+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
23
  Visszafordítható-e a halál? Újraírhatja a halál fogalmát egy új tudományos felfedezés
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Visszafordítható-e a halál? Egy, a kérdést vizsgáló amerikai agykutató szerint érdemes megfontolnunk a választ, mielőtt rávágnánk egy határozott nemet. Például azért, mert volt nemrég egy olyan kísérlet, amely során sikerült néhány funkciót újra beindítani egy több órája halott sertés agyában.

A tudomány számára az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy pontosan mit is jelent a halál. Az élet mibenlétét ismerjük, és azt is tudjuk, hogy a halál az élethez tartozó körforgás. Annál azonban jóval bonyolultabb a válasz, mintsem "egyszerű" elmúlásként gondoljunk rá – véli Christof Koch agykutató. A szakember a Scientific American című tudományos lapban publikált Is Death Reversible? (magyarul: Visszafordítható-e a halál?) című cikkében úgy fogalmaz, a halál jelenlegi meghatározása mind tudományos, mind pedig orvosi szempontból helytelen.Koch kutatása során a halál különböző meghatorázásait szedte össze – a légzés leállásától az agyi aktivitás megszűnéséig –, és szerinte az új tudományos eredmények miatt újra kell gondolni a modern orvosi megközelítést.

A szakember abból indul ki, hogy a 20. század elején a légzés leállása még visszafordíthatatlan volt, mostanra azonban visszafordíthatóvá vált – vagyis a légzés leállása még nem jelent egyet a halállal. Ezek alapján viszont úgy véli, nem elképzelhetetlen, hogy ugyanez a megközelítés érvényes lehet az agyhalálra is. Az elméletét egy nemrég elvégzett tudományos kísérlet is bizonyítani látszik.

A The Washington Post felidézi, hogy egy idén áprilisban, a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerzői kísérletezésük során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a disznók agyában visszaállítható néhány funkció, még órákkal azután is, hogy beállt náluk az agyhalál. A kutatási eredmény heves etikai és tudományos vitát váltott ki.

A felfedezés arra utal, hogy halál egy folyamat, nem pedig egy esemény, ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a tudósok egy napon majd újra életre keltsenek egy halott agyat.

A kísérletet végző tudósok továbbra is dolgoznak a témán, de az óriási etikai kérdőjelek miatt eldöntötték: ha az agynál bármilyen tudatos működést tapasztalnak, azonnal leállítják a kísérletet. (Ami persze szintén újabb etikai problémákat vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez az élet kioltásának minősül-e.)

Nem ez az egyetlen érdekes tudományos kutatás, amely mostanában a halállal foglalkozik. Nemrég igencsak meglepődtek a tudósok, amikor kifigyelték: biológiai folyamatok miatt egy darabig még mozognak a halott testek.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák