+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
24
  Újabb román–magyar botrány körvonalazódik: Bukarestnek nem tetszik a nemzeti összetartozás
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: gycsaba

Elgurult a pirula a Dâmboviţa mentén a Trianon-évforduló miatt.Rendesen kiakadt a román külügyi tárca azon, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. Csattant is a biztosíték, égett a minisztériumi billentyűzet.

Az MTI által idézett közlemény szerint Bukarest elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”, mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak. Ez semmi, de a román külügyminisztérium továbbá elutasítja az országgyűlési határozat indoklását is, mivel Románia szerint nem léteznek olyan „máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott”.

A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat „beállítja”. De még nincs vége.
A minisztérium elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve, vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy :
egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja,amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által”.

Na de erre varjunk még gombot: a közlemény azt is aláhúzza, hogy Románia mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, sőt, Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, „modellértékű” rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

Ezt a lemezt mintha már hallottuk volna.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák