+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
15
  Nem sikerült a Mars megfúrása
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Insight névre keresztelt új marsjáró még a tavalyi év végén landolt a szomszédos bolygó felszínén, majd pedig decemberben kezdte meg ottani működését. Áprilisban már az első marsrengést is regisztrálták a szakemberek, azóta azonban elmaradtak a várt eredmények.A NASA új trükkel próbálkozik, hogy áthatoljanak a kemény rétegen

Az 1 milliárd dollárt felemésztő egység ugyanis 7 hónapja igyekszik megfúrni a Mars talaját, ami eddig nem sok sikert hozott. Az erre kijelölt, a marsjárótól kisebb távolságra elhelyezett műszer a tervek szerint 5 méter mélyre fúrna le (ezt azért helyezték el némileg távolabb magától a szondától, hogy annak árnyéka később ne befolyásolja a mérés eredményét), hogy megmérje a bolygó belsejéből folyamatosan elszökő hő hozzávetőleges mennyiségét, itt viszont eddig mindössze 35 centiméterre sikerült lehatolni, amit a mérnökök a kamera segítségével igyekeztek megmagyarázni. A hivatalos közlemény szerint az eredeti gyanú beigazolódott, itt az amerikai és német szakemberek pedig egy áthidaló megoldással álltak elő, ami az egyik robotkart vonja be a munkába, hogy megfelelő módon rögzítse a fúróegységet.

A robotkar ugyan a távolság és a kihajlás miatt nem tud nagy erőt kifejteni, ez azonban elegendő lehet ahhoz, hogy a lyuk túlsó pereméhez szorítsa a fúrót, így növelve a súrlódást, egyben pedig megelőzve az egy helyben való ugrálást, ami a vártnál keményebb talajba való ütközés eredménye volt (a fúró tehát hónapokon keresztül hiába próbált áthatolni a keményebb rétegen, amelyet korábban nem figyeltek meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy a fúróegységet nem arra tervezték, hogy a munka megkezdése után újból felemelkedjen, felhagyva az ásással (erre azonban szükség volt, hogy a kamerával megfigyeljék a célpontot), az áthidaló megoldás révén viszont sikerülhet a trükk és mélyebbre juthatnak majd le a talajban.

A most segítségre siető csapat tagjai korábban a Spirit és az Opportunity esetében is több alkalommal kényszerültek hasonló alternatív megoldás kidolgozására, így a tapasztalat rendelkezésre áll, a remények szerint pedig néhány héten belül elérhető lesz az áttörés.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák