+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
01
  Helikoptert küld a Titánra a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA az elmúlt hónapokban két újabb küldetés közül próbálta meg kiválasztani azt, amelyik fontosabb és érdekesebb eredményeket ígér. A 67P és a Titán közül választhattak, a most közzétett bejelentés szerint pedig a Szaturnusz legnagyobb holdját szemelték ki, ahová a 2020-as években küldünk majd egy újabb eszközt.A több évig tartó küldetés során nagy területet vizsgálnának át.

A közleményben arról olvashatunk, hogy a 67P esetében ezúttal mintát hoztak volna vissza a Földre, azonban a holdraszállás ötvenedik évfordulóján inkább még merészebbet húztak, így hamarosan indulhat a munka a Titán-küldetésen. A New Frontiers kategóriába tartozó közepes küldetés költségeit 1 milliárd dollár alatt tartanák, ebből kellene tehát kidolgozni a landolóegységet, valamint az érdekes, helikopterre emlékeztető, nagyjából egy marsjáró méretének megfelelő eszközt, amely több, mint 2 éven keresztül vizsgálná a hold felszínét és annak meglehetősen sűrű légkörét. Itt érdekes eredményekre számítanak, a Cassini által odaküldött előd ugyanis alig 90 perc alatt számos fontos megfigyelést és adatot rögzített, így azt remélik, hogy a komplex kémia terén lesz mit megismernünk.

A kutatók szerint a Titán nagyjából az élet megjelenése előtti Földre hasonlít, miközben méretét tekintve alig másfélszer nagyobb a Holdnál, a felszíni gravitáció pedig alig egyhetede az általunk megszokottnak. Emiatt a nukleáris meghajtásra (RTG) támaszkodó helikopter meglehetősen könnyen mozog majd a környéken, 2,5 év alatt pedig nagyjából 180 kilométeres távolságot küzdene le, számos megfigyelést végezve a helyszínen. A kockázat magas, viszont a potenciális eredmények kecsegtetők, bár itt éveket kell még várnunk a konkrét fejleményekre, hiszen a páros 2026-ban indulna el, hogy azután 2034-ben érje el a holdat. A folyékony metánból álló folyók és tavak, valamint a Földre emlékeztető domborzat mindenképpen izgalmas célpont, meglátjuk, mi lesz a most elhatározott alapokból.

Az új páros a New Horizons, a Juno, valamint az OSIRIS-REx küldetést követi a sorban, ezek mindegyike érdekesnek bizonyult, a családon belül tehát már megvan a követendő példa.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák