Hír: Elképesztő okok miatt problémás a világ legerősebb lézerének működtetése Bukarest mellett
(Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek)
Küldte: nordi
kedd 29 január 2019 - 01:41:45

szerző: fsandor

Annyira jellemzően romániai történet, hogy az ember ordítva verné a fejét a falba.
A Bukarest melletti Măgurele városban működik egy tudományos kutatóközpont, ahol a világ legerősebb lézerével dolgoznának a világ minden tájáról érkező szakemberek. Az Európai Unió több mint 300 millió euróval támogatta a létesítményt a hajdanán a román tudományos élet gyöngyszemének tartott atomfizikai központban.


A lézert tavaly májusban üzembe is helyezték, következne a projekt második szakasza, egy gammasugár-egység felszerelése és beüzemelése.

Csakhogy az élet, mégpedig a romániai élet közbeszólt, a létesítmény pedig egyelőre sehol, pedig a tervek szerint 2018 végén elkezdte volna rendes működését.

2019. január. A "Laser Valley La Magurele" projekt részét képező Gamma sugár rendszer dobozokban van, amíg a bíróság el nem dönti, hogy az épület megfelel-e vagy sem. (fotó: recorder.ro)

A teljes projektnek van ugyanis egy része – nem mellesleg 67 millió euró értékben – amely azért nem valósulhatott meg, mivel a măgurele-i intézet vezetősége perben áll a berendezések beszerelésével megbízott nemzetközi konzorciummal – írja a Recorder.ro.

Az olasz, német, svéd, dán, brit és francia cégekből, valamint egyetemi és tudományos központokból álló konzorcium, az EuroGammaS leállította a gammasugár-egység részeinek beszerelését, mivel független szakértői véleményekre hivatkozva azt állítja, hogy az infrastruktúra megépítéséért felelős román fél gyatra munkát végzett.

Konkrétan azzal vádolják a măgurele-i intézetet, hogy az épületkomplexumban, ahol a berendezéseknek működnie kellene, nincs kellő tisztaság, gondok vannak a tetőzettel, a világítással, a padlózat nem megfelelő minőségű és nem teljesen egyenes, az épület geometriája eltér a tervektől, és a sűrített levegőt biztosító rendszer sem megfelelő minőségű. Vagyis az egész komplexum úgy rossz, ahogy van, és képtelenség megfelelő paraméterek mellett tudományos kutatóberendezéseket telepíteni és működtetni.

Az épületkomplexum

A román fél persze mindent tagad. Nicolae Zamfir akadémikus, a măgurele-i lézerprojekt tudományos igazgatója szerint az EuroGammaS indokolatlanul vádaskodik, állításaik nem felelnek meg a valóságnak. Azt elismeri, hogy a padló valóban nem egyenes, de szerinte a berendezéseket így is be lehet szerelni és működtetni.

A feszültségek nem új keletűek, az EuroGammaS már több mint egy évvel ezelőtt leállt a munkával. A măgurele-i kutatóintézet erre azt követelte, hogy a konzorcium fizessen késedelmi díjat, majd kiszállt a megállapodásból. A nemzetközi csoport ekkor a bírósághoz fordult, a per legközelebbi tárgyalása január végén lesz.



Laser Valley - Fények világa: egy román "Szilícium-völgy" projektje (kép: stiintasitehnica.com)

Az ügy persze eljutott az Európai Bizottsághoz is, a felek képviselői január elején Brüsszelben jártak, ahol Zamfirt arra kérték, teljesítse az EuroGammaS kéréseit és javítsák ki a konstrukciós hibákat. A román tudós azonban hajthatatlan, azt mondja: a dolgok nem feltétlenül úgy vannak, ahogy a külföldiek állítják, „csak azért, mert ők nagyok Európában” és nem hajlandó megfelelni a konszern elvárásainak.

A huzavona miatt a projekt uniós támogatás nélkül maradhat, figyelmeztetett az év végén Corina Creţu európai biztos.

forrás:/foter.ro/

kapcsolódó: Bemutatkozik az új európai szuperlézer Katt ide!
Magyar közreműködéssel villant fel a röntgensugár Schenefeldben Katt ide!




Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8464 )