Hír: Megmérik a világegyetem szellemrészecskéit
(Kategória: Tudomány és érdekesség)
Küldte: Róza
szerda 13 június 2018 - 03:38:13

Munkába állt a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb "mérlege" Németországban hétfőn. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) működő szerkezet a legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában hívatott segíteni.

A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment nevű projekt után Katrinnak hívott mérleget 15 évig építették. A részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell.

A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment (KATRIN) egy masszív detektor, amely a németországi Karlsruhe városában található, melyet a neutrínó tömegének sokkal nagyobb pontossággal történő mérésére terveztek, mint a meglévő kísérletek. (fotó: Karlsruhe/KI, forrás: Katrinsciencesprings)

"Nagy nap ez az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme" - mondta a Katrin bemutatásán Johannes Blümer, a kísérlet egyik vezetője.

A projektben hét ország 20 intézményének hozzávetőleg 200 kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból (19,3 milliárd forintból) épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna. "Olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon" - mondta a projektben részt vevő Florian Heizmann.A KIT Katrin experiment kísérlet (kép:Karlsruhe/KIT Katrin, forrás:sciencesprings.wordpress.com)

A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik.
Azzal kapcsolatban, hogy majd milyen következtetéseket lehet levonni az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet. "Amikor a maghasadást felfedezték, még teljes mértékben bizonytalan volt, hogy hová vezethet" - mondta Heizmann.

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A neutrínók vezetnek el a sötét anyaghoz? Katt ide!
Megfigyelték a neutrínók éjszakai alakváltásait Katt ide!
Még közelebb az Ősrobbanáshoz Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8213 )