+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
04
  Ehető alga vízgömbökben osztották a vizet a londoni maratonon – PET palack helyett
Az utóbbi években szembetűnő problémává vált a futóversenyek és maratonokon felhasznált hatalmas mennyiségű műanyag vizesflakon áradat, melyek a versenyek után még el is lepték az utcákat. A versenyzők ugyanis futás közben legtöbbször a földre dobják a vizesflakonokat, miután megitták belőle a vizet…


A tavalyi londoni maratonon 920 000 műanyag palackot osztogattak el a futóknak a verseny alatt. A mintegy 42 kilométeres távon elképesztő mennyiségű PET palack halmozódott fel az út mentén…

A 2019-es londoni maratonon azonban, melyet április 28-án rendeztek meg, hatalmas változás történt a vízosztás tekintetében.
Az Ooho cég biológiailag lebomló és ehető vizestasakokat fejlesztett ki algából, és ezeket a vízgömböket osztogatták a futóknak PET palackok helyett.
A vasárnapi londoni maratonon osztogattak először biológiailag lebomló, ehető vízgömböket a résztvevőknek, melynek eredményeképpen sikerült a PET palackok mennyiségét 920 ezerről 704 ezerre csökkenteni.

Ehető vagy el is dobható – nem okoz környezeti kárt. A gyártó cég legfőbb célja, hogy olyan csomagolást hozzon létre, amely 100 százalékban lebomlik, és használatával semmiféle hulladék nem képződik. Az Ooho elkötelezett híve a műanyag hulladékmentesség megteremtésének.

Az átlátszó vízgömböket például a maratonhoz hasonló sportrendezvényekre illetve fesztiválokra fejlesztették ki, ahol környezetbarát megoldást jelenthetnek a megnövekedett vízfogyasztásra.
Az alga vízgömböknek semmilyen ízük nincsen, ezért egyszerűen lenyelhetők, vagy akár el is lehet dobni őket, miután a tartalmát elfogyasztották, mivel néhány hét alatt teljesen lebomlik.


A vékony, átlátszó algagömbökbe egyszerűen egy lyukat kell harapni, és megiható a benne tárolt tiszta víz.

Biológiailag lebomló algacsomagolás – gyorséttermi öntetekhez is. A fejlesztők azért választották az algát, a biológiailag lebomló csomagolás alapanyagául, mivel a tengeri moszatok bizonyos fajtái naponta akár 1 métert is nőhetnek. Az algák a természet egyik legjobb megújuló erőforrásai.

Az algacsomagolást már gyorséttermi salátaöntetek és szószok (pl. ketchup) csomagolására is kifejlesztették. További céljuk pedig, hogy zöldség- és gyümölcstároló hálókat, valamint egyéb hőre zárható fóliákat és tasakokat gyártsanak a műanyag helyettesítésére.

forrás: /euronews/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák