Hír: A Naprendszer kilencedik bolygója akár tízszer nagyobb is lehet a Földnél
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
kedd 05 március 2019 - 03:52:07

A Physics Reports című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány újabb részleteket közöl arról, hogy nézhet ki - ha valóban létezik - a Naprendszer távoli határainál rejtőző égitest. A kilencedik bolygó akár ötször-tízszer is nagyobb lehet, mint a Föld. Feltételezhetően hosszított elliptikus pályán mozog, melynek két legtávolabbi pontja 400-szorosa a Nap és a Föld távolságának. A röppálya emellett 15-25 fokban eltérhet a Naprendszer fő pályasíkjától, amelyen a legtöbb bolygó kering.Rémisztő fantáziarajz a kilencedik bolygóról... lehet hogy a valóság még rémisztőbb lesz....(nordi)

A kilencedik bolygó létének elmélete 2014 óta vált igazán népszerűvé a csillagászok körében, amikor először kezdtek komolyabban foglalkozni a témával. A tudósok a Kuiper-övben lévő objektumok csoportosulásai alapján kezdték gyanítani, hogy létezik a bolygó. A Kuiper-öv a Naprendszer külső részén lévő törmelékgyűrű. Objektumai úgy csoportosulnak, hogy annak alapján feltételezhető, valami nagy dolog gravitációja vonzza őket. A The Astronomical Journal című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban kutatók úgy becsülték, hogy annak valószínűsége, hogy a kilencedik bolygó nem létezik, mindössze egy az ötszázhoz. Létezését azonban egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

Az új kutatások alapján ugyanakkor erősen feltételezhető, hogy a kilencedik bolygó lényegesen közelebb van, mint korábban vélték. A csillagászoknak azonban az űrben rengeteg helyet kell még átkutatniuk a megtalálásához. A tanulmány szerzői kiemelték: fennáll a lehetősége, hogy egyáltalán nincsen kilencedik bolygó, és bármilyen szilárdak is a jelenlegi bizonyítékok, ezt az eshetőséget "komolyan kell venni". A megfigyelt jelenség egyik legelfogadhatóbb alternatív magyarázata az lehet, hogy az emberiségnek a Kuiper-övről alkotott képe nem teljes és az objektumok azért tűnnek csoportoknak, mert észlelésükben torzulások, hibák történtek. Az is lehetséges, hogy a halmozódás a Kuiper-öv saját gravitációjának az eredménye, nem pedig egy rejtett bolygó hatása.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Megtalálták a legtávolabbi törpebolygót Katt ide!
Ha nem létezik a kilencedik bolygó, sok jelenséget nehéz lesz megmagyarázni Katt ide!
Lehet, hogy végre megvan a kilencedik bolygó? Katt ide!
Svéd tudósok szerint exobolygó a kilencedik bolygó Katt ide!
Középkori feljegyzések igazolhatják a kilencedik bolygó létezését Katt ide!Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8507 )