Hír: Ma kel életre a Galileo, az EU műholdas navigációs rendszere
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: Róza
csütörtök 15 december 2016 - 13:26:51

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

"A földrajzi helymeghatározás napjaink digitális forradalmának központi kérdése, a mindennapi életünket átalakító új szolgáltatások alapja. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások." - mondta Maroš Šefèoviè, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.

A Galileo nyilvános szolgáltatása ingyenes piaci helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amit az okostelefonokba vagy az autók navigációs rendszerébe épített, a Galileo jeleit használó lapkakészletek (chipsets) révén lehet majd igénybe venni. 2016 őszén piacra kerültek ilyen okostelefonok, és azok e jelek révén immár jobb helymeghatározást nyújthatnak: pontossága egy méteres, míg a titkosított katonai szolgáltatásé egy centiméteres. 2018-ra a Galileót minden Európában forgalomba hozott új járműmodellbe beépítik, és az több eszköz számára tökéletesített navigációs szolgáltatást fog nyújtani, valamint lehetővé fogja tenni az e-segélyhívó rendszer használatát.

Csütörtöktől kezdve a navigációs eszközöket használók különösen a nagyvárosokban élvezhetik majd a Galileo által biztosított pontosabb helymeghatározás előnyeit, ahol a magas épületek most gyakran blokkolják a műholdas jeleket. Ezen túl nagypontosságú órái révén a Galileo lehetővé teszi a banki és pénzügyi tranzakciók, a telekommunikáció és az intelligens energiahálózatok megbízhatóbb időszinkronizálását.Jelenleg 18 ilyen műhold kering a Föld körül, 2020-ra 30-ra nő a darabszám

A Galileo olyan közigazgatási szerveket is támogatni fog, mint a polgári védelmi szolgálatok, humanitárius segélyszolgálatok, vámhivatalok és a rendőrség. Különösen ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál majd a kormányzati felhasználóknak nemzeti veszély- vagy válsághelyzetekben, például terrortámadások esetén, a szolgáltatások folyamatosságának biztosítása érdekében. A kutatás-mentés szolgáltatás segítségével (Search and Rescue Service –SAR), a Galileóval kompatibilis jeladóval segélyjelet adó személyt hamarabb megtalálhatják és kimenthetik, mivel a felderítési idő 10 percre csökken. A szolgáltatás későbbi továbbfejlesztésével a segélyjel leadója is értesítést kap majd arról, hogy meghatározták a hollétét, és útban van a segítség.

A rendszer 18 műholdja és földi infrastruktúrája már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők, ezért a kezdeti szakaszban az első Galileo-jelek más olyan műholdas navigációs rendszerekkel együttesen használhatók, mint a GPS (azzal teljes átjárhatóságban együttműködik, viszont pontosabb és megbízhatóbb lesz). Az elkövetkező években új műholdak kerülnek majd pályára a Galileo konstellációjának bővítéseként, ami fokozatosan javítani fogja a műholdak világszintű elérhetőségét. Várhatóan 2020-ra válik 30 műholddal teljessé a konstelláció, akkorra fogja elérni a Galileo a teljes működési kapacitását.


A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítse Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. Szolgáltatásait az Európai GNSS Ügynökség (GSA) irányítja, míg a rendszer telepítését és az operatív feladatok műszaki támogatását az Európai Űrügynökség végzi.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Galileo 7-8, két új űreszközzel bővül az európai navigációs műholdrendszer Katt ide!
A Galileo működik, méghozzá jól Katt ide!
Már 12 műholdból áll a Galileo - Az európai navigációs rendszer újabb párosa állt pályára Katt ide!

Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.7194 )