+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
24
  Két nap múlva újra leszállunk a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Több mint hat éve nem landolt leszállóegység a Marson, pár nap múlva azonban újabb szerkezet kezdhet misszióba az égitesten.

A NASA 850 millió dolláros leszállóegysége, az InSight november 26-án érkezik meg a Marsra – írja a Space.com. Az űrhivatal munkatársai bíznak a sikerben, a leszállás azonban nem lesz zökkenőmentes.

Bár már korábban is csináltuk, nehéz a Marson landolni, és ez a mostani küldetésnél sincs másként – mondta Rob Manning, a NASA Jet Propulsion Laboratory főmérnöke. A szakértő hozzátette, az atmoszféra tetejétől a felszínig több ezer lépést kell megtenni, és mindegyiknek megfelelőnek kell lennie, hogy a misszió is sikeres legyen.

Az InSight leszállóegység művészi illusztrációja a Marson. (forrás: NASA JPL / Caltech)

Az InSightnak 6 perce lesz, hogy biztonságban átverekedje magát a marsi légkörön. A leszállóegység nagyjából ugyan ott, az Elysium Planitia nevű régióban fog landolni, ahol 2012-ben a Curiosity marsjáró.

Az Elysium Planitia nem a vörös bolygó legizgalmasabb tája, igaz, a NASA kutatóit ez nem is zavarja, hiszen az InSight nem a felszínt, hanem a talaj mélyét fogja tanulmányozni. A szerkezet két eszközzel vizsgálja majd a talajt: egy lefúrható hőérzékelővel és egy igen érzékeny szeizmométerrel. Emellett a szakértők az InSight kommunikációs eszközét is elemezni fogják, hogy tanulmányozhassák a Mars tengelyének enyhe dőlését.A NASA 850 millió dolláros leszállóegysége, az InSight (kép: NASA/JPL-Caltech)

A kutatók bíznak benne, hogy a leszállóegységnek köszönhetően nemcsak a Marsot, hanem a kőzetbolygók kialakulását és fejlődését is jobban megismerhetik.

Az InSightot idén májusban bocsátották fel, nem sokkal később pedig két mélyűri műholdat is elindítottak a vörös bolygóhoz. Utóbbi eszközök amellett, hogy megvizsgálják a Marsot, a leszállóegység landolása során az adatok továbbításában is segítenek.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Elindult a NASA Mars-fúrója Katt ide!
Új fúrótechnikával gyűjt mintát a Mars kőzetéből a Curiosity Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák