+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
13
  A Jupiter vörös foltja felett repült át a Juno
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Minden eddiginél közelebb jártunk a hatalmas viharhoz, hamarosan jönnek a képek.
A Juno kapcsán a NASA menetrendjében most a jellegzetes vörös folt volt soron, ezt szintén nagyon közelről vették szemügyre, hogy minél több és minél részletesebb adatot kapjunk az érdekes jelenségről.


Az űrügynökség – azon belül is a JPL – már előzetesen beharangozta a fontos eseményt, ezt pedig a Twitter-bejegyzések, valamint az élőben követhető szimuláció révén végig figyelemmel kísérhettük.

A szonda már közvetlenül az átrepülés után felvette a kapcsolatot a központtal és jelezte, hogy minden rendben zajlott (az általa elküldött üzenetek 45 perc alatt érnek a Földre), az első képeket azonban csak péntekre várják, hiszen a tervek szerint ekkor teszik majd közzé az elsőként befutó példányokat. Mindenképpen érdekes felvételeket kapunk majd, hiszen még soha nem kerültünk ilyen közel a viharhoz.

A vörös foltként megjelenő viharra egyébként már az 1800-as évek elején felfigyeltek, bár a kutatók szerint ez valószínűleg több, mint 300 éve tombol a gázóriáson.

A szonda most alig 9 ezer kilométeres távolságból vette ezt szemügyre, maga a folt azonban mintegy 16 ezer kilométeres átmérőjű, tehát itt jó eséllyel nagyon részletes és izgalmas képeket láthatunk majd.


A remények szerint a Juno különböző eszközei a felhők alá bepillantva a vihar alsóbb rétegeit is megmutatják majd nekünk, így betekinthetünk annak belső szerkezetébe – és talán képet kapunk arról, hogy az miként „működik”, illetve hogy mi teszi azt ennyire különállóvá.

Ahogy említettük, az első felvételek még ezen a héten befuthatnak, ezekről mi is beszámolunk majd.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Július 10-én halad át a Jupiter Nagy Vörös Foltja felett a Juno Katt ide!
A Juno bepillantott a Jupiter felhőtakarója alá Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák