Hír: SpaceX: újabb félsiker a tengeren
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
kedd 19 január 2016 - 08:58:28

A napokban jeleztük, hogy a SpaceX - a korábbi ígérettel ellentétben - ismét a Falcon 9 rakétát veszi igénybe egy újabb fellövéshez, amely ezúttal a NASA Jason-3 névre keresztelt műholdját lesz hivatott célba juttatni, hogy az időjárást és a tengerszint alakulását kísérjék pontosabban figyelemmel. A fellövés összejött, viszont a tengeren történő leszállás már megint túl bonyolultnak bizonyult.Majdnem összejött a sikeres landolás, ám végül egy kisebb malőr miatt eldőlt a rakéta.

Elon Musk a hónap közepén nyugtatta meg az érdeklődőket saját Twitter-hírfolyamán, bejegyzésében ugyanis arról írt, hogy a decemberben a szárazföldön sikeresen landoló első lépcső megfelelő állapotban van, azon semmilyen komolyabb kár nem látszik, a vizsgálatok szerint pedig valóban újra felhasználható lenne. A cég számára azonban most az elsődleges kérdés a leszállás megismétlése volt, szerették volna ugyanis bebizonyítani, hogy a tengeren hánykolódó drónhajó sem jelent átugorhatatlan akadályt, ezért a Falcon 9 újabb példányát ide irányították vissza.

Nos, a fellövés sikeres volt, a Jason-3 műhold hamarosan megküldte a kívánt visszajelzést, ezt követően pedig az első lépcső megkezdte az ereszkedést a tengeren lévő platform felé. Maga a landolás sikeresnek tűnt, a kontaktus során azonban kiderült, hogy az egyik támasztó láb nem rögzült megfelelően, ezért a rakéta eldőlt, majd pedig (az ilyenkor elvárható módon) felrobbant.

Valószínűleg a rajt során tapasztalt erős köd, illetve az ennek köszönhető jegesedés akadályozta meg a szükséges alkatrész helyre billenését, emiatt a láb nem nyújtott támaszt és egyszerűen megbicsaklott a súly alatt.
Bár a teljes siker elmaradt, a SpaceX már nagyon közel járt ahhoz, ami reménykedésre ad okot. A folytatásról csak később döntenek.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Ismét a tengeren tesz próbát a SpaceX Katt ide!Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.6712 )