+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
07
  1,2 milliárdos büntetést kapott a Facebook a magyar államtól
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Facebookra, ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság a versenyhivatal történetében – írja az MTI. A hivatal pénteki tájékoztatása szerint a GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.
A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért – fejtette ki a versenyhivatal.
Arról már korábban is felröppentek sajtóhírek, hogy a kormány nekimegy a Facebooknak.

Persze a GVH nem egyenlő a kormánnyal, de nem ez lenne az első alkalom, hogy a GVH a kormányzati politikának megfelelően döntsön bizonyos kérdésekben. 2016-ban például néhány nap alatt rábólintottak arra, hogy Mészáros Lőrinc cége felvásárolja a Népszabadságot és a megyei lapokat birtokló Mediaworks médiavállalatot – ezt akkor a hivatal a bürokráciacsökkentéssel, a szabályozási környezet változásával magyarázta.

Ezen kívül a GVH – annak ellenére, hogy többször kimondta, hogy a magyarországi "közbeszerzések kartellfertőzöttsége magasnak mondható" – nem igazán szokta vizsgálni azokat a kormányközeli cégeket, akik tarolni szoktak a közbeszerzéseken.

GVH: A Facebook félrevezette a felhasználókat : - A Facebook üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Az adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfeleinek, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz.

A GVH álláspontja szerint a regisztrációs oldalon megjelenített "ingyenes és bárki csatlakozhat", "ingyenes és az is marad" üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről, azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről. A megtévesztőnek talált állítások a nyitóoldalon 2010 januárjától 2019. augusztus 12-ig, a súgóközpontban 2019. október 23-ig voltak láthatók.Reagált a Facebook

Péntek este rövid sajtóközleményt adott ki a Facebook a bírsággal kapcsolatban:
Az embereknek tisztában kell lenniük a termékeink, szolgáltatásaink működésével. Nemrégiben frissítettük felhasználási szerződésünket, hogy átláthatóbb legyen az üzleti modellünk, és örömmel töltjük el, hogy ezt a magyarországi Gazdasági és Versenyhivatal is a Magyar Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hatóság is elismeri.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák