Hír: Emberi tevékenység miatt lyukadt ki a Szojuz, különös módon javították meg
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
kedd 04 szeptember 2018 - 01:23:07

Kilyukadt a Nemzetközi Űrállomás egyik modulja, és levegő szivárgott ki a 2 mm-es résen. A NASA földi kutatói észlelték a hibát és jelezték az asztronautáknak, akik megkeresték a lyukat. Először az egyikük az ujjával fedte le a parányi rést, majd szigetelőszalaggal befoltozták, és végül némi szigetelőanyagot nyomtak rá. A megszökött oxigént az egyik orosz teherszállító űrhajó oxigénjéből pótolták ki.

A szakértők szerint nem volt komoly veszélyhelyzet, de fontos volt, hogy mielőbb megtalálják és megoldják a problémát. A számítások szerint 18 nap alatt fogyott volna el az oxigén, ha nem ragasztják le időben a rést.Az egyik asztronauta először az ujjával fedte le a nyílást...(forrás: NASA)

Úgy vélték, hogy űrszemét, vagy egy meteordarab sérthette meg az űrállomás felszínét.
Az eddigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáshoz csatolt Szojuz MSZ-09 űrhajón – mondta hétfőn Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója.

„Minden verziót vizsgálunk, igaz, már kizártuk a mikrometeorit eshetőségét, mert a hajó burkolatára nyilvánvalóan belülről történt behatás. Ugyanakkor még korai megmondani mi is volt ez valójában. Egyvalamit el lehet mondani, hogy nem biztos kézzel követték el…, ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható” – ismertette Rogozin, aki szerint a szándékos károkozást sem zárják ki.
Mint mondta, az állami fennhatóságú RKK Energija vállalat dolga megtalálni a felelőst, megállapítani, hogy a fúrónyomok hanyag munka vagy szándékos károkozás eredményei, s mindez a Földön vagy az űrben történt-e. A Roszkozmosz vezérigazgatója egyben arról biztosított mindenkit, hogy kiderítik, ki a felelős. Rogozin mindemellett emlékeztetett: a történtekről különbizottság készít majd jelentést.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedés szerda éjjel keletkezett. Az űrhajósoknak péntekre sikerült helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyre rá volt csatlakoztatva az orosz modul.

forrás/mti/

kapcsokódó: Betömték a lyukat az űrállomáson Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8304 )