Hír: Az ősrobbanásból visszamaradt emléket, egy ősi gázfelhőt fedeztek fel ausztrál csillagászok.
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
hétfő 07 január 2019 - 05:51:46

A világ legerősebb optikai teleszkópjának használatával a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem (SUT) kutatói azonosították az ősi gázfelhőt, amely állapota alapján az ősrobbanás alatt, vagy ahhoz időben nagyon közel alakulhatott ki. A különleges ereklye bepillantást enged a 13,7 milliárd évvel ezelőtti múltba – közölték a kutatók.

“Akármerre nézünk, az univerzumban lévő gáz felrobbant csillagokból származó nehéz elemekkel szennyezett. De ez a bizonyos felhő ősinek tűnik, ha van benne bármilyen nehéz elem, az kevesebb lehet, mint a Napban lévő ilyen anyagok arányának egy tízezred része” – mondta Fred Robert, az SUT tudósa.
A nehéz elemeknek ez a mennyisége nagyon alacsony, és ez döntő bizonyítéka annak, hogy az ősrobbanásból őrződött meg a felhő.Átlátszó Big Bang Robbanás (forrás:Png képek/Kambizmag.com)

A Hawaiion lévő W.M. Keck Csillagvizsgáló tízméteres ikerteleszkópjainak használatával a tudósok meg tudták vizsgálni a felhő tulajdonságait egy szuperfényes kvazár háttérfénye segítségével, amely lehetővé tette, hogy a gázfelhőben lévő hidrogén felismerhetővé váljon.

A felfedezés segítheti a csillagászokat annak megértésében, hogy az ősrobbanás után miért formálódtak egyes csillagok és galaxisok és mások miért haltak meg.

forrás:/mti/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8435 )