Hír: Leáll az óceán megtisztítása
(Kategória: Környezetvédelem - Alternativ energiák)
Küldte: nordi
csütörtök 10 január 2019 - 09:44:18

Arról annak idején mi is beszámoltunk, hogy szeptemberben indult el az Ocean Cleanup projekt, amelynek fő célkitűzése egy olyan rendszer kialakítása, amely eséllyel veheti fel a küzdelmet az óceánok felszínén hánykolódó hatalmas szeméthegyek ellen, igazolva, hogy kisebb méretekben működik a megoldás. Ez egyelőre akadozik, a kezdeti problémák után most javításokra lesz szükség.

November és december folyamán vált egyértelművé, hogy az előzetes tesztek és szimulációk során nem minden eshetőséget vettek figyelembe. Kiderült ugyanis, hogy a rendszer ugyan sikerrel begyűjti a műanyag szemetet, annak megtartása azonban már komoly akadályokba ütközik, ezért további finomításokra és módosításokra szánták el magukat. December végén viszont a legénység már egy ennél is súlyosabb problémát észlelt, a hosszú láncolat végét képező 18 méteres szakasz egyszerűen levált a rendszerről, amit anyagfáradással, illetve a túlzott igénybevétellel magyaráznak. A lokális stressz miatt repedések keletkeztek ezen a csatlakozáson, bár azt kiemelték, hogy sem a 18 méteres rész, sem pedig az 580 méter hosszú főrendszer nem vált instabillá, ezért a legénység nem forgott közvetlen veszélyben.Elmaradt a siker, a nem várt probléma miatt javításokra lesz szükség. ..a videó inditásához Katt ide!

Legalább ilyen fontos szempont, hogy a rendszer egyetlen részét sem vesztették el az óceánon, azonban azt a döntést hozták, hogy érdemes visszatérni a kikötőbe, ahol egyrészt kielemezhetik az adatokat (ezekből több terabyte gyűlt már össze), másrészt pedig nekiláthatnak az átvizsgálásnak és a javítási munkálatoknak. A Maersk Transporter ezzel egy időben mintegy 2 tonna műanyag szemetet is hoz magával, amelyet az elmúlt hetek munkájával gyűjtöttek össze (a rendszer és kiegészítő hálók révén), bár ehhez hozzátették, hogy a minden szempontból sikeres működés esetében a System 001 hetente 1 tonnát gyűjthet majd össze.

A helyszíni üzemelés tehát egyelőre leáll, a csapat azonban mindenképpen szeretne rövid időn belül visszatérni, mivel a rendszernek teljes sikerre van szüksége ahhoz, hogy azt nagyobb méretekben is kialakítsák. Pozitívumként sorolják fel, hogy a System 001 jól reagál a szelekre, megfelelően alkalmazkodik a hullámokhoz, illetve begyűjti a műanyag szemetet, itt azonban ki kell majd küszöbölni a fenti problémákat.

forrás:/sg.hu/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8441 )