabb vállalkozások kerüljenek fel a listára a mostani kilenc mellé.

forrás:/urvilag/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8654 )