Hír: Új űrteleszkópot fejleszt az ESA
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
hétfő 09 április 2018 - 01:23:24A sorrendben harmadik bolygóvadász két másik után, 10 év múlva rajtolhat majd el. Az exobolygók kutatása kapcsán mostanában inkább a NASA fejlesztéseiről írunk, hiszen itt a Kepler hamarosan esedékes búcsúzása mellett a TESS jövő hónapra tervezett fellövése, majd pedig a James Webb jövőre induló küldetése számít fontos fejleménynek. Az európai ügynökség is készül azonban új fejlesztésekkel, mégpedig egyszerre hárommal.

Az ESA a napokban jelentette be, hogy 2028-ban indul majd útnak az Atmospheric Remote‐sensing Infrared Exoplanet Large‐survey (ARIEL), amely 10 éven belül a harmadik ilyen próbálkozás lenne. A fő cél exobolygók százainak vizsgálata, hogy a légkör és a csillag összetétele közötti esetleges összefüggéseket kutassák, minél több vizsgálati alany bevonásával. Ez számít ugyanis a következő logikus lépésnek, hogy még jobban megértsük ezen bolygók keletkezését és lassú evolúcióját, ami egyben a Föld kapcsán is további részletekre világíthat rá. Az ESA nem most először próbálkozik ilyen eszközzel, hiszen a COROT annak idején, 2007 és 2012 között dolgozott, több értékes felfedezést mutatva fel, de az indulásig hátralévő időben is két másik fejlesztés állhat szolgálatba.A Characterizing Exoplanets Satellite (CHEOPS) még az év vége előtt útnak indulhat, ez a jövőben azon példányok pontosabb átmérőjét mérné fel, amelyek tömegét már nagyjából ismerjük. Ennek révén megtudhatjuk, hogy az adott példány szilárd felülettel rendelkezik-e, avagy inkább gázóriásnak minősül. 2026-ra irányozzák elő a PLATO (Planetary Transits and Oscillations of Stars) névre keresztelt küldetést, amely már kifejezetten azon szilárd planétákat venné szemügyre, amelyek akár az életnek is otthont adhatnak, miközben a 2013-ban elindult Gaia-műhold szép lassan több mint 1 milliárd csillagot és akár több száz exobolygót helyezhet fel galaktikus térképünkre.

Az említett űrteleszkópok mindegyike a csillagja előtt áthaladó exobolygókra vadászik majd, az ARIEL azonban a csillaghoz közel elhelyezkedő példányokra koncentrálna, a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságban, legalább 4 éven keresztül vizsgálódva. A víz, a metán, valamint a szén-dioxid mellett egzotikus összetevőket is szeretnének majd kimutatni.

forrás:/sg.hu/Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8131 )