Hír: Áprilisban rajtol a NASA exobolygó-vadásza
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
kedd 06 március 2018 - 08:04:56

Az űrkutatás iránt érdeklődők tűkön ülve várják a James Webb űrteleszkóp elkészültét és szolgálatba állítását, ezt azonban megelőzi egy másik hasonló eszköz rajtja, amelyre a tervek szerint április közepén kerül majd sor. A TESS már megérkezett a helyszínre, jöhet az utolsó teszt.A küldetés tulajdonképpen a Kepler utódja, itt azonban az égbolt egy nagyobb részét figyelnék meg.


A NASA bejelentette, hogy a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) megérkezett a floridai Kennedy-űrközpontba, miután az ezt szállító kamion befutott ide. Most az utolsó tesztek következnek, amelyekre ugyanazon laborban kerítenek sort, ahol korábban a Cassini, a New Horizons, a marsjárók, illetve az OSIRIS-REx is átesett ezen a fázison, ezt pedig a Falcon 9 rakétára történő elhelyezés követi majd, hogy április közepére minden készen álljon. Eredetileg március 20-ra tűzték ki a start időpontját, ez azonban a következő hónapra csúszott át, bár itt még a légierő engedélyére is szükség van.

A TESS elsődleges feladata az exobolygók iránti kutatás lesz, amelyet mintegy 200 ezer, hozzánk legközelebb eső és legfényesebb csillag állandó monitorozásával valósít majd meg. Itt a beérkező fényben bekövetkező periodikus változásokat figyelik majd, hiszen ez utal az exobolygók jelenlétére, a remények szerint pedig számos új példánnyal bővül majd a rendelkezésünkre álló katalógus. A teleszkóp a fellövést követően megkerüli a Holdat, annak segítségével állna az elnyújtott pályára, Földtől való távolsága itt 108 ezer és 376 ezer kilométer között mozog majd. Ennek elérése 2 hónapig tartana, ezt követné a tesztelés és a beüzemelés.

forrás:/sg.hu/Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8075 )