Hír: A levegőből kivont széndioxidból gyártottak üzemanyagot
(Kategória: Környezetvédelem - Alternativ energiák)
Küldte: Róza
hétfő 11 június 2018 - 01:18:29

Egy nap a kőolajszármazékokkal hajtott járműveket felváltják azok az eszközök, amelyeket a levegőből kivont szén-dioxidból készült üzemanyag hajt - ígéri egy kanadai cég, amely be is mutatta az új eljárást.

Képzeljen el egy hatalmas ventillátort, amely beszippantja a levegőt és átvezeti egy vizes technológiájú szűrőn, amely mintegy csapdába ejti a szén-dioxidot. Ezután melegítéssel és többfajta kémiai eljárással kezelik, amíg végül szénforrássá válik, amelyet akár üzemanyagok gyártásához is lehet használni.

Mindez már a gyakorlatban is megvalósítható: a Carbon Engineering nevű kanadai cégnél már működik az az üzem, amely alkalmas szén-dioxid begyűjtésére és üzemanyagok - ráadásul alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok - gyártására.

A Carbon Engineering kísérleti üzemének részlete.

A Carbon Engineering kanadai cég üzemanyaga, amelyet levegőből begyűjtött szén-dioxidból és vízből származó hidrogénből állítottak elő, "tiszta üzemanyag".
A szén-dioxid levegőből való "befogásának" és hasonló célra való felhasználásának ötlete nem új, ám eddig még nem sikerült üzemi szinten és költséghatékonyan megoldani. A kanadai cég számításai szerint eljárásuk költsége elég alacsonyan tartható ahhoz, hogy sok helyen használhassák és hatékonyan lehessen vele csökkenteni az autós és kamionos közlekedésből, repülésből és más közlekedési, szállítmányozási formákból származó szén-dioxid-kibocsátást, ami a globális kibocsátásunknak mintegy 20 százalékát teszi ki.

A Joule című szaklapban közölt friss tanulmányban a Carbon Engineering azt írta, tonnánként 100 dollárnál (27 ezer forint) kisebb összegért képesek egy tonna szén-dioxidot kivonni a levegőből. Ez látványos előrelépés lenne, mivel a jelenlegi becsült ár 600 dollár körül van.Látványterv a Carbon Engineering levegőbegyűjtő telepéről.

A cég mérnökei szerint dízel- és gázolajat, valamint kerozint is lehet gyártani az új eljárással. Egy üzem naponta 2000 hordó üzemanyagot lenne képes előállítani, vagyis évi több mint 30 millió gallont (mintegy 114 millió litert).

forrás:/Infostart/phys.org/

kapcsolódó: Szintetikus üzemanyag a gyárkéményből Katt ide!
Örök üzemanyag, ingyen? Mesterséges fotoszintézis Katt ide!
Háztartási szemét fogja hajtani a British Airways repülőit Katt ide!
Újabb lépést tettek a korlátlan és olcsó energia felé Katt ide!
Elektromos energia vízből Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8210 )