Hír: Attenborough szerint ez a titka a fennmaradásunknak
(Kategória: Környezetvédelem - Alternativ energiák)
Küldte: Róza
kedd 09 október 2018 - 00:44:28

David Attenborough a közelmúltban új sorozata, a Dynasties kapcsán adott interjút a BBC-nek. A beszélgetés során az is szóba került, hogy mit gondol a bolygó jövőjéről a 92 éves természettudós. David Attenborough a BBC Newsnightban beszélt a műanyag-szennyezésről, a bolygó jövőjéről, a vegetarianizmusról, a népesség növekedéséről és a párizsi klímaegyezményről.

A dokumentumfilmes előző projektje, a Blue Planet II (A kék bolygó II.) központi témája az óceánok műanyag-szennyezése volt, a sorozat pedig nagyban hozzájárult a műanyag-hulladékok elleni harchoz. Az új interjú során Attenborough üdvözölte az egyszer használatos műanyagokat korlátozó jogszabályokat, és kiemelte, hogy mindent meg kell tennünk a műanyag használatának elkerüléséért.

A zacskók betiltása csak a műanyagjéghegy csúcsa, és alig látszik ki a vízből
A műanyagzacskók megadóztatása vagy betiltása sok kérdést vet fel, de az is sok negatív következménnyel járhat, ha az emberek lelkiismeretére bazírozunk. A természettudós szerint ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy nem a nejlonszatyrok jelentik a legnagyobb problémát. Ennek ellenére az efféle zacskók mellőzése remek eszköz arra, hogy a lakosság kifejezze aggodalmát a műanyag-szennyezéssel kapcsolatban.

David Attenborough (fotó: Larry French / GETTY IMAGES North America / AFP)

A vegetarianizmusról Attenborough azt mondta, ő maga nem egy nagy húsimádó, ennek ellenére biológiai szempontból nincs értelme elhagyni a húsfogyasztást, elvégre az evolúció során fajunk mindenevővé fejlődött. Azt ugyanakkor elismerte, hogy társadalmi fejlődésünk eljutott arra a pontra, ahol változtatnunk kell az étrendünkön, ha nem akarunk súlyos károkat okozni környezetünknek.

Attenborough szerint a táplálkozásunk átalakítása mellett a populáció növekedésével is foglalkoznunk kell.
Hosszú távon a népességnövekedésnek véget kell vetni – nyilatkozta a dokumentumfilmes, kiemelve, hogy a populációnövekedés idővel ugyan magától is stabilizálódhat, ekkorra azonban már túl késő lesz.

Attenborough emellett a párizsi klímaegyezményről, illetve a Donald Trump által vezetett Egyesült Államok kilépéséről is beszélt. A 92 éves természettudós úgy véli, a Trump-adminisztráció döntése nem fogja hátráltatni a történelmi összefogást, és az emberek felismerik majd, hogy az Egyesült Államok hozzáállása idejétmúlt.

forrás:/24.hu/Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8350 )