Hír: Péntek 13, avagy mihez kezdenél 3 milliárd forinttal?
(Kategória: Gondolatok, meglátások)
Küldte: fulldragon
péntek 13 március 2015 - 01:53:14

szerző: nordi

MInden idők egyik legnagyobb nyereményéhez közeledik az eheti ötös lottó főnyereménye. Ilyenkor rekordokat döntöget a megjátszott szelvények száma és ezen a héten, péntek 13-a lévén, rengetegen dacolva a babonával, "csak azért is " alapon kóstolgatják szerencséjüket... Most nem részletezzük, hogy mit lehetne vásárolni ennyi pénzből (én egy kisebb elszigetelt falut vennék érte Magyarországon, ahol polgármesterként elsőként bevezetném a paramorális igazságszolgáltatás intézményét a portál lájkolói legnagyobb örömére) hanem inkább a péntek13 történetét elevenítem fel pár mondatban.

A péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön. Idén éppen ilyen tripla év van, február után márciusban, aztán novemberben is péntekre fog esni tizenharmadika. A Gergely-naptárban egyébként egy négyszáz évente ismétlődő mintázatban követik egymást a napok és dátumok párosai.
A péntek 13 legendája lényegében a 13-as szám és a pénteki nap babonájábol tevődik össze.


Péntek: Az ókori Rómában (majd később például a középkori Angliában) a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett - innen származhat a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja szent nap volt, amit az isteneknek szán az ember. Ez is magyarázhatja a babona egy részét, miszerint pénteken elkezdeni egy utazást, vagy bármilyen fontos tevékenységet, balszerencsét hoz, hiszen ezt a napot az isteneknek kellett volna áldoznunk.

Tizenhárom A tizenhármas a legtöbb ősi kultúrában kiemelt szerepet kapott: Kínában és Egyiptomban szerencsés számnak tartották, máshol pedig szerencsétlennek, mert eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott tizenkettes.
A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora bibliai története bélyegezte meg a számot, ahol tizenhárman ültek az asztalnál. Kevésbé ismert, de egy hasonló történet szerepel a viking mitológiában is, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, amit a meg nem hívott Loki, a viszály istene tesz tönkre tizenharmadikként, egy mérgezett nyílvesszővel megöli Baldrt, a szépség istenét, ami végül az istenek háborújához, a Ragnarökhöz vezet.

No de hagyjuk a péntek 13 történetét. A lényeg, hogy bízzunk a szerencsénkben, tehát én is abbahagyom a filózást és húzok megvenni az ehetit, hisz péntek van, 13-a és több mint 3 milliárdot nyerhetek, ami egy kicsit megnövelné a bányabéka segge alatt agonizáló önbizalmam.... a hitelezőim öröméről nem is beszélve....

(paramoral)
Ezen hír származási helye:
( http://paramoral.eu/news.php?extend.5751 )