Hír: Jön a Falcon Heavy riválisa, a Vulcan rakéta
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
kedd 13 március 2018 - 05:01:21


A SpaceX különböző fellövéseiről, az új Falcon Heavy sorsának alakulásáról mi is folyamatosan beszámolunk, ezzel egy időben azonban egyik szemünket a United Launch Alliance részéről elhangzó kijelentéseken tartjuk, hiszen ők is készülnek saját, a költségeket alaposan lefaragni hivatott fejlesztésükkel. Ez a jelek szerint már 2 éven belül, 2020-ban bemutatkozhat, a rendszer tökéletesítése azonban ennél jóval hosszabb időt vehet igénybe, mert ez több szempontból is alaposan eltérő megoldás lesz.

A napokban a szövetséget vezető vezérigazgató, Tory Bruno, adott hosszabb interjút, amelyben a Delta IV Heavy további pályáját, valamint az új, Vulcan névre keresztelt rakéta bemutatkozásnak várható menetrendjét is érintették.
Ebből megtudhattuk, hogy előbbi a következő évtized első felében vonulhat majd vissza, addig évente 1-2 további fellövést bonyolítanának le, a Vulcan azonban már 2020 közepén befuthat, hogy demonstrálja erejét és létjogosultságát. Ez utóbbi fejlesztés már moduláris felépítésű lesz, és bár a Falcon Heavy típushoz képest kisebb súlyt (40 tonnát) emelhet majd a levegőbe, több másik előnyt kínálna.

Példaként említik itt a felső fokozat esetében használt üzemanyagot, amely kriogenikus oxigén és hidrogén elegye lenne, ez ugyanis jobban ellenáll a rendkívül alacsony hőmérsékleteknek, mint a Falcon Heavy által alkalmazott RP-1 kerozin.
A felső lépcső rendszere ráadásul egy több hónapig tovább használható eszközt nyújtana, amelyet egyéb objektumok elfogására és azok mozgatására is bevehetnénk, vagyis nem gyarapítanánk az űrszemetet minden fellövéssel – ez az Advanced Cryogenic Evolved Stage, vagy ACES névre hallgat.
Az első fokozatok esetében nem a teljes újrahasznosításra törekednek, itt az ezekről leváló hajtóműveket hoznák vissza és kapnák el a levegőben, így nem lenne szükség tovább üzemanyagra, a költségek nagyjából 70 százalékát mégis megspórolnák, ezen hajtóművek ismételt felhasználásával, ezt egyelőre Sensible, Modular, Autonomous Return Technology, avagy SMART néven emlegetik.A videó indításához: Katt ide!

Ezen további rendszerek beépítése hosszabb időt vesz majd igénybe, az ACES 2024-re állnak készen, míg a SMART csak ezután készülne el, tehát a Falcon Heavy több éven keresztül kihasználhatja majd előnyét. Addig persze a Blue Origin is előállhat majd új, nagyobb fejlesztésével, de nekik szintén bizonyítaniuk kell majd annak működőképességét


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Kipróbálta új hajtóművét a SpaceX Katt ide!
Kipróbálta új kapszuláját a Blue Origin Katt ide!
Sikerrel landolt a Blue Origin rakétája Katt ide!

Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8084 )