Hír: Újabb mérföldkőhöz értek az „isteni részecske” kutatásában
(Kategória: Tudomány és érdekesség)
Küldte: Róza
kedd 04 szeptember 2018 - 01:21:22Újabb jelentős előrelépést tettek az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tudósai az „isteni részecskeként” emlegetett Higgs-bozon vizsgálatában: először sikerült bizonyítaniuk a szétbomlását úgynevezett b kvarkokra. A genfi intézmény tájékoztatása szerint eredményeik a részecskefizika standard modelljének újabb megerősítését jelentik.

A nagy hadronütköztető (LHC) ATLAS kísérletének vezetője, Karl Jakobs mérföldkőnek nevezte a megfigyelésüket a Higgs-bozon kutatásában. A projektben a nagy hadronütköztető CMS kísérlete is részt vett, a két kísérlet egymástól függetlenül dolgozott.A CERN fizikusai hosszú időn utá végül megfigyelték a Higgs Boson részecske csökkenését a Quarkok aljára (kép: Big World Tale)

A többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezését 2012-ben, csaknem ötven évvel az után sikerült igazolniuk a CERN kutatóinak, hogy a részecske létezését megjósolta Peter Higgs elméleti fizikus. B kvarkokra való szétesését azonban eddig nem sikerült bizonyítani. A kvarkok az univerzum építőkövei. Hat ízük – típusuk – van: u, d, c, s, t és b. A b, azaz a bottom (alsó) kvark a második legnehezebb közülük.

A részecskefizika standard modellje szerint az esetek 60 százalékában a Higgs-bozon két b kvarkra esik szét. B kvarkok azonban más úton is keletkezhetnek a részecskék ütköztetése során, így annak megkülönböztetése, hogy Higgs-bozonok szétbomlásából vagy más módon keletkeztek, nehézséget okozott a tudósoknak, és csak a nagy hadronütköztető teljesítményének növelése és a fejlesztések révén vált lehetővé – mutatott rá Joel Butler, a CMS kísérlet vezetője.

forrás:/hirado.hu/

kapcsolódó: Része-e a Higgs-bozon az anyag-antianyag rejtélynek? Katt ide!
Először figyelték meg a Higgs-bozon tevékenységét Katt ide!
Megvan a t kvark pontosabb tömege Katt ide!
Megvan a W-bozon tömege Katt ide!
Mire jó a CERN, a részecskefizika gigászi boncasztala? Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8303 )