+ A | - a | Visszaállít
2018. jan.
03
  Tíz rejtélyes ókori építmény, amelyre máig nincs biztos magyarázat ( 2.rész.)
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Hatalmas kőtömbök, amelyeket fémeszközök nélkül emeltek a magasba és vízalatti városok, amelyek a korábban feltételezettnél évezredekkel korábbra helyezik az emberi civilizáció megjelenését a térségben. Következzen 10 rejtélyes ókori építmény, amelyre máig nincs biztos magyarázat.

Stadion a tenger fenekén1986-ban a Rjukjú-szigetek legdélebbi tagja, Jonaguni mellett egy japán búvár egy rendkívül figyelemreméltó sziklaformációra bukkant az óceán fenekén. A homokkőből álló jelenség lépcsőzetes teraszokat képező, sima oldalú és hegyes sarkú kőtömbökből áll és 25 méter mélységben fekszik. A környéken további érdekes tárgyak, így például állatokhoz hasonlító szobrok kerültek elő és építmények: kastély, templomok és egy stadion is fekszik a rejtélyes jelenség körül.
Egyes kutatók szerint az épületegyüttes 5 ezer éves és valamikor 2 ezer éve kerülhetett víz alá egy földrengés következtében. Mások szerint azonban még ennél is régebbi lehet a látványos felfedezés.

Rejtélyes fejek MexikóbanAz olmék civilizáció a Kr. e. 1200-400 között állt fenn a Mexikói-öböl partvidékén és kultúrája nagy hatással volt a későbbi közép-amerikai társadalmak, így például a maják és az aztékok fejlődésére is. Rendkívül tehetséges szobrászok voltak, a régészek számos sztélét, szobrocskát, maszkot és trónszéket kapcsolnak hozzájuk.
Az olmék kultúra legismertebb mementói azok a hatalmas kőfejek, amelyekből mindmáig 17-et találtak különböző mexikói városokban. A bazaltkövekből kifaragott alkotások sajátos jegyeket viselnek magukon, így lapos orruk és széles ajkaik vannak, valamint egyfajta fejfedőt viselnek. Egyes elképzelések szerint harcosokat, törzsfőnököket vagy egy hajdanvolt uralkodói dinasztia tagjait ábrázolhatják.
Felmerült azonban az is, hogy a fejek vonásai alapvetően afrikai vonásokkal bírnak, így bizonyítékként szolgálhatnak azon elképzelésekre, miszerint egyes afrikai civilizációk már jóval az európaiakat megelőzően sikeresen áthajóztak az amerikai kontinensre.

A legősibb templomokAz 1963-ban egy török-amerikai kutatócsoport által felfedezett Göbekli Tepe Kr. e. 9600–7300-ben épült egy fennsíkon. A hatalmas faragott kövekből álló építmény így közel 6 ezer évvel korábbi mint a Stonehenge. A sorozatos ásatások feltárták, hogy nem csak egy, hanem több kőkorszaki templom maradványai kerültek itt elő, amelyeket ma a világ legrégebbi ilyen jellegű építményeinek tekinthetünk.

(- folytatjuk -)


forrás:/mult-kor/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák