Hír: Így fog kinézni az arabok drága és óriási városa a Marson
(Kategória: Hogy mik vannak ?!...)
Küldte: Róza
vasárnap 11 február 2018 - 06:01:57

szerző: Gász Csilla

Nagyjából egy éve jelentette be az Egyesült Arab Emírségek, hogy hosszú távú tervei között szerepel egy nagyobb marsi település felépítése: a város akkora lenne, mint Chicago, és 600 ezer ember befogadására lenne képes. Bár nem adtak meg hozzá nagyon szoros határidőt, a következő száz évben szeretnék felépíteni, az első előkészületek már elkezdődnek: a Földön felhúznak 35,6 milliárd forint értékben egy prototípust.High-tech paradicsom a Marson (forrás: Dubai Media Office)

Az ország még 2017 elején jelentette be, hogy a Marsra készül, de akkor még semmiféle igazi konkrétumot nem adtak a vörös bolygó betelepítését illetően. A Mars2117 névre keresztelt projekt arról árulkodik, hogy a következő száz évben esedékes az építkezés, ami azért elég távol van ahhoz, hogy még ne kelljen sietniük – ennek ellenére egy prototípus település felépítését lassan megkezdik itt, a Földön.

A Mars Science City (Mars Tudományos Város) projekt célja az, hogy egy olyan prototípust hozzon létre, ami 176, 5 ezer négyzetméteren úgy modellezze a jövőbeli marsi várost, hogy az tényleg csak a vörös bolygón megtalálható anyagokat és erőforrásokat használja fel.

A 140 millió dolláros, átszámítva 35,6 milliárd forintos fejlesztés keretében húzzák fel a várost egy Dubai melletti sivatagban.Egy prototípus település felépítését lassan megkezdik itt, a Földön.(forrás: Dubai Media Office)

Arról még nem tudni semmit, hogy pontosan hányan fognak beköltözni a városba, és hogy lesz-e hosszú távú lakossága, de az biztos, hogy egy kisebb kutatócsoport egy évig itt fogja kutatni, hogyan lehet biztonságosan és hatékonyan élni a marsi körülmények között is.
Ahogy az Emírségek felhívást intézett az űrhajósok felé is, hogy költözzenek be egy évre, és próbálják ki, milyen szimulált körülmények között a “Marson” élni.A város tervei nagyon ígéretesek (forrás: Dubai Media Office)

A város tervei nagyon ígéretesek: igazi high-tech paradicsomnak tűnik az egész, amelyet Bjarke Ingels segítségével álmodtak meg. Ő az az építész, aki a manhattani Two World Trade Center épületét, illetve a dubai Hyperloop közlekedési rendszerét megtervezte. Ez azért fontos, mert az Emírségek szerint nem kizárólag az asztronauták testi, de lelki egészségére is figyelni kell.A település egymással összeköttetésben álló, óriási kupolákból áll, amelyek átengedik a napfényt, és amelyekben nemcsak laboratóriumok és lakókörletek, de a szórakozásra alkalmas területek is lesznek, legalább is a tervek szerint (forrás: Dubai Media Office)

Egyelőre rengeteg a kérdés a várossal kapcsolatban: nem tudni például, hogy miből fognak készülni a kupolák, hiszen a kutatóknak olyan anyagot kell találniuk, ami ugyan átlátszó és könnyű, de megvédi az űrhajósokat a sugárzástól.

A vörös bolygón, vastag légkör híján, sokkal magasabb a radioaktív sugárzás, mint a Földön.
Aztán azt sem tudni még, hogy a településen hogyan oldják majd meg a hulladék és víz újrahasznosítását, és az élelmiszertermelés is egy nagy kérdőjel még.

Attól függetlenül egyébként, hogy a Mars2117 még elég kezdetleges, és potenciálisan megvalósíthatatlan projektnek tűnhet, ha nem is jön össze az űrrepülés, akkor is nagyon sokat tanulhatunk a kutatásokból a földi életminőség javításához is.Nagyon sokat tanulhatunk a kutatásokból a földi életminőség javításához is.
A videó lejátszásához: Katt ide!

A kipróbált mezőgazdasági módszerek ugyanis itthon is hasznosíthatóak, és új építészeti technológiákat is kifejleszthetünk, miközben a marsi életre készülünk.
Ráadásul a hulladék-újrahasznosításban is elég rosszul állunk, így ha sikerül kikísérletezni, hogy a Marson hogyan lehetünk képesek minimális hulladékkal létezni, talán az itthoni helyzeten is segíthetünk vele.

forrás:/24.hu/

Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.8029 )