+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
11
  SpaceX: jövőre csúszik az első turistaút
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Idén biztosan nem indulnak turisták a Holdhoz, a nagyobb rakéta viszont ismét repülhet. A NASA biztonsági jellegű kifogásait követően május elején mi is beszámoltunk arról, hogy mind a SpaceX, mind pedig a Boeing új kapszulája csúszni fog. Elon Musk cége most ezt erősítette meg, miután közölték, hogy az idei évre tervezett, a Holdhoz irányuló első turistaút mégsem fog sorra kerülni 2019 előtt.

Nem ez az egyetlen gond a cég menetrendjével kapcsolatban.

A Wall Street Journal cikkéből kiderül, hogy a cég szóvivője nem közölt részletes menetrendet a módosítást követően, mindössze annyit árultak el, hogy idén már semmiképpen nem kerül sorra az első, űrturistákkal lebonyolítandó út.

A SpaceX nevű kereskedelmi űrrepülőgép 2018-ban tervezi az emberek eljuttatását a világűrbe. Kiderült, hogy ez a hely eléggé jövedelmező. (kép: AP Photo /Jae C. Hong)

Az eredeti elképzelés szerint két ilyen magánszemélyt küldtek volna fel, valamikor az év második felében, azonban a technikai és gyártási akadályok túlságosan komolynak bizonyultak. Emiatt jövőre csúszik a fellövés, azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan hol helyeznék el az utat a menetrendben – illetve, hogy egyáltalán létezik-e ilyen részletes menetrend.
A SpaceX egyébként az idei 28 fellövés után 40 százalékos esést jósol jövőre, amit elsősorban a nagy megrendelések hiányával magyaráznak, a jelek szerint a kereslet nem a vártnak megfelelően alakul.

A napokban ugyan, az SES-12 küldetéssel, újabb műholdat lőttek fel, a kétségek azonban a Falcon Heavy sorsát is érintik.


A SpaceX 2018 június 4-én sikeresen fellőtte a SES-12 műholdat a floridai Cape Canaveralból.

A videó indításához: Katt ide!

Többen attól tartanak, hogy az érdeklődés alacsonyabb szintje miatt veszélybe kerülhet a jóval nagyobb típus, bár az első magánmegrendelő már közölte, hogy december vagy január során indulna útnak egy ilyen rakéta, hogy pályára állítsa az Arabsat 6A névre keresztelt műholdat.
A tervek szerint ezt októberben előzné meg az amerikai légierő STP-2 demonstrációs jellegű küldetése, amelyre eredetileg most került volna sor, azonban bizonyos tesztelési és mérnöki akadályok miatt ez az őszre csúszott át.

Ezen két küldetés után egyelőre nincsenek továbbiak a listán, így kérdéses, hogy a Falcon Heavy mennyiben hoz majd további bevételt a konyhára.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
---
.
---