Hír: Leszálltak a japán miniszondák az aszteroidán
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
szerda 03 október 2018 - 00:55:27

Augusztus közepén még a Ryugu névre keresztelt aszteroidáról készült képek beérkezéséről számoltunk be, mely júniusban jutott el a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryuguig 3,5 éven át tartó utazás után. Most a japán űrűgynökség közzétette azon felvételeket, amelyek a két miniszonda landolása közben készültek. A Hajabusa-2 mintegy 60 méteres magasságba ereszkedett a Ryugu fölé, hogy kiengedje a robotokat. A manőver sikeres volt, így megindulhat a helyszíni megfigyelés.

A JAXA részletes közleményben adta hírül, hogy a Hayabusa-2 által hordozott MINERVA-II1 (MIcro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid, the second generation) minirobotok sikerrel landoltak az aszteroida felszínén, miután azok leváltak hordozójukról. A küldetés aktuális státuszát a hivatalos oldalon követhetjük figyelemmel, ennél azonban a laikus közönség számára nyilván jóval érdekesebb, hogy megjelentek az első fotók, amelyek már a landolást, illetve annak körülményeit mutatják meg nekünk, némileg homályosan, hiszen a páros egyik tagja éppen mozgásban volt, amikor a felvételeket elkészítette. A képeken azért kivehető a szonda, valamint a napfény visszaverődése, emellett pedig maga a Ryugu is megjelenik azokon.

A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne.

A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne, mely a kutatók várakozásához képest is sokkal durvább. A robotok egy motorral hajtott belső tömeggel rendelkeznek, amely rotáló mozgásával erőt generál a roverek előrehaladásához. Mindkét robot munkába állt az aszteroidán. Feladatuk, hogy megmérjék a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

A szombaton végrehajtott landolás egyben a technológia életképességét is visszaigazolta, hiszen a Ryugu rendkívül gyenge gravitációja a mozgás tekintetében is komoly akadályokat jelent. A felszínen mozgó 1 kilós eszközök nem gurulhatnak a hold- és marsjárók mintájára, hiszen ebben az esetben egyszerűen lebegni kezdenének, egyre távolabb kerülve az aszteroidától. A japán mérnökök ehelyett a kisebb ugrások sorozata mellett döntöttek, amely a jelek szerint bejött, hiszen a minirobotok szöcskék módjára pattognak ide-oda. Maga a felvétel is egy ilyen ugrás közben készült, ami magyarázza annak homályosságát.


A minirobotok leszálltak a Ryugu aszteroidára (kép:SciTechDaily)

A 30-szor 20 centiméteres Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) leszállóegység landolását október elejére tervezik. Ezt követően legalább 16 órán át pattogva fog közlekedni az aszteroida felszínén, hogy több helyszínen tudjon méréseket végezni. A tervek szerint maga a Hajabusa-2 is le fog szállni három alkalommal az aszteroidára, hogy mintákat gyűjtsön. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabuza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt. A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Készül a japán Hayabusa-2 Katt ide!
Távoli aszteroidáról gyűjtünk be mintákat Katt ide!
Mégsem repülhet a japán űrszonda Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8339 )