Hír: A Cassini utolsó órái
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
csütörtök 14 szeptember 2017 - 06:30:49


A NASA TV élő adással követi a Cassini űrszonda utolsó óráit szeptember 15-én.
A program magyar idő szerint 13:00 - 14:30 közt tart majd, 15:30-tól pedig a sajtókonferencia lesz.
A műsor a NASA TV oldalán követhető: Katt ide! (de a USTREAM Katt ide! és a NASAlive Katt ide! is adja)

A legutolsó fotókat 14-én készíti a szonda, eztán ezeket még hazaküldi, majd az utolsó órák során már csak méréseket végez és ezek adatai érkeznek a Földre. Azért nem készülnek később már képek, mert a nagy méretek miatt lefoglalná a rádiókapacitást és félő, hogy a tudományos mérések adataira már nem jutna idő a szonda halála előtt... A légkörbe érkezés során 8 műszere dolgozik majd a szondának, s ezek adatait egészen addig küldi majd haza a szonda, míg csak működőképes marad.Az utolsó képek beérkezése és a nyers képeket tartalmazó oldalon ezek megjelenése 15-én kb. hajnali 5 felé várható (https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images… jelenleg a Titánról készült hétfői képek a legutolsók, a hétfői Titán-kerülés során kapta meg a holdtól azt a gravitációs lendítést, ami a légkörbe vezető pályához szükséges)

A tervek szerint magyar időben 13:54-kor szerzünk tudomást arról, hogy elveszítettük a rádiókapcsolatot a szondával - a Deep Space Network canberrai tányérja veszi a jeleket, így tőlük tudjuk majd meg, hogy a szonda befejezte az adást - mert megsemmisült.
Mivel a rádiójel beérkezéséhez 83 perc szükséges, maga az esemény nem ekkor, hanem 83 perccel korábban következik be, természetesen (vagyis 12:31-kor, magyar idő szerint).


forrás:/Kozmológia Csillagászat/


kapcsolódó: Megkezdte utolsó útját a Cassini űrszonda Katt ide!
Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nyolcadik merülését végzi a Cassini Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7814 )