+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  Ismét munkában az óceán takarítója
Még januárban számoltunk be arról, hogy kisebb-nagyobb problémák miatt ideiglenesen leállt az óceán megtisztítása, ezt pedig további tesztek, illetve a folyamatos optimalizálás követi majd a sorban. Most végre sor került az újraindulásra, ezt pedig rögtön siker koronázta.

A szervezet hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a System 001/B névre keresztelt első, a tervezettnél kisebb méretű platform az egy teljes évet felölelő tesztelés után most sikerrel végezte el a számára kitűzött feladatot, itt pedig nemcsak a nagyobb méretű, szabad szemmel is jól látható különböző műanyag szemetet, valamint a halászok által alkalmazott nagyobb hálókat, de még 1 mm méretű mikroműanyagokat is sikerült elfogni, az óceán saját áramlására, a természetes körülményekre támaszkodva, azokat kihasználva. A sorrendben második kísérlet még júniusban indult, ismét Vancouver városából indultak útnak a szervezet hajójával, az eredetileg 7 évvel ezelőtt elindult kezdeményezés ezzel pedig pozitív hírekről számolhatott be.Megoldották a gondokat, a teszt végre sikeres volt (A videó inditásához: Katt ide! )

A mérnököknek egyszerre két fontos problémára kellett megoldást találniuk. Először az jelentett gondot, hogy komoly sebességbeli eltérés volt a rendszer, valamint a felszínen hánykolódó műanyag szemét között, itt viszont egy speciális horgonnyal sikerült lelassítani a platformot, hogy ezt követően a gyorsabb szemét szépen felgyűljön a kívánt pontokon. A második lépésben a felhalmozódó, egymásra rakodó szemét méretét kellett megfelelő módon kezelni, itt azonban a moduláris felépítés nagy segítséget jelentett, így a korlátot képező elemeket is módosították, méghozzá a helyszínen, így nem volt szükség a visszatérésre és a kikötésre. Innentől kezdve csak minimális mennyiségű szemét dobódott ki a rendszerből, vagyis a fő problémákat megoldották.A következő lépést a kisebb rendszer nagyobb testvérének kialakítása jelenti, ez a tervek szerint a System 002 néven mutatkozik majd be, amely jóval hosszabb ideig, eredményesebben halmozhatja majd fel a szemetet. Ennek sikeres üzemelését követően már a visszatért műanyag újrafeldolgozása lesz soron, ami szintén nem kis probléma.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Leáll az óceán megtisztítása Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák