+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
17
  Elegendő oxigént biztosíthat az élet számára a Marson lévő víz
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi

A közvetlenül a bolygó felszíne alatt található sós víz elegendő oxigénnel szolgálhat olyan létformák megmaradásához, amely évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki a Földön.
A kutatók felfedezték, hogy a Marson lévő magas sótartalmú víz a mikroorganizmusok légzéséhez elegendő oxigént tartalmazhat – olvasható a Nature Geosciences című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmányban. A kutatást vezető Vlada Stamenkovic, a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint az eredményeik átírják a marsi élet lehetőségéről alkotott elképzeléseket.

A tudósok egészen mostanáig úgy vélték, hogy a Marson előforduló csekély mennyiségű oxigén még a mikrobiális élet fenntartásához sem elegendő. Stamenkovic hozzátette, sosem gondolták, hogy az oxigén szerepet játszhat a marsi életben, tekintve, hogy a bolygó légkörének mindössze nagyjából 0,14 százalékát teszi ki. Az ember által belélegzett levegőnek ezzel szemben majdnem 21 százalékát alkotja oxigén.

Az oxigénigényes (aerob) életformák a fotoszintézissel – a fény segítségével a szén-dioxid és a víz glükózzá és oxigénné alakítása – együtt fejlődtek ki a Földön. Az oxigén kulcsszerepet játszott az összetett életformák megjelenésében a több mint kétmilliárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs (oxigénkatasztrófa) eseményt követően, amikor jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma.

A magas sókoncentráció segít, hogy a víz folyékony maradjon még nagyon alacsony hőmérséklet esetén is. A Mars felszíni hőmérséklete – különböző tényezőktől függően – mínusz 195 és plusz 20 Celsius-fok között mozog.
A Föld azonban olyan mikroorganizmusoknak is otthont ad, például az óceánok mélyén, amelyek megélnek oxigénszegény környezetekben. Ezért amikor a szakértők a marsi élet lehetőségéről gondolkodtak, mindig anaerob életformák lehetőségét kutatták – magyarázta Stamenkovic.

A mostani tanulmány során a kutatók először megnézték, hogy az oxigén miként oldódik sós vízben fagypont alatti hőmérséklet esetén, majd megbecsülték a Marson az elmúlt 20 millió évben végbement, valamint a következő 10 millió évben várható éghajlati változásokat.

forrás:/hirado.hu/


kapcsolódó: Musk: így juthatunk el a Marsra Katt ide!
Musk a NASA előtt szállna le a Marsra Katt ide!
A NASA bejelentette új projektjét, amivel 30 perc alatt eljuthatunk a Marsra Katt ide!
Hawaii szigetén is zajlik a felkészülés a Marsra Katt ide!
Világméretű összefogás a Mars-utazásért Katt ide!
Nem lesz könnyű az a Mars-utazás... Katt ide!
Két hónap után meghalnánk a Marson Katt ide!
Megvan, hogyan lélegezhetünk a Marson Katt ide!
Elbutulnak az űrhajósok a kozmikus sugaraktól Katt ide!
Kétszázezren halnának meg a Marson Katt ide!
Ember a vörös bolygón? - Technológiai feltételek a marsi élethez Katt ide!
NASA: Megvannak a magánűrhajók első Katt ide!
Mi megy a Marsra 2020-ban? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák