+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
11
  A sör egészségesebb, mint gondolnád: a szívrohamtól is megvéd
Kategória: Életmód - Közzétette: nordi
szerző: Gyergyai-Szabó Mariann

Az alkoholfogyasztást sokan egészségkárosító tevékenységként aposztrofálják, a visszafogott mennyiségben elszürcsölt italok azonban jótékony hatással is rendelkezhetnek. A vörösbor kedvező tulajdonságait már régóta ismerjük, itt az ideje lerántani a leplet a sör hasonló hatásairól. A habos nedű ugyanis nemcsak a szívrohamtól véd meg, hanem még a csontokat is erősíti. De lássuk csak sorban a részleteket! - Mi mindentől véd meg minket a sör?

A vesekőtől - A sörfogyasztás és a vesekő kialakulásának fordított arányosságára hívják fel a figyelmünket a Helsinki Egészségügyi Intézet finn kutatói, akik 27.000 középkorú férfit vizsgáltak. Megállapították, hogy minden egyes elfogyasztott üveg sör 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának rizikóját, hiszen a sörben található víz és az alkohol egyaránt növeli a vizeletáramlást, ezáltal csökkentve a kő kialakulásának veszélyét. Az alkohol ráadásul fokozza a kalciumkiválasztást, amely a vesekő egyik fő alkotója.A szívrohamtól - A sörfogyasztás felére csökkentheti a szívroham esélyét. Ezt támasztja alá az a – 2016-os, 80.000 felnőtt részvételével, a pennsylvaniai Scranton Egyetemen végzett – kísérlet, amely szerint napi egy-két üveg sör csökkenti a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét

A stroke-tól - A stroke leggyakoribb típusa akkor alakul ki, ha vérrögök akadályozzák a vér és az oxigén agyba áramlását. Ha sört iszunk, az erek rugalmasak maradnak és jelentősen javul a véráramlás. Ez alapján a Harvard Egyetem és az Amerikai Stroke Társaság munkatársai is rámutattak arra, hogy a mértékletes sörivók akár 50%-kal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét.

A csonttöréstől - Bár a sör magas szilíciumtartalma segíti a csontnövekedést, érdemes mértékletességre törekednünk. A massachussettsi Tufts Egyetem tanárai hangsúlyozzák, hogy míg napi egy-két pohár sör jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét, ennél nagyobb mennyiség már pont ellenkező hatást fejt ki.


A diabétesztől - A Harvard kutatói 2011-ben megállapították, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi egy-két pohár sört isznak, 25%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A sör továbbá jó forrása az oldódó rostoknak, amelyek jelentős szerepet játszanak a vércukorszint kontrollálásában

Az Alzheimer-kórtól - Már 1977-ben kimutatták, hogy az absztinensekhez képest a sörfogyasztóknál 23%-kal kisebb mértékben alakul ki a kognitív képességek romlása, Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formája. Ennek hátterében az állhat, hogy a sörfogyasztás kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ez kihat a jó koleszterinszintre, ezáltal javul a vérkeringés, illetve az agy működése. A sör szilíciumtartalma védelmet biztosít az agy számára az alumíniummal szemben, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért tehető felelőssé.

Az álmatlanságtól - A sör az egyik legtermészetesebb altató, mert serkenti a dopamintermelést. Az Indianai Orvosi Egyetem kutatói úgy látják, már egyetlen korty, egész pontosan 15 ml, vagyis egy evőkanálnyi sör elegendő ahhoz, hogy megemelkedjen az agyban a dopaminszint és az ember nyugodtabbnak érezze magát.

A hályogtól -Ha túl sok alkoholt iszunk, könnyen elhomályosulhat a látásunk. Viszont ha sikerül eltalálnunk a megfelelő mennyiséget, az jótékonyan hat szemeink egészségére. A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói szerint a sörben található antioxidáns megvéd a mitokondriális károsodásoktól. Hályog pedig akkor alakul ki, amikor megsérül a szemlencse mitokondriuma.A gyulladásos betegségektől -Meglepően hangzik, ugye? Az Idahoi Egyetem munkatársai szerint viszont még ez is lehetséges, mert a komlóban található savak képesek megállítani a baktériumok szaporodását és a betegségek terjedését. A tudósok remélik, hogy sikerül kinyerni azt az összetevőt, amely a jövőben aktív szerepet játszhat a gyulladásos és daganatos betegségek kezelésében.

A súlygyarapodástól -Gyakran halljuk, hogy az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat a vonalainkra, az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint azonban segítségünkre lehet egy-két pohár sör, ha le szeretnénk dobni néhány kilót. A kutatók olyan anyagot találtak a komlóban, amely csökkenti a metabolikus szindróma kialakulását. A rossz hír az, hogy több mint 1750 liter sört kellene meginnunk naponta a kívánt hatás eléréséhez.

Hiba lenne az alkoholt egészségünk zálogának tekinteni. Ennek ellenére érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mértékletes sörfogyasztás kedvező hatást is kifejthet testi jóllétünkre. Természetesen a pozitív tulajdonságok nem helyettesítik az orvosi diagnózist és terápiát, ezért minden esetben kövesd orvosod tanácsait!

forrás:/life/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák