Hír: Iohannis szerint a kisebbség jogainak lábbal tiprása belefér a normalitásba
(Kategória: Autonómia)
Küldte: nordi
hétfő 19 december 2016 - 11:14:13

szerző: Tóth László

Az idei esztendő a normalitás helyreállításának éve volt Romániában - hangoztatta Klaus Iohannis román államfő szerdán, mandátuma első évének mérlegéről tartott parlamenti beszédében. Ez attól is függ, hogy mit nevezünk normalitásnak? Úgy látszik az elnök úr aki maga is kisebbségi család sarja megfeledkezik, hogy a kisebbségek jogai a hangoztatások ellenére nincsenek betartva Romániában és mind ez szerinte a normalitásba belefér.

Az elnök úr megfeledkezett, hogy a románok mellett akik magukat Erdélyben őshonosoknak nevezik élnek még őshonosabb magyarok, és ezen utóbbiak, habár kisebbségben vannak jogainak lábbal tiprása is Ön szerint bele fér a normalitásba.

Az elnök felidézte: megválasztásakor "másfajta politikát" ígért, amelyben a botrányok helyét a tisztelet és komolyság veszi át. A huszonegyedik századba vajon normálisnak vagy inkább botrányosnak lehet nevezni a helyzetet egy államban mikor a kisebbségek jogai csak szlogen és alkalmazásukat mellőzik?

Az is egyszerűen Romániában normális, hogy az év elején belügyminisztérium közvitára bocsátott stratégiájában minden autonómiatörekvést közbiztonsági veszélynek nyilvánított, vagy is akár mikor, ha magyarként az önrendelkezést kérjük még a terrorizmus vádját is a nyakunkba varrhatják.

Az is normális Romániában, amikor az egész magyarságot a kollektív bűnösség elvén felelőssé tették egy ember feltételezett merényletkísérlete kapcsán.

Az is normális Romániában, hogy a törvényeket egyszerűen figyelmen kívül hagyják, vagy azok alkalmazását bírósági végzésekkel korlátozzák. Próbálják megakadályozni egy európai állam himnuszának éneklését, akadályozzák az alkotmány által biztosított anyanyelv használatát. Bírósági végzéssel korlátozzák a kétnyelvű felíratok használatát egész addig elmennek, hogy kötelezik különböző magyar feliratok eltüntetését.

Az is normális Romániában hogy az emberi alapvető jogot a szabadság, valamint a szabadon védekezés jogát korlátozzák. Példának hozható fel a csíkszeredai polgármester esete ahol bebizonyosodott, hogy a vádak alaptalanok, de ettől függetlenül kivizsgálási fogságba rakták és azután házi őrizetben tartották. Itt van a legutóbbi eset a kézdivásárhelyi mikor feltételezett terrorcselekmény vádjával letartóztattak egy magyar férfit és megvonták tőle a szabadlábon védekezés jogát mivel harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték, pedig csak feltételezés alapján vádolták.

Az is normális Romániában minden európai kisebbségvédelmi egyezményt igyekezetek elfogadni, mindent megígérnek ezen a téren és mikor alkalmazni kell rögvest amnéziások lesznek elfelejtik mit fogadkoztak.

forrás:/szek-helyek.ro/


Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7202 )