Hír: A "Nagyszebeni Kézirat" egy rakéta űrbe történő kilövéséről számol be, melyre 1555-ben került sor
(Kategória: Hogy mik vannak ?!...)
Küldte: nordi
szombat 13 július 2019 - 06:53:08

Sok elfelejtett ősi kézirat létezik titokban és szem elől tévesztve a könyvtárak poros pincéiben a világ különböző részein.
1961-ben Doru Todericiu, a Bukaresti Egyetem tudomány és technológia professzora egy régi dokumentumba, az úgynevezett "Nagyszebeni Kéziratba" botlott bele. A 450 oldalas kézirat, amelyet egyetlen nagy kötetbe foglaltak, mintegy 1570-ig nyúlik vissza. A kézirat többlépcsős rakétákkal, tüzérségi és ballisztikai műszaki adatokkal foglalkozik.
A felfedezés az idő múlásával elveszett, hiszen a történészek soha nem említették, hogy a találmány ilyen nagy jelentőséggel bírt a korai repülést illetően.

A dokumentumot 1967-ben Romániában hozták nyilvánosságra "A Nagyszebeni Kézirat" (Doru Todericiu, Revue Roumaine d'histoire, 1967, Académie de la république Socialiste de Roumanie) címmel.


A "Nagyszebeni Kézirat" harmadik része részletes jelentést tartalmaz egy nagy hatótávolságú "repülő gerelyről" és egy többlépcsős rakéta indításáról Nagyszeben városában, ahol több ezer ember volt tanúja az eseménynek, amely teljes sikerrel végződött 1555-ben.

A háromlépcsős, szilárd tüzelőanyagú űrrakéták alapelveit leíró dokumentumot a találmányra vonatkozó rajzokkal együtt Conrad Haas (1509–1576) osztrák tüzérségi tisztviselő írta.

Conrad Haas 1550 és 1570 között Nagyszeben tüzérségi raktárának vezetője, és osztrák vagy erdélyi szász katonai mérnök volt a Magyar Királyságban és az Erdélyi Fejedelemségben.

Az ilyen típusú rakétákat a 20. században a Cape Kennedy-n, ma Kennedy Űrközpontban indították útnak, és használták a Mercury, a Gemini és az Apollo programokban.

A Nagyszebeni Kézirat az első olyan dokumentum a világon, amely rakéták műszaki paramétereit írja le.

Haas a rakétát két lépcsősre tervezte és építette, mindegyikük különböző átmérőjű, melyek egymásba illeszkedtek. Az 1555-ben végzett kísérlet során Haas háromlépcsős rakétát tesztelt.

Conrad Haas kézirata még ma is létezik, és dokumentált bizonyítéka a mintegy 500 évvel ezelőtti találmánynak.

Technikai fejlesztései és megoldásai között szerepel például:

✔ Előrevetítve a modern űrhajózás gondolatát a többlépcsős rakéta (kétlépcsős gyújtórakéta és háromlépcsős rakéta).
✔ A rakéta tüzelőanyag annak mennyiségi elrendezésével a rakéta fokozatban.
✔ Folyékony üzemanyag és különböző keverékeinek használata a rakéta típusától, hatótávolságától, teljesítményétől és alakjától függően.
✔ Delta szárnyak használata a rakéta stabilizálásához.

A bizonyíték megtalálható a Nagyszebeni Múzeumban, Romániában.

forrás:/mult-kor/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8630 )