+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
12
  15 percen belül végzett a dinókkal a 66 millió évvel ezelőtti aszteroida-becsapódás
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Herczeg Márk

Negyedórán belül végzett a dinoszauruszokkal a 66 millió évvel ezelőtti aszteroida-becsapódás. Amerikai kutatók készítettek tanulmányt arról, milyen események történtek a becsapódást követő órákban több 1000 km-es körzetben.Az aszteroida-becsapódás, aminek a hatására kihalt minden nagy termetű dinoszauruszfaj, cunamikat és erdőtüzeket is okozott, és hatalmas mennyiségű ként szabadított fel.Ezeket az elméleteket Sean Gulick, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai a becsapódási kráterből származó furatminta kiértékelésével is alátámasztották. Az eredményeikről a Proceedings tudományos lapban számoltak be.
A becsapódási kráter azon területe, amiről a minta is származik, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál, víz alatt fekszik, ezen a helyen 24 órával a becsapódás után 130 méter vastag üledék alakult ki – írják a tudósok.

A becsapódástól kiinduló cunami a tudósok szerint visszaverődött a partokról. Többek között ezáltal faszén is lerakódott a kráterben, ami a becsapódás okozta bozóttüzekre utal. A cunami tengervízzel árasztotta el a környező kontinens belsejét, majd visszahúzódva a víz elszenesedett növényi maradványokat szállított magával.

Emellett a tudósok arra utaló jeleket is találtak, hogy a kéntartalmú aeroszolok megváltoztatták az aszteroida-becsapódás után a világ klímáját. A Föld légköre hirtelen nagyon felmelegedett, így amelyik állat nem a víz alatt vagy valami védett helyen volt, elpusztulhatott. Ahogyan az a vulkánkitörésekkor is látható, a kéntartalmú aeroszolok részben elfedik a napfényt.

Emiatt csökken a növények fotoszintézisének mértéke, és összeomolhat a tápláléklánc. 66 millió éve ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az élet 77 százaléka eltűnt. „Csak egy légköri hatás vezethet ehhez hasonló globális tömeges pusztuláshoz” – mondta Gulick.

forrás:/MTI, Newsweek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák