Hír: Térképre rakták az autonómiát követelő európai nemzeteket
(Kategória: Autonómia)
Küldte: nordi
csütörtök 02 február 2017 - 05:23:39

Az alábbi térkép azokat a helyeket ábrázolja Európában, ahol erősödő nacionalista tendenciák figyelhetők meg – legalábbis a Geopolitical Futures (GF) intézete szerint. Szerepel rajta a határon túli magyar kisebbség, de számtalan más ország nemzeti közössége is.Azok a területek, amelyek nem dőlt betűsek, ott aktív szeparatista mozgalmak működnek. A dőlt betűs területek függetlenséget nem követelnek ugyan, de nagyobb autonómiát igen.

A GF szerint tehát szeparatista megnyilvánulások jellemzik Székelyföldet, és legfeljebb autonómia-követelése van a felvidéki, kárpát-aljai és partiumi magyar kisebbségnek.

A szeparatisták esetében nem a méretük fontos, hanem hogy az adott területeken olyan kisebbségben élő lakosság él, melynek nemzeti öntudata, mely disszonáns (értsd, nem fedi) az európai országok jelenlegi határelrendezését.Geopolitikai kényszerítőerők...- Egy kép felér ezer szóval, és ez a térkép nagyon jól mutatja, milyen geopolitikai erők határozzák meg Európa jövőjét. Érdemes megjegyezni, hogy a Brexit sok mindent megváltoztatott. Spanyolországban a katalánok függetlenségi népszavazást aszeretnénel, az Egyesült Királyságban Londonon és az angolokon kívül mindenki (írek, walesiek, skótok) zúgolódnak, mert nem akarnak kilépni az EU-ból.

A bank- és kormányválságban vergődő Olaszország egy sor tartománya vagy vannak szeparatista mozgalmai nagyobb autonómiát követelnek, de szeparatista hajlamai vannak a cseh Morvaországnak és a lengyel Sziléziának is. És persze nem szabad elfeledkezni a Balkánról sem.

forrás:/itthon.ma/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7322 )