Hír: Mobiltelefon-hálózat kerül a Holdra
(Kategória: Maradjunk a Földön)
Küldte: nordi
szombat 10 március 2018 - 03:09:01

Mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben, ami lehetővé fogja tenni a nagy felbontású streaming szolgáltatást a holdi felszínről a Földre. A projekt az első magánfinanszírozású Hold-misszió része - jelentették be a barcelonai Mobil világkongresszuson (MWC) kedden.
A Vodafone Deutschland, a Nokia és az Audi együtt dolgozik a projekten, amely 50 évvel az első Holdra-szállás után fog megvalósulni.


A Vodafone közölte, hogy a Nokiát választotta technológiai partnerként, hogy kifejlessze a világűrben működő 4G-s hálózatot. A három vállalat a berlini székhelyű PTScientists űrkutatási céggel dolgozik együtt a projekten.

A Nokia antennákat 2019-ben a floridai Cape Canaveral űrközpontból indítandó SpaceX Falcon rakétával akarják eljuttatni a Holdra. A hálózat lehetővé teszi majd, hogy az Audi holdjárói kommunikálhassanak egymással és bázisállomásukkal.

A Vodafone által biztosított 4G hálózat lehetővé teszi, hogy a Hold felszínéről nagy felbontású videókat streameljenek a Földre.

A mobil létrehozás szimulálása a Holdon egy Audi holdjáróval (forrás:: Vodafone)

"Ez egy radikális, innovatív megközelítés a mobiltelefon-infrastruktúra fejlesztéséhez" - hangsúlyozta Hannes Ametsreiter, a Vodafone Deutschland vezérigazgatója.

A projekt egyik illetékese elmondta, hogy a hálózat a 4G technológiára épül. Azért döntöttek e mellett és nem a legújabb 5G hálózat mellett, mivel utóbbi még a tesztelés és a kipróbálás időszakában van, és nem elég stabil ahhoz, hogy biztosítsa az összeköttetést a holdi felszínről.

A holdjárók azt fogják kutatni, hogy alkalmas-e emberi tartózkodásra a Hold. A 4G hálózat létrehozásától azt remélik, hogy az első lépés lesz a jövőbeni Hold-missziók kommunikációs infrastruktúrájának megteremtéséhez.

A hálózattal energiát fognak megtakarítani, mivel a mobiljelek sokkal hatékonyabbak az analógnál.

forrás:/mti/Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8079 )