Hír: Kitörés egy gyorsan fejlődő napfoltcsoportban
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
szombat 29 július 2017 - 02:36:18

szerző: Tóth Imre

Több hétig csak egy-két kisebb napfolt vagy foltcsoport volt a Napon, de július 6-tól kezdve egy kis napfoltból alig 36 óra leforgása alatt a Föld méreténél is jóval nagyobb kiterjedésű napfoltcsoport fejlődött ki és jelentős napkitörést is produkált.

Az AR2665 aktív területen vasárnap reggel látványos nagy napkitörés történt. Ez egy M1.3 nagyságú fler, ami azt jelenti, hogy a flerek növekvő energiák sorrendjében (B, C, M, X) a legnagyobb energiájú X flereknél egy osztállyal kisebb csak: az M nagyságú flrerek 1 és 8 angström tartományban 10-5 és 10-4 W/m2 közötti energia maximumot produkálnak. A kitöréskor az SDO napmegfigyelő szonda röntgen tartományban készített felvételén látványos fler jelenségnek látszik, amit az alábbi kép mutat.

A naptevékenység az esedékes napfoltminimum felé közeledik és alig-alig figyelhetők meg napfoltok. Azonban az elmúlt napokban egy nagy napfoltcsoport jelent meg, sőt egy hatalmas koronalyuk is van a felénk forduló napkorongon.

Az AR2665 aktív területen M1.3 nagyságú napkitörés volt, amit a NASA SDO napkutató szondája 2017. július 9. 03:28 világidőkor készített felvétele jól mutat. A felvétel az AIA (Atmospheric Imaging Assembly) műszerrel 131 angströmön készült (kép: NASA SDO AIA).

Több napos szünet, napfolt nélküli napkorong egyhangúságát megtörve 2017. július 6-án egy napfolt bukkant elő a napkorong szélén és ezt a foltot a NASA SDO napmegfigyelő szondájával készült HMI-felvétel (Helioseismic and Magnetic Imager) is mutatja.

A NASA SDO napmegfigyelő szondája HMI 2017. július 6-án készült felvételén egy napfolt fordul be a napkorongon a Föld felé.
A napfolt és a vele kapcsolatos aktív terület az AR12665 hivatalos jelölést kapta, de a különböző híradások, felvételek és térképek röviden csak AR2665-nak jelölik (az 1-est elhagyva). Meglepetésként ez a terület alig 36 óra leforgása alatt egy nagy kiterjedésű napfoltcsoporttá fejlődött, amit az SDO szonda felvételeiből összeállított animáció szépen bemutat a következő ábrán.
A napfoltcsoport egyre jobban látszik, ahogyan a Nap forgása következtében a megfigyelő felé fordul. Az SDO szonda 2017. július 8-án készült felvételén a foltcsoport kiterjedése már a Föld átmérőjének többszörösét is elérte, amit az alábbi kép jól mutat.

A Nap AR2665 jelzésű aktív területe egy nagy napfoltcsoporttá fejlődött alig 36 óra alatt, amit a NASA SDO napmegfigyelő szondája HMI műszere által készített képfelvételekből összeállított animáció mutat (kép: NASA SDO HMI – Helioseismic and Magnetic Imager).

A Nap AR2665 jelű aktív területe egy nagy kiterjedésű napfoltcsoporttá fejlődött, aminek a kiterjedését jól mutatja a NASA SDO napmegfigyelő szondája által 2017. július 8-án készített felvétel is.
Az aktív területen kívül a napokban egy hatalmas kiterjedésű koronalyuk is megfigyelhető a Nap felénk forduló korongján. Ezt a NASA SDO napmegfigyelő szonda egy felvétele mutatja be az alábbi képen.

A koronalyukkal kapcsolatos G1-es erősségű geomágneses vihart jeleznek előre a Föld környezetében az űridőjárás kutatók. A G1-es geomágneses viharok kis méretűek, átlagosan 1700-szor fordulnak elő a 11 éves napfoltciklus alatt.

Hatalmas kiterjedésű koronalyuk (sötét sáv) a napkorongon a NASA SDO napkutató szondája AIA 193 angströmön készült felvételén 2017. július 7. 23:35 világidőkor. Egyébként az új nagy napfoltcsoport a képen 9 óra irányban (balra lent) fényes területként látszik (kép: NASA SDO AIA – Atmospheric Imaging Assembly)

Kisebb zavarokat, fluktuációkat okozhatnak az elektromos hálózatokban és a mesterséges holdak elektromos berendezéseiben, valamint az északi sarkvidék közelében repülő vándormadarak navigációjában. A mostani G1-es geomágneses vihar a sarkifény megerősödését is okozhatja a napokban az előrejelzések szerint, főleg a július 8-9-i hétvégén.

Az új nagy kiterjedésű és látványos napfoltcsoportot természetesen a napészlelő amatőrcsilagászok is megfigyelték és követik. A sok kép közül egy magyar napészlelő, Bognár Tamás (VCSE, Vega Csillagászati Egyesület) által július 6-án 09:55 világidőkor készített felvételt mutatjuk be. A képen a foltcsoport nagy méretét összehasonlításul a Föld érzékelteti.
Az AR2665 aktív területen vasárnap reggel látványos nagy napkitörés történt. Ez egy M1.3 nagyságú fler, ami azt jelenti, hogy a flerek növekvő energiák sorrendjében (B, C, M, X) a legnagyobb energiájú X flereknél egy osztállyal kisebb csak: az M nagyságú flrerek 1 és 8 angström tartományban 10-5 és 10-4 W/m2 közötti energia maximumot produkálnak. A kitöréskor az SDO napmegfigyelő szonda röntgen tartományban készített felvételén látványos fler jelenségnek látszik, amit az alábbi kép mutat.

A Nap AR2665 aktív területe Bognár Tamás (VCSE, Canis Maior Solar Observatory, Nagykanizsa) 2017. július 6-án 09:55 UT-kor készült felvételén.
A felvétel adatai a képen láthatóak:
(kép: Bognár Tamás, VCSE).


A Napon most kifejlődött nagy kiterjedésű aktív terület és annak fő alakzata, a nagy napfoltcsoport már kis amatőrcsillagász távcsövekkel, sőt binokulárokkal is megfigyelhető volt – természetesen a Nap megfigyelésére megfelelő gyárilag ellenőrzött körülmények között előállított és biztonságos speciális fénycsökkentő szűrökkel vagy Herschel-prizmával.


forrás:/csillagaszat.hu/


kapcsolódó: Napviharok a semmiből? Katt ide!
Az SDO napkutató szonda jelenti: fényes napkitörés a távoli ultraibolya tartományban Katt ide!
Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet Katt ide!
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7769 )