Hír: Csillagközi üstökösre bukkantak
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
kedd 07 november 2017 - 06:05:12

Legalábbis így vélik a csillagászok, akik most újabb megfigyelésekre várnak.
Érdekes üstökössel bővült nemrég a rendelkezésünkre álló katalógus, hiszen az ezt először megpillantó szakemberek szerint jó eséllyel egy, a csillagközi térből érkezett látogatóval van dolgunk, amely hamarosan végleg elhagyhatja a Naprendszert, soha vissza nem térve hozzánk. További elemzésre lesz azonban szükség ahhoz, hogy mindezt visszaigazolják.


Az időközben C/2017 U1 névre keresztelt, meglehetősen gyorsan mozgó üstökös még október 18-án bukkant fel a csillagászok által bevetett teleszkóp képein, az ezt követő egy hét során pedig további 34 alkalommal figyelték azt meg.

Az igencsak furcsa, egyedülálló pálya alapján arra következtettek, hogy az objektum a Naprendszeren kívülről érkezett, vagyis ez nem a Nap körül kering, ellentétben a korábban látott és szokványosnak minősülő példányokkal, amelyek többnyire az Oort-ködből látogatnak el hozzánk.

Azután pedig ugyanoda térjenek vissza, időről-időre ismét felbukkanva az égbolton (vagy a megfigyelésre használt eszközökön). Most másoktól kérnek segítséget, hogy minél több adatot gyűjtsenek be, mielőtt még túl késő lenne.

A problémát többek között az jelenti, hogy az üstökösök esetében még azok középpontjának meghatározása sem egyszerű feladat, ez többnyire a teleszkópos megfigyelést végző szakemberek egyikének döntése (becslése) alapján történik meg. Emiatt a pályát sem tudják teljes pontossággal meghatározni, vagyis még nem teljesen biztos, hogy valóban a Naprendszeren kívüli, hamarosan a csillagközi térbe távozó üstökösről van szó.Tekintettel arra, hogy az objektum az erősebb teleszkópok számára még több héten keresztül látható lesz, itt bőven lesz alkalom a megfigyelések és az adatok tökéletesítésére, ezt követően pedig vissza tudják majd igazolni az eredeti tételt.

Sajnos az üstökös eredetének meghatározása szinte lehetetlen, erről mindössze annyit árultak el, hogy a jelek szerint éppen abból az irányból érkezett, amerre egyébként a Nap és kísérői mozognak (a Tejútrendszeren belül).

forrás:/sg.hu/

kaocsolódó: Felfedezték az első csillagközi kisbolygót Katt ide!Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7883 )