+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
20
  Lefotózták a galaxisunk közepén trónoló fekete lyukat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Nagy Attila Károly

Április 11-én befejeződött az Event Horizon Telescope nevű projekt fő adatgyűjtési fázisa, aminek célja, hogy a saját galaxisunk, azaz a Tejútrendszer magjában, a Sagittarius A* rádióforrás közelében feltételezett szupermasszív fekete lyuk eseményhorizontját fényképezze. A hat napig tartó, összehangolt “fotózásban” a Föld különböző pontjain működő nagy rádióteleszkópok vettek részt, írja a Universe Today.


A bolygóméretű megfigyelési rendszertől azt várják, hogy a segítségével megalkotott kép alapján sikerül meghatározni a szuper-nagytömegű fekete lyukunk eseményhorizontjának tömegét és spinjét. A Földtől 26 ezer fényévre lévő, a becslések szerint négymillió nap tömegű fekete lyukról 500 terabyte adatot gyűjtöttek be a felvétel kilenc napja alatt.

A projekt a galaxisunk szuper-nagytömegű fekete lyukának eseményhorizontját figyeli, ehhez nyolc nagy rádiótávcsövet használ egyszerre.

Az adatok feldolgozása természetesen eltart még egy darabig, részben azért mert az Antarktiszon lévő teleszkóp (South Pole Telescope) adatait tartalmazó merevlemez elszállításával meg kell várni a kedvező időjárási körülményeket, azaz az októberben beköszöntő sarki tavaszt. A hatalmas mennyiségű adatot ezután szuperszámítógépekkel dolgozzák majd fel a massachusettsi Haystack Obszervatóriumban, és a várhatóan több hónapig tartó elemzés végén kapják meg a galaxisunk közepén lévő feket lyuk részletes képét.

A Sagittarius A* rádióforrás, aminek közelében a galaxisunk közepén lévő szupermasszív fekete lyuk lehet (Fotó: NASA/UMass/ IR: NASA/STScI)

Leghamarabb tehát valamikor 2018-ban láthatjuk meg azt, amit eddig emberi szem még sosem látott. És még mielőtt valami hasonló látványban reménykednénk, mint amit az Interstellar című filmben láthattunk: az EHT által készített első fotó várhatóan nem lesz tökéletesen kristálytiszta.

A galaxisok középpontjában található szuper-nagytömegű fekete lyukak a ma ismert legnagyobb tömegű fekete lyukak, a tömegük százezer és tízmilliárd naptömeg közötti. A megfigyelésükkel ugyanaz a probléma, mint általában a fekete lyukakkal: olyan elképesztően nagy a gravitációs erejük, hogy egy kritikus ponton, az eseményhorizonton túl már semmi (vagy legalábbis szinte semmi), még a fény se szabadul a vonzásukból, fény nélkül viszont nem látjuk őket, így közvetlenül nem megfigyelhetők.
A EHT-projekt elve az, hogy a Föld forgását kihasználva egyszerre több távcsövet irányítanak ugyanarra az objektumra, folyamatosan megfigyelés alatt tartva azt. Ekképp az adataik egyesítésével egyetlen óriási műszert tudnak velük szimulálni, amivel ugyan nem lehet bepillantani a fekete lyuk eseményhorizontja mögé, de közvetlen környezetének megfigyelésével, közvetve képet alkothatnak viselkedéséről.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák