Hír: A Parker NASA űrszondája a Nap felszínétől 24 millió kilométerre haladt el
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
szombat 17 november 2018 - 09:02:01

Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája. A Parker okt. 29-én, hétfőn döntötte meg a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os rekordját, a 43 millió kilométeres távolságot a Naptól. És még közelebb fog kerülni a csillaghoz, mivel annak külső légkörébe, a koronába merült a múlt héten.

A Parker, amelyet a Nap légkörének tanulmányozására bocsátott fel a NASA augusztus elején, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.
Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást.Ez a NASA által rendelkezésre bocsátott kép azt mutatja, hogy a Parker Solar Probe megközelíti a Napot.(forrás: NASA)

A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállított, amely szintén a Helios-2 űrszondához fűződik, sebessége elérte az óránkénti 247 ezer kilométert.
A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről.

Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Úton van az űrszonda, amely "megérinti a Napot" Katt ide!
Elindult a Naphoz a NASA legújabb kutatóegysége Katt ide!Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8381 )