Hír: Rákot okozhat a Marsra való utazás
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
csütörtök 18 október 2018 - 10:43:41A folyamatos sugárzás jelenti ránk a veszélyt, ezt ki kell küszöbölni.
Az elmúlt néhány évben az űrturizmus mellett egyre inkább a hosszabb űrutazásokra helyeződött át a hangsúly a NASA és az egyéb szereplők háza táján, amin a Trump-adminisztráció is nagyot lendített. Az amerikai fél készül a Holdra való visszatérésre, valamint a Marson való leszállásra, egy új tanulmányban azonban ez utóbbi veszélyeire figyelmeztetnek.


Azt eddig is tudtuk, hogy a Marsig tartó hosszú út több szempontból hatalmas kihívást és egyben veszélyeket is rejt a jövendő űrhajósokra nézve, a NASA és a Georgetown Egyetem szakértői azonban most egy közös tanulmányban tették közzé munkájuk eredményét, amely egy további fontos szempontra világít rá. Ők egereken próbálták ki a hosszan tartó, alacsony dózisú sugárzás hatásait, amely az űrhajósokat is érinti, hiszen ők több hónapon keresztül lennének kénytelenek az űrben utazni, hogy elérjék a vörös bolygót – hacsak addig fel nem találjuk a fényhajtóművet és az egyéb, eddig a tudományos fantasztikum területén alkalmazott finomságokat. Az eredmény meglehetősen lesújtó, hiszen még a várható alacsony dózis mellett is komoly negatív hatásokkal vagyunk kénytelenek számolni.Művészi illusztrációja egy esetleges Mars-küldetésnek. (forrás: Science News for Students - Tudományos hírek a diákok számára)

Eszerint a nehézionok (többek között a vas) folyamatos sugárzása lesz egy további akadály, ez ugyanis hosszan tartó sérüléseket, idővel pedig rákot idézhet elő a gyomorban és a végbélben. A bélrendszer maga az állandó megújulás és sejtcsere jegyében végzi munkáját (ahogy gyakorlatilag egész testünk is), a legfelső réteg például 3-5 nap alatt cserélődik teljesen le. Ezen folyamat megbomlása először a tápanyagok megfelelő felszívódását akadályozza meg, majd pedig rák kialakulását eredményezheti, ami ellen jelen pillanatban nincs megfelelő védekezés. A sugárzás ellen védő pajzs kidolgozása és alkalmazása körülményesnek és rendkívül nehéznek tűnik, a rák kialakulását pedig egyelőre nem tudjuk megelőzni.

A kutatók szerint számos további szervben és szövettípusban fordulhatnak elő hasonló problémák, ezen folyamatokat tehát pontosan fel kell mérnünk és meg kell értenünk, mielőtt belevágunk a hosszabb utakba.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Musk: így juthatunk el a Marsra Katt ide!
Musk a NASA előtt szállna le a Marsra Katt ide!
A NASA bejelentette új projektjét, amivel 30 perc alatt eljuthatunk a Marsra Katt ide!
Hawaii szigetén is zajlik a felkészülés a Marsra Katt ide!
Világméretű összefogás a Mars-utazásért Katt ide!
Nem lesz könnyű az a Mars-utazás... Katt ide!
Két hónap után meghalnánk a Marson Katt ide!
Megvan, hogyan lélegezhetünk a Marson Katt ide!
Elbutulnak az űrhajósok a kozmikus sugaraktól Katt ide!
Kétszázezren halnának meg a Marson Katt ide!
Ember a vörös bolygón? - Technológiai feltételek a marsi élethez Katt ide!
NASA: Megvannak a magánűrhajók első Katt ide!
Mi megy a Marsra 2020-ban? Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8372 )