+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
01
  Az állatok érzékelése és a Bermuda-háromszög rejtélye
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
szerző: Elter Tamás, Szomor Anikó

A Bermuda-háromszöghöz számos rejtélyes eltűnést kötnek, ám az összeesküvés-elméletek helyett máshol kell keresni a magyarázatot.

Az infrahang a vízben és az atmoszférában is nagyon messzire terjed, csakúgy mint a talajban.
Nagy távolságra, több száz, vagy akár több ezer kilométerre képes eljutni, mert a talajban, a vízben, vagy a levegőben csak nagyon csekély az infrahanghullámok csillapodása.
A természetben keletkező infrahangokat, amit például a szelek, viharok, tornádók, a földrengések, vagy vulkánkitörések gerjesztenek, az emberrel szemben számos állatfaj képes érzékelni.

A Krakatau 1883-ban történt pusztító kitörésekor észleltek először infrahangokat (forrás: Origo)

Ilyen állat például az afrikai elefánt (Loxodonta africanus). amely 500 km-ről is megérzi a vihar keltette infrahanghullámokat, és annak irányába megy, hogy vízhez jusson. Az afrikai elefántok akár 500 kilométeres távolságból is megérzik a vihar keltette infrahangokat.

Dr. Helen Cherski fizikus és Patrick Irie biológus végeztek egy kísérletet, amelyben az elefántok infrahangérzékét vizsgálták. Egy autót infrahang-hangszóróvá alakítottak, és abból távoli viharhangot (infrahangokat) játszottak le egy elefántcsorda közelében.

Az állatok azonnal reagáltak a kocsiból kibocsátott infrahangokra, megmerevedtek, figyeltek, füleiket széttárva füleltek, majd megindultak az autó irányába. Az elefántok infrahangérzékelése a talaj mikrorezgéseinek detektálása, valamint az infrahang hatására a belső szerveikben keletkező rezonancia alapján történik.

Az elefántok és más állatfajok, így többek között a cetek, az orrszarvúak, a vízilovak, a zsiráfok vagy az alligátorok a távoli fajtársakkal való kommunikációhoz is felhasználják az infrahangokat.

A kísérlet során az állatok azonnal reagáltak a mesterségesen keltett infrahangokra.
(a kép illusztráció)


A hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) az infrahangok segítségével a tőle akár sok száz kilométer távolságra lévő fajtársaival is képes kommunikálni.
Az ornitológusok azt feltételezik, hogy a természetes infrahangokat, amelyeket például a hegyek felett kialakuló légörvények keltenek a vándormadarak is felhasználják hosszú útjuk során a tájékozódásra.

Az állatok infrahangérzékelési képességével függ össze az a jelenség, hogy természeti katasztrófák, például vulkánkitörés előtt tömegesen menekülni kezdenek.A 2004 decemberi indiai-óceáni pusztító cunami hullámfalának partra csapása előtt az állatok, még a halak is elmenekültek, nem úgy, mint az emberek

Ez volt megfigyelhető a 2004. decemberi pusztító erejű indiai-óceáni szökőár idején is, amikor az állatok még az előtt elmenekültek, hogy a földrengés keltette hullámfal kicsapott volna a szárazföldre.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: A laboratóriumban garázdálkodó kísértet titka Katt ide!
A Bermuda-háromszög rejtélye és az infrahangok Katt ide!
Ez állhat a Bermuda-rejtély és a kísértetházak titkai mögött Katt ide!
Hogyan mutathatók ki a Vénusz rengései? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák